سوپر جاذب کشاورزی چیست؟
ایران کشوری کم آب محسوب میشود و بخش زیادی از منابع آبی آن تبخیر میشود. طبق تحقیقات، حدود 90 درصد از آب کشور در کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد که بیش از 60 درصد از آن بهدلیل انتخاب روشهای غلط برای آبیاری و برخی موارد دیگر، هدر میشود. همین موضوع باعث شده که کشاورزان بهصورت جدی با کمبود آب، افزایش هزینه و کاهش میزان کشت روبرو شوند. محققان برای جلوگیری از این مشکل پلیمرهایی را ساختهاند که تا حد زیادی میتواند بروز این مشکلات را کاهش دهد. این پلیمرها پودر جاذب آب نام دارند. حالا شاید برایتان سوال پیش بیاید که سوپر جاذب کشاورزی چیست؟ ما در این مطلب از دمبرگ اطلاعاتی کامل درباره این مواد، کاربردها و مزایای خرید سوپر جاذب آن در اختیارتان قرار میدهیم.
معرفی سوپر جاذب کشاورزی و مواد تشکیل دهنده آن
شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که سوپر جاذب چیست؟ در جواب این سوال باید بگوییم که این ماده نوعی پلیمر است که میتواند چندین برابر وزن خود آب را جذب کرده و در مواقع نیاز آنها را به خاک برگرداند. سوپر جاذب ها انواع مختلفی دارند که رایجترین آنها پودر بوده شبیه به شکر هستند. این مواد با نام اختصاری SAP نیز شناخته میشوند. همانطور که گفته شد، این پلیمرها میتوانند مقدار زیادی آب یا مشتقات آن را در خود نگه دارند. همین موضوع باعث شده که برخی از افراد این مواد به پلیمرهای آب دوست نیز بشناسند.
عمر پس از خرید سوپر جاذب ها بر اساس نوع خاک و آب متغیر بوده و معمولا 3 تا 7 سال میتوانند عملکرد خوبی داشته باشند. البته تحقیقات مختلف نشان داده که هرساله حدود 10 درصد از عمر و کارایی پلیمرهای آب دوست کاسته میشود. یکی از مواردی که باید هنگام استفاده از سوپر جاذب بدانید این است که نباید آن را با کود مخلوط کنید، چون میزان عملکرد آن را کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: برای دیدن و خرید بذر انواع گلسنگ اینجا کلیک کنید.
کاربرد سوپر جاذب چیست؟
مواد به کار رفته در پودر جاذب آب کمک میکند که جذب مایعات به بهترین شکل صورت گفته و از کمآبی گیاهها جلوگیری شود. بیشترین تقاضا برای استفاده سوپر جاذب در صنعت کشاورزی است، اما در صنایع دیگری نیز از این پودر استفاده میشود. از آنجایی که بسیاری از شهرهای ایران با مشکل کمآبی دستوپنجه نرم میکنند، استفاده از این پودر میتواند کمک زیادی برای تامین آب مورد نیاز گیاهها کند. سوپر جاذبها کمک زیادی به صنعت کشاورزی دارد و میتواند فواید متعددی داشته باشد. کاربردهای سوپر جاذب عبارتند از:
- جلوگیری از فرسایش خاک
- کاهش میزان مصرف آب و هزینه آن
- افزایش تاثیر کود و آفت کشها روی گیاهان
- کاهش احتمال وارد شدن خسارت به باغات
- کمک به تاثیرگذاری بهتر کود و آفتکشها
- مرطوب نگه داشتن همیشه خاک
- پیشگیری از فشرده شدن خاک
- تامین بخشی از مواد مورد نیاز برای تغذیه گیاهها
- کاهش تبخیر بیش از حد آب
روش استفاده از سوپر جاذب در کشاورزی چیست؟
تفاوتی ندارد که از کدامیک از انواع جاذب های پلیمری را انتخاب کرده باشید، چون همه این مواد را میتوانید به سه روش استفاده کنید.
- بهتر روش استفاده از سوپر جاذب ها این است که آنها را در نزدیکی ریشه گیاه بریزید. باید یک چاله نزدیک ریشه کنده و خاک اطراف ریشه را با سوپر جاذب مخلوط کنید و سپس گودال را با خاک پر کنید.
- شما بعد از کاشت گیاه هم میتوانید از این مواد استفاده کنید. در این روش مصرف سوپر جاذب کشاورزی باید اطراف گیاه 3 تا 5 گودال کوچک کنده و مواد جاذب را داخل آن بریزید. بعد از انجام این کارها باید حفرهها را آبیاری کرده و با خاک پر کنید. هنگام انتقال گیاه هم میتوانید از پودر جاذب آب استفاده کنید. زمانی که گیاه را از خاک بیرون آوردهاید، ریشه را در پودر بزنید تا ریشه به مواد آغشته شود و گیاه را در خاک جدید بکارید. اگر میخواهید از پودر جاذب آب برای چمن استفاده کنید، میتوانید آن را به عمق 10 سانتیمتری از خاک رسانده و روی مواد را با خاک بپوشانید.
- روش دیگری برای استفاده از سوپر جاذب آب وجود دارد و آن هم اضافه کردن به قارچ کشهاست. برای انجام این کار باید مواد را با قارچ کش ترکیب کرده و نزدیک ساقه گیاه بریزید تا کار خود را شروع کنند.
مقدار و روش استفاده بعد از خرید سوپر جاذب برای موارد مختلف به شرح زیر است:
۱. کاشت نهال:
- ابتدا گودالی با عمق مناسب حفر میشود.
- حدود 200 الی 250 گرم سوپر جاذب داخل گودال ریخته میشود و با مقداری خاک مخلوط میشود.
- نهال داخل گودال قرار داده میشود و گودال با خاک پر میشود.
۲. انتقال نهال:
- ریشه نهال بدون خاک را در ژل سوپر جاذب (ویژه انتقال نهال) فرو میبریم.
- پس از خارج کردن نهال، ریشه با ژل پوشیده میشود که رطوبت لازم را حفظ میکند.
۳. درختان زیر پنج سال و درختچهها:
- حدود 250-350 گرم سوپر جاذب خشک به ازای هر درخت توصیه میشود.
- در قسمت سایهانداز درخت چند حفره به عمق 50-40 سانتیمتر ایجاد میشود.
- سوپر جاذب خشک در کف چالهها پخش میشود و با خاک معمولی پر میشوند.
۴. درختان میوه و جنگلکاریهای شهری:
- 200-400 گرم سوپر جاذب برای هر درخت توصیه میشود.
- در قسمت سایهانداز درخت حفرههایی ایجاد میشود و سوپر جاذب در آنها پخش میشود و با خاک پر میشوند.
۵. زمینهای چمن:
- برای هر متر مربع از زمین، 50 الی 100 گرم سوپر جاذب به عمق 2 تا 5/2 سانتیمتر قرار میگیرد.
- سپس بذر چمن در سطح خاک کاشته میشوند و خاک پوشیده میشود.
۶. گیاهان زینتی:
- حدود 20 الی 30 گرم سوپر جاذب بسته به اندازه بوته در هر چاله کاشت میشود.
- بوته گل در چاله قرار داده و آبیاری میشود.
۷. کشتهای زراعی:
- مقدار استفاده از سوپر جاذب برای هر متر مربع زمین بستگی به نوع کشت دارد.
۸. پرورش قارچ:
- برای هر متر مکعب بستر کاشت با دو کیلوگرم سوپر جاذب مخلوط میشود.
۹. خزانه نشاء:
- حدود 120-40 گرم سوپر جاذب در هر متر مربع به عمق 10-15 سانتیمتر قرار میگیرد.
توجه داشته باشید که مقدار استفاده از سوپر جاذب بستگی به نوع کشت، اندازه نهال یا درخت، و وضعیت خاک دارد. همچنین پس از انجام این مراحل، آبیاری باید به درستی انجام شود.
مزایای استفاده از سوپر جاذب چیست؟
مزایای خرید سوپر جاذب ها در کشاورزی زیاد است و میتواند کمک زیادی به رشد گیاه شما کند. معمولا پس از گذشت چند سال خاکهای کشاورزی دچار فشردگی میشوند و بههمیندلیل درصد حاصلخیزی آنها کم میشود. سوپر جاذبها هنگام آبیاری دچار انقباض و انبساط میشوند و بههمیندلیل تا حد زیادی مانع فشرده شدن خاک میشوند.
همانطور که میدانید نهالها جز حساسترین تولیدات کشاورزی هستند و باید هنگام رشد توجه زیادی به آنها داشته باشید. میتوانید هنگام کاشت نهال و گیاههای زینتی مانند گل رز، ریشههای آنها به پلیمر جاذب آب آغشته کرده و آنها را بکارید.
یکیدیگر از مزایای خرید سوپر جاذب ها این است که این پلیمرها مواد آلی موجود در آب را در خود نگه میدارند و به مرور آنها را به ریشه گیاه میرسانند؛ همین موضوع باعث میشود که تا حد زیادی مواد مقوی برای گیاه تامین شود.
این پلیمرها مزایای دیگری هم دارند، برخی از مزایای سوپر جاذب ها عبارتند از:
- جلوگیری از برخی مشکلات کشاورزی
- حفاظت از محیط زیست
- جلوگیری از مصرف بیرویه آب
- کمک به جبران کمبودهای غذایی گیاهان
- جلوگیری از فرسایش یا فشردگی خاک ناشی از کشت زیاد
- امکان رشد و پرورش گیاهان در مناطق خشک
معایب استفاده از سوپر جاذب های کشاورزی چیست؟
پودر جاذب آب نیز مانند بقیه مواد آسیبها و معایبی دارد که نمیتوان از آنها چشمپوشی کرد. یکی از مهمترین معایب جاذب ها ، کاهش میزان جذب آن به مرور زمان است. وجود مقدار زیادی املاح و یونهای محلول، رفتهرفته باعث کاهش جذب آب توسط این مواد میشود. یکیدیگر از معایب پودر جاذب آب محدودیت استفاده از آن در برخی نقاط است. برای مثال در مناطق بیابانی نمیتوانید از پودر جاذب استفاده کنید، چون در این زمینها مقدار زیادی نمک وجود دارد و بههمیندلیل این مواد نمیتوانند بهخوبی آب را جذب کنند.
یکی از باورهای غلط که بین برخی از کشاورزان رواج پیدا کرده، این است که آنها از پودرهای جاذب آب بهعنوان کود شیمیایی استفاده میکنند. عدم توانایی برای جایگزین کردن پودر جاذب با کود شیمیایی هم یکیدیگر از معایب این ترکیب محسوب میشود. همانطور که گفته شد، به مرور زمان از قدرت جذب این پودرها کاسته شده و خودشان پس از به مرور زمان، نقش یک مصرف کننده آب را بازی میکنند. برای خرید کود می توانید از دمبرگ مشاوره بگیرید.
به طور کلی جاذب ها درون گلدان و زمین به کار می رود و برای تمامی گیاهان ازجمله آن هایی که به آب فراوان نیاز دارند، برای کاشت انواع بذر ها ، نهال ها و گل و گیاهان استفاده می شود.
امیدواریم که شما را برای رسیدن به پاسخ سوال سوپر جاذب چیست رسانده باشیم. اگر تجربه استفاده از این پلیمرها را داشتهاید، خوشحال میشویم که آن را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر سوالی درباره خرید پودر سوپر جاذب آب داشتید، آن را با ما درمیان بگذارید تا راهنماییتان کنیم.
جهت خرید سوپر جاذب کشاورزی اینجا کلیک کنید.
سلام دوست من، محتوای تکمیل و دوست داشتنی ای بود.
بنظرتون زمینه های صادراتی روی کالاهای خاصی مثل توتون، زعفران، تروفل در کشورمون به چه صورت است ؟”چگونه میتوان به افزایش کیفیت محصولات کشاورزی برای صادرات کمک کرد؟”
میدونی دوست من، خیلی عالی میشه زمینه های صادراتی رو به سبک خاصی پیش برد.
سلام وقت بخیر ایا در کشت زعفران هم میشه از این پلیمر ها استفاده کرد؟
با سلام خیر زعفران نیاز آبی زیادی ندارد و دو سه مرتبه ابیاری در طول فصل رشد کافی می باشد
برای پنبه می شود استفاده کرد
باسلام بله برای همه گیاهان زراعی قابل مصرف می باشد