نحوه استفاده از خاک ژله ای
برای رشد و پرورش هر چه بهتر گیاهان، باید آبیاری به میزان لازم و بهصورت پیوسته انجام شود. اگر در آبیاری گیاهان سهلانگاری میکنید یا مدتزمان کمی در خانه حضور دارید، با استفاده از خاک ژله ای دیگر دغدغه خشک شدن گیاه را نداشته باشید. خاک ژلهای با ذخیره کردن آب، آن را به مرور زمان در اختیار گیاه قرار میدهد. علاوه بر این، با ساخت دانههای ژلهای و قرار دادن آنها در گلدان یا ظروف شیشهای، میتوانید ظاهری شاد و زیبا به خانه هدیه ببخشید. کاربرد خاک ژلهای فقط به موارد گفته شده محدود نمیشود، بلکه استفاده از خاک ژله ای مزایای بیشتری نسبت به خاک معمولی برای شما خواهد داشت. اگر میخواهید با نحوه استفاده از خاک ژله ای و کاربرد آن آشنا شوید تا پایان با دمبرگ همراه باشید.
خاک ژله ای چیست؟
خاک ژلهای یک نوع پلیمر است که با جذب آب، آن را به تدریج در اختیار گیاه قرار میدهد. با وجود آنکه خاک ژلهای کاملا غیر سمی است، ولی خوردن آن توصیه نمیشود. بهتر است، گلدان یا ظرف حاوی دانههای ژلهای را در دسترس کودکان قرار ندهید تا عوارض خوردن خاک ژله ای آنها را دچار مشکل نکند. جالب است بدانید، خاکهای ژلهای به مدت 7 سال ماندگاری دارند. دانههای ریز و سفت بعد از جذب آب بین 40 تا 80 برابر حجم اولیه، افزایش حجم خواهند داشت.
انواع خاک ژله ای
قبل از تهیه خاک ژلهای باید با انواع خاک ژله ای آشنا شوید. با شناخت انواع آن، میتوانید متناسب با نیاز اقدام به خرید خاک ژلهای از دمبرگ کنید.
خاک ژله ای پودری
خاک ژله ای پودری از انواع خاک ژلهای به شمار میآید که میتوانید اقدام به تهیه آن کنید. این نوع به محض ریخته شدن در آب در طول چند ساعت افزایش حجم پیدا میکند. به خاطر داشته باشید، خاک ژله ای پودری برای رسیدن به حداکثر حجم ممکن به چند ساعت زمان نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: گلهای آپارتمانی سایه دوست
خاک ژله ای مکعبی یا پلاستیکی
خاک ژله ای مکعبی نوع دوم خاک ژله ای شناخته میشود و نسبت به خاک ژله پودری باید مدتزمان بیشتری در آب باقی بماند. خاک ژلهای پلاستیکی، باید حداقل به مدت 8 ساعت در آب قرار بگیرد تا به حداکثر حجم خود برسد. کاربرد هر دو این خاکهای ژلهای تقریبا یکسان بوده و فقط زمان ریسدن به حداکثر اندازه آنها با یکدیگر متفاوت است.
نحوه استفاده از خاک ژله ای
با شناخت انواع این محصولات، احتمالا با خودتان میگویید خاک ژلهای را از کجا بخریم؟ شما میتوانید خاک ژله ای بزرگ یا بیرنگ را از دمبرگ خریداری کنید. در نحوه استفاده از خاک ژله ای ابتدا باید خاک ژلهای را در یک ظرف ریخته و آب به میزان لازم برای حجیم شدن دانهها داخل ظرف بریزید. خاک ژلهای را می توانید در یک ظرف آماده کرده و پس از حجیم شدن به گلدان منتقل کنید. حتی میهوانید خاکهای ژلهای را در گلدان اصلی آماده کنید.
با توجه به نوع پودری یا مکعبی بودن خاک ژلهای، ساعاتی که باید اجازه دهید تا دانهها بزرگ شوند تغییر میکند. پس از حجیم شدن دانههای ژلهای، آن را داخل ظرف یا گلدان ریخته و گیاه را درون ظرف موردنظر قرار دهید. علت کوچک شدن خاک ژله ای ممکن است به دلیل کم بودن زمان قرار گرفتن آنها در آب باشد. پیشنهاد میکنیم برای نمایش رنگها و زیبایی دانههای خاک ژلهای از ظروف شفاف استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: با دوام ترین گیاه آپارتمانی
طرز تهیه خاک ژله ای
حالا نوبت به این میرسد که به سوال چگونه خاک ژله ای بسازیم پاسخ دهیم. با تهیه مقداری مورد نیاز از این ماده، خاک ژلهای را داخل یک ظرف بزرگ ریخته و به ازای هر بسته از خاک، 1 لیتر آب به ظرف اضافه میکنیم. گفتنی است، مقدار آب باید به اندازهای باشد که بهطور کامل سطح روی دانههای ژلهای را پوشش دهد. سپس به مدت چند ساعت اجازه دهید تا دانهها به بیشترین میزان حجم خود برسند. اکنون باید خاک ژلهای را داخل گلدان ریخته و گیاه موردنظر را بدون آنکه صدمهای به آن وارد شود، درون گلدان قرار دهید. زمان آبیاری گیاه را با توجه به نوع گیاه، درجه حرارت محیط و تبخیر در نظر بگیرید و گلدان را هر 15 تا 30 روز یک بار آبیاری کنید.
کاربرد خاک ژله ای چیست؟
بهترین کاربرد خاک ژله ای برای زمانی است که مدتزمان زیادی در منزل حضور ندارید. با استفاده از خاک ژله ای بی رنگ یا بزرگ دیگر نگرانی بابت آبیاری گیاه نخواهید داشت. در این مواقع میتوانید مقدار بسیار کمی خاک ژلهای را با خاک گلدان مخلوط کنید؛ با انجام این کار احتمال خشک شدن و پژمردگی گیاه را تا حد زیادی کاهش میدهید.
کاربرد دیگر خاک ژلهای در زمینه کشاورزی است. خاک ژله ای به علت کاهش جذب آب در خاک، باعث حفظ کود موجود در خاک میشود. همچنین، کشاورزان برای کمتر کردن هزینههای آبیاری در زمینهایی که دارای خاک شنی هستند میتوانند از خاک ژله استفاده کنند. هدف از این کار، به دلیل جذب بالای آب در خاکهای شنی و تبخیر مابقی آب است و به دنبال آن، زمین باید به دفعات بیشتری آبیاری شود. افزایش هیدروژل یا سوپرجاذب به خاک نسبت به روشهای آبیاری قطرهای یا مکانیزه، روش ارزانتری به حساب میآید. خاک ژله پس از چهار سال تجزیه و جزئی از خاک خواهد شد.
در حین انتقال درخت برای جلوگیری از شوکه شدن آن، میتوانید از خاک ژله استفاده کنید. از مزایای مفید کاربرد خاک ژلهای، حفظ رطوبت خاک است؛ در صورت عدم استفاده از سوپرجاذب، حفظ رطوبت خاک در یک نقطه خاص، کاری دشوار و هزینهبری خواهد بود.
معایب و مضرات خاک ژله ای چیست؟
از معایب خاک ژله ای میتوان به ایجاد بوی نامطبوع در گلدان اشاره کرد. استفاده از این محصولات میتواند باعث ایجاد بوی نامطبوع در اطراف گلدان شود. برای از بین بردن بوی نامطبوع ناشی از خاک ژلهای میتوانید گیاه را از گلدان خارج کرده و خاک را در آب بریزید تا باکتریهای بوجود آورنده بو از بین بروند و سپس خاک را در گلدان ریخته و گیاه را دوباره بکارید. خاک ژلهای منبعی از آب محسوب نمیشود و فقط میتواند مانع از بین رفتن رطوبت خاک شود. توجه داشته باشید که نباید از خاک ژلهای به میزان زیادی استفاده شود، زیرا ممکن است باعث سفت شدن خاک و آسیب به گیاه شود.
فواید استفاده از خاک ژلهای
از مزایای استفاده از دانههای ژلهای، عدم نیاز به آبیاری بهطور مدوام است. در حالی که خاک گلدان به آبیاری پیوسته و کوددهی نیاز دارد. همچنین گلدانهای حاوی خاک، باعث ورود موجودات موذی مانند سوسک و پشه به فضای خانه میشود.
در زمان تعویض خاک گلدان، گاهی اوقات گیاه شوکه شده و از بین میرود؛ در صورتی که خاک ژلهای مانع از شوک و نابودی گیاه میشود. علاوه بر این، با استفاده از خاک ژله ای با حفظ آب موردنیاز گیاه، با خیال آسوده میتوانید به سفر بروید.
امکان کاشت چه گیاهانی در خاک ژله ای وجود دارد؟
در نحوه استفاده از خاک ژله ای میتوانید اکثر گیاهان را در این خاک بکارید. امکان کشت گیاهانی از قبیل سانسوریا، گندمی، دیفن باخیا، نخل مرداب، لیلیوم، سین گینیوم، آگلونما، پتوس، شاهپسند، پاپیتال، یوکا، انواع پیچ و… در خاکهای ژلهای وجود دارد.
علت ایجاد بوی نامطبوع در گلدان خاک ژله ای
اگر بوی نامطبوعی از گلدان تولید شود، ممکن است به خاطر آبیاری بیش از اندازه و تابش نور خورشید بهصورت مستقیم باشد. علت دیگر ورود خاک معمولی و ریشه پوسیده گیاه در گلدان دارای خاک ژله بعد از تعویض گلدان است.
در صورت مواجه شدن با این اتفاق، گیاه را از گلدان خارج کرده و ریشه آن را بهطور کامل تمیز کنید. سپس برای از بین رفتن بوی نامطبوع، خاک ژله ای را در ظرف پر از آب ریخته و اجازه دهید تا بوی بد آن از بین برود. روش دیگر برای از بین بردن بوی بد گلدان، شستوشوی کامل دانههای ژله با چند قطره مایع سفید کننده است. بعد از شستوشو، دانهها را داخل آبکش یا صافی ریخته تا آب اضافی آن خارج گردد.
از خاک ژله برای کاشت گیاه در باغچه هم میتوانید استفاده کنید، ولی استفاده از آن مقرونبهصرفه نخواهد بود. تاکنون از خاک ژلهای در کشت گل یا تهیه سبز عید نوروز استفاده کردهاید؟ اگر تجربه استفاده از خاک ژله دارید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.