نحوه نگهداری و تکثیر گیاه آپارتمانی فیکوس
یکی از انواع گیاهان آپارتمانی که به دلیل برخورداری از برگ های چرمی طرفداران زیادی دارد، گل فیکوس است. این گل زیبا در انواع مختلفی با برگ های سبز و ابلق پرورش می یابد. اگر قصد نگهداری فیکوس در خانه را دارید، پیشنهاد می کنیم در ادامه با ما همراه باشید؛ زیرا با نحوه نگهداری، روش های پرورش و تکثیر، قلمه زدن و بیماری های فیکوس آشنا می شوید.
چگونه از گل فیکوس نگهداری کنیم؟
فیکوس از گل های آسیایی و استوایی به شمار می رود. به همین دلیل در شهرهای جنوبی کشور، درختچه های فیکوس را در پارک ها و فضاهای باز می کارند. نگهداری فیکوس جنگلی کار دشواری نیست؛ اما اگر قصد دارید از این گل زیبا با ساقه چوبی و برگ های براق، پهن و چرمی به خوبی نگهداری کنید، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- نور: فیکوس برای رشد به نور کافی آفتاب نیاز دارد. به همین دلیل قرار دادن آن مقابل تابش مستقیم خورشید یا سایه کامل به گیاه آسیب می زند. در واقع نور شدید باعث بی رنگی برگ ها و نور کم موجب ریزش آن ها می شود.
- دما: برای نگهداری فیکوس در خانه دمایی بین 15 الی 30 درجه سانتی گراد مناسب است. البته پیشنهاد می دهیم برای رشد این گیاه دما بین 20 الی 25 درجه سانتی گراد باشد. دقت کنید تغییرات زیاد و ناگهانی دما موجب ریزش برگ های فیکوس می شود.
- کود: خرید کود مناسب و استفاده از آن برای رشد گیاه به مقدار کافی ضروری است. برای تقویت گیاهان جوان ماهی یکبار و گیاهان مسن هر دو هفته یکبار از کود مایع یا کود گیاهان آپارتمانی استفاده کنید.
- آبیاری: این گیاه نیاز به آب با مقدار متوسط دارد. با توجه به فصل و شرایط دمایی، هفته ای یک یا دوبار گیاه را آبیاری کنید. توجه داشته باشید خاک گلدان غرقاب نشود و بین دو آبیاری، خاک کاملا خشک شده باشد. استفاده از آب ولرم برای آبیاری مناسب است. همچنین در دمای بالا، مه پاشی توصیه می شود.
- خاک: بهترین خاک برای تکثیر فیکوس، ترکیبی از خاک گلدان، کمپوست، کوکوپیت، پرلیت، خاک معمولی، خاکبرگ و پیت ماس است. البته برای گلدان و خاک باید زهکشی مناسبی را نیز در نظر بگیرید.
- تمیز کردن برگ ها: با استفاده از یک دستمال مرطوب برگ ها تمیز کنید که از حمله آفات جلوگیری شده و رطوبت کافی تامین شود.
نحوه کاشت فیکوس
تکثیر فیکوس در خانه از طریق روش های مختلفی امکان پذیر است. اغلب با استفاده از بذر گیاه یا قلمه زدن ساقه و برگ، این گیاه را پرورش می دهند. به این منظور با توجه به مطالب بیان شده در قسمت قبل، بستر مناسب را برای کاشت گل فیکوس در گلدان یا باغچه فراهم کنید. سرعت رشد فیکوس اغلب سریع است. به همین دلیل پیشنهاد می دهیم هر سال در فصل بهار یا اوایل تابستان، گلدان گیاه را با یک گلدان بزرگ تر تعویض کنید. در برخی از موارد نیز گیاه بسیار بزرگ شده و تعویض گلدان آن کار دشواری است، به این منظور تنها خاک سطحی آن را با خاک تازه عوض کنید.
بیشتر بخوانید: تکثیر گل آنتوریوم و آشنایی با شرایط نگهداری از آن
روش های تکثیر فیکوس
فیکوس درختچه ای زیبا و جذاب است و نظر همه را به خود جلب می کند. به همین دلیل افراد زیادی به دنبال تکثیر و نگهداری فیکوس در خانه یا گلخانه خود هستند. اغلب این گیاه از طریق کاشت بذر، کاشت قلمه برگ یا ساقه و خوابانیدن هوایی تکثیر می شود. برای آشنایی بیشتر با طریقه کاشت فیکوس، در ادامه با ما همراه باشید.
تکثیر فیکوس با بذر
یکی از روش های جالب ازدیاد فیکوس، کاشت بذر آن است. اغلب بذر گیاهان به دو صورت نشایی یا کاشت مستقیم در زمین اصلی پرورش می یابند. برای کاشت بذر در سینی نشا، ابتدا بستر مناسبی را فراهم کنید. بذر و خاک را با سموم قارچ کش مخصوص کاشت بذر؛ مثل قارچ کش مانکوزب که در فروشگاه اینترنتی دمبرگ نیز موجود است، ضدعفونی کنید. سپس هر بذر را درون یک سلول قرار دهید. پس از جوانه زنی، نشاها را به گلدان سایز بزرگ تر یا باغچه انتقال دهید.
تکثیر فیکوس با برگ
به این منظور در فصل بهار به کمک یک چاقوی تمیز، تعدادی برگ را از گیاه جدا کنید. استفاده از دستکش باغبانی توصیه می شود. شیره برگ را که در قسمت برش وجود دارد، با آب بشویید. پیش از تکثیر فیکوس از طریق برگ در بستر مربوطه، انتهای برگ ها را در هورمون ریشه زایی قرار دهید. خاک و بستر مناسب را فراهم کنید و گیاه را در آن بکارید. سپس بستر کشت را در یک محیط گرم بگذارید. برای تامین رطوبت مناسب، یک پلاستیک شفاف روی بستر بکشید. در طول دوران ریشه زایی، خاک را با اسپری آبپاشی کنید. پس از آنکه طول جوانه ها به 5 الی 10 سانتی متر رسید، آن ها را در گلدان اصلی بکارید. لازم به ذکر است تمامی مراحل ریشه زایی از طریق تکثیر فیکوس در آب نیز قابل اجراست.
تکثیر فیکوس با قلمه
برای انجام این کار بهتر است در اواخر فصل بهار تا اوایل فصل تابستان اقدام کنید. قلمه ای را از ابتدا یا انتهای ساقه به طول 15 سانتی متر برش دهید. برگ های روی قلمه را ببرید و تنها یک برگ را نگه دارید. با این کار تمام انرژی گیاه صرف ریشه زایی می شود. هنگام برش قلمه، شیره سفید رنگی از آن بیرون می آید. به همین دلیل آن را به مدت 30 دقیقه در آب قرار دهید که این جریان قطع شود. سپس قلمه را در بستری مناسب بکارید. دمای مناسب را فراهم کنید و برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه، بستر را با یک کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید. پس از ریشه زایی و برگ دادن قلمه ها، گلدان را با یک گلدان بزرگ تر تعویض کنید.
خوابانیدن هوایی فیکوس
برای تکثیر فیکوس به این روش، طول ساقه مورد نیاز باید حداقل 30 سانتی متر باشد. شکافی را در قسمت نرم ساقه ایجاد کرده و پوسته را جدا کنید. خزه اسفاگنوم را که در آب خیس کرده اید، دور قسمت بریده شده ساقه بکشید. سپس اطراف آن را با یک پلاستیک بپوشانید که جریان هوا قطع شود. پس از گذشت مدت زمانی، ساقه شروع به ریشه زایی می کند. زمانی که ریشه ها مشاهده شدند، گیاه را در گلدان بکارید.
چرا گل فیکوس رشد نمی کند؟
نگهداری فیکوس در خانه بسیار آسان است. این گیاه مقاومت بالایی در برابر شرایط نامساعد دارد. اغلب در طبیعت عمر فیکوس به چند صد سال می رسد و در شرایط خانگی نیز حدود 15 سال عمر می کند. این گیاه در 5 سال ابتدایی زندگی خود، رشد بسیار سریعی دارد؛ اما به مرور این رشد کم می شود و تنها به چند سانتی متر می رسد. پس از مدتی ممکن است با این موضوع مواجه شوید که گیاه دلبندتان دیگر رشد نمی کند. اغلب این اتفاق به دلایل زیر رخ می دهد:
- کوچک شدن گلدان و توقف ریشه زایی گیاه؛
- عدم دریافت کود کافی و دسترسی به مواد غذایی مورد نیاز؛
- عدم دریافت نور مناسب به دلیل قرار گرفتن در سایه یا تابش مستقیم آفتاب؛
- حمله آفات و بیماری های مختلف.
بیشتر بخوانید: نحوه نگهداری و تکثیر بگونیا عروس
اگر نگهداری و تکثیر فیکوس در هریک از این شرایط صورت می گیرد، بدون شک رشد گیاه متوقف می شود. برای حل این مشکل، بهتر است شرایط مناسبی را برای گیاه زینتی خود فراهم کنید.
درمان بیماری های فیکوس
هر یک از گل و گیاهان آپارتمانی ممکن است مورد حمله بیماری ها و آفات قرار بگیرند. به طور کلی در نگهداری فیکوس باید به بیماری هایی همچون شپشک، کنه تار عنکبوتی، تریپس، نماتد گره ریشه، لکه های برگی قارچی و باکتریایی توجه کنید. برای مبارزه با این آفات استفاده از سموم سیستماتیک موجود در فروشگاه اینترنتی دمبرگ پیشنهاد می شود. در ادامه برخی از بیماری های این گیاه و راه های درمان آن را بیان می کنیم.
- لوله شدن و خشک شدن برگ ها: دریافت نور مستقیم خورشید و عدم آبیاری به موقع این بیماری را به وجود می آورد. برای درمان، گیاه را به همراه گلدان به مدت 15 دقیقه در تشت آب قرار دهید.
- زرد شدن برگ ها: آبیاری بیش از حد و غرقابی فیکوس، باعث پوسیدگی ریشه ها و زردی برگ ها می شود. حتما بین دو آبیاری، خاک گیاه باید خشک باشد.
- بی رنگی و کوچک بودن برگ های جوان: کاشت فیکوس در گلدان کوچک و کمبود مواد غذایی این بیماری را به وجود می آورد.
- ریزش برگ ها و وجود لکه های قهوه ای روی آن ها: نگهداری فیکوس در زمستان به دقت بالایی نیاز دارد؛ زیرا سردی بیش از حد هوا باعث ریزش برگ ها و ظاهر شدن لکه های قهوه ای روی گیاه می شود. برای حل این مشکل، فیکوس را به محیطی گرم انتقال دهید.
- سوراخ شدن برگ ها: اغلب حمله آفات به گیاه این بیماری را به وجود می آورد. برای درمان این مشکل، برگ ها را با یک پارچه نرم و مرطوب، تمیز کنید. در موارد شدید، استفاده از سم آفت کش توصیه می شود.
هرس کردن گیاه فیکوس
فیکوس گونه های مختلفی همچون گونه ابلق قرمز، ابلق سفید، قرمز تیره و سبز دارد که هرس آن ها به یک صورت انجام می شود. هرس فیکوس بهتر است در اواخر فصل بهار صورت گیرد. به این منظور ساقه هایی که بیش از اندازه رشد کرده اند یا فرم متفاوتی از گیاه دارند را با قیچی یا چاقوی هرس جدا کنید. هرس را از بالای یک گره اصلی که به برگ ها متصل شده است، انجام دهید. به طور کلی تنها باید 30 درصد از حجم کل گیاه را هرس کنید؛ در غیر این صورت گیاه شوکه می شود. برای خرید گیاه آپارتمانی فیکوس، انواع ابزار باغبانی و دیگر محصولات کشاورزی فروشگاه اینترنتی دمبرگ در خدمت مشتریان سراسر کشور است.
قلمه فیکوس چند روزه ریشه میدهد؟
درود به همه گل دوستان عزیز
بسته آب، دمای محیط متفاوته اما 20 روز به بعد که داخل آب بود باید شروع کنه ریشه زدن رو.
ترجیحا آب جوشیده سرد شده استفاده کنید و هر 4 روز یه بار آبش رو عوض کنید.
ریشه زد و جون گرفت هم به خاک سبک
با ترکیب (پرلیت. کوکوپیت. ماسه دریا. کود حیوانی. ورمی. خاک برگ) همه رو به میزان برابر مخلوط و گیاهتون رو بکارید.
من اینطوری جواب گرفتم و اوکی بوده.
با تشکر از شما
برای تکثیر گیاه فیکوس از طریق برگ،نیاز است که برگ و جوانه خوابیده انتهای ساقه برگ جدا کنیم؟ یا نیازی به جدا کردن جوانه انتهای ساقه برگ نیست؟
با سلام معمولا برای فیکوس نیاز است ک جوانه انتهای قلمه ساقه هم جدا شود و به این نوع قلمه قلمه پاشنه دار گفته می شود
نمیشه این گیاه رو قلمه گرفت و داخل آب ریشه دار کرد؟ من الان یکماه هست گذاشتم داخل آب اما ریشه نداده ولی برگها سبز هستند
صبر کن ریشه میزنه
با برگ هم میشه تکثیر کرد؟ همه میگن فقط ریشه میده ولی تکثیر نمیشه.
دوست عزیز جهت تکثیر با برگ ابتدا در پرلیت ریشه دار میشه سپس باید به خاک اصلی منتقل شود تا برگ و جوانه بدهد.
گل فیکوس من قدش تقریبا یک و نیم متر هست و هدیه گرفتم . برگ هاش دارن کم کم خشک میشن ولی برگهای نوکش تازه و سبزه . با این گلدون چکار کنم کسی میتونه راهنمایی کنه؟
با سلام و ارادت شرایط نگهداری و آبیاری به چه صورت هستش؟
برای تکثیر گیاه فیکوس از طریق برگ،نیاز است که برگ و جوانه خوابیده انتهای ساقه برگ جدا کنیم؟ یا نیازی به جدا کردن جوانه انتهای ساقه برگ نیست؟