نحوه کاشت بذر نعناع
گیاه نعناع نهتنها در ایران، بلکه در سرتاسر دنیا شناخته شده و افراد زیادی از آن استفاده میکنند. این گیاه برای مصارف آشپزی، درمانی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از افراد دمنوش یا عرق آن را برای بهبود برخی از اختلالات بدن میل میکنند که توسط متخصصان تب سنتی هم بسیار توصیه میشود. نحوه کاشت نعناع در خانه بسیار ساده و کمهزینه بوده و میتوانید آن را بهراحتی در خانه بکارید. اگر قصد کاشت سبزی نعناع در گلدان یا باغچه دارید، فقط کافی است تا پایان با دمبرگ همراه شوید. در این مقاله، همه چیز درباره نحوه کاشت نعناع و روش درست نگهداری از آن گفته شده است.
معرفی بذر نعناع
نعناع در دسته سبزیهای معطر و با خواص درمانی و دارویی قرار میگیرد که نوع خشک و تازه آن در زمینههای آشپزی و دارویی کاربرد بسیاری دارد. نعناع با سرعت رشد بالایی همراه است؛ با کاشت تنها یک شاخه نعناع در باغچه یا گلدان، در مدتزمان کوتاهی شاهد رشد این گیاه خواهید بود. همچنین، ساقههای تازه از ریشه این گیاه رشد میکنند که باعث میشود نعناع در مدت زمان کوتاهی چند برابر شود.
برگهای نعناع، بیضیشکل و پهن هستند که حواشی آنها دندانهدار و به رنگ سبز تیره است. برگهای نعناع طول ۳ تا ۵ سانتیمتری دارند. گل نعناع به رنگ بنفش بوده و ظاهری خوشهای شکل دارد. گلهای نعناع عمر کوتاهی دارند و بعد از گذشت مدت کوتاهی از نمایان شدن از گیاه جدا میشوند. انواع بذر نعناع، نعناع معمولی و نعناع فلفلی است. با تهیه بذر با کیفیت نعناع از فروشگاه اینترنتی دمبرگ میتوانید با مشاهده فیلم کاشت بذر نعناع یا مطالعه این مقاله برای کاشت گیاه دستبهکار شوید.
بیشتر بخوانید: گل بنت قنسول
روش کاشت بذر نعناع در باغ و باغچه
هنگام کاشت نعناع در باغچه، ابتدا خاک باغچه را بهوسیله بیل بهخوبی شخم بزنید. در قدم بعدی به کمک بیل یا هر وسیله دیگر، زمین را صاف کرده و بذرهای نعناع را روی خاک بپاشید. سپس سطح بذرها را با استفاده از کود حیوانی (پوسیده شده) یا خاک (الک شده) پوشانده و به کمک آبپاش، خاک را آبیاری کنید.
آبیاری بذرها را تا زمانی که گیاه جوانه نزده، دوبار در روز (صبح و عصر) انجام دهید. مدت زمان جوانه زدن بذر نعناع بهطور حدودی بین 7 تا 10 روز است. میزان آبیاری گیاه در زمان جوانهزنی و رشد، به دمای محیط و نور بستگی دارد.
نحوه کاشت بذر نعناع در گلدان
اگر میخواهید طبق روش کاشت بذر نعناع در گلدان پیش بروید، ابتدا گلدان مناسب که دارای حداقل عمق ۱۰ سانتیمتر و قطر ۱۰ سانتیمتر است، مهیا کنید. البته این مقدار حداقلی بوده و میتوانید گلدانی بزرگتر را انتخاب کنید. توصیه میکنیم برای کاشت بذرها، سراغ گلدانهای پهن و کمعمق بروید؛ گلدان پهن مانع از فشرده شدن ریشههای گیاه میشود و فضای کافی برای جوانه زدن شاخههای جدید ایجاد میکند. نکته دیگری که رشد و پرورش خوب نعناع را رقم میزند، استفاده از گلدانهای پلاستیکی به جای گلدانهای سفالی است. گلدان پلاستیکی در مقایسه با گلدانهای حفرهدار، باعث تسهیل عبور جریان هوا شده و بستر رشد گیاه را مرطوب نگه میدارند.
با تهیه گلدان مناسب، بذرها را درون خاک قرار داده و پس از کاشت، روی آن را با خاک بپوشانید. در آخر، گلدان را آبیاری کرده تا سطح خاک رطوبت کافی داشته باشد. با توجه به اینکه حفظ رطوبت خاک بسیار اهمیت دارد، نیاز است آبیاری را بهطور پیوسته انجام دهید تا بذرها جوانهزنی کنند.
روش کاشت نعناع از طریق قلمه زدن
کاشت نعناع با روش قلمه زنی نسبت به نحوه کاشت نعناع از طریق بذر آسانتر است. توجه کنید، روش کاشت نعناع از راه قلمه زدن در گلدان با روش کاشت در باغچه یکسان است.
آموزش قلمه گرفتن نعناع
برای کاشت نعناع از طریق قلمه زدن در صورت امکان، از شاخههای ضخیم نعناع استفاده کنید. شاخه را بهاندازه 10 تا 12 سانتیمتر با چاقو برش دهید؛ در حین برش، توجه داشته باشید که ساقه گیاه له نشود. همه برگها را از 5 سانتیمتری پایین ساقه بهمنظور حفظ انرژی و بالا بردن سرعت ریشه زدن گیاه، از ساقه جدا کنید. حال، قلمه را درون یک لیوان پر از آب قرار دهید و آن را به مکانی گرم منتقل کنید تا ساقه شروع به ریشه زدن کند.
انتقال نعناع به گلدان یا باغچه
توجه کنید در محیطی قلمه را بگذارید که تابش خورشید بهطور مستقیم نباشد. در صورت کم شدن آب لیوان، آن را با مقداری آب پر کنید. مدتزمان تقریبی ریشه زدن قلمه، 14 روز است. بعد از ریشه زدن نعناع، گلدانی مناسب طبق نکات گفته شده برای انتقال گیاه آماده کنید. بعد از کاشت قلمه، روی سطح آن خاکبرگ و ماسه بریزید.
با توجه به آسیبپذیری ریشههای نعناع، مراحل کاشت در گلدان یا باغچه را با دقت جلو ببرید. در نهایت، درون خاک برای تنفس بهتر خاک، سوراخهایی به اندازه ۳ سانتیمتر ایجاد کنید. بعد از کشت نعناع برای پوشاندن ساقه، اطراف آن کمی خاک ریخته و با دست فشار دهید. آبیاری را بهطور پیوسته با استفاده از اسپری انجام دهید؛ بهخاطر داشته باشید از آبیاری زیاد دوری کنید.
بیشتر بدانید: روش کاشت سبزی خوردن در خانه و آپارتمان
نگهداری و پرورش گیاه نعناع
فراهم کردن شرایط مناسب برای نگهداری و پرورش نعناع بسیار حائز اهمیت است. از شرایط موردنیاز برای رشد بهتر این گیاه، تابش غیرمستقیم نور و حفظ همیشگی رطوبت خاک است.
خاک مناسب در کاشت بذر نعناع
معمولا امکان کشت گیاه نعناع در هر خاکی در باغچه وجود دارد. در حالتی که میخواهید نعناع را درون گلدان بکارید، در صورت امکان از مخلوط خاک پست ماس و کوکوپیت استفاده کنید. همچنین از مخلوط خاک باغچه و کمپوست هم میتوانید برای خاک گلدان استفاده کنید.
نور و دمای مورد نیاز
سبزی نعناع روزانه حداقل ۳ تا ۴ ساعت به نور آفتاب نیاز دارد. همچنین، گیاه نیازمند جریان هوا در محیط است؛ به یاد داشته باشید، باید گیاه را در برابر باد سرد حفظ کنید. گیاه را در محیطی که دمای مناسب دارد، قرار دهید؛ دمای ایدهآل در روز حدود ۱۸ تا ۲۱ درجه و هنگام شب 12 تا 15 درجه سانتیگراد است. برای رشد بهتر و سالم نگه داشتن شاخ و برگ گیاه، همواره دمای محیط را مرطوب نگه دارید.
آبیاری و تغذیه
سبزی نعناع، آبیاری نسبتا زیادی را میطلبد، گرچه این گیاه رابطه خوبی با غرقابی شدن خاکاش ندارد. بنابراین مطمئن شوید که گلدان دارای زهکش است؛ در آخر، متناسب با دمای محیط، گیاه را روزانه دو مرتبه به مقدار کم آبیاری کنید.
کوددهی گیاه
برای جلوگیری از تغییر طعم گیاه از افزودن کود به خاک خودداری کنید. اگر متوجه شدید خاک رشد خوبی ندارد، مقداری کود مایع به آن دهید. برای تغذیه گیاه از ورمی کمپوست استفاده کنید تا گیاه تولید شده کاملا ارگانیک باشد.
هرس کردن گیاه
مدتی بعد از کاشت نعناع، بهطور مرتب سرشاخههای گیاه نعناع را هرس کنید. هرس کردن باعث رشد جوانههای جانبی بیشتر و پرپشتتر شدن بوتههای نعناع خواهد شد.
علت زرد شدن برگ های نعناع
در صورتی که طبق روش های مراقبتی گفته شده برای پرورش گیاه پیش رفتهاید، ولی شاهد تغییر رنگ و ریزش برگ نعناع هستید، نگران نباشید. علت زرد شدن برگ نعناع را میتوانید از دلایل زیر پیدا کنید.
آبیاری بیش از حد
از دلایل شایع زرد شدن برگ گیاهان، آبیاری بیش از حد یا آبیاری آن به مقدار کم است. اگر به گیاه آب کافی نرسد با خشک شدن خاک، برگهای گیاه میریزد. در این وضعیت، تعداد دفعات آبیاری گیاه را بیشتر کنید؛ با انجام ین کار، بعد از مدتی برگهای گیاه از زرد به رنگ واقعیشان تغییر ظاهر میدهند.
کمبود نور
در حالتی که برگهای پایینی گیاه نور کمی دریافت کند، معمولا قبل از ریزش، شروع به زرد شدن میکنند. در صورت عدم تابش نور به برگهایی که روبهروی نور نیستند، میتوانید با چرخاندن گیاه، برگهای زرد شده را در معرض نور قرار دهید. برای جلوگیری از زرد شدن برگها، بهتر است هر چند وقت یک بار، گلدان را بهمنظور دریافت نور جابهجا کنید.
پژمردگی قارچی
ممکن است گیاه دچار بیماری پژمردگی قارچی به نام ورتیسیلیوم شود. از نشانههای این بیماری لوله شدن و پیچ خوردن برگهای بالایی گیاه و توقف رشد آن است. بهترین راهکار برای جلوگیری از ابتلای گیاه به این بیماری، استفاده از خاکهای استریل و عاری از هر گونه بیماری است. در صورت ابتلای گیاه به این بیماری، باید اقدام به تعویض خاک کرده و گیاه را با اسپری قارچکش ضدعفونی کنید.
شته از دلایل زرد شدن نعناع
هنگامی که برگهای گیاه لوله شوند، آنها چروک یا زرد خواهند شد. در این وضعیت، روی برگها را بررسی کنید و به دنبال شته بگردید. شتهها موجوداتی ریز و به رنگهای زرد، سبز، مشکی یا تناژهایی از این رنگها هستند. شتهها با مکیدن شیره گیاه باعث نابودی آن میشوند. برای از بین بردن شتهها میتوانید آنها را به کمک فشار آب، صابونهای حشرهکش، سموم ارگانیک یا پنبه آغشته به الکل از بین ببرید.
زنگ قارچی
از دیگر بیماریهای قارچی، زنگ زدگی نعناع است. نشانه این بیماری، ایجاد تاولهایی به رنگ زنگ زدگی آهن روی سطح زیرین برگها است. برای درمان زنگ قارچی میتوانید از سموم شیمیایی استفاده کنید. در بهترین حالت بهتر است، نعناعهایی که به این بیماری مبتلا شدهاند را جدا کنید تا سایر نعناعها به بیماری مبتلا نشوند.
بیماری ویروسی
علت دیگر ظهور لکههای زرد روی برگهای گیاه و ریزش آن، بیماری ویروسی است. از علائم این بیماری، بد شکل شدن برگها یا ریشه و کم رنگ شدن گلها به شمار میآید. تاکنون درمان قطعی برای بیماریهای ویروسی گیاهان پیدا نشده، پس بهتر است گیاه آلوده را در سریعترین زمان از بین ببرید تا از ادامه بیماری به سایر برگها جلوگیری شود.
سفیدک پودری
سفیدک پودری یک نوع بیماری است که در آن قارچی روی گیاه رشد میکند. با پدیدار شدن ساختارهای خاکستری قارچی بر روی برگها، گیاه به بیماری سفیدک پودری درگیر شده است. برای کنترل و درمان بیماری باید از چندین سم شیمیایی استفاده کرد. توجه کنید، سمپاشی باید ۳۰ روز قبل از برداشت محصول انجام شود. اگر به زمان سمپاشی دقت نکنید، سم درون بافت گیاه باقی میماند.
بیشتر بخوانید: علت جمع شدن برگ گل قاشقی
بهترین زمان کاشت نعناع
بهترین زمان کاشت بذر نعناع در باغچه و باغ اوایل فصل بهار تا اوایل تابستان است. در صورت کشت نعناع در گلدان، با آماده کردن شرایط لازم، هر زمانی میتوانید اقدام به کاشت بذر یا قلمه زدن نعناع کنید.
زمان برداشت و طرز چیدن نعناع
زمان برداشت نعناع بین ۲ تا ۳ بار در سال انجام میشود. اگر مقدار نعناعها کم است، طرز چیدن نعناع تغییر میکند و باید این کار را با انگشتان انجام دهید. به کمک ناخنها، حدود یک سوم از طول ساقه نعناع را بچینید. نعناعها را از ریشه جدا نکنید، چراکه بعد از برداشت نعناع، سبزیهای تازه از ریشه سبز میشود.
به کمک این مقاله از صفر تا صد نحوه کاشت بذر نعناع در باغچه و گلدان و بهترین روشهای مراقبتی مطلع شدهاید. به نظر شما بهترین روش برای تولید و پرورش نعناع کدام است، آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
عالی بود
ممنون
شیر مادر و رنج پدر هر دو حلاتون باشه.دمتون گرم دست خدا یاورتون باشه و موفق باشید
سلام خیلی مفید بود 4 تا بوته ی نعناع تو باغچه ی خونه م دارم که هر چند روز ازشون میچینم واسه مصرف. الان میرم قلمه بگیرم واسه کاشتن تو گلدون
ممنون