معرفی روشهای مختلف کاشت زعفران
زعفران در سرتاسر دنیا بهعنوان طلای سرخ شناخته میشود و یکی از باارزشترین ادویهها است. کشاورزان طی سالهای گذشته روشهای مختلفی برای کاشت این گیاه ابداع کردهاند که برخی از آنها مقرونبهصرفه نبودهاند و بههمیندلیل منسوخ شدهاند. در این مطلب از دمبرگ قصد داریم انواع روشهای کاشت زعفران را به شما معرفی کنیم تا بتوانید با خیال راحت طلای سرخ را پرورش دهید. برای آشنایی با شرایط و نحوه کاشت این گیاه محبوب تا پایان همراه ما باشید.
نحوه کاشت زعفران
همانطور که میدانید، برای کاشت زعفران دو روش مدرن و سنتی وجود دارد که میتوانید نسبت به شرایط خود، یکی از آنها را انتخاب کنید. زعفرانی که از طریق روش سنتی کاشته شده، کیفیت بالاتری دارد، اما روش مدرن، بهینهتر بوده و با محیط زیست سازگارتر است، زیرا در آن میزان کمتری آب، سم و کود استفاده میشود. باید این را در نظر بگیرید که شما تصمیم گیرنده نهایی هستید و باید مشخص کنید که کدام روش با شرایطتان سازگارتر است.
خاک مناسب برای کاشت زعفران
پیاز زعفران حدود 7 سال در خاک میماند، پس بهتر است قبل از کاشت، نسبت به کیفیت و سلامت بستر رشد آن، اطمینان کامل داشته باشید. اگر حس میکنید خاک منطقه شما شور یا سفت است، باید قبل از کاشت، مقداری از آن را برای بررسی به آزمایشگاه ارسال کنید و برای فراهم کردن بستر رشد مناسب، محصولات مورد نیاز را خریداری کنید. بهترین بستر رشد برای کاشت زعفران خاکی است که حاوی مقداری مساوی از شن، رس و ماسه باشد. قبل از اینکه پیاز زعفران را بکارید، باید خاک را با کود حیوانی پوسیده شده مخلوط کرده و سپس گیاه را بکارید.
بهترین فصل برای کاشت طلای سرخ
اگر قصد خرید بذر یا پیاز برای کاشت زعفران به روش سنتی را دارید، باید این کار را در فصل تابستان و ماههای مرداد و شهریور انجام دهید. پیازها در این زمان خواب هستند و همچنین رطوبت خاک نیز در کمترین سطح خود قرار دارد. اگر در مناطق گرمسیری زندگی میکنید، میتوانید کاشت را تا اواخر مهر ماه هم انجام دهید. البته درصورتی که در مناطق سردسیری قصد کاشت زعفران را دارید، باید این کار را نهایتا تا اوایل شهریور انجام دهید.
روشهای کاشت زعفران
دو روش اصلی برای کاشت زعفران وجود دارد که یکی از آنها کاشت سنتی و دیگری کاشت مدرن است. چندین سال است که کشاورزان به روش سنتی، زعفران را میکارند، اما حدود 20 سال است که روشی مدرن برای کاشت این گیاه گرانقیمت ابداع شده است. این روش ابتدا توسط کشاورزان چینی انجام شد. رو مدرن، شامل کاشت گلخانهای و هوا کاشت میشود.
کاشت زعفران به روش سنتی
مرسومترین روش کاشت زعفران، کاشت به روش سنتی است. در این روش، باید قبل از کاشت ابتدا خاک را با کود مخلوط کرده و بستر رشد را برای کاشت پیازها آماده کنید. همانطور که گفته شد، کاشت پیاز زعفران را باید از اوایل مرداد تا اواخر شهریور انجام دهید. زعفران در خاکی که ترکیبی از شن و رس باشد، رشد بهتری دارد، پس هنگام کاشت به روش سنتی، باید به آن توجه داشته باشید. البته باید هنگام خرید پیاز زعفران توجه کنید که پیازی مرغوب را بخرید، زیرا محصول خریداری شده تاثیر زیادی روی کیفیت محصول دارد.
هزینه کاشت به روش سنتی
برای کاشت زعفران به روش سنتی باید هزینههایی برای خرید کود، تهیه خاک و پیاز، نگهداری و… پرداخت کنید. این هزینهها در شرایط و موقعیت مکانی مختلف، متغیر بوده و نمیتوان هزینه کاشت این گیاه به روش سنتی را بهصورت دقیق بیان کرد. ممکن است در برخی مناطق، کاشت گلخانهای به هزینه کمتری نیاز داشته باشد یا برعکس.
معایب کاشت به روش سنتی
برای کشت سنتی زعفران به محیطی وسیع نیاز دارید که ممکن است فراهم کردن این محیط برای برخی افراد امکانپذیر نباشد. در این روش نمیتوانید کنترلی روی شرایط آبوهوایی مانند سرما و گرما داشته باشید و بههمینخاطر ممکن است گیاهان کاشته شده از بین بروند. همچنین شما برای کنترل و از بین بردن آفات و بیماریها به هزینه بیشتری نیاز دارید. در کل از آنجایی که مساحت کاشت، بیشتر از فضای گلخانه است، نگهداری آن نیز سختتر میشود.
کاشت زعفران به روش گلخانه ای
کاشت زعفران در گلخانه بدون خاک انجام میشود. این روش ایروپونیک نامیده میشود و در آن، پیاز زعفران، مواد مقوی خود را از طریق رطوبت هوا تامین میکند و پس از گلدهی، آن را به خاک منتقل میکنند. برای اینکه عناصر مورد نیاز برای رشد بهتر، باید زعفران به خاک منتقل شود. کشت گلخانهای بهخاطر روش خاص نگهداری از هزینه بالاتری برخوردار است و بههمینخاطر، افراد کمی این روش را انتخاب میکنند.
برای کاشت باید پس از زرد شدن گیاه، (تقریبا خرداد ماه) پیاز زعفران را از خاک خارج کرده و در محیطی با تهویه مناسب قرار دهید. باید اوایل شهریور ماه، پیازهایی با وزن بالا 10 گرم را به گلخانه منتقل کنید. توجه داشته باشید که نور و دمای محیط گلخانه را نسبت به شرایط محیطی مناسب برای زعفران تنظیم کنید. درصورتی که شرایط محیطی برای زعفران فراهم باشد، آبان تا آذر، گلهای زعفران رشد میکنند و میتوانید آنها را برداشت کنید.
روش آب کاشت
در روش هیدروپونیک، بهجای این:ه گیاه در خاک قرار بگیرد، باید آن را در آب بگذارید. در این روش، پیازها در سینیهای طبقهبندی شده قرار گرفته و در محیطی تاریک گذاشته میشوند. سینیها پر با ترکیبی از آب و مواد معدنی پر میشوند تا گیاه بتواند مواد معدنی مورد نیاز برای رشد را از آنها تامین کند. البته در این روش باید آب زیادی را در سینیها بریزید و هزینه کاشت زعفران افزایش مییابد، بههمیندلیل پرورش زعفران با این روش، صرفه اقتصادی ندارد.
روش هوا کاشت
یکیدیگر از روش های کاشت زعفران، هوا کاشت است. در این روش باید ریشههای گیاه در هوا معلق باشد و با استفاده از اسپری، ریشههای آن را آبیاری کنید. باید اسپری را با ترکیبی از مواد مقوی و آب پر کرده و آن را به ریشهها بپاشید. یکی از مهمترین ویژگیهای این روش کاشت، عدم صرف هزینه برای خاک، کود و نگهداری است. همچنین برای کاشت زعفران به روش هوا کاشت، نیازی به فضای زیاد نیز نخواهید داشت.
کاشت زعفران در گلدان
حالا که با چگونگی کاشت زعفران آشنا شدهاید، میتوانید این گیاه گران قیمت و زیبا را در گلدان هم بکارید. بدون شک، کاشت زعفران در خانه میتواند برای بسیاری از علاقهمندان به گل و گیاه، جذاب باشد. اگر میخواهید برای اولین بار، زعفران را در تعداد بالا کشت کنید، بهتر است ابتدا یکبار آن را در گلدان بکارید. برای کاشت زعفران در گلدان، باید ابتدا نسبت به خرید پیاز زعفران اقدام کرده و آنها را پیش از کاشت، ضدعفونی کنید.
شما میتوانید این گیاه را در هرگلدان یا ظرفی بکارید، فقط باید زهکشی مناسبی برای آن فراهم کنید. البته بهتر است از گلدانی با ارتفاع 30 سانتیمتر یا بیشتر استفاده کنید. شما میتوانید ظرف را با ترکیبی از شن، ماسه، رس و خاک باغچه پر کرده و پیازها را در آن بکارید. پیاز زعفران را باید در عمق 20 سانتیمتری از خاک قرار دهید تا بتواند بهخوبی رشد کند.
جمعبندی
ما در این مطلب اطلاعاتی جامع درباره روشهای کاشت زعفران را برایتان شرح دادیم. اگر نکته دیگری درباره کشت این گیاه میدانید، آن را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید. همچین شما میتوانید برای خرید پیاز گل در انواع مختلف به سایت دمبرگ مراجعه و پیاز گیاه مورد نظر خود را با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت تهیه کنید.
اطلاعات نسبتا خوبی ارائه شده بود ولی جامع وکامل نبود .مثال : درمورد دفعات آبیاری وزمان آن درروش سنتی ، نحوه ی چیدن گل وزمان آن ، آیا گلها به تدریج چیده می شوند یا درآخر وقتی که همه ی پیاز ها گل آوردند به صورت یکجا چیده می شوند ؟ وموقع کاشت درروش سنتی فاصله ی پیاز از هم چند سانتیمتر باشد ؟ و….