آشنایی با تراریوم و روش های نگهداری از آن
تراریوم یک باغ کوچک شیشهای است که در آن انواع گیاهها را میتوان کاشت. این باغ کوچک کار را برای علاقهمندان به گیاهان راحتتر کرده و همچنین محیطی جذابتر را به آنها هدیه داده. اگر قصد دارید بدانید تراریوم چیست، با ما تا پایان این مطلب همراه باشید. در ادامه به معرفی تراریوم، بهترین مکان نگهداری تراریوم و… خواهیم پرداخت.
تراریوم چیست؟
تراریوم به تکه کوچکی از باغ گفته میشود که با شیشه یا پلاستیک احاطه شده است. باغ شیشهای یک اکو سیستم کوچک است که در آن گیاهان در حال زندگی هستند. تراریوم یک محیط ساخته شده با شیشه یا پلاستیک است که امکان رشد گیاهان مختلف در محیطی مرطوب و کوچک را میدهد.
انواع تراریوم
تراریوم انواع مختلفی دارد که میتوانید طبق شرایط و سلیقه خود، یکی از آنها را انتخاب کنید. شاید برایتان سوال پیش بیاید که انواع تراریوم چیست؟ باغهای شیشهای از لحاظ ظاهری به ۳ دسته جنگلی، صحرایی و جزیرهای تقسیم میشوند و میتوانید آنها را تهیه کنید. تراریومهای جنگلی از انواع مختلف گیاهان تشکیل میشوند و میتوانید با سلیقه خودتان گیاهان گوناگون را در آن قرار دهید. مثلا میتوانید چندین گیاه گوشتخوار یا انواع مختلفی از کاکتوس و ساکولنت را در آن کنار هم قرار دهید.
تراریومهای صحرایی شبیه بیابان هستند و برای ساخت آنها میتوانید از شنهای مختلف و کاکتوسها استفاده کنید. مطمئنا ترکیبی از خاک، شن و کاکتوس میتواند برای شما بیابانهای خشک و بیآب را تداعی کند. یکی از اصلیترین ویژگیهای تراریوم صحرایی کمبود نیاز گیاهان آن به آبیاری است. پس اگر نمیتوانید زمان زیادی را صرف نگهداری از گیاهان کنید، بهتر است این باغ شیشهای را انتخاب کنید.
شاید برایتان جالب باشد که میتوانید با تراریوم جزیرهای، یک جزیره کوچک در خانه داشته باشید. در این نوع تراریوم علاوهبر چند گیاه، یک دریای کوچک هم وجود دارد که خشکی و بستر رشد گیاهان را احاطه کرده. این نوع تراریوم، پالاداریوم نام دارد و در آن باید گیاهانی کاشته شود که به رطوبت بالا نیاز دارند. البته در برخی از این باغهای شیشهای، ماهیهای کوچک نیز وجود دارند.
شرایط لازم برای رشد و نگهداری تراریوم
یکی از مهمترین شرایط نگهداری تراریوم انتخاب گیاه درست نسبت به نوع تراریوم است. باغهای شیشهای به دو نوع بسته و باز تقسیم میشوند و هر گیاه مناسب کاشت در یکی از آنهاست. قبل از کاشت گیاهان در باغ شیشهای به نوع آن توجه کنید، زیرا امکان کاشت برخی از گیاهان در تراریوم بسته یا برعکس وجود ندارد.
قبل از آبیاری باید از میزان نیاز گیاهها به آب مطمئن شوید، زیرا برخی از گیاهان کمآبی را ترجیح میدهند و درصورت آبیاری زیادی و وجود در تراریوم، کپک میزنند. توجه داشته باشید که تحت هیچ شرایطی نباید تراریوم را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید، زیرا این کار باعث افزایش رطوبت شده و همچنین باعث سوخت برگهای گیاه میشود.
مطالعه بیشتر: معرفی گیاهان غیرسمی آپارتمانی و بی خطر برای حیوانات خانگی
گیاهان مناسب برای ساخت تراریوم
همانطور که گفته شد تراریومها شامل دو دسته کلی بسته و باز میشوند که تاثیر مستقیم روی انتخاب گیاهان دارد. برای مثال اگر قصد کاشت کاکتوس یا ساکولنتها را دارید، باید آنها را در تراریومهای باز بکارید. از آنجایی که در تراریومهای بسته امکان خروج بخار آب و چرخش هوا وجود ندارد، کاکتوسها در مدت زمان کوتاهی از بین خواهند رفت. گیاهان هوازی، گل عنکبوتی، کریپتانتوس، بگونیا، بنفشه آفریقایی، ارکیده، پتوس و هیپوستس میتوانند در هر دو نوع تراریوم باز و بسته نگهداری شوند. در نتیجه اگر قصد ساخت تراریوم با خرید بذر یا پیاز گل و کاشت و پرورش آن را دارید به شرایط گل و گیاهان مدنظر و امکان پذیر بودن رشد آنها در انواع تراریوم دقت کنید.
چطور در خانه تراریوم بسازیم؟
نحوه ساخت تراریوم کار چندان سختی نیست و میتوانید در خانه هم آن را بسازید. برای ساخت این باغ کوچک و زیبا نیازی به دانش خاصی ندارید و فقط باید به نکاتی که گفته شد، توجه کنید. هرچقدر ظرفی که انتخاب میکنید کوچکتر باشد، کارتان در نحوه ساخت تراریوم سختتر میشود. اگر از ظرفهایی که دهانه کوچکتری داشته باشد استفاده کنید، کارتان برای قرار دادن گیاهان سختتر میشود.
وسایل مورد نیاز برای ساخت تراریوم
برای ساخت تراریوم در خانه ابتدا باید وسایل مورد نیاز برای آن را تهیه کنید. این وسایل عبارتند از: ظرف شیشهای، صابون، شن، خاک و گیاه. میتوانید از لامپهای قدیمی، تنگ، پارچ بلور و… برای ساخت تراریوم استفاده کنید. ابتدا باید ظرف شیشهای را بهخوبی با صابون یا مایع ظرفشویی شسته و به آن فرصت دهید تا خشک شود. این کار باعث میشود باکتریهای موجود در ظروف از بین بروند.
مطالعه بیشتر: معرفی 20 مورد از معروف ترین انواع گل آپارتمانی
ترتیب لایههای خاک برای ساخت تراریوم
ابتدا باید حدود 1 تا 2 سانتیمتر کف ظرف شیشهای را با شن پر کنید. ریختن شن باعث میشود که زهکشی بهتر انجام شود. کمی از شنها را روی بخشهای کنار ظرف بریزید، چون این کار باعث زهکشی بهتر میشود. البته میتوانید قبل از ریختن سنگریزهها، کمی خزه کف ظرف قرار دهید. برای جلوگیری از ایجاد بوی نامطبوع، میتوانید 1 یا 2 قاشق چایخوری ذغال روی سنگریزهها بریزید. اگر از تراریومهای بسته استفاده میکنید با انجام این کار میتوانید تا حد زیادی هوای محیط تراریوم را تازه نگهدارید.
خرید گل زاموفیلیا با بهترین قیمت از دم برگ
روی شن و ذغالها را با خاک گلکاری بپوشانید. مقدار خاک باید حدود یک چهارم عمق ظرف شیشهای باشد. برای اینکه جلوه زیباتری به تراریوم بدهید، بهتر است که خاکها را بهصورت تپهای بریزید. بهتر است خاکهای گلدان استرلیزه شده را در باغ شیشهای بریزید، اما میتوانید از ترکیب خاک باغچه و پیت ماس هم استفاده کنید. خاک تراریوم باید سبک، نرم و با زهکشی خوب باشد.
مکان مناسب برای نگهداری تراریوم
تنوع گیاهانی که میتوانید در تراریوم بکارید بسیار زیاد است و بههمیندلیل میتوانید آن را در بیشتر بخشهای منزل یا محیط کار قرار دهید، اما برای رشد بهتری و جلوگیری از وارد شدن آسیب به گیاهها، بهتر است شرایط نوری و رطوبت مورد نیاز آن را فراهم کنید.
خرید کود گل های تراریومی با بهترین قیمت از دم برگ
از آنجایی که تراریوم از جنس شیشه یا پلاستیک است، نباید آن را در محیطی قرار دهید که نور مستقیم به آن برخورد کند، چون دیوارههای باغ شیشهای عملکردی شبیه ذره بین خواهند داشت و ممکن است به گیاهان آسیب وارد شود. شما طبق نوع گیاه میتوانید تراریوم را در سایه یا نور اتاق قرار دهید تا گیاهان بتوانند بهخوبی رشد کنند.
یکی از مهمترین نکات در شرایط نگهداری تراریوم میزان رطوبت و دما محیط آن است. اگر رطوبت محیط بیش از حد زیاد باشد، باعث میشود گیاهان دچار قارچ یا کپک شده و از بین بروند. اگر رطوبت مورد نیاز برای گیاهان نیز تامین نشود، گیاهها رفتهرفته خشک میشوند. پس باید به رطوبت و دمای مورد نیاز برای گیاهان داخل تراریوم توجه داشته باشید. با کسب اطلاع درباره شرایط مورد نیاز برای رشد گیاهان، میتوانید بهترین مکان نگهداری تراریوم را مشخص کنید.
مزیتهای نگهداری تراریوم
نگهداری از تراریوم علاوهبر زیبایی خیره کننده، مزیتهای مختلف دیگری هم دارد. ازجمله مزیت های نگهداری تراریوم میتوانیم به شرایط نگهداری آسانتر نسبت به گلدان اشاره کنیم. در تراریوم یک چرخه طبیعی برقرار است و بههمیندلیل گیاهان میتوانند تا حد زیادی آب و انرژی مورد نیاز برای رشدشان را تامین کنند. از آنجایی که تقریبا محدودیتی برای گیاهان قابل کشت در تراریوم وجود ندارد، شما میتوانید در یک محیط کوچک، گونههای مختلف گیاهی را کنار یکدیگر پرورش دهید. فقط توجه داشته باشید که شرایط رشد گیاهان در تراریوم تقریبا شبیه یکدیگر باشد.
مطالعه بیشتر: نحوه نگهداری گل مریم در گلدان
چونکه نحوه ساخت تراریوم کار چندان سختی نیست، میتوانید آن را در خانه درست کرده و نسبت به سلیقه خود آن را شخصیسازی کنید. یکیدیگر از مزایای تراریوم زیبا و شکیل بودن آن است که گزینه خوبی برای هدیه محسوب میشود.
امیدواریم که توانسته باشیم شما را به جواب تراریوم چیست رسانده باشیم. ما در این مطلب درباره مزیت های نگهداری تراریوم و نحوه ساخت تراریوم را توضیح دادیم. اگر نکتهای درباره باغ شیشهای داشتید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.