آموزش کاشت گیاهان دارویی در باغچه و گلدان
گیاهان دارویی بهخاطر خواص متعددی که دارند، در سرتاسر دنیا طرفداران زیادی دارند و بههمیندلیل افزاد زیادی علاقهمند به کاشت آنها هستند. طبق تحقیقات منتشر شده از غذا و کشاورزی، حدود 50000 نوع مختلف از گیاهان دارویی مختلف وجود دارد که از آنها در صنایع مختلف استفاده میشود. ما در این مطلب قصد معرفی چند گیاه دارویی و روش های کاشت گیاهان دارویی در باغچه را داریم. اگر علاقهمند به پرورش گیاهان دارویی هستید، این مطلب از دمبرگ را تا پایان بخوانید.
بذر دارویی چیست؟
یکی از رایجترین روش های کاشت گیاهان دارویی در باغچه یا گلدان، خرید بذر و تکثیر آن است، چون این گیاهها بهصورت طبیعی هم از طریق بذر تکثیر پیدا میکنند. بذر گیاهان دارویی هم مانند دیگر گیاهان تفاوتهای ظاهری مختلفی دارند و تقریبا بذر هر گیاه شکل ظاهری خاص خودش را دارد.
روش کاشت گیاهان دارویی قابل کشت در خانه (گلدان)
اگر میخواهید با روش نگهداری گیاهان دارویی آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم این بخش از مطلب را تا پایان بخوانید. در ادامه بهترین گزینهها برای پرورش گیاهان دارویی در گلدان را به شما معرفی میکنیم.
بابونه
اگر قصد پرورش گیاهان دارویی گران قیمت در خانه را دارید، بهتر است بابونه را بکارید، چون این گیاه یکی از گرانترین گیاهان دارویی در جهان محسوب میشود. بابونه گیاهی پرخاصیت بوده و حاوی مقدار زیادی آزولن است. مصرف این گیاه برای تسکین دردهای آرتروزی و بهبود وضعیت خواب بسیار مفید است و بههمیندلیل تعداد زیادی از متخصصان طب سنتی نوشیدن دمنوش آن را برای این اختلالات پیشنهاد میکنند. گیاه بابونه برای رشد بهتر به نور زیاد خورشید، هوایی معتدل و آبیاری منظم احتیاج دارد.
برای کاشت این گیاه میتوانید از بذر یا قلمه آن استفاده کنید. برای کاشت بذر بابونه باید بعد از اتمام سرما (اواخر زمستان) آن را داخل گلدان بکارید. البته اگر بتوانید در خانه شرایط دمایی مناسب رشد این گیاه را فراهم کنید، نیازی نیست زمان خاصی را برای کاشت انتخاب کنید.
گندمک رایج
اگر قصد کاشت گیاهان دارویی را دارید، گندمک رایج یکی از بهترین پیشنهادها برایتان بهحساب میآید. این گیاه گلهای سفید و کوچکی دارد که زیبایی آن را دو چندان میکند. گیاه گندمک رایج خواص زیادی دارد و یکی از بهترین داروهای گیاهی برای بهبود سلامت کلیه و کبد بهحساب میآید. همچنین استفاده از این گیاه برای درمان بیماریهای مختلف پوستی مانند اگزما یا خشکی پوست توصیه میشود.
اگر قصد کاشت بذر گندمک رایج را دارید، میتوانید دانه را فصل بهار در گلدان بکارید.
آلوئهورا
اگر قصد کاشت و نگهداری گیاهان دارویی دارید، پیشنهاد میکنیم حتما آلوئهورا را انتخاب کنید. این گیاه علاوهبر زیبایی، خواص متعددی دارد که میتواند محیط خانه شما را منحصربهفرد کند. این گیاه با آبیاری کم هم میتواند به رشد خود ادامه بدهد، اما خاک با زهکشی نامناسب را نمیتواند تحمل کند. آلوئهورا بیشتر برای تکسین دردهای ناشی از انواع سوختگی مانند آفتاب سوختگی مورد استفاده قرار میگیرد و دارویی مهم برای بیماریهای پوستی محسوب میشود. میتوانید با استفاده از چاقو تیز و استریل شده برگهای این گیاه را بریده و ژل آن را روی محل آسیب دیده قرار دهید. آب آلوئهورا باعث بهبود عملکرد سیستم گوارش و تسکین زخمهای داخلی مانند کولیت زخمی نیز میشود.
شما میتوانید بذر آلوئه ورا را خریداری کرده و آن در گلدان بکارید. حدود 1 هفته پس از کاشت، جوانههای این گیاه سر از خاک بیرون میآورند. آلوئهورا گیاهی چند ساله بوده و میتوانید چند سال از برگهای آن استفاده کنید. این گیاه به محیطی نیمهسایه علاقه دارد و بهتر است گلدان آن را در نقاطی از خانه با این شرایط نوری قرار دهید. بهتر است بذر این گیاه را در گلدان با عمق کم یا سینی نشا بکارید و پس از جوانهزنی، آن را به گلدان بزرگتر منتقل کنید. از آنجایی که شرایط محیطی در خانه قابل کنترل است، میتوانید آلوئهورا را در هر فصلی بکارید.
اکیناسه
این گیاه خواص متعددی دارد و بیشتر آن را همراه چای دم میکنند. اکیناسه بیشتر بهعنوان مسکن و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن مورد استفاده قرار میگیرد. اکیناسه برای کسانی که قصد کاشت و نگهداری گیاهان دارویی در گلدان را دارند، پیشنهادی عالی محسوب میشود. این گیاه برای تسریع در بهبود بیماریهایی مانند سرماخوردگی بسیار موثر بوده و فقط باید به میزان مصرف آن توجه داشته باشید. درصورتی که این گیاه دارویی به مقدار بالایی مصرف شود، باعث بروز عوارضی مانند حالت تهوع و سرگیجه میشود. از دیگر مزایای اکیناسه میتوانیم به درمان عفونت ادراری، افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن، کاهش مشکلات تنفسی فوقانی و کاهش علائم سرماخوردگی اشاره کنیم.
روش کاشت گیاهان دارویی قابل کشت در باغچه
اگر بتوانید شرایط مناسب برای پرورش گیاهان دارویی را فراهم کنید، میتوانید همه این گیاهان را در باغچه بکارید. اما از آنجایی که هرکدام از این گیاهها شرایط رشد خاصی دارند، بهتر است آنها را در گلدان یا گلخانه بکارید. در ادامه تعدادی از بهترین گیاهان دارویی دارویی قابل کاشت در باغچه را به شما معرفی میکنیم.
اسطوخودوس
اگر قصد نگهداری گیاهان دارویی در باغچه را دارید، پیشنهاد میکنیم اسطوخودوس را انتخاب کنید. این گیاه زیبایی چشمنوازی داشته و خواص متعددی هم دارد. زنبور عسل علاقه زیادی به اسطوخودوس دارد و برای تولید عسل شهد آن را میمکد. یکی از ویژگیهای این گیاه مقاومت بالای آن است و تقریبا در هر منطقهای میتواند رشد کند، فقط باید آن را در مکانی بکارید که بیشترین میزان نور مستقیم خورشید را دریافت کند. توجه داشته باشید که وزش بادهای شدید باعث از بین رفتن این گیاه میشود، پس بهتر است آن را در مکانی بکارید که وزش باد باعث از بین رفتن آن نشود.
برای کاشت اسطوخودوس باید بذر اسطوخودوس را در عمق 2 تا 3 سانتیمتری خاک قرار داده و آبیاری را انجام دهید تا جوانهبزند. اسطوخودوس بهدلیل برگ و گلهای زیبایی که دارد، جلوه منحصربهفردی به خانه شما میبخشد و با کاشت آن در گلدان، میتوانید این زیبایی را مهمان خانههایتان کنید.
ریحان
اگر قصد پرورش گیاهان دارویی در باغچه را دارید، ما به شما ریحان را پیشنهاد میکنیم. این گیاه بهدلیل طعم و عطر منحصربهفردش همیشه یکی از اصلیترین سبزیجات سفره ایرانیها بوده. ریحان از خانواده نعناعیان محسوب میشود و بومی بخشهای شمالی و مرکزی هندوستان است. تعداد زیادی از انواع ریحان، گیاهانی چند ساده هستند، اما برخی از آنها نیز چرخه عمر یکساله دارند. این گیاه برای رشد بهتر به نور و گرما نیاز دارد و بهتر است اواسط بهمن ماه آن را بکارید تا همزمان با پایان فصل سرما جوانهزنی را آغاز کند. برای خرید بذر ریحان می توانید از دمبرگ مشاوره بگیرید.
بیشتر بدانید: روش کاشت بذر ریحان در خانه
رزماری
از آنجایی که این گیاه خاصیت آنتیباکتریال، ضد البتهابی، ضد دیابتی و ضد میکروبی دارد، در سرتاسر دنیا از آن بهعنوان چاشنی در غذاهای مختلف استفاده میشود. رزماری خاصیت آنتیاکسیدان دارد و بههمیندلیل در اروپا از آن بهعنوان یک گیاه نگهدارنده استفاده میشود. این گیاه میتواند از عرض و طول گسترش پیدا کند، پس برای اینکه بتواند رشد خوبی داشته باشد، بهتر است آنها با فاصله از یکدیگر بکارید. این گیاه به نور زیاد علاقه دارد و بهتر است آن را در محیطی بکارید که بیشترین میزان نور را دریافت میکند. رزماری را باید بهصورت منظم آبیاری کنید. علفهای هرز باغچه را حذف کنید تا گیاه راحتتر بتواند از آب و مواد مغذی موجود در خاک تغذیه کند.
گل همیشه بهار
این گیاه زیبا گلهایی طلایی رنگ دارد که جلوه خاصی به محیط باغچه میبخشد. گل همیشه بهار بهدلیل خواص متعددی که دارد یکی از بهترین پیشنهادها برای کاشت گیاهان دارویی در باغچه بهحساب میآید. گل و شکوفههای این گیاه خوراکی هستند و بههمیندلیل بیشتر برای تغییر رنگ سالادها مورد استفاده قرار میگیرند. متخصصان طب سنتی مصرف گل همیشه بهار را برای درمان خارشهای سطحی، تب، واریس و برخی از عفونتها تجویز میکنند. میتوانید گل این گیاه را روی محل گزیدگی حشرات قرار دهید تا از شدت سوزش و خارش آن کم شود.
برای کاشت این گیاه دو روش وجود دارد که میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. شما میتوانید بذر گل همیشه بهار یا گیاه کاشته شده در گلدان را خریداری کنید. اگر میخواهید بذر این گیاه را بکارید، باید آن را در عمق 2 تا 3 سانتیمتری خاک کاشته و خاک را آبیاری کنید. توجه داشته باشید که نباید آبیاری را طوری انجام دهید که آب روی خاک را بپوشاند، زیرا این کار باعث چرخیدن بذرها شده و در نتیجه احتمال جوانهزنی آنها کم میشود.
آویشن
این گیاه بیشتر بهعنوان طعمدهنده در غذاهای مختلف استفاده میشود. برای پرورش گیاهان دارویی این گیاه پیشنهادی ایدهآل است، زیرا آویشن به درمان عفونت، مشکلات معده و کاهش التهاب گلو کمک میکند. همچنین این گیاه میتواند باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش شود. از آنجایی که آویشن یک مایع ضد عفونی محسوب میشود، از اسانس آن برای ساخت مواد ضد عفونی کننده استفاده میشود. این گیاه معطر بوده و عطر آن در محیط پخش میشود که میتوانید محیط حیاط یا باغچه خانه شما را معطر کند. برای کاشت این گیاه میتوانید بذر آویشن را خریداری کرده و در باغچه بکارید.
اگر قصد آشنایی با روش های کاشت گیاهان دارویی را دارید، میخواهیم نحوه کاشت بذر آویشن را آموزش دهیم:
بذر آویشن را میتوانید بهصورت مستقیم در خاک بکارید. عمق کاشت باید 1 تا 2 سانتیمتر باشد و حدود یک هفته پس از کاشت، جوانهزنی آن آغاز میشود. بهتر است این گیاه را در فصل بهار بکارید و بخشی از باغچه را برای کاشت آن انتخاب کنید که گیاه بتواند بیشترین میزان نور را دریافت کند. بین 2 تا 3 ماه پس از کاشت، زمان برداشت آویشن میرسد و میتوانید آن را برداشت کنید.
بیشتر بدانید: راهنمای کاشت درخت میوه در باغچه
نکات و روش های نگهداری و پرورش انواع گیاهان دارویی
پرورش گیاهان دارویی نیز مانند دیگر گیاهها نیاز به آشنایی با شرایط مناسب رشد آنها دارد. در کل بسیاری از گیاهان دارویی علاقه زیادی به نور خورشید دارند و بهتر است آن را در بخشی از محیط قرار دهید که بیشترین میزان نور را دریافت کنند. یکی دیگر از نکات مهم که باید برای پرورش این گیاهان بدانید، کوددهی به آنها است. هنگام جوانهزنی بذرها میتوانید کمی کود آلی روی گیاه بپاشید تا از طریق بذرها جذب شوند. بذر گیاهان دارویی اندازه تقریبا کوچکی دارند و بههمیندلیل نامنطم شدن آبیاری باعث عدم جوانهزنی آنها میشود. روش های نگهداری گیاهان دارویی در باغچه تقریبا یکسان است و فقط باید هنگام کاشت، خاکی با زهکشی مناسب برای گیاه تهیه کنید، چون خاک نامناسب نمیتواند آب اضافه را دفع کرده و باعث پوسیدگی ریشهها میشود.
آیا طبع گیاهان دارویی در شیوه نگهداری آنها تاثیر دارد؟
در کل روش پرورش هرکدام از گیاهان دارویی با یکدیگر متفاوت است، اما طبع آنها نیز روی شرایط مناسب رشد تاثیر دارد. برای مثال گیاهانی دارویی با طبع گرم به محیطی با نور زیاد علاقه بیشتری دارند و بهتر است به این مورد توجه داشته باشید. بهتر است قبل از اینکه بخواهید پرورش گیاهان دارویی را آغاز کنید، اطلاعاتی کامل درباره شرایط کاشت هرکدام از آنها کسب کنید تا بتوانید گیاهی سالم را پرورش دهید.
ما در این مطلب چند مورد از گیاهان دارویی مناسب کاشت در خانه و روش های کاشت و نگهداری گیاهان دارویی در باغچه و گلدان را به مشا معرفی کردیم. اگر تجربه پرورش هرکدام از گیاهان گفته شده را داشتهاید، خوشحال میشویم نظراتتان را درباره آنها با ما به اشتراک بگذارید.
سلام خیلی قشنگ و زیبا بودن ممنونم از سایت خوبتون