معرفی گل شب بو و ویژگی های آن
در زمان انتخاب و خرید گل و گیاه آپارتمانی، گلهای معطر از محبوبیت بیشتری برخوردارند. گل شب بو نیز از آن دسته گیاهان پرطرفداری است که عطر آن در خانه، شما را سرمست و شاداب میکند. در این مقاله قصد داریم به معرفی این گل زیبا و شگفت انگیز و نحوه نگهداری و پرورش آن برای علاقمندان به کاشت گل شب بو بپردازیم.
معرفی گل شب بو
این گل، جز معطرترین گیاهان است که میتوانید در باغچه و گلدان آن را پرورش دهید. گیاه شب بو با نامهای دیگری مانند منسوج، منثور و گل عروس شناخته میشود. این گل معطر، مقاوم بوده و احتمال از بین رفتن آن کم است و همین موضوع باعث شده که گل شببو به انتخابی ایدهآل برای کاشت در باغچه یا گلدان تبدیل شود. عمر این گل زیبا به منطقه شما بستگی دارد. این گیاه نمیتواند بیشتر از دو سال در مناطق سرد دوام بیاورد، اما اگر آن را در محیطی گرم بکارید، به گلی دائمی تبدیل میشود.
شب بو یک گل دو لپهای از خانواده کلم سانان است. همانطور که از نام این گیاه هم مشخص است، معمولا گلهای آن شبها باز شده و عطری خوب را در هوا میپراکند. گلبرگهای کوچک و ظریف گل شب بو در رنگهای مختلفی مانند آبی، قرمز، بنفش، صورتی و سفید رشد میکنند.
تاریخچه گیاه شب بو
عمر و تاریخچه گل شب بو به سالهای دور باز میگردد. بسیاری از افراد، این گیاه را بومی مناطقی از جنوب شرقی آسیا میدانند و بر این باورند که شب بو از این مناطق به دیگر نقاط جهان صادر شده است. مستندات تاریخی نشان میدهد که این گل در انگلستان یک جایگزین برای پول بوده و در ازای آن، محصولات کشاورزی را از کشاورزان دریافت میکردند. همین موضوع نشان میدهد که این گل ارزش بسیار بالایی داشته است.
گل شب بو نماد چیست؟
سرشاخه گیاه شب بو در دسته یا باکس گل هم قرار گرفته و از آن برای هدیه استفاده میشود. این گل نمادی از زیبایی و ثروت است و در برخی از کشورها بهعنوان نمادی از عشق و رمانتیسم شناخته میشود و در ادبیاتهای مختلف، جایگاه ویژهای دارد. در کل میتوان گفت که گل شببو نشاندهنده زندگی طولانی، خوشبختی و شادی است و بههمیندلیل از شاخههای این گل برای تهیه دسته گل عروس و سالگرد ازدواج استفاده میشود.
انواع گیاه شب بو
پیوندهای متعدد این گیاه باعث شده که گونههای مختلفی از آن تولید شود. هرکدام از انواع گل شب بو رنگ، اندازه و شکل متفاوتی دارند و امروزه بیش از 60 نوع از این گیاه در دسترس است. معمولا گل شب بو باغچه ای در رنگهای بنفش، قرمز، صورتی، سفید، یاسی و آبی موجود است.
گل شببو بنفش
گلهای این گیاه دیدنی، از 4 گلبرگ نازک و بنفش که منظم در کنار هم قرار گرفتهاند، تشکیل شده است. بهترین زمان کاشت گل شب بو بنفش، در فصل بهار و با خاک باغچه و سبک است تا رشد و گسترش گیاه بهتر صورت گیرد.
گل شببو زعفرانی
گل شب بوی زعفرانی با 4 گلبرگ نارنجی رنگ، یکی از زیباترین و محبوبترین گونههای گیاه شب بو بوده که با نامهایی همچون شب بو خیری یا مروارید شیراز نیز شناخته میشود. اگر به نگهداری گل شب بو در گلدان علاقمندید، شب بوی زعفرانی میتواند یکی از بهترین انتخابها برای شما باشد. ارتفاع ساقه این گیاه تا 80 سانتی متر نیز میرسد.
مالکومیا دریایی
مالکومیا دریایی که با نام شب بو ساحلی نیز شناخته میشود، گونهای خاص، کوچک و با تنوع بالا از شب بوهاست که نسبت به دیگر انواع این گیاه، عطری ملایمتر و ظاهری متفاوت دارد. این گل زیبا در سه رنگ صورتی، یاسی و سفید تکثیر میشود. گلهای شب بوی ساحلی ریزتر از دیگر انواع این گیاه است که ظاهری شیک و طراوت بخش به آن میدهد.
ماتیولا اینکانا
گیاه شب بوی ماتیولا اینکانا، گونهای از این گیاه شگفت انگیز با رنگهای متفاوت است که در هنگام نوروز و سال نو در بیشتر خانهها دیده میشود. نژاد ماتیولا همچنین نسبت به دیگر گلهای شب بو مقاومتر بوده و در صورت نگهداری مناسب بین 1 تا 2 سال عمر میکند. بهترین زمان کاشت این گیاه در هوای خنک پیش از بهار و اواخر زمستان بوده که باتوجه به شرایط اقلیمی هرجا، متفاوت است. اما اگر قصد پرورش این گل به صورت عمده را دارید، بهتر است آن را در اواسط زمستان در خزانههایی که از نظر دما کنترل میشوند، بکارید. به طور کلی این گل نسبت به سرما مقاومتر از گرما است.
انواع روش کاشت گل شب بو
تکثیر گل شب بو معمولا به روش کاشت نهال انجام میشود. احتمال موفقیت در تکثیر این گیاه با کاشت شاخه، بیشتر از کاشت بذر آن است. برای کاشت گل شب بو باید ابتدا گودالهایی در باغچه بکارید. بین هر نهال از این گیاه، باید حدود 15 سانتیمتر فاصله باشد. شما میتوانید بذر گل شب بو را تهیه کرده و آن را بکارید. باید اواخر زمستان کاشت بذرها را انجام دهید. گلدانهایی با عمق کم را انتخاب کرده و بذرها را در آن کاشته و در محیط خانه قرار دهید.
کاشت بذر گل شب بو
برای کاشت شب بو باغچهای از طریق بذر، ابتدا باید خاک مناسب آن را که ترکیبی از خاک باغچه، خاکبرگ و کود دامی است، فراهم کرده و تا عمق 15 سانتی متری آن را زیر رو کنید تا هوا در میان ذرات خاک جریان یابد. بذرها را در عمق 3 سانتی متری کاشته و روی آنها را با خاک بپوشانید. سعی کنید تا زمانی که بذرها جوانه بزنند، سطح خاک را مرطوب نگه دارید. توجه کنید که اگر در اواسط زمستان اقدام به کاشت گل شب بو کردید، درست کردن یک عایق پلاستیکی روی سطح خاک، میتواند به حفظ رطوبت، دما و رشد بهتر جوانهها کمک کند. پس از اینکه جوانهها کمی جان گرفت، میتوانید آنها را منتقل کنید یا عایق را بردارید اما دمای هوا نباید کمتر از 0 یا بیشتر از 12 درجه باشد.
قلمه زدن گل شب بو
قلمه زدن گل شب بو، روش متداولی برای تکثیر این گیاه پرطرفدار و زیبا نیست اما برای انجام اینکار، باید در اواخر بهار و تابستان، قلمهها را از گیاه مادر جدا کنید. برای این کار از شاخههایی که حداقل 2 گره دارند، قلمهای به طول 10 تا 12 سانتی متر جدا کنید و در خاک مرطوب و مغذی بکارید. قلمهها برای رشد به نور و آبیاری منظم نیاز دارند. پس از دو تا سه هفته ریشه زدن مشاهده میشود.
فصل کاشت گل شببو
گل شب بو، گیاهی نیمه مقاوم نسبت به سرما است، اما مقاومت زیادی در برابر گرما ندارد. بهترین فصل کاشت گل شب بو، اوایل فصل بهار است. البته میتوانید در اواسط زمستان نیز کاشت گل شب بو را در خزانه با کنترل دما انجام دهید.
مزایا و خواص درمانی گل شب بو
از گیاه شب بو به دلیل رایحه خوش آیندی که دارد، در صنایع عطر سازی استفاده میشود. این گیاه محبوب خواص درمانی متعددی نیز دارد. عصاره شب بو تقویت کننده اعصاب و رایحه آن بازکننده مجاری تنفسی و رفع کننده سردرد است. همچنین از ضماد این گل برای درمان تورم و سرباز کردن جراحات و زخمها استفاده میشود. مصرف خوراکی دانه این گیاه برای رفع نفخ شکم، پیشگیری از سرطان و تقویت ارگانهایی همچون کبد و طحال مفید است.
آفات و بیماری های گیاه شب بو
مهمترین آفت قابل ذکر برای گل شب بو، شته است. این گل بخاطر رایحه خوش خود، بیشتر از سایر گیاهان مورد حمله آفت شته قرار میگیرد و ممکن است باعث پژمردگی و از بین رفتن گیاه شود. برای پیشگیری از شته، بهتر است با مشورت متخصص هر دو هفته یکبار گلها را با محلول دیازینون سم پاشی کنید.
شب بو همچنین گیاهی مستعد برای بیماریهای قارچی همچون سفیدک شب بو و زنگ شب بو است. در هنگام ابتلا به قارچ سفیدک داخلی، برگهای گیاه به رنگ زرد و خاکستری در آمده و رشد گیاه با مشکل رو به رو میشود. بیماری زنگ شب بو نیز باعث ایجاد لکههای دایره شکل زرد رنگ روی برگها میشود و به مرور برگها پاره و خشک میشود. بهترین راه برای مقابله با بیماریهای قارچی در شب بو، پیشگیری با استفاده از سم قارچ کش است. در غیر اینصورت بهتر است بوتههای آلوده و بیمار را از ریشه جدا کرده و بسوزانید.
نکاتی برای رشد بهتر و نگهداری گیاه شب بو
گل شب بو از آن دسته گلهای بی آزاری است که تنها در صورت مهیا کردن شرایط مناسب خاک، آب و دمای محیط، زیبایی و عطر خوش خود را پیشکش میکند. اما هنوز هم نکاتی وجود دارد که برای نگهداری و پرورش آن بدانید. گل شب بو نسبت به پوسیدگی ریشه بسیار حساس بوده و زهکشی نامناسب و آبیاری زیاد، باعث ریزش برگها و پژمرده شدن آن میشود.
سخن پایانی
گل شب بو یکی از خوش منظرهترین و خوشبوترین گیاهانی است که نگهداری از آن در منزل موسوم و سبب بهبود روحیه میشود. در این مقاله به معرفی انواع گل شب بو و ویژگیهای آن و همچنین روش کاشت و تکثیر این گل زیبا پرداختیم. فروشگاه اینترنتی دمبرگ، عرضه کننده مرغوبترین بذر گل شب بو بوده و شما میتوانید تنها با انتخاب محصول مورد نظر خود، در سریعترین زمان ممکن آن را درب منزل دریافت کنید و از شگفتیهای پرورش این گل زیبا بهره مند شوید. برای راهنمایی بیشتر با شمارههای درج شده در سایت اینترنتی دمبرگ، تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
- بهترین زمان کاشت گل شب بو چه زمانی است؟
اوایل بهار و اواخر زمستان
- چه زمانی باید از گل شب بو قلمه بگیریم؟
بهترین زمان برای قلمه گیری از شب بو، در تابستان است.
- برای پیشگیری از بیمار شدن گیاه شب بو چه کار کنیم؟
بهتر است برای پیشگیری از بیمار شدن گل شب بو، از آلوده نبودن خاک برگ اطمینان حاصل نموده و هر دوهفته از قارچ کش به طور منظم استفاده نمایید.
سلام
فرمودید یادآوری کنم که این کار به صورت کامل توضیح داده نشده است لزوما اعتماد شناخت مخاطبین نسبت به مطالب کمکی به جامعه گلدوستان نمیکند و هر روز شایعات دلسرد کننده ای میشنویم