کاشت گوجه فرنگی در گلدان
گوجه فرنگی یکی از صیفی جات محبوب و پرطرفدار محسوب می شود. این علاقه به اندازه ای است که بسیاری از طرفداران این گیاه به کاشت آن روی می آورند، اما کشت و پرورش گوجه فرنگی به تجربه و تخصص نیاز دارد. البته این بدان معنا نخواهد بود که شما از پس چنین کاری برنمی آید، بلکه باید با کاشت این گیاه آشنا شوید. به همین دلیل در مقاله پیش رو توضیحات جامع و مفیدی را در رابطه با کاشت این گیاه در منزل برای شما گردآوری کرده ایم. با ما همراه باشید.
وسایل مورد نیاز برای کشت گوجه فرنگی
برای باغبانی و کاشت هر گیاه به وسایل مخصوص برای این کار نیاز خواهید داشت. بنابراین در ادامه به برخی از ابزارآلات باغبانی که در کشت و پرورش گوجه فرنگی نیاز دارید، اشاره می کنیم:
گلدان: گلدان های گلی با لعاب شیشه ای گزینه مناسبی برای کشت و پرورش گوجه فرنگی محسوب می شوند. زیرا این گلدان ها رطوبت را در خود نگه می دارند. از این رو به سرعت خشک نمی شوند و برای کاشت این گیاه بسیار مناسب خواهند بود.
سینی کشت: محفظه هایی مخصوص کاشت بذر وجود دارد که آن ها را به اصطلاح سینی کشت می نامند. این محفظه ها در ابعاد مختلف وجود دارند که برای کاشت این گیاه به شما کمک می کنند.
آبپاش: جالب است بدانید برای آبیاری گلدان های خود به آبپاش نیاز خواهید داشت. شاید بگویید این کار با وسیله های ساده موجود در منزل نیز انجام می شود، اما بهتر است که از آبپاش استفاده کنید. زیرا با این وسیله میزان آبدهی قابل کنترل خواهد بود.
قیچی: قیچی باغبانی قیچی مخصوصی است که در هرس کردن بوته های گوجه فرنگی به شما کمک می کند. بنابراین برای کشت و پرورش گوجه فرنگی به این وسیله نیاز خواهید داشت.
سمپاش: در صورتی که بخواهید خاک گیاه را قبل از کاشت آن ضدعفونی کنید علاوه بر سم به سمپاش نیز نیاز خواهید داشت. زیرا ضدعفونی خاک از مهم ترین بخش های انتقال نشا است. از این رو سمپاش یکی از گزینه های ضروری و از الزامات کاشت گوجه فرنگی به شمار می رود.
روش های کشت گوجه فرنگی در منزل
برای کاشت گوجه فرنگی ابتدا باید بذر گوجه فرنگی مرغوب تهیه کنید. سپس باید بدانید برای پرورش گوجه فرنگی در منزل روش های متنوعی وجود دارد که باید با توجه به شرایط خود یکی از آن ها را انتخاب کنید. بنابراین در ادامه به شرح این روش ها می پردازیم.
کاشت گوجه فرنگی در گلدان
اگر باغچه یا فضای بزرگی در اختیار ندارید، نگران نباشید. زیرا با تهیه گلدان های بزرگ امکان کشت و پرورش گوجه فرنگی برای شما وجود دارد. برای این روش از کاشت دو راه از جمله کاشت از طریق بذر و کاشت از طریق نشا پیش روی شما است. به طوری که امروزه در برخی از فروشگاه های محصولات کشاورزی نشا گوجه فرنگی به فروش می رسد. بنابراین اگر در کاشت این گیاه بی طاقت هستید، پیشنهاد می دهیم که از نشا این گیاه استفاده کنید. البته برای کاشت بذر در گلدان باید با مراحل زیر آشنا باشید:
- بذرها را در عمق 6 میلی متری خاک قرار دهید و سپس روی آن را با لایه ای از خاک بپوشانید.
- گلدان حاوی بذر را در مکانی با نور مستقیم بگذارید.
- بهترین دما برای جوانه زنی بذرها دمای 23 الی 26 درجه سانتی گراد است. به منظور تامین این دما روی گلدان را با لایه ای پلاستیک بپوشانید.
- بیشتر مواقع بذرها بعد از 5 الی 10 روز جوانه می زنند. در این زمان پوشش پلاستیکی را از روی گلدان بردارید.
- زمانی که نشاها رشد کردند، آن ها را به گلدان بزرگ تری منتقل کنید. در این مرحله از کشت و پرورش گوجه فرنگی باید مراقب ریشه ها باشید که به آن ها آسیبی وارد نشود.
- پس از انتقال به گلدان بزرگ تر باید آن ها را به صورت مداوم آبیاری کنید.
- با گذشت دو ماه گل های ریزی بر بوته های گیاه خود مشاهده می کنید. پس از آن نیز شاهد شکل گیری گوجه فرنگی های خود خواهید بود.
پرورش بذر گوجه فرنگی
در صورتی که فضای کافی را برای کشت و پرورش گوجه فرنگی در اختیار دارید، فرصت را از دست ندهید. بذر این گیاه را تهیه کنید و خاک باغچه خود را متناسب با نیازهای این گیاه تغییر دهید. سپس بذرهای گوجه فرنگی را در عمق 2 سانتی متری خاک بکارید. البته باید بدانید بیشتر مواقع برای کاشت این گیاه زمین را به صورت جوی و پشته آماده می کنند. سپس بذرها را بالای داغ آب می کارند. این بهترین روش برای آبیاری گوجه فرنگی خواهد بود. تنها نکته ای که در کاشت با این روش وجود دارد، زمان کاشت است. زیرا این گیاه را باید پس از اتمام سرمای بهاره بکارید.
پرورش گوجه فرنگی از روش انتقال گیاه
اگر قصد دارید گوجه فرنگی را در باغچه بکارید، اما هنوز زمان مناسب کاشت آن فرا نرسیده است؛ بذر این گیاه را در گلدان و در منزل بکارید. سپس به خوبی از بذرها مراقبت کنید. زمانی که بذرها جوانه زدند و نشاها به ارتفاع لازم رسیدند، باید آن ها را انتقال دهید. به این منظور باید خاک باغچه را آماده کرده باشید. ابتدا باید PH خاک را اندازه بگیرید. بهترین خاک برای کشت و پرورش گوجه فرنگی خاکی با PH بین 6 تا 7 است. همچنین باید بدانید افزودن خاک برگ یا کمپوست به رشد این گیاه کمک می کند.
سپس حفره ای عمیق در زمین ایجاد کنید و نشا را در آن قرار دهید. به فواصل بین بوته ها توجه کنید. زیرا بوته ها باید در فاصله ای به اندازه 60 سانتی متر از یکدیگر کاشته شوند. مهم ترین نکته در این روش کاشت زمان انتقال نشاها به زمین اصلی است. باید توجه داشته باشید که آخرین سرمای بهاره نیز تمام شده باشد. به این ترتیب دیگر خطر یخبندان وجود نخواهد داشت.
مراحل کاشت گوجه فرنگی
به طور خلاصه مراحل کشت و پرورش گوجه فرنگی به ترتیب زیر انجام می شود:
- تهیه بذر گوجه فرنگی: گوجه فرنگی واریته های زیادی دارد. بنابراین در اولین قدم برای کاشت این میوه خوشمزه باید یکی از واریته های آن را انتخاب کنید. واریته های این گیاه از نظر رشد، کیفیت و شکل میوه و مقاومت در برابر شرایط نامساعد متفاوت هستند. کلاستر، گیلاسی، کالیبرا، کنزو و باربارا برخی از انواع واریته های گوجه فرنگی به شمار می روند. در این رابطه باید بدانید این واریته ها برای کاشت در محیط منزل بسیار مناسب هستند.
- زمان کاشت بذر: این گیاه را باید بعد از رفع خطر آخرین سرمای زمستان کاشت. در صورتی که قصد دارید این گیاه را به روش انتقال بکارید، باید 6 الی 8 هفته زودتر نسبت به کاشت بذرها در گلدان یا سینی کاشت اقدام کنید.
- کاشت بذرها: در این مرحله از کشت و پرورش گوجه فرنگی باید در هر حفره سینی کشت یا گلدان دو بذر را به صورت همزمان بکارید. همچنین باید بذرها را در عمق 2 سانتی متری خاک قرار دهید.
- جوانه زنی بذرها: اگر به خوبی از بذرها مراقبت کنید، به سرعت شاهد جوانه زنی آن ها خواهید بود.
- انتقال نشاهای گوجه فرنگی: هنگامی که اولین برگ های گوجه فرنگی نمایان شدند، زمان انتقال آن ها به گلدان های جداگانه یا زمین اصلی رسیده است. در این مرحله باید قبل از انتقال نشاها خاک را با استفاده از قارچکش ضدعفونی کرده باشید.
مراقبت های پس از کشت گوجه فرنگی
برای این که مراحل کشت و پرورش گوجه فرنگی شما به سرعت و با نتایج مطلوبی سپری شود، باید به خوبی از گیاهان خود مراقبت کنید. مراقبت از بذرها و نشاهای گوجه فرنگی به تامین مواد غذایی مورد نیاز آن ها، نور، خاک، دما و رطوبت محدود می شود. توجه داشته باشید که خاک گلدان هرگز نباید خشک شود. به همین دلیل باید زمانی که بذرها را کاشتید، روی گلدان یا سینی کشت را با پلاستیک بپوشانید. البته باید سوراخ هایی را روی این پوشش پلاستیکی ایجاد کنید. زیرا این سوراخ ها منجر به گردش هوا و تامین اکسیژن مورد نیاز گیاه می شود. همچنین باید گیاه را در مکانی با نور مستقیم قرار دهید. اگر این مکان را ندارید، بهتر است از لامپ های فلوئورسنت کمک بگیرید.
زمانی که بذرها به نشا تبدیل شدند، باید برنامه آبیاری خود را تغییر دهید. در این زمان باید اجازه دهید که سطح خاک گلدان خشک شود، سپس به آبیاری بپردازید. هنگامی که گیاه را به گلدان اصلی منتقل کردید، مراقبت های شما بیشتر خواهد شد. در این زمان باید هر چند وقت یک بار برگ های پایینی گیاه را هرس کنید. به این ترتیب انرژی گیاه صرف رشد ساقه ها می شود و ساقه های قوی تری خواهید داشت.
جالب است بدانید که گوجه فرنگی ساقه های بلندی دارد. از این رو باید این ساقه ها را به کمک طناب یا چوب به جایی تکیه دهید. یکی از مراقبت های مهم در کشت و پرورش گوجه فرنگی تامین مواد غذایی برای این گیاه است. به طوری که کودهای مایع حاوی عناصر فسفر، پتاسیم و ازت گزینه های مناسبی برای این امر هستند؛ اما هنگام گلدهی گیاه باید کوددهی را قطع کنید. درنهایت باتوجه به این نکات گوجه فرنگی هایی سالم و باکیفیت را برداشت خواهید کرد.
زمان برداشت گوجه فرنگی
نوع واریته ای که برای کشت و پرورش گوجه فرنگی انتخاب می کنید، در زمان برداشت محصول تاثیر دارد. البته عوامل دیگری مانند شرایط محیط پرورش نیز در افزایش یا کاهش این زمان موثر خواهند بود. بنابراین با مراقبت های صحیح از این گیاه به رشد آن بسیار کمک می کنید. اما به طور کلی بیشتر مواقع بین 65 الی 80 روز پس از انتقال نشاها به گلدان یا زمین اصلی، اولین گوجه فرنگی ها نمایان می شوند. پس از آن باید صبر داشته باشید که رنگ گوجه فرنگی ها قرمز و یکدست شود. به این ترتیب زمان چیدن آن ها فرارسیده است.
در صورتی که تمامی نکات ذکر شده در این متن را به خاطر بسپارید، به طور حتم گوجه فرنگی هایی باکیفیت را برداشت خواهید کرد. به طوری که گوجه فرنگی های حاصل دست رنج شما بسیار دلچسب تر خواهند بود؛ اما برای کشت و پرورش گوجه فرنگی به محصولات مختلفی نیاز دارید. به همین دلیل باید بدانید فروشگاه دمبرگ یکی از بهترین فروشگاه های اینترنتی محصولات کشاورزی است. به طوری که ما تمامی محصولات مورد نیاز شما در روند کاشت این گیاه را به بازار عرضه می کنیم. بنابراین با بازدید از وب سایت دمبرگ محصولات خود را به صورت آنلاین سفارش دهید و درب منزل دریافت کنید.