روش های کاشت و نگهداری نیلوفر آبی
گل نیلوفر آبی از زیباترین گیاهان آبزی شناخته میشود که طرفداران زیادی دارد. نیلوفرهای آبی معمولا در فضای باز مانند رودخانه و باتلاقها رشد میکنند. اگر به پرورش این گیاه علاقهمند هستید، میتوانید با فراهم کردن شرایط لازم در خانه، نیلوفر آبی بکارید. بذر نیلوفر آبی را میتوانید با اطمینان خاطر از سایت دمبرگ تهیه کنید. برای آموزش کاشت نیلوفر آبی و شرایط نگهداری آن با ما همراه باشید. ما در ادامه این مطلب اطلاعاتی کامل درباره کاشت و نگهداری از این گیاه را در اختیارتان قرار میدهیم.
شرایط مورد نیاز کاشت نیلوفر آبی
نحوه کشت نیلوفر آبی و طریقه نگهداری نیلوفر آبی در آپارتمان یا استخر شرایط خاص و پیچیدهای ندارد. تنها نیاز است از وجود همیشگی آب، ساکن بودن آب و نور اطمینان حاصل کنید. از دیگر شرایط لازم دمای مناسب محیط اطراف گیاه است، چراکه با سرمای هوا و کاهش دمای آب، بذرها از رشد و پرورش ایدهآل محروم میشوند. با فراهم کردن این شرایط میتوانید نیلوفر آبی را در خانه یا استخر پرورش دهید. وجود این گیاه میتواند زیبایی منحصربهفردی به محیط خانه شما ببخشد.
زمان مناسب کاشت بذر گل نیلوفر آبی
بهترین زمان کاشت نیلوفر آبی در اوایل فصل بهار و بعد از پایان سرمای هوا است. تنها یک نوع از نیلوفر آبی شناخته میشود که میتوان آن را در اواسط تابستان به خوبی جابهجا کرد. گل های نیلوفر آبی در اواخر بهار با گرم شدن هوا ظاهر میشوند. رشد گل های نیلوفر آبی با بالا رفتن دمای آب از 21 درجه سانتیگراد آغاز میشود.
ساقه و برگ همه گیاهان آبزی در زمستان خشک شده و فصل بهار دوباره سبز میشوند. در طول زمستان با خروج نیلوفرهای گرمسیری از ظرف و ذخیره ریزوم در دمای 10 تا 12 درجه سانتیگراد، از گیاه نگهداری کنید. ریزوم باید در یک کیسه پلاستیکی پر شده از شن مرطوب یا مخلوط شن، ماسه مرطوب و پیت ماس باشد.
بیشتر بخوانید: گل بنجامین
کاشت نیلوفر آبی در گلدان
در حالتی که فضای زیادی برای پرورش و نگهداری نیلوفر آبی در خانه ندارید، میتوانید بذر نیلوفر آبی را در گلدان بکارید. توصیه میکنیم از گلدان گرد و بزرگ برای کشت بذرها استفاده کنید؛ اگر گلدان گوشه داشته باشد، نیلوفر به گوشهها نفوذ کرده و باعث خفگی آن میشود. یکی از شرایط مناسب کاشت نیلوفر آبی انتخاب گلدانهایی است که فاقد سوراخ تخلیه هستند؛ آب باید از بالای گلدان وارد ظرف شود، نه از کف آن.
همچنین از سبدهای حفرهدار که مناسب کاشت گیاهان آبزی هستند برای نگهداری بذر نیلوفر آبی استفاده نکنید، زیرا قسمتهای رشدکننده و حساس نیلوفر در گوشه و شکافهای گلدان گیر کرده و باعث آسیب آن میشود.
برای کاشت بذرها، بهتر است یک گلدان با دهانه (عرض) 75 سانتیمتر و عمق ۱۵ سانتیمتر تهیه کنید. با توجه به آنکه، رنگ در انتخاب گلدان مهم است از رنگ سیاه استفاده کنید؛ رنگ سیاه با جذب حرارت، رشد بهتر بذرها را در بر دارد. با تهیه گلدان مناسب، نحوه کاشت نیلوفر آبی را طبق دستورالعمل گفته شده بکارید؛ بذرهای نیلوفر را در گلدان کاشته و آن را بهشکلی در حوضچه بگذارید که سطح بالای خاک در گلدان بین ۵ تا ۷ سانتیمتر زیر آب قرار بگیرد.
کاشت گیاه نیلوفر آبی از طریق بذر
در اولین قدم، بذرها را زخمی کرده و یک لایه از سر بذرها را جدا کنید؛ این کار با هدف جلوگیری از پوسیدن بذرها در زیر خاک انجام میشود. سپس بذرها را در یک لیوان آب گرم که فاقد کلر است، خیسانده و هر روز آب لیوان را تعویض کنید. پس از گذشت یک روز از خیساندن، بذرها دو برابر خواهند شد.
هنگامی که بذرها شروع به جوانهزنی کردند، آب لیوان را هر روز عوض کنید. جوانه زنی بذرهای نیلوفر آبی 4 یا 5 روز بعد از زمان خیساندن آغاز میشود؛ به خاطر داشته باشید برای انتقال بذرها بهتر است چند روز دیگر اجازه دهید تا ارتفاع جوانهها تقریبا ۱۵ سانتیمتر شود. بهترین گلدان برای کشت بذر نیلوفر آبی، گلدان مشکی با ظرفیت 11 تا 19 لیتری است، چرا که این رنگ باعث جذب حرارت و در نتیجه گرم ماندن بذرها میشود.
گلدان را با خاک سنگین پُر کرده و آن را داخل ظرفی مملو از آب بگذارید. عمق آب باید در ظرف حداکثر ۴۵ سانتیمتر و دمایی حدود ۲۱ درجه داشته باشد. در زمان کاشت نیلوفر آبی از طریق بذر به آرامی بذرها را روی سطح خاک قرار دهید. بذرهای نیلوفر را به خوبی در خاک بکارید، چراکه این احتمال وجود دارد که بذر از خاک خارج شود؛ به دنبال آن، بذر خارج شده به سمت سطح آب حرکت کرده و شناور باقی میماند.
کاشت گیاه نیلوفر آبی از طریق پیاز
نحوه کاشت نیلوفر آبی از طریق پیاز کمی با روش قبل تفاوت دارد. ابتدا گل نیلوفر را در داخل یک کاسه پر از آب، با دمای ولرم (بدون کلر) قرار دهید. سپس کاسه را در نزدیکی یک پنجره گذاشته و آب آن را هر 3 تا 7 روز یک بار تعویض کنید. در طی چند هفته، شاهد جوانه زنی بذر های نیلوفر آبی خواهید بود.
متناسب به اندازه پیاز گل، گلدانی برای گیاه در نظر بگیرید و درون آن را با خاک سنگین پُر کنید. در قدم بعدی، پیاز را در خاک بکارید؛ توجه داشته باشید بیش از حد، پیاز را در خاک فرو نبرید. در حین کاشت مطمئن شوید، جوانهها روبهبالا باشند. در آخر از نحوه کاشت نیلوفر آبی با قرار دادن یک تکه سنگ روی آن، مانع از شناور شدن پیاز شوید.
بیشتر بخوانید: نگهداری دیفن باخیا در منزل
نحوه پرورش و نگهداری از گیاه نیلوفر آبی
تولید و پرورش موفقیتآمیز گلهای نیلوفر آبی با تأمین نور، خاک، آب و شرایط هوایی مناسب انجام میگردد. برای دست یافتن به گلهایی مرغوب و زیبا، رعایت موارد زیر ضروری است.
دمای مناسب آب
بهترین دمای آب برای رشد و فعالیت نیلوفر آبی بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. اگر قصد دارید در منطقهای که هوا سردتر است، نیلوفر آبی کشت کنید، با خطر یخ زدن لایههای عمقی آب همراه هستید. پس بهتر است، در مواقعی که دما کاهش پیدا میکند گلدانها را به محیطی بیرون از آب منتقل کنید. بعد از خروج گلدان، در طی این مدت به خشک نشدن خاک توجه داشته باشید. اگر گیاه در محیط سردی باشد، گیاه وارد دوره خواب خواهد شد.
نور مناسب
در صورت وجود نور مناسب، گیاه گلدهی خوبی دارد؛ به همین دلیل گیاه به تابش مستقیم نور، روزانه حداقل ۴ تا ۶ ساعت لازم دارد. اگر نور خورشید در مدتزمان کمتری به محل موردنظر بتابد، گلدهی گیاه کاهش مییابد.
خاک و محیط کاشت مناسب
ساقههای زیرزمینی یا ریشه در گلدان بهشکل افقی کاشته میشود. گلدانهایی که دارای منافذ زهکش در قسمت انتهایی هستند برای کشت این گیاه مناسب نیست. از خاک با بافت نسبتاً سنگین مانند پرلیت، کوکوپیت برای کشت بذرها میتوان استفاده کرد.
در زمان کاشت، گیاه را در مرکز گلدان نکارید؛ توصیه میکنیم آن را در نزدیک لبه گلدان بکارید. پس از کاشت گیاه و خاکریزی بر روی سطح آن، با سنگریزه روی خاک را بپوشانید؛ این کار با هدف حفظ خاک گلدان، بعد از قرار دادن گلدان در کف برکه و حوضچه انجام میشود.
عمق منطقهای که گلدان را در آن قرار میدهید، باید به گونهای باشد که برگها روی سطح آب شناور شوند. اگر محوطه موردنظر عمق زیادی دارد، ابتدا باید کف محل را بالا آورده و با مرتفع کردن آن، گلدان را روی آن بگذارید.
کاشت نیلوفر آبی و گیاهان آبزی در استخر
در این روش، کاشت نیلوفر آبی در استخر انجام میشود. استخرهایی که در فضای آزاد ساخته شده و بهخوبی از تابش خورشید بهرهمند هستند، منطقهای مناسب برای کشت این گیاه به حساب میآیند. اگر استخر در زمینهای رسی و خاک سخت حفر شود، میتوان آن را با هزینه کمی ساخت. در صورتی که استخر در خاکهایی باشد که خاک میتواند آب را بکشد، باید کف و دیوار استخر را با ماسه و آهک یا سیمان ساخت. در این وضعیت بهتر است، استخر با سیمان ساخته شود.
برای کاشت گلهای آبزی، باید در کف استخر تپه کوچک خاکی به ارتفاع 40 سانتیمتر و پهنای 75 سانتیمتر با مخلوط خاک مرغوب (ترکیب خاک برگ و کود گاو) بسازید. سپس، بذرهای نیلوفر آبی را روی تپه کاشته و برای جلوگیری از ریختن تپه در برابر جریان آب، اطراف آن را با ریشههای چمن بهخوبی پوشانده و در آخر استخر را پر کرد.
اگر استخر پر از آب باشد و امکان تخلیه آن وجود نداشته باشد، بذرها را در یک سبد چوبی با طول و عرض گفته شده قرار دهید. سبد را پر از خاک کرده و آن را به وسیله طنابی به هر نقطه از استخر فرو ببرد. با استفاده از سبد، هر موقع که بخواهید میتوانید سبد را از آب خارج و مجدد وارد استخر کنند.
بیشتر بخوانید: گل بنت قنسول
کوددهی
کوددهی را بهطور مستقیم در آب انجام ندهید، چون باعث تغییر pH آب شده و باعث آسیب به گیاهان و ماهیها میشود. در طول بهار و تابستان، هر دو هفته یک بار مقدار کمی کود مایع به گیاهان آبزی دهید. نیلوفرهای گرمسیری باید در طول فصل رشد کوددهی شود.
هرس
دوام هر گل روی نیلوفر آبی چیزی حدود سه تا پنج روز است. نیلوفرهای آبی پس از پایان گلدهی، به آرامی در آب فرو میروند. بهتر است گلهای پژمرده شده را از گل جدا کنید، این کار باعث رشد و گلدهی بهتر گیاه میشود. همچنین در صورت امکان، برگهای پلاسیده را هرس کنید.
اگر طبق بایدها و نبایدهای گفته شده بتوانید مراحل کشت نیلوفر آبی را با موفقیت به پایان برسانید، در آخر شاهد رشد و تولید گلهایی زیبا از این گیاه خواهید بود. در صورتی که درباره نحوه کاشت نیلوفر آبی سوالی دارید یا در پرورش این گیاه تجربهای داشتهاید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.
سیلام من یه دانه از نیروفر ابی خریدم خودم نظره اینس که یه حوض کوچیک دارم بیارمش داخل سالن واین دانه دانه داخلش بکارم ازشما نظر میخوام و طریقه کشت البته واضح
سلام آیا این گیاه را میتوان ر آب و هوای مشهد کاشت؟
با سلام بله به خوبی با اب و هوای مشهد سازگار می باشد