اصول کاشت، نگهداری و پرورش گل جعفری
گل جعفری جز گیاهانی است که رشد سریع و بسیار زیادی دارد. این گیاه علاقه زیادی به منطقههای گرمسیری و معتدل داشته و در این مناطق رشد بیشتری دارد. زادگاه گل جعفری آمریکای شمالی و جنوبی بوده و گلهای آن، زرد، نارنجی و گاهی قرمز هستند. نگهداری و پرورش گل جعفری خیلی سخت نیست و در تمام مناطق ایران قابل کشت است.
این گیاه در گوشه کناره شهرها برای زیبایی بخشیدن به کوچه، خیابان و مکانهای تفریحی کاشته میشود. نگهداری و پرورش گل جعفری در گلدان هم امکانپذیر است و حتی میتوانید آن را در گلدان پرورش داده و بهعنوان یک گیاه آپارتمانی از آن در منزل هم نگهداری کنید.
معرفی گل جعفری
گل جعفری گیاهی یک ساله است که 56 گونه دارد. این گل از خانواده آفتابگردان سانان بوده و همانطور که گفتیم زادگاه آن آمریکای شمالی و جنوبی است. نگهداری و پرورش گل جعفری از اواخر اسفند شروع میشود و گیاه جعفری در فروردین ماه شروع به گلدهی میکند. این گل بسیار مقاوم است و گرمای زیاد، تاثیر چندانی روی آن ندارد. گیاه جعفری بهغیر از مقاومت در هوای گرم با تغییرات دما هم سازگار است و میتواند در برابر تغییرات دمایی مقاومت بالایی از خود نشان بدهد.
شکل ظاهری گل جعفری
گل جعفری گلهای زرد، نارنجی، مسی و برنجی دارد. ساختار این گیاه علفی شکل است و رشد بسیار زیاد و سریعی دارد و در شرایط عالی و خوب برای رشد اندازهاش بین 30 تا 50 سانتیمتر رشد میکند. گلدهی این گیاه از اوایل فرودین تا اواخر شهریور ماه است. اخیرا نگهداری و پرورش گل جعفری خیلی رواج یافته و طرفداران خاص خودش دارد.
البته همه گونههای گل جعفری پرطرفدار نیستند و در ایران گونههایی مثل آفریقایی، فرانسوی، آمریکایی و پاکوتاه خیلی طرفداران بیشتری دارند. گونه آفریقایی و آمریکایی آن گل، گلهای بسیار درشتی دارند و تا ارتفاع 90 تا 150 سانتیمتر رشد میکنند. گل جعفری فرانسوی و پاکوتاه گلهای زیبایی دارند و نسبت به بقیه گونههای خود کوچکتر هستند. همچنین شاخ و برگهایشان بزرگتر از بقیه گونهها بهنظر میرسد.
انواع گل جعفری
گونههای گل جعفری بسیار زیاد هستند، اما نمیتوانید همه نژادهای آن را در شهرها یا گلدان بکارید. گونههایی که اخیرا بیشترین آمار کاشت و پرورش را داشتهاند و در پارکها، فضای سبز، در گلدان و در خانهها نگهداری میشوند، گونههایی مثل فرانسوی، آفریقایی، آمریکایی، هیبریدهای آفریقایی فرانسوی و سینت هستند.
نوع اول یعنی فرانسوی، بسیار گلهای زیبایی دارند و بوتههای خیلی بزرگی ندارد. طیف رنگ گلهای گونه فرانسوی قرمز، زرد، نارنجی و ترکیبی است. گل جعفری آفریقایی و آمریکایی خصوصیتهایی شبیه به همدیگر دارند. این گونهها، گلهایی درست و بوتههای بزرگ دارند.
طیف رنگ گلهای گونه آفریقایی و آمریکایی زرد و نارنجی، ولی اغلب رنگ آنها مایل به نارنجی است، اما گونه آخر بسیار خاص و زیبا بوده و بر خلاف بقیه گونههای گل جعفری گلهای پر حجمی ندارد و گلهایش پنج پر و اغلب نارنجی با ترکیب قرمز است. نگهداری و پرورش گل جعفری آسان بوده، ولی نگهداری بقیه گونههای آن شاید کمی سخت یا پیچیده باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین گیاهان برای نگهداری در آپارتمان
نحوه کاشت بذر گل جعفری در گلدان و باغچه
برای کاشت بذر گل جعفری باید در آواخر زمستان اقدام به کاشتن بذرها کنید. برای کاشت بذر گل جعفری سه روش بسیار آسان وجود دارد که به راحتی میتوانید بذر این گیاه را بکارید. برای کاشت گل جعفری در گلدان باید یک گلدان با خاک مناسب برای کاشت گل آماده کنید.
بذرها را روی سطح خاک بریزید و با لایه نازکی خاک روی بذرها را بپوشانید. سپس گلدان را طوری که بذرها از خاک بیرون نیایند آبیاری کرده و گلدان را در دمای 25 تا 30 درجه نگهداری کنید تا بذرها جوانه بزنند. اگر دوست دارید نگهداری و پرورش گل جعفری را در باغچه بکارید، دست به کار شده و باغچهتان شخم بزنید.
حالا بذرها را در چالههایی کوچک اندازه یک بند انگشت در فاصله 40 سانتیمتری از همدیگر بکارید و تا زمانی که بذرها سر از خاک بیرون نیاوردهاند، اجازه ندهید که خاک روی آنها خشک شود. روش آخر نسبت به دو روش اول کمی سختتر است، اما نتیجه بهتری خواهید گرفت.
در این روش باید بذر گل جعفری را بهمدت 12 ساعت بخیسانید و بعد میبینید که جوانههای کوچکی پدیدار میشود. حالا یک ظرف نشاء آماده کنید و بذرها را در آن بکارید. وقتی اندازه گلها به 7 الی 10 سانتیمتر رسید، میتوانید آنها را در باغچه یا منزل نگهداری کنید. اگر شهرتان آبوهوای سردی دارد، کاشت گل جعفری در آپارتمان بهترین گزینه برای پرورش آن محسوب میشود.
شرایط و نحوه نگهداری و پرورش گل جعفری
نگهداری و پرورش گل جعفری بسیار ساده است و در هر جا و مکانی میتوانید آن را پرورش بدهید، اما به شرطی که اصول نگهداری و پرورش گیاه جعفری را رعایت کنید. آبیاری، کوددهی، نوردهی، دما و هرس کردن نکاتی هستند که باید آنها را رعایت کنید، وگرنه رشد گیاهتان روز به روز کاهش مییابد.
مهمترین عامل رشد، نوردهی و آبیاری است و اگر در آبیاری زیادهروی کنید گیاه پژمرده میشود. شرایط نگهداری گل جعفری در آپارتمان ممکن است کمی برایتان سختتر باشد.
آبیاری گل جعفری
آبیاری درست جزء یکی از شرایط پرورش گل جعفری است. سعی کنید در آبیاری گیاه جعفری زیاده روی نکنید وگرنه گیاه جعفری پژمرده میشود. اگر گیاهتان را در حیاط نگهداری میکنید، بهتر است برای آبیاری گیاهتان خیلی دیر عمل نکنید و حداقل بعد از دو روز گل جعفری را آبیاری کنید.
اگر گیاه جعفری را در خانه نگهداری میکنید آبیاری را کم کرده و زمانی که گیاهی حالت پژمردگی به خود گرفت، آن را سیراب کنید. این شرایط برای زمانی است که گیاهتان را در گلدان نگهداری کاشته باشید. اگر گل جعفری را در باغچه نگهداری میکنید حتما هر روز به آن سر بزنید و آن را چک کنید، چون هوای تابستان گرم است، شاید لازم شود زود به زود به گیاه آب برسانید.
شما در سایت دمبرگ میتوانید برای مشاهده انواع بذر گل و خرید بذر اقدام نمایید.
نور مورد نیاز گل جعفری
منطقه آمریکای شمالی و جنوبی هوایی بسیار گرم و گاهی معتدل دارد، پس شاید برایتان روشن شده باشد که چرا گل جعفری در این مناطق رشد بهتری دارد. درواقع این گل علاقه زیادی به هوای گرم و نور بسیار زیاد دارد. اگر شرایط نگهداری از گل جعفری در آپارتمان را ندارید خرید یا کاشت این گل را به شما پیشنهاد نمیشود، چون اگر نور کافی به این گل نرسد گلدهی متوقف شده و گیاهتان رشدی علفی پیدا میکند.
حالا نوبت به نکته دوم رسیده. اگر این گیاه را در باغچه و هوای آزاد نگهداری میکنید، بهتر است آن را در جایی که سایه نیست بکارید. گل جعفری را زیر درختان و لابهلای علفها نکارید، چون کمبود نور باعث میشود گیاه رشد نکند و کوچک بماند.
دمای مناسب برای گل جعفری
دما یکیدیگر از نکاتی است که در نگهداری و پرورش گل جعفری بسیار دخالت داشته و رشد این گیاه بعد از آبیاری و نوردهی به آن بستگی دارد. در صورتی که گل جعفری را در گلدان و در خانه نگهداری میکنید بهتر است آن را در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد نگهداری کنید تا بهترین حالت رشدش را داشته باشد.
اگر که این گیاه دوست داشتنی را در باغچه نگهداری میکنید و هوا خیلی خیلی گرم بود، بهتر است آن را در سایه ملایم بکارید تا نور فیلتر شده به گل جعفری برسد. این گیاه میتواند در دمای 5- تا 15 درجه سانتیگراد دوام بیاورد و رشد کند، اما سرمای بیش از حد از رشد جلوگیری کرده و باعث خشکن شدن گیاه میشود.
خاک گل جعفری
حالا میرسیم به مهمترین بخش برای نگهداری و پرورش گل جعفری. این گیاه به خاکی نسبتا سنگین با زهکشی بالا نیاز دارد. اگر میخواهید از گلخانهها برای این گل خاک تهیه کنید، باید خاک برگ با پرلیت بخرید، اما درصورتی که بخواهید خاک را آماده کنید به انبار بروید و بیلچه خود را بیاورید.
قبل از اینکه شروع کنید خاکی شبیه به خاک رس آماده کرده و خاک را با برگ خشک درختان ترکیب کنید. حالا کمی شن نسبتا درشت در خاک بریزید و برای زهکشی مناسب، کمی ماسه در خاک بریزید و مخلوط کنید تا ترکیب خاک برگ یکدست شود. خاکی که برای گل جعفری انتخاب میکنید بهتر است با کود حیوانی یا شیمیایی ترکیب شده باشد تا رشد گیاه سریعتر شود.
تغذیه و کوددهی گل جعفری
گل جعفری جزء گیاهانی محسوب میشود که کوددهی به آن بسیار مهم است و تاثیر مستقیم روی رشد گیاه دارد. برای کوددهی به گل جعفری میتوانید از کود حیوانی و شیمیایی استفاده کنید. کود شیمیایی مناسب برای گل جعفری با ترکیب 15-15-15 است. نکتهای که باید بسیار به آن توجه شود این است که اگر میخواهید از کود حیوانی استفاده بکنید، باید حتما کودها را آفتکشی کنید.
در کوددهی زیادهروی نکنید، زیرا استفاده زیاد کود باعث میشود ریشه گیاهتان از بین برود. یکیدیگر از اصولی که باید در نگهداری از گل جعفری رعایت کنید این است که به موقع کوددهی را انجام دهید. کوددهی را زمانی شروع کنید که رشد گیاهتان کم شده، اما فراموش نکنید اول از همه علت رشد کم گل جعفری را جویا شوید، اگر مشکل خاصی را مشاهده نکردید، کوددهی را انجام دهید. بهتر است ماهی یک بار کوددهی کنید.
هرس گل جعفری
اخرین نکته مهم در مورد پرورش و نگهداری گل جعفری هرس کردن گیاه است. هرس کردن فقط مخصوص درختان نیست و این مورد در گیاهان علفی هم کاربرد دارد. هرس کردن گل جعفری بسیار ساده است و فقط باید در این مورد ریز بین باشید. گل جعفری در ماههای اول نیازی به هرس کردن ندارد ولی زمانی که گلدهی کم شد باید اقدام به هرس گیاه کنید.
هرس کردن گیاه جعفری باید بسیار دقیق و بهداشتی انجام شود وگرنه گل بیمار میشود. یک قیچی یا یک چاقوی بسیار تیز آماده کرده و آن را ضدعفونی کنید. این کار باعث میشود وقتی که قسمتیهایی از گیاهتان را هرس میکنید، گیاه بیمار نشود. شاخه و گلهایی که خشک شدهاند را ببرید. همچنین باید برگهایی که پایین گیاه نزدیک به زمین رشد کردهاند را بچینید تا رشد گیاه بیشتر شود. فقط توجه داشته باشید که گیاه را بیش از حد خالی نکنید، چون با هرس کردن بیرویه گیاه برای بازسازی خود گلدهی را متوقف میکند.
جهت خرید و مشاهده قیمت گل آنتوریوم قرمز به فروشگاه دمبرگ مراجعه نمایید.
روش تکثیر گل جعفری
نحوه تکثیر گل جعفری ساده است و یک روش بیشتر ندارد. تنها روش تکثیر گل جعفری از طریق بذر است. برای تهیه کردن بذر از گیاه، باید از روش قبل استفاده کنید، یعنی هرس کردن. بعضی از گلهای این گیاه از بین نمیروند و فقط گل برگهایشان میریزد.
گلهایی که از بین نمیروند را نچینید، چون این گلها همان بذرهای گل جعفری هستند و فقط باید به آنها اجازه دهید تا کاملا رشد کرده و خشک شوند. زمانی که این گلها خشک شدند، بذرها آماده برای کاشت خواهد شد. اگر بذرها هنوز سبز هستند برای کاشت و تکثیر مناسب نیستند و بهتر است اجازه دهید تا کپسول بذرها کاملا خشک شده و بذرها آماده شوند.
علت کاشت و خواص دارویی گل جعفری
برخلاف تصور عموم، گل جعفری تنها یک چشماندازه زیبا برای تزیین باغچه و خانه نیست، بلکه یک گیاه دارویی هم هست و خواص بسیار زیادی دارد. ازجمله ویژگیهای شگفتانگیز گل جعفری میتوان به خواصهای درمان اختلالات چشمی، سرعت بخشیدن به روند خوب شدن زخم و جراحتها، تصفیه خون اشاره کرد. همچنین از عصاره این گیاه میتوانید برای جلوگیری از درد عضلات و قطع کردن خون بواسیر استفاده کنید.
با برگهای له شده این گیاه میتوانید جوشهای خود را از بین ببرید. بسیاری از متخصصان طب سنتی معتقدند دمنوش جعفری برای سرماخوردگی بسیار مفید است. گل جعفری خواص دیگری مانند خاصیت ضد التهابی، تقویت سلامت پوست، جلوگیری از سپسیس و مبارزه با انگلها هم دارد.
مقاله پیشنهادی: بهترین سم برای از بین بردن پشه گلدان
آفات و بیماری های گل جعفری و درمان آن
یکی از مهمترین قسمتهای نگهداری از این گیاه نحوه مقابله با آفات و بیماری گل جعفری محسوب میشود. بیماریهای این گیاه میتواند قارچی یا طبیعی باشد. منظور از بیماریهای طبیعی مگسها و پشهها هستند. اگر روی ساقه گیاه، سوسکهای سفید رنگ و کوچک مشاهده کردید، سریع به نزدیکترین گلخانه بروید و سم مخصوص شپشک آرد آلود را خریداری کنید.
اگر پشههایی سفید رنگ در حال پرواز دور گیاه بودند کافی است یک حبه سیر در کنار گیاه قرار دهید، اگر مشکل حل نشد، سم مخصوص پشههای سفید را بخرید. آفت بعدی هم برای انسان و هم برای گیاه خطرساز است. این آفتها لابهلای برگها تار میتنند و از رسیدن نور به گیاه جلوگیری میکنند.
اگر این آفت را مشاهده کردید اصلا به محل آلوده شده دست نزنید، چون باعث تاول و قرمزی دستتان میشود. اول از همه دستکش دستتان کرده و تارها را پاک کنید. بعد باید برگها را با آب ولرم خوب بشویید. حالا فقط لازم است سم مخصوص عنکبوت قرمز را بخرید تا از پیشرفت آفت جلوگیری شود.
اگر هیچکدام از این آفتها را مشاهده نکردید، ریشه و خاک گیاه را خوب بررسی کنید. گیاه را از گلدان در بیاورید و ریشه را چک کنید. درصوتی که سفیدی روی ریشه مشاهده کردید، گیاهتان دچار بیمای قارچی شده است و باید خاک دور ریشه را جدا کرده و ریشه گل را با سم قارچ کش ضد عفونی کنید. سپس خاک جدیدی در گلدان گیاهتان بریزید.
سوالات متداول | نگهداری گل جعفری
زمان کاشت گل جعفری در گلدان چه زمانی است؟
برای کاشت بذر گل جعفری باید در آواخر زمستان اقدام به کاشتن بذرها کنید. برای کاشت بذر گل جعفری سه روش بسیار آسان وجود دارد که به راحتی میتوانید بذر این گیاه را بکارید. برای کاشت گل جعفری در گلدان باید یک گلدان با خاک مناسب برای کاشت گل آماده کنید.
علت گل ندادن گل جعفری چیست؟
گل جعفری همیشه دارای گل است به شرطی که اصول نگهداری و پرورش گیاه جعفری را رعایت کنید. آبیاری، کوددهی، نوردهی، دما و هرس کردن نکاتی هستند که باید آنها را رعایت کنید، وگرنه رشد گیاهتان روز به روز کاهش مییابد.
آفت گل جعفری را چگونه درمان کنیم؟
یکی از مهمترین قسمتهای نگهداری از این گیاه نحوه مقابله با آفات و بیماری گل جعفری محسوب میشود. بیماریهای این گیاه میتواند قارچی یا طبیعی باشد. منظور از بیماریهای طبیعی، مگسها و پشهها هستند در برابر هر کدام باید روش متفاوتی را پیاده کرد. در این مقاله به طور کامل با این روش ها آشنا میشوید.
بذر این گل را کی از خود گیاه میشود بدست آورد