نحوه نگهداری سانسوریا و تکثیر گل شمشیری
اگر قصد خرید گل و گیاهان آپارتمانی را دارید سانسوریا بهترین گزینه برای شما خواهد بود. روشهای نگهداری سانسوریا آن را به گیاهی محبوب تبدیل کرده است. به همین دلیل این روزها شاهد استفاده از این گیاه در بیشتر خانهها هستیم. اگر برای شما نیز سوال شده که چگونه از گل سانسوریا نگهداری کنیم ؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با این گیاه و نحوه نگهداری از آن بیشتر آشنا شوید.
معرفی گیاه سانسوریا یا شمشیری
اگر به تازگی علاقه مند به گیاهان شدهاید، باید بدانید که سانسوریا گیاهی سخت است و نگهداری از آن امری ساده محسوب میشود. این گیاه با شرایط مختلف ساگازی دارد و برای قرارگیری در محیطهای مختلف مناسب است. به همین دلیل عده زیادی برای خرید گل سانسوریا اقدام میکنند.
سانسوریا گیاهی با برگهای سخت و صاف مانند شمشیر است؛ به همین دلیل با نام گیاه شمشیری نیز شناخته میشود. ظاهر زیبای این گیاه به اندازهای چشمگیر است که به عنوان یک عنصر طبیعی در طراحیهای داخلی مدرن انتخاب میشود.
سانسوریا یک گیاه بومی از بیابانهای خشک غرب آفریقا است. جالب است بدانید که این گیاه در طول شب نوع خاصی از فتوسنتز انجام میدهد که طی آن دی اکسید کربن را دریافت کرده و به دنبال آن اکسیژن آزاد میکند. این در حالی است که سایر گیاهان با مصرف اکسیژن محیط تنها در طول روز میتوانند اکسیژن آزاد کنند.
بیشتر بخوانید: نحوه نگهداری و پرورش گل بنجامین در خانه
شرایط نگهداری سانسوریا یا گل شمشیری
اولین مسئلهای که پس از خرید گل سانسوریا با آن رو به رو میشوید، نحوه نگهداری آن است. عوامل بسیاری در نگهداری از گیاهان نقش دارند. اما چگونه از گیاه سانسوریا نگهداری کنیم؟ در ادامه این فاکتورهای مهم را برای این گیاه محبوب آپارتمانی بررسی میکنیم.
-
آبیاری سانسوریا
باید بدانید که سانسوریا گیاهی است که نیاز به آب زیادی ندارد. این تصور که هر چه آب بیشتری به گیاه خود بدهید رشد آن بیشتر خواهد شد در رابطه با این گیاه بسیار غلط است. آب بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه این گیاه میشود. سانسوریا را نهایتا ده روز یک بار آبیاری کنید. در هنگام آبیاری به چند نکته زیر توجه داشته باشید:
- برگ ها را خشک نگه دارید؛
- فاصله بین دو آبیاری باید به اندازهای باشد که خاک گیاه کاملا خشک شود؛
- در طول زمستان این گیاه را فقط یک بار در ماه آبیاری کنید.
-
نور مناسب
نور غیرمستقیم ملایم بهترین شرایط برای نگهداری گیاه سانسوریا محسوب میشود. اما اگر شما در آپارتمان زندگی میکنید و نور کمی برای نگهداری سانسوریا دارید، نگران نباشید؛ این گیاه در مناطق کم نور ماندگاری خوبی دارد. در صورتی که این گیاه را در نور کم قرار دادهاید، در نگهداری از آن دقت بیشتری داشته باشید؛ زیرا این امر سبب میشود که گیاه شما دچار پوسیدگی قارچی شود. جالب است بدانید که این گیاه در مقابل آفتاب کامل نیز مقاومت میکند.
-
رطوبت سانسوریا
خبر خوشایند کنندهای که در رابطه با گیاه سانسوریا وجود دارد این است که این گیاه به رطوبت اضافی نیاز ندارد. حتی لازم به ذکر است که این گیاه در حضور رطوبت بالا دچار آسیب میشود.
-
دمای محیط نگهداری سانسوریا
بهترین دما برای نگهداری سانسوریا از 55 الی 85 درجه است. اما بهتر است بدانید که این گیاه درجه حرارت بالاتر و محیطی گرمتر را ترجیح میدهد.
-
خاک سانسوریا
خاک گیاه سانسوریا باید سنگین باشد؛ به همین منظور توصیه میکنیم که ترکیبی از شن، ماسه و خاک برگ استفاده کنید.
-
کود و تغذیه مناسب سانسوریا
اگر از آن دسته افرادی هستید که به سلامت و تغذیه گیاه خود اهمیت زیادی میدهید، باید بگوییم که بهتر است ماهی یک بار به گیاه خود کود گیاهان آپارتمانی دهید. شاید بپرسید چه کودی مناسب است؟ کود ارگانیک گیاه بهترین انتخاب محسوب میشود و باید مطابق دستور العملهای موجود بر بستهبندی آن را رقیق سازی کنید. کودهای NYC نیز در بهبود عملکرد گیاه شما بسیار موثر هستند. این نوع کود را باید 6 ماهی یک بار مصرف کنید.
نحوه پرورش سانسوریا
دوستداران گل و گیاه از دیدن رشد گیاهان خود ذوق میکنند و هر لحظه به دنبال فرصتی جهت پرورش گیاهان خود هستند. اما باید بگوییم که سانسوریا گیاهی با رشد آرام است؛ به همین دلیل به ندرت نیاز به تعویض گلدان دارد.
-
گلدان مناسب سانسوریا
چنانچه احساس میکنید که گلدان گیاه شما برای آن کوچک شده است، باید گلدانی بزرگتر برای آن تهیه کنید. اما در نظر داشته باشید که گلدان جدید خیلی بزرگتر از گلدان قبلی نباشد؛ چرا که در این صورت شاهد از بین رفتن گیاه خود خواهید بود. بهتر است گلدانهایی با زهکشی مناسب برای نگهداری سانسوریا انتخاب کنید. بهترین زهکشی برای این گیاه سوراخ کردن ته گلدان است؛ به این ترتیب آبهای اضافی از آن بیرون میآید و از پوسیدگی ریشه گیاه جلوگیری میشود.
-
هرس کردن سانسوریا
اگر ترجیح میدهید که گیاه شما در همان گلدان قبلی باقی بماند، آن را هرس کرده و خاک گلدان را عوض کنید و به گلدان اصلی برگردانید. بهترین زمان برای این کار فصل تابستان و بهار است که سانسوریا در مقاومترین حالت خود قرار دارد.
-
تمیز کردن برگ های سانسوریا
گیاهان سانسوریا ظاهر زیبایی دارند به همین دلیل توصیه میکنیم که هر از گاهی گرد و غبار روی برگهای آن را پاک کنید. در این صورت از عمل فتوسنتز آنها در طول شب سود خواهید برد.
بیشتر بخوانید: نگهداری گل برگ انجیری
روش های تکثیر و قلمه زدن سانسوریا
جهت قلمه زدن این گیاه تنها باید از روش تکثیر در خاک استفاده کرد.
-
تکثیر سانسوریا در خاک
یادگیری نحوه تکثیر گل سانسوریا بسیار آسان است. ابتدا برگی جوان و سالم را انتخاب کنید و آن را از پایینترین قسمت برش دهید. در قدم بعدی باید این برگ را به قسمتهای 8 الی 10 سانتیمتری تقسیم کنید. پس از این که قسمت برش خورده برگها خشک شد، آن را در گلدانی مملو از ماسه بکارید.
قلمهها را آبیاری کنید و منتظر رشد آنها باشید؛ در این مدت از شرایط نگهداری سانسوریا برای مراقبت از قلمهها کمک بگیرید. معمولا بعد از دو الی سه هفته قلمهها ریشه میدهند. این زمان کاملا بستگی به عوامل محیطی دارد؛ اما به منظور رشد سریعتر باید قلمهها را در محیط مرطوب قرار دهید. به این منظور از کاور پلاستیکی روی گلدان استفاده کنید. خرید کود و خاک مناسب در این مرحله و قرار دادن گیاه پس از ریشه دادن در آن یکی از مراحل مهم در این روش است.
بیماری های گل سانسوریا و روش های درمان آن
هر از گاهی که گیاه خود را آبیاری یا برگهای آن را تمیز میکنید، همه قسمتهای گیاه خود را مورد بررسی قرار دهید. در این صورت اگر شاهد بیماری یا آفتی در گیاه خود باشید، به سرعت جهت درمان آن اقدام خواهید کرد. به یاد داشته باشید که گیاه شما یک موجود زنده است و نیاز به مراقبت دارد. در ادامه برخی از بیماریهایی که سانسوریا دچار آن خواهد شد را مطرح میکنیم:
- قارچهای قهوهای: ظهور این قارچها به دلیل روشهای نامناسب مراقبت از سانسوریا است و از علائم آن میتوان به لکههای سیاه یا قهوهای روی برگها یا ساقه گیاه اشاره کرد.
- لارو حشرات: از علائم آن زخم شدن برگها و وجود سوراخهایی روی آنها است.
- تریپس: بر اثر تغذیه این آفت برگهای سانسوریا بدشکل میشوند و نقاط خاکستری روی آنها ظاهر میشود.
- بیماری موزاییک برگ: این بیماری به دلیل وجود تریپسها اتفاق میافتد که نتیجه آن ظهور لکههای زرد بر برگها است.
- شپشک آرد آلو: وجود این آفت منجر به تضعیف و خم شدن برگ سانسوریا میشود.
- پوسیدگی ریشه: یکی از شایع ترین بیماریهای سانسوریا است و از علائم آن زرد شدن برگ گیاهان است.
جهت درمان هر یک از بیماریهای گیاه سانسوریا لازم است از سموم آفت کش یا سموم قارچ کش بسته به نوع آفت و بیماری؛ مثلا قارچ کش مانکوزب استفاده کرد. بدین منطور میتوانید با گیاه پزشکان مشورت کنید.
مشکلات سانسوریا
حتما در نگهداری سانسوریا با مشکلاتی رو به رو شدهاید که علت آن را نمیدانید؛ در ادامه این مشکلات را بررسی میکنیم.
-
علت رشد نکردن سانسوریا
درست است که سانسوریا با نور کم سازگاری دارد، اما باید بدانید که این شرایط یکی از علل رشد کم در گیاه سانسوریا محسوب میشود.
-
علت پاجوش نزدن سانسوریا
اگر مدت طولانی است که گیاه سانسوریا را خریدهاید اما هنوز پاجوشی در آن مشاهده نکردید، علت اصلی گلدان آن است. هرچه گلدان کوچکتر باشد و به اصطلاح جای گیاه تنگتر، پاجوشهای زیادی را مشاهده نخواهید کرد. توجه داشته باشید که آبیاریهای به موقع نیز در این مورد تاثیر به سزایی دارند.
-
علت ترک خوردن سانسوریا
سانسوریا گیاهی زیبا با برگهایی حساس است. در صورتی که به سطح این برگهای لطیف ضربهای وارد یا بیش از حد لمس شود، برگها دچار آسیب میشوند. به همین دلیل توصیه میکنیم که جهت نگهداری سانسوریا مکانی کم رفت و آمد را در نظر بگیرید.
-
علت شل شدن سانسوریا
در صورتی که بیش از اندازه به گیاه خود آب داده باشید به مرور زمان شاهد این اتفاق خواهید بود. در این شرایط توصیه میکنیم برگهای آسیب دیده را جدا و برنامه آبیاری گیاه را اطلاح کنید.
-
علت زرد شدن سانسوریا
زمانی که برگها قهوهای میشوند نشانهای از کم آبی گیاه شما خواهد بود. این در حالی است که برگهای زرد شده نتیجه آبیاری بیش از حد گیاه است. در هر دو صورت باید در برنامه آبیاری گیاه خود تغییراتی ایجاد کنید.
-
علت باریک شدن سانسوریا
اولین علت باریک شدن برگهای سانسوریا دمای محیط است؛ این گیاه در اعتراض به هوای خیلی سرد یا خیلی گرم برگهایش را جمع میکند. نور خیلی زیاد علت دوم محسوب میشود. توصیه میکنیم همه عوامل نگهداری سانسوریا را در این مورد بررسی کنید؛ زیرا ممکن است به دلیل آبیاری نامناسب نیز باشد.
-
علت کج شدن سانسوریا
کج شدن گیاه سانسوریا میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. یکی از دلایل اصلی، نور ناکافی است که گیاه را به سمت منبع نور خم میکند. همچنین، آبیاری بیش از حد باعث میشود خاک سنگین و خیس شود که به مرور زمان گیاه را به کج شدن وادار میکند. اگر گلدان گیاه خیلی کوچک باشد یا زهکشی مناسب نداشته باشد، این عوامل هم میتوانند به خم شدن سانسوریا منجر شوند. برای پیشگیری از این مشکل، بهتر است گیاه را در مکانی با نور کافی قرار دهید و آبیاری را به درستی مدیریت کنید و از گلدانی با زهکشی مناسب استفاده کنید.
سخن پایانی
گیاه سانسوریا با ویژگیهای منحصر به فرد خود یکی از گیاهان محبوب در دکوراسیون داخلی است. این گیاه مقاوم، به شرایط محیطی مختلف سازگاری داشته و برای کسانی که به دنبال یک گیاه کم توقع اما زیبا هستند، گزینهای مناسب به شمار میرود. با رعایت نکات سادهای مانند استفاده از گلدان مناسب با زهکشی خوب، آبیاری به موقع و توجه به شرایط نوری، میتوانید از زیبایی این گیاه لذت ببرید و از مشکلات رایج آن جلوگیری کنید. اگر به دنبال مشاوره دقیقتر در زمینه نگهداری این گیاه هستید، متخصصان دمبرگ آماده پاسخگویی به شما هستند.
سوالات متداول
- چرا برگهای سانسوریا زرد میشوند؟
زرد شدن برگهای سانسوریا معمولا به دلیل آبیاری بیش از حد گیاه است. زمانی که ریشهها بیش از حد در آب باقی بمانند، گیاه دچار مشکل میشود. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است برنامه آبیاری را متناسب با نیاز گیاه تنظیم کنید و از زهکشی مناسب گلدان اطمینان حاصل نمایید.
- بهترین زمان برای هرس کردن سانسوریا چه زمانی است؟
بهترین زمان برای هرس کردن سانسوریا فصل تابستان یا بهار است، زمانی که گیاه در مقاومترین حالت خود قرار دارد. هرس کردن در این فصول به رشد بهتر گیاه و حفظ زیبایی آن کمک میکند.
- چرا سانسوریا پاجوش نمیزند؟
یکی از دلایل اصلی عدم رشد پاجوش در سانسوریا، استفاده از گلدان کوچک است. اگر گلدان گیاه به اندازه کافی بزرگ نباشد، گیاه فضایی برای رشد پاجوشها نخواهد داشت. همچنین آبیاری مناسب و توجه به شرایط محیطی نیز در رشد پاجوشها موثر است.