نحوه کود دادن به گیاهان آپارتمانی
کوددهی به گیاهان آپارتمانی یکی از مهمترین مسائلی است که باید برای نگهداری بهتر از گیاهان رعایت کنید. این کار باعث میشود مواد معدنی موردنیاز توسط گل دریافت شده و شادابتر از همیشه بهنظر برسند. اگر میزان کودهای خاک گیاهان بیشتر از حد مجاز باشد، آسیبهایی جدی به گیاه وارد میشود، پس باید اطلاعات کاملی درباره نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی داشته باشید. در ادامه ما میخواهیم اطلاعاتی کامل درباره کوددهی گلهای آپارتمانی به شما بدهیم، پس این مطلب از دمبرگ را از دست ندهید.
انواع کود مخصوص گیاهان آپارتمانی
انتخاب کود تقویتی گلهای آپارتمانی بستگی به نوع گل شما دارد. این کودها به چند دسته مختلف تقسیم میشوند که میتوانید هرکدام از آنها را انتخاب کنید. کودها شیمیایی، کودهای آلی یا ارگانیک و کودهای بیولوژیک ازجمله کودهایی هستند که برای کوددهی به گیاهان خانگی میتوانید استفاده کنید.
ازجمله بهترین کودهایی که برای گیاهان آپارتمانی میتوانید استفاده کنید، باید به NPK، کریستالون، کود آهن، سوپر فسفات و…. اشاره کنیم. برای خرید کودهای گیاهان آپارتمانی به فروشگاه دمبرگ سری بزنید. کود NPK ترکیبی از عناصری مانند ازت، فسفر و پتاسیم است که تا حد زیادی مواد موردنیاز برای زیست گیاه شما را در خود دارد. کریستالون هم یکیدیگر از کودهای شیمیایی است که برای گیاهان آپارتمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
قبل از خریداری و کوددهی به گیاهان آپارتمانی باید از نوع کود مناسب برای گیاهتان مطلع شوید. توجه داشته باشید که نباید چند نوع کودهای شیمیایی در گلدان بریزید. خاکبرگ یکی از بهترین کودهای ارگانیک بهحساب میآید و تقریبا برای همه گیاهان آپارتمانی پیشنهاد میشود. خاک برگ از پوسیده شدن برگهای درختان حاصل میشود و فواید بسیاری دارد. کمپوست و ورمی کمپوست هم از کودهایی هستند که جز کود تقویتی گلهای آپارتمانی محسوب میشود.
یکیدیگر از بهترین کودها برای گیاهان آپارتمانی پوکه است. از این ماده میتوانید برای رشد بهتر ساکولنتها استفاده کنید، فقط حواستان باشد که آن را با خاک گلدان، کمپوست و شن درشت مخلوط کنید تا بهترین بازدهی را داشته باشد. پوکه میتواند مواد مقوی را بهتر در خود جا دهد. همچنین این ماده بستری عالی برای بهبود زهکشی و هوادهی کاکتوس و ساکولنتها محسوب میشود و یکی از بهترین پیشنهادها برای این نوع گلهای بهحساب میآید.
اگر با نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی آشنا نیستید، در ادامه با ما همراه باشید تا این کار را به شما آموزش دهیم.
در هنگام کوددهی به گیاهان آپارتمانی چه نکاتی را رعایت کنیم؟
گیاهان آپارتمانی نیاز به کودی دارند که نیتروژن، فسفر، پتاسیم، مس، بور، آهن و کلسیم وجود داشته باشد تا بتواند بهترین زندگی را داشته باشد. اگر نسبت به نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی آگاه باشید و عناصر گفته شده با میزان مناسبی در خاک وجود داشته باشد، شاهد روندی مثبت در گیاه خواهید بود. وجود پتاسیم و فسفر باعث میشود که گلهای گیاهان شادابتر بهنظر برسند. همچنین این عناصر باعث رشد بهتر گیاهان هم خواهد شد.
همانطور که گفته شد، اصلیترین موردی که باید درباره اصول کوددهی به گیاهان آپارتمانی بدانید، این است که قبل از خرید کود، حواستان به نوع گیاه باشد. بهطور مثال کود پیت ماس برای گیاهانی که محیطی اسیدی دوستدارند پیشنهاد میشود. همه گیاهان برای رشد بهتر، نیاز به خاکی غنی از مواد معدنی دارند تا بتوانند مواد موردنیازشان را تامین کنند. معمولا بیشتر خاک گلدانها کامل نیستند و برای جبران این کمبود، بهتر است از کود استفاده کنید.
هنگام کوددهی به گیاهان خانگی باید حواستان به مقدار استفاده باشد. اصلا به این فکر نکنید که با کوددهی بیشتر یا کمتر کردن فاصلههای آن رشد گل بیشتر میشود! گیاهان ظرفیت محدودی برای دریافت مواد معدنی دارند و بههمیندلیل نباید در خاک بیشتر از نیازشان مواد غذایی وجود داشته باشد. وجود مواد مقوی مختلف میتواند باعث آسیب به ریشهها و در نهایت مرگ گیاه شود. یکی از عواملی که باعث سوختن نوک برگها و مرگ گیاه میشود، عدم اطلاع از نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی است.
از طرفی، اگر میزان کود در خاک زیاد باشد، میتواند بستر رشد برای قارچ و میکروبها را افزایش دهد. البته نباید میزان کود هم کم باشد. قبل از خرید، میتوانید از گل فروش درباره نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی سوال بپرسید.برای مثال اگر بخواهید از پوکه و پرلیت استفاده کنید، باید ترکیب آن نسبت به خاک معمولی، کمپوست و شن درشت 25 درصد باشد.
مقدار کود مورد نیاز گیاهان آپارتمانی چقدر است؟
ترکیب کردن هرکدام از کودها متفاوت است و به نوع کوه، خاک و گیاهتان بستگی دارد. بهترین کار برای محاسبه مقدار کود مورد نیاز، رعایت دستورالعمل نوشته شده روی بستهبندی کود است. اگر از کود حیوانی برای گیاهان آپارتمانی استفاده میکنید، باید اجازه دهید که خوب پوسیده شود. پوسیده شدن کودهای حیوانی باعث از بین رفتن حشرات، علفهای هرز و قارچهای موجود در کودها خواهد شد.
کودهای حیوانی تازه بوی بدی دارند و علاوهبر آن ممکن است بینشان بذر علف هرز، تخم حشره و… وجود داشته باشد که مانع از رشد گیاه میشوند. برای تبدیل شدن کود حیوانی به کوموس باید در شرایط خاصی در خاک مانده و تجزیه شود. کود حیوانی مرغوب بدون بو بوده و رنگ تیرهای هم دارد.
یکیدیگر از مواد مقوی که باید به گیاه برسد، آهن است. گیاهان هم دچار کمبود آهن خواهند شد و باید با استفاده از قرص آهن، این ماده مقوی را به خاک بدهید. اگر علائمی مانند زرد شدن برگها، ایجاد رگههای سبز، لکههای قهوهای روی برگ و خشک شدن آنها را در گیاه آپارتمانیتان مشاهده کردید، باید آهن به گل برسانید. قرص آهن را در آب حل کرده و محلول را روی برگها بریزید. البته میتوانید با این آب، گیاه را آبیاری کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین گیاهان برای نگهداری در آپارتمان
شما میتوانید با استفاده از پوست میوهها، چایهای کیسهای، پوست تخممرغ و باقیمانده سبزیجات در خانه کود درست کرده و آن را به خاک گلدان اضافه کنید. برای ساخت کود خانگی باید کمی برگ کف سطل قرار داده و روی آن خاک بریزید و پسماندهای خرد شده را روی خام بگذارید. بعد از انجام این کارها، روی زبالهها 15 سانتیمتر خاک بریزید و درب سطل را ببندید. برای انتقال بهتر هوا باید چند سوراخ روی در ایجاد کنید.
اگر در مناطق سردسیری زندگی میکنید و میخواهید کمپوست تهیه کنید، باید سطل را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید تا تجزیه شدن کودها در زمان کمتری انجام شود. با درست کردن کود خانگی میتوانید در هزینههای نگهداری از گیاهان تا حد زیادی صرفهجویی کرده و کود سالمتری داشته باشید.
چه زمانی گیاهان آپارتمانی به کود نیاز دارند؟
یکیدیگر از مواردی که باید قبل از کوددهی به گیاهان آپارتمانی از آن مطلع باشید، زمان مناسب انجام آن است. بهترین زمان کوددهی در بیشتر گلها یکسان است و باید هنگام رشد، این کار انجام شود. معمولا گیاهان در تابستان و بهار رشد بیشتری خواهند داشت و بههمیندلیل باید در این زمان، کوددهی را انجام دهید. سعی کنید کوددهی را در فصل زمستان انجام ندهید. حتی گیاهان همیشه سبز هم در زمستان و پاییز کمتر از بقیه زمانها نیاز به کود دارند، چون در این بازه زمانی میزان رشد همه گیاهان کاهش مییابد.
از آنجایی که شرایط رشد برای گیاهان در این فصلها فراهم نیست، کوددهی اصلا پیشنهاد نمیشود. اگر در فصل پاییز و زمستان به گیاهان کود بدهید، باعث میشود که رسوبهای خاک بیشتر شده و مانع از آبرسانی و رشد بهتر ریشه شود. البته میتوانید نسبت به فصل کوددهی، نوع آن را تغییر دهید. این کود علاوهبر اینکه برای رشد بیشتر میوهها موثر است، تاثیر زیادی هم روی رشد و قویتر شدن ریشه دارد. همچنین کودهای پتاسیمدار باعث میشوند گیاه مقاومت بیشتری در فصل سرما داشته باشند.
اگر گیاهی در خانه گیاهی دارید که همیشه سبز است و در زمستان هم به رشد خود ادامه میدهد، باید میزان کوددهی را کاهش دهید. سعی کنید میزان کود را تا نصف و حتی 1.4 کم کرده و فواصل انجام آنها را افزایش دهید. نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی در فصلهای مختلف ارتباط مستقیمی با نوع گیاه دارد و باید خودتان میزان آن را مشخص کنید. فقط توجه داشته باشید که کوددهی به گیاهان خانگی در فصلهای بهار و تابستان نسبت به پاییز و زمستان بسیار متفاوت است.
کود بیش از حد چه عوارضی برای گیاهان آپارتمانی دارد؟
همیشه باید به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از میزان کود کمتر، فواید بیشتری نسبت به کود بیشتر دارد! یکی از اصلیترین اثرات استفاده از کود زیاد، شور شدن خاک است. وقتی که خاک بیش از اندازه شور شود، آسیب زیادی به ریشهها خواهد زد و درنتیجه گیاه خواهد مرد. ویژگیهای گیاهی که خاکش شور شده، شباهت زیادی به کم آب شدن گلدان دارد. معمولا در اینموقع افراد فکر میکنند با آبیاری بیشتر میتوانند جانی دوباره به گیاه بدهند، اما اگر خاک را عوض نکنید، باید آماده باشید که گیاهتان تلف شود.
برای اینکه با چنین مشکلی مواجه نشوید، باید کود را طبق دستورالعمل استفاده شده ترکیب کنید. توجه داشته باشید که نباید غلظت کود، بیشتر از توصیه نوشته شده باشد. برخی از افراد فکر میکنند اگر کوددهی را با فاصله زمانی زیاد انجام داده باشند، میتواند با افزایش غظلت کود، رشد گیاه را جبران کنند. این باور کاملا غلط است و با انجام آن آسیب زیادی به گیاه میزنید. برای اینکه گیاه از آسیبهای استفاده زیاد از کود در امان باشد، باید خاک اطراف ریشه را کامل عوض کنید.
البته استفاده زیاد از کود همیشه باعث مرگ گیاه نمیشود، در بعضی موارد برگ گیاهان کدر شده و ریشههای آنها ضعیفتر میشود. اگر چنین تغییراتی را در گیاه آپارتمانیتان مشاهده کردید، سریع خاک آن را تعویض کنید تا آسیبهای بیشتری به آن وارد نشود. گیاهان در زمان خوابشان نیازی به کود ندارند و در این زمانها میتوانید از کودهایی استفاده کنید که به مرور آزاد میشوند، استفاده کنید. از کودهایی استفاده کنید که مقدار نیتروژن کمتری دارند و آسیب کمتری به ریشهها وارد خواهند کرد.
بیشتر بخوانید: نگهداری و تکثیر آلوئه ورا
چگونه تاثیر کود زیاد را از بین ببریم؟
اگر سریع سراغ گلهایی که کود زیادی به آنها داده شده بروید، میتوانید در مدت زمان کوتاهی آنها را احیا کنید، فقط باید چند مورد را مد نظر داشته باشید. اولین مورد این است که باید توجه زیادی به گلهای ضعیف و خشک شده داشته باشید. گلها را در محیط مورد علاقهشان قرار دهید تا بتوانند به حالت عادی بازگردند. یکی از مهمترین کارهایی که باید بعداز پژمرده شدن گل بهدلیل کود زیاد انجام دهید، عوض کردن خاک است.
همانطور که گفته شد، اگر کود زیادی به خاک بدهید، خاک شور شده و مانع رسیدن آب به گیاه خواهد شد. خاک اطراف ریشه را خارج کرده و تغییر دهید. برای آشنایی با نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی میتوانید به بخشهای قبلی همین مطلب مراجعه کنید. حالا شاید سوال برایتان پیش بیاید که چطور متوجه شویم که کو خاک زیاد است یا نه؟
برای این کار ابتدا باید خاک را بررسی کنید. سفید و سفت شدن خاک اصلیترین نشانههای خاکی هستند که کود زیادی دارد. برای جلوگیری از مشکلات، باید این خاک را هرچه زودتر عوض کنید.
دانستن اصول و نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی یکی از مهمترین مواردی است که باید برای نگهداری از این موجودات زیبا بدانید. ما در این مطلب اطلاعاتی کامل درباره نحوه کوددهی به گیاهان خانگی دادیم. اگر سوالی درباره کود تقویتی گلهای آپارتمانی دارید، میتوانید آن را از کارشناسان ما بپرسید.