معرفی کامل گل مریم و نکات کاشت و نگهداری آن
اگر میخواهید با پرورش یک گیاه در خانه، فضای آرامشبخشی به محیط دهید، چه گلی بهتر از مریم. این گل از مشهورترین گیاهان در سرتاسر دنیا شناخته میشود که ردپای آن را در دستهگلهای بسیاری از مراسمها دیدهاید. همچنین اگر به فکر کسب درآمد از تولید این گل هستید، باتوجه به قیمت و بازار خوب آن، قطعا سود خوبی خواهید کرد. تاکنون از خودتان پرسیدهاید، گل مریم نماد چیست؟ گل مریم چه شکلی است و فصل آن کی است؟ یا این گل برای اولین بار در چه کشوری یافت شده است؟ اگر میخواهید بهطور کامل با تاریخچه و نحوه کاشت آن آشنا شوید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
مشخصات گل مریم چیست
گل مریم با نام انگلیسی Tuberose و با نام علمی Polianthes tuberosa شناخته میشود. این گل را با نامهای دیگری مانند گل دندان فیلی و گل زنبق میشناسند و از خانواده مارچوبهگان است. زادگاه اصلی این گل به کشور مکزیک برمیگردد و بعد از آن، در اروپا و اسپانیا دیده شده است. بهطور کلی، گل های مریم در مناطق گرمسیری رشد میکنند و در سطح جهان از شهرت بسیاری برخوردارند و از گیاهان زینتی چندساله و عطرآگین به حساب میآیند.
با مشاهده عکس گل مریم متوجه خواهید شد، این گل سفید رنگ بوده و بهدلیل عطر فوقالعاده خوشبویی که دارد، از عصاره آن در صنعت عطرسازی نیز استفاده میشود. در طول روز، عطر و بوی ملایمی از خود ساطع میکند، ولی در طول شب، رایحه آن بیشتر میشود. این گیاه، بسته به فصل کاشت پیاز، در فصلهای بهار، پاییز و تابستان گل میدهد و در ساخت دسته گل و گلآرایی مراسمها مورد استفاده قرار میگیرد.
گل مریم نماد چیست؟
گیاه مریم نماد پاکی، دوست داشتن و نجابت است. علاوبر این، بسیاری این گل را نشانه اصالت، خلوص و صلح میدانند. اگر قصد دارید در مناسبتی خاص به شخص موردعلاقهتان گل هدیه بدهید یا بهعنوان تشکر از یک فرد این کار را انجام دهید، گیاه مریم یک انتخاب منحصربهفرد بهحساب میآید. همچنین بنابر عقیده بعضی افراد، این گل باعث دفع انرژی منفی شده و موجب القای حال خوب در افراد میشود. اگر عکس گل مریم را در اینترنت جستوجو کنید، متوجه خواهید شد، این گل در کشور هند، نماد عروسی، مراسم ختم و مراسمات مذهبی است.
چه فصلی برای پرورش گل مریم مناسب است؟
یکی از سوالهایی که مطرح میشود، این است که فصل گل مریم کی است؟ فصل گل مریم برای کاشت ایدهآل، از اسفند الی اردیبهشت ماه است. با کشت پیازها در فصل بهار، در فصل تابستان شاهد شکوفه زدن گلهای این گیاه خواهید بود. اگر در پاییز قصد کشت گل را دارید، حتما قبل از کشت، پیازها را در محیطی خنک با دمای 4 تا 5 درجه سانتیگراد نگهداری کنید تا مانع جوانهزنی پیازها شوید.
فصل برداشت گل های مریم در تابستان بوده و بهترین زمان برداشت، صبح زود است. برداشت این گل را بهوسیله قیچی یا چاقوی تیز و استریل شده انجام دهید. همچنین در زمان برداشت، دقت کنید که 4 تا 6 سانتیمتر از ساقه گیاه باقی بماند. این کار با هدف ایجاد بستر مناسب برای رشد پیازها یا سوخهای گل انجام میشود.
کاربردهای گیاه مریم
اگر بگوییم تنها دیدن عکس گیاه مریم میتواند باعث آرامش شما شود، بیشک اغراق نکردهایم. از مهمترین خواص گل مریم، کاهش التهابات سیستم تنفسی، فقط با بوییدن آن است. همچنین روغن گیاه مریم به بهبود گردش خون کمک میکند. از شگفتانگیزترین خواص این گل، تولید روغن برای بهبود گردش خون است. از کاربردهای دیگر آن، میتوانیم به استفاده در ساخت عطر و ادکلن، گلآرایی و بهبود درمان سوختگی با دمنوش گیاه مریم اشاره کنیم.
حال که میدانید گیاه مریم نماد چیست؟ به شما پیشنهاد میکنیم برای خرید این گل به دمبرگ مراجعه کنید تا با کشت آن از زیبایی و عطر بینظیر آن نهایت لذت را ببرید. اگر در فصل گل مریم تجربه کشت گیاه را دارید یا نکتهای حائز اهمیت برای پرورش آن میدانید، خوشحال میشویم، اطلاعات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
شرایط نگهداری گل مریم چگونه است؟
برای اینکه یک برداشت فوقالعاده داشته باشید و بتوانید گیاهی سالم و خوشبو بهدست آورید، باید پرورش و تکثیر گل مریم را بهخوبی انجام دهید. شرایط نگهداری از گل مریم به عوامل مختلفی چون خاک مناسب، میزان آبیاری، دسترسی گیاه به نور و دمای مناسب بستگی دارد.
خاک و کوددهی
از مهمترین نکاتی که باید در نظر بگیرید، خرید خاک سبک و شنی با زهکشی بالا است. اگر خاک، سبک نباشد، باعث پوسیدگی ریشهها شده و در نتیجه گیاه از بین میرود. کوددهی به گیاه، روی گلدهی بهتر گیاه ثأثیرگذار است، پس برای تقویت خاک، از کود یا ورمی کمپوست استفاده کنید.
آبیاری
توجه داشته باشید که آبیاری باید بهصورت منظم انجام شود، چرا که آبیاری بیش از اندازه باعث زرد شدن گلبرگهای مریم میشود. همانطور که این گل به آبیاری زیاد حساس است، کمآبی هم باعث کاهش گلبرگهای آن خواهد شد. برای اینکه همیشه به یک میزان به گیاه آب دهید، میتوانید از یک ظرف مشخص برای آبیاری استفاده کنید.
در فصول گرم بهتر است، هر سه الی چهار روز آبیاری به گیاه را انجام دهید. با کاهش دمای هوا، میزان آبیاری را بهمرور کمتر کنید، زیرا در این زمان تبخیر آب کمتر بوده و گیاه، نیاز کمتری به آب دارد. در فصل زمستان، با توجه به اینکه پیاز گیاه به خواب میرود، توصیه میکنیم گیاه را هر 15 روز یک مرتبه آبیاری کنید.
نور و دما
این گیاه به نور زیاد علاقهمند بوده و نور کم عامل اصلی عدم گلدهی گیاه مریم است. اگر قصد تکثیر گل مریم را دارید، باید آن را روزانه ۴ تا ۶ ساعت در معرض تابش نور خورشید قرار دهید. در صورت عدم دسترسی گیاه به نور طبیعی میتوانید از نورهای مصنوعی برای این گیاه استفاده کنید. بهترین نقطه برای پرورش و نگهداری از گیاه در خانه، قرار دادن آن پشت پنجرههای جنوبی است.
این گیاه نسبت به دما بسیار حساس بوده و مناسبترین دما برای نگهداری از آن، دمای ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است. اگر در منطقهای هستید که در تابستان، دما به بالای ۳۵ درجه سانتیگراد میرسد، توصیه میکنیم این گل را در محلی بکارید که هنگام ظهر در سایه قرار بگیرد. توجه کنید گرمای زیاد، باعث گرمازدگی و مرگ گیاه میشود و باید به دمای اطراف آن توجه زیادی داشته باشید. به همان میزان که دمای بالا میتواند به گل های مریم آسیب بزند، دمای کمتر از 15 درجه سانتیگراد نیز میتواند باعث از بین رفتن آنها شود.
نحوه کاشت گل مریم در باغچه و گلدان
قبل از کاشت، خاک را بهخوبی با دست یا بهوسیله چنگال زیرورو کنید. سپس اجازه دهید که دمای خاک کمی افزایش پیدا کرده و گرم شود. برای پرورش و رشد بهتر گیاه مریم، بهتر است از گلدان نسبتا بزرگ و دارای زهکشی مناسب استفاده کنید. پیاز گل مریم سالم و بالغ را در عمق ۲ تا ۳ سانتیمتر با فاصله 30 سانتیمتری در خاک بکارید؛ توصیه میکنیم، پیازها را بهشکلی کشت کنید که قسمت بالایی آن کمی خارج از خاک باشد.
دمای مناسب برای کاشت پیاز مریم، بالای ۱۵ درجه سانتیگراد است. در صورتی که حین کاشت پیازها، دمای محیط پایین باشد، میتوانید ابتدا پیازها را در گلدان کاشته و پس از مساعد شدن دما، آن را به باغچه منتقل کنید. بستر رشد گیاه را بهطور پیوسته و منظم آبیاری کنید و همواره خاک آن را مرطوب نگه دارید. آبیاری نباید بهگونهای انجام شود که خاک بیشازحد غرقابی یا خشک شود. برای جلوگیری از غرقابی شدن گلدان، حتما از گلدان دارای زهکشی استفاده کنید تا شاهد تولید گلهای سالم و زیبا باشید. برای اطلاع از زمان دقیق آبیاری، میتوانید با انگشت، رطوبت خاک را بسنجید، درصورتی که خاک بهطور کامل خشک شده بود، باید آبیاری را انجام دهید. در صورتی که قصد تکثیر گل مریم را دارید، باید پیازچههای پیاز مادری را جدا کرده و طبق روش گفته شده بکارید. نکته دیگری که باید بدانید این است که پیازهایی که یک مرتبه شکوفه زدهاند، برای مرتبه دوم شکوفه نمیدهند. با علم به این موضوع برای کشت گیاه مریم دقت بیشتری داشته باشید تا تکثیر آن با موفقیت انجام شود.
انواع گل مریم
این گل انواع مختلفی دارد. تعداد گلبرگ های گل مریم و ردیفهای آنها اصلیترین دلیل تغییر دستهبندی این گلها محسوب میشوند. بهطور کلی این گل به چهار دسته تقسیم میشود که هرکدام از آنها گونههای مختلفی دارد. در ادامه قصد داریم گونههای دو دسته کلی از این گل زیبا یعنی مریم سینگل و دبل را معرفی کنیم.
گل مریم سینگل
این دسته نسبت به دبل، عطر بیشتری دارد و همین موضوع باعث شده که از آن در صنعت عطرسازی استفاده شود. همانطور که از اسم این گل هم مشخص است، در هر ساقه یک گل وجود دارد که معمولا رنگ آن سفید است. این دسته از گیاه مریم، شامل گونههای مختلفی میشود که از رایجترین آنها میتوانیم به گل شیرینگار، آرکا نیرانتارا، مریم سینگل مکزیکی و پر جوال اشاره کرد. در ادامه درباره هرکدام از این گلها توضیحاتی خواهیم داد.
گل شیرینگار
این گل دورگه است و از ترکیب نوع سینگل و دبل تولید میشود. جوانههای گل شیرینگار صورتی هستند و گلهای بسیار ظریف و حساس دارند. فصل کاشت گل مریم شیرینگار بهار است، چون این گیاه برای گلدهی به نور زیاد نیاز دارد. این گل زیبا میتواند به ارتفاعی بین 45 تا 90 سانتیمتر برسد.
آرکا نیرانتارا
این گیاه زیبا تک گل بوده و گلبرگهای آن هم سفید هستند. نوع آرکا نیرانتارا مانند دیگر از انواع گیاه مریم سینگل بسیار خوشبو است. این گونه، نسبت به دیگر گلهای این خانواده، گلدهی طولانیتری داشته و برای مدت زمان بیشتری میتوانید از تماشای آن لذت ببرید.
گل مریم سینگل مکزیکی
این گل برخلاف دیگر انواع گل مریم، فصل پاییز گلدهی میکند. اگر دنبال یک گیاه زیبا و خوشعطر، مناسب کاشت در باغچه هستید، میتوانید این گل را بکارید. البته گل سینگل مکزیکی بهصورت سرشاخه هم قابل نگهداری است. مهمترین ویژگی این گل، معطر بودن آن است. همین موضوع باعث شده که از آن، در صنعت عطرسازی استفاده شود.
گیاه مریم پرجوال
گونه پرجوال هم از ترکیب دو گونه مختلف گیاه مریم یعنی شیرینگار و سینگل مکزیکی تولید میشود. این گیاه غنچههایی صورتی رنگ دارد که پس از باز شدن، رنگ آنها به سفید تغییر پیدا میکند. ساقه این گیاه زیبا محکم است و گلهایی تک حلقهای روی آن قرار گرفتهاند. این گونه از انواع گیاه مریم هم معطر بوده و عطر بسیار خوبی دارد.
گل مریم دبل
تعداد گلهای مریم دبل، معمولا بیشتر از 3 حلقه هستند که همین موضوع باعث ایجاد تفاوت بین آنها و مریم سینگل شده است. گیاه مریم دبل دارای شکوفههایی سفید رنگ است که خطهایی قرمز رنگ روی آنها نقش بسته. این نوع گل نیز انواع مختلفی دارد که معروفترین آنها سواسینی، وابینهاو، مروارید دبل و مریم ابلق هستند. در ادامه هرکدام از این گلها را هم بررسی خواهیم کرد.
گیاه مریم سوواسینی
این گل از ترکیب مریم سینگل و دبل تولید میشود. روی ساقههای گل سوواسینی چند گل درشت با گلبرگهایی ضخیم وجود دارد که گلهای آن هم مومی شکل هستند. این گل جز رایجترین و پرفروشترین انواع گل مریم در بازار جهانی است. گل سوواسینی سفید رنگ هستند و ساقههایی محکم و عطری خوش دارد. افرادی که قصد دارند از طریق پرورش گل مریم کسب درآمد کنند، معمولا این گل را برای کاشت انتخاب میکنند.
مریم مروارید دبل
رنگ قرمز گلهای مریم مروارید باعث تمایز آن با دیگر انواع گل مریم شده است. بسیاری از افراد از این گل برای تهیه روغنهای خوشبو و معطر استفاده میکنند. گیاه مریم مروارید دبل ماندگاری طولانی دارد، همین موضوع باعث شده که این گل برای کاشت در باغچه و خانه پیشنهادی ایدهآل بهحساب بیاید.
بیماری ها و آفات گل مریم
شته، کنه، تریپس و برخی علفهای هرز مانند پیچک جز مهمترین آفات گل مریم محسوب میشوند. درصورتی که فاصله مناسب برای کاشت این گیاه را رعایت نکنید و تعداد این گل در یک فضای کوچک بیشتر از اندازه باشد، کنه بین گلها افزایش یافته و باعث از بین رفتن آنها میشود. البته قبل از کاشت خاک را شخم بزنید تا مطمئن شوید که حلزون یا علفهای هرز در خاک وجود ندارد. پیچک یکی از علفهای هرز است که با رشد چند ساله باعث جلوگیری از تابیدن نور به گیاهان شده و میتواند باعث نابودی آنها شود. اگر در نزدیکی محل کاشت گلهای مریم، گیاه پیچک را مشاهده کردید، آن را از بین ببرید تا مانع جذب مواد معدنی توسط گل نشده و بتواند نور را هم به اندازه کافی جذب کند.
خواص گل مریم چیست
یکی از اصلیترین خواص گل مریم، آرامشبخش بودن آن است. این گیاه بهدلیل عطر خوبی که دارد، میتواند محیطی معطر و شاداب برایتان بسازد. همچنین از این گل برای ساخت عطر و سبد و دسته گل استفاده میشود. البته برخی از متخصصان طب سنتی هم استفاده از روغن این گل را برای بهبود گردش خون پیشنهاد میکنند. یکیدیگر از خواص گیاه مریم، درمان سوختگی است. معمولا جوشانده این گل برای درمان سوختگیهای سطحی مورد استفاده قرار میگیرد. از دیگر خواص این گیاه میتوانیم به درمان آب مروارید، گلو درد، آنفولانزا، جوش صورت، درمان بیخوابی و… اشاره کنیم.
سخن پایانی
گیاه مریم یکی از زیباترین و پرطرفدارترین انواع گل در سراسر جهان محسوب میشود که خواص مختلفی هم دارد. این گیاه زیبا در مصارف مختلفی مانند داروسازی و عطرسازی مورد استفاده قرار میگیرد و بههمیندلیل تقاضا برای خرید آن زیاد است. ما در این مطلب اطلاعاتی کامل درباره فصل گل مریم، انواع این گیاه و آفتهای آن را برایتان شرح دادیم. میتوانید سوالات خود را با ما درمیان بگذارید تا راهنماییتان کنید.
دمبرگ
سوالات متداول
- گل مریم به چه مقدار نور در طول روز نیاز دارد؟
این گیاه زیبا نسبت به نور کم مقاومت پایینی دارد و بههمیندلیل بهتر است حداقل 5 ساعت در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. البته نیاز نوری انواع این گل با یکدیگر متفاوت است.
- چرا تعداد گلهای گیاه مریم کم است؟
این موضوع میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. عدم وجود نور کافی، آبیاری کم، خاک نامناسب و عدم وجود مواد معدنی در خاک، میتواند جز مهمترین دلایل گلدهی کم این گیاه باشد.
- فصل گل مریم کی است؟
فصل گلدهی و زمان مناسب کاشت این گل ارتباط مستقیمی با نوع آن دارد. برخی از انواع گل مریم ممکن است فصل بهار گلدهی کنند و برخی دیگر پاییز! بهصورت کلی میتوان گفت که گلدهی تعداد زیادی از انواع این گیاه از فصل تابستان آغاز شده و تا اواخر پاییز ادامه خواهد داشت.