نگهداری آلوئه ورا در آپارتمان
تماشای گل و گیاه حس خوب به انسان منتقل میکند و بههمین دلیل افراد زیادی به نگهداری از آنها علاقه دارند. حتی با اینکه زندگی در آپارتمان و نداشتن باغچه میتواند باعث محدودیت در رشد گیاهان شود، باز هم افراد زیادی این کار را انجام میدهند. البته گیاهان مختلفی وجود دارد که میتوانید از آنها در محیط آپارتمان و گلدان مراقبت کنید. گیاههایی از جمله آلوئهورا مناسب برای پرورش در خانه هستند. شما نیز اگر به پرورش گیاه علاقه دارید، میتوانید در آپارتمان و منزل، آنها را پرورش دهید. در این مقاله از از سایت دمبرگ به برسی روشهای نگهداری آلوئه ورا در خانه میپردازیم و شرایط محیطی مناسب برای رشد این گیاه را توضیح میدهیم.
شرایط محیطی مناسب برای نگهداری آلوئه ورا در خانه
هر گیاهی به نگهداری با شرایط مناسب برای رشد نیاز دارد. آلوئهورا نوعی کاکتوس است که جنبه تزئینی داشته و خواص دارویی آن هم برای همه آشکار است. نگهداری از این گیاه سخت نیست و با داشتن آگاهی از شرایط محیطی مناسب برای نگهداری آلوئه ورا میتوانید به راحتی آن را پرورش دهید.
خاک مناسب
خاک های بسیاری برای کاشت و پرورش گیاهان وجود دارد. هر گیاهی به مواد مغذی مورد نیاز خود در خاک نیاز دارد که این مواد خاک در باردهی، گلدهی، تکثیر و رشد بسیار تاثیر گذارند. آلوئهورا، خاک گلدان را تشخیص میدهد، پس باید برای آن خاکی مناسب تهیه کرد.
یکی از مهمترین خاکهای مورد نیاز برای آلوئهورا، خاکی است که زهکشی مناسب دارد، زیرا این خاک، گیاه را خوشحال کرده و مانع ویرانی ریشه میشود. همچنین به رشد سریع آن کمک چشمگیری میکند. خاک دیگر برای کاشت و نگهداری آلوئهورا، خاکی با ترکیب ماسه یا پرلیت است، چونکه باعث برطرف کردن نیازهای گیاه هنگام رشد میشود.
توجه داشته باشید که بعد از گذشت پنج الی هفت ماه باید خاک گلدان را تعویض کنید. همچنین خاک تازه برای پرورش گیاه آلوئه ورا در منزل تاثیر زیادی دارد.
آبیاری به موقع
برای نگهداری آلوئه ورا در خانه باید این نکات آسان را بلد باشید. این گیاه آب مورد نیاز خود را در برگهایش ذخیره میکند و آب بیش از حد، باعث فساد گیاه میشود، پس باید حواستان باشد که آب زیاد به این گیاه ندهید. مدت زمان مناسب برای آبیاری آلوئهورا بستگی به خشک شدن خاک گلدان دارد، یعنی زمانی که خاک گیاه آبیاری شد، طی گذشت 7 تا 15 روز بستر رشد خشک میشود و باید گلدان را آبیاری کنید.
بیشتر بخوانید: تکثیر گل دراسنا
همانطور که در بالا گفته شد، این گیاه به آب زیادی نیاز ندارد، درنتیجه به گیاه، موقع آبیاری، یک یا دو لیوان آب بیشتر ندهید. همچنین این گیاه در فصل زمستان به خواب میرود و بسیار آسیبپذیر میشود و باید مدت آبیاری را کاهش دهید. مناسبترین زمان آبیاری، بعد از گذشت یک ماه است، چون شاید گیاه بهدلیل کاهش دمای هوا، یخ بزند.
نور و دمای مناسب
در نظر داشته باشید که آلوئهورا نوعی کاکتوس است، پس در مناطق گرمسیری عملکرد بهتری برای رشد دارد. بههمیندلیل میتوان گفت برای بهبود رشد باید این گیاه در دما و نور بالایی قرار بگیرد. دمای مناسب برای پرورش و نگهداری آلوئه ورا در خانه حدود 17 تا 25 درجه سانتیگراد است.
توجه داشته باشید که آلوئهورا بر اثر گرما و سرمای بیش از حد آسیب میبیند. این گیاه از هوای معتدل و خاک خشک لذت میبرد، پس میتوانید در روزهای آفتابی پاییز و بهار این گیاه را در فضای آزاد با تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید.
گلدان مناسب
آلوئهورا گیاهی است که اگر بهخوبی از آن نگهداری کنید بهسرعت رشد کرده و ریشه خود را گسترش میدهد. با توجه به اندازه گیاه، باید گلدان مناسب را انتخاب کنید. در بازار، گلدانهای زیادی وجود دارد، اما بهترین آنها برای آلوئهورا (اگر قد گیاه را 20 سانتیمتر درنظر بگیریم) گلدان سفالی یا گلدانی است که حفرههای زیادی دارد. با توجه به قد و اندازه در طول رشد، باید گلدان گیاه را بزرگتر از قبل کنید و زهکشی گلدان را انجام دهید تا ریشه فضای بیشتری داشته باشد و بهراحتی گسترش پیدا کند.
برای نگهداری آلوئه ورا در یخچال و استفاده از آن، ساقههای کناری را ببرید تا حجم بوته کم شود که نیازی به تعویض زود هنگام گلدان نباشد.
کود دهی اصولی
هنگام کود دادن باید به خاک توجه کرد. همچنین برای بهتر رشد کردن، گیاه نیاز به کود دارد. برای گیاه آلوئه ورا در گلدان کودههای نیمه قوی یا مایع (رقیق) نیاز است اگر خاک داخل گلدان حاصلخیز باشد و زمان مناسب برای کود دادن اوایل بهار تا اواخر تابستان است.
توجه داشته باشید که اگر گیاه نهیف شده باشد باید ماهی یک بار آلوئه ورا را کود دهید تا تمامی نیازهای خود را تامین کند و جان دوباره بگیرد.
روش های تکثیر گیاه آلوئه ورا
برای کاشت و تکثیر آلوئه ورا راههای مختلفی وجود دارد که اگر از آن اطلاع داشته باشید، بسیار کاربردی و مفید است. با دانستن روشهای نگهداری آلوئه ورا در خانه میتوانید این گیاه را بهراحتی تکثیر کنید.
پاجوش
تکثیر پاجوش آلوئه ورا در فصل بهار اتفاق میافتد، طوری که یک توده در حوالی ریشه ایجاد میشود و آخر گیاه شکل میگیرد. اگر گیاهک را از مادر جدا نکنید، گیاه به تکثیر خود ادامه میدهد و بیشر پاجوش تولید خواهد شد که معمولا هر بوته از آلوئهورا قابلیت تولید 10 الی 12 پاجوش را دارد.
توجه داشته باشید که میتوانید گیاهک تازه شکل گرفته شده را به آرامی از خاک در بیاورد (جوری که به ریشه آسیب وارد نشود) و در گلدانی دیگر کشت کنید. اگر گیاه به خوبی رشد کند، طی گذشت 4 یا 5 ماه پاجوشها رشد کرده و تبدیل به آلوئهورا مادر (آماده تکثیر) خواهند شد. در واقع جوانههایی که تازه از خاک بیرون آمدهاند، روش خانگی برای ازدیاد یافتن آلوئهورا است.
بذر
یکیدیگر از روش های تکثیرگیاه آلوئه ورا در خانه، کاشت بذر آن است. در این روش باید بذر را در زمان مناسب کشت کنید تا به نتیجه مورد نظر برسید. بهترین زمان برای کاشت بذر آلوئه ورا فصل بهار بوده و دمای مورد نیاز بذر تا 21 درجه سانتیگراد است.
خاک گلدان را پنج سانتیمتر گود کنید و سپس بذر را بکارید. بعد از کشت گلدان را آبیاری کنید و تراکم خاک را به کمترین حد ممکن برسانید تا جوانهها به آسانی از خاک برویند. جوانهزنی بذر آلوئهورا یک الی هفت ماه طول میکشد و طی این زمان باید رطوبت خاک گلدان و دمای محیط حفظ شود. زمانی که نهالهای گیاه کمی رشد کرد، هرکدام را به گلدانی جداگانه جابجا کنید که گیاهها به سرعت رشد کنند.
کشت بافت
این روش، یکی از روشهای تکثیر گیاه آلوئه ورا و دیگر گیاهان است که فقط در آزمایشگاه انجام میشود. با روش کشت بافت، بخشهای داخلی یکی از اندام گیاه را داخل شرایط آزمایشگاهی خاص قرار میدهند تا گیاه رشد کند. این کار نیاز به شرایط و امکانات خاص دارد و نمیتوان آن را در خانه انجام داد. بهدلیل هزینه زیاد این روش، کمتر کسی آن را برای تکثیر گیاههای خانگی انتخاب میکند.
بیشتر بخوانید: شرایط نگهداری دیفن باخیا
بیماری ها و آفت های آلوئه ورا و درمان آن ها
همانطور که میدانید این گیاه آپارتمانی بوده و نگهداری آلوئه ورا در خانه کار آسانی است، اما درصورتی که نکات نگهداشتن این گیاه را رعایت نکنید، باعث ایجاد بیماری و آفت برای آن میشود، بیماریهایی که ممکن است آسیب جدی به بوته آلوئهورا وارد کند. در ادامه چهار مورد از مهمترین بیماری و درمانش را در اختیار شما قرار دادهایم.
قرمز و زرد شدن برگها
آلوئهورا گیاهی است که علاقه زیادی به نور آفتاب دارد و اگر نور بیشتر از حد به آن بتاید، باعث تغییر رنگ در ساقههای گیاه شده و حالت مردگی به خود میگیرد. درصورت بهوجود آمدن رنگهای قرمز و قهوهای در گیاه، باید گلدان را در مکانی با نور کمتر یا سایه روشن قرار دهید تا گیاه حال طبیعی خود را پیدا کند.
همچنین در صورت آبیاری زیاد، برگهای گیاه حالت پژمردگی و رنگ زرد به خود میگیرند. برای بهبود سرعت رشد آلوئهورا کافی است از قارچ کُش گیاه استفاده کنید. برای این کار باید گلدان را تخلیه کرده و خاک، ماسه بادی (در نبود ماسه از خاکبرگ ضدعفونی شده استفاده کنید) بریزید سپس گل را بکارید.
لکههای سیاه: زمانی که روی برگها فرورفتگی و لکههای سیاه بهوجود آمد، یعنی حشرات گیاه را خورده و روی برگها تخمگذاری کردهاند. در نظر داشته باشید که این لکهها به ژل آلوئهورا نفوذ نمیکند و مدتی بعد از بین میرود.
برگهای نحیف
اگر برگهای آلوئهورا ضعیف و لاغر شدند، نشان دهنده خشکی و کمبود نور است. درصورت این اتفاق باید گلدان را در معرض تابش خورشید قرار دهید و تعداد آبیاریهای گل را بیشتر از حد معمول کنید؛ این امر باعث تقویت دوباره آلوئهورا میشود.
بیشتر بخوانید: قلمه زدن فیکوس
شپشک آرد آلود
در روزهای گرم، اگر آلوئهورا را اشتباه و بیش از حد آبیاری کنید، باعث بیماری ابتلا به شپشک آرد آلود میشود. شپشک آرد آلود یک موجود سفید و کوچیک است که به ظاهر بدن پشمی دارد. در صورت مشاهده این موجود روی برگهای گیاه، باید این حشرات را با دستمال کاغذی برداشته و بقایای اثر شپشک را کامل پاک کنید.
ما در این مطلب اطلاعاتی کامل درباره نحوه کاشت و نگهداری آلوئه ورا در خانه را برایتان توضیح دادیم. امیدواریم بتوانید با اطلاعات گفته شده، این گیاه زیبا و مفید را در خانه پرورش دهید.