روش های کاشت لوبیا سبز و پرورش آن در خانه
اگر به غذاهایی که در آنها لوبیا سبز بهکار رفته، علاقه دارید با مطالعه شرایط کاشت لوبیا سبز به سادگی میتوانید آن را در خانه یا باغچه پرورش دهید. علاوه بر آنکه لوبیا سبز طعم خوبی به غذا میدهد، دارای خواص فوقالعادهای مانند انواع ویتامینها و فیبر است. اکنون که میخواهید این گیاه را بکارید، ممکن است با خودتان بگویید برای کاشت لوبیا سبز از چه لوبیایی استفاده کنیم خوب است! در ادامه این مطلب با سایت دمبرگ با ما همراه شوید تا ضمن پاسخ به پرسشهای احتمالی ذهنتان با نحوه کاشت لوبیا سبز در گلخانه و روش های نگهداری از لوبیا سبز آشنا شوید.
شرایط محیطی لازم برای کاشت و پرورش لوبیا سبز
اولین کاری که قبل از کشت محصول نیاز است انجام دهید، بررسی شرایط محیطی برای کشت و پرورش لوبیا سبز در باغچه است. برای تولید و برداشت یک محصول خوب، آیتمهای مهمی لازم است که در ادامه به توضیح آنها پرداختهایم. برای اینکه بتوانید گیاه لوبیا سبزی پربار و شاداب داشته باشید، نیاز است که این نکات را رعایت کنید.
اصلاح خاک با کمپوست
بستر رشد خوب یکی از مهمترین ارکان اصلی برای تولید یک گیاه ایدهآل است. اگر درون خاک باغچه مقدار زیادی خاک رس یا خاک شنی وجود دارد، باید قبل از کاشت لوبیا سبز آن را با مواد آلی اصلاح کنید. لوبیا سبز در خاک لومی که ترکیبی از ماسه، رس و لای باشد رشد خوبی دارد.
در حالتی که اطلاعی از نوع خاک ندارید با انجام یک آزمایش ساده میتوانید نوع خاک را تشخیص دهید. برای این کار باید انگشتتان را در خاک باغجه یا گلدان فرو کنید. اگر خاک رس باشد، یک گلوله باقی میماند، ولی خاک شنی بهصورت کامل از هم میپاشد. خاک لومی در ابتدا شکلاش را حفظ میکند، اما موقع لمس از هم میپاشد. توجه داشته باشید، خاک لومی رنگی تیره داشته و شکننده است.
اگر خاک رس سنگین باشد: 5 سانتیمتر کود حیوانی یا کمپوست را روی خاک پخش کرده و با استفاده از بیلچه باغبانی، چنگک باغبانی یا شخمزن، آن را با خاک (تا عمق 30 سانتیمتری) مخلوط کنید. همچنین در موقعی که خاک خیلی سنگین باشد، میتوانید آن را با خاک اره یا ماسه ترکیب کنید.
اگر خاک شنی بود با استفاده از وسایل باغبانی یاد شده به همان میزان کود حیوانی سنگین یا کمپوست را (بدون خاک اره) روی خاک پخش کنید.
بیشتر بخوانید: گل بنت قنسول
کاشت لوبیا سبز در یک مکان آفتابی
از مهمترین نکاتی که هنگام کاشت لوبیا سبز باید به آن توجه کنید، دسترسی گیاه به نور خورشید است. لوبیا سبز برای رشد هر چه بهتر به نور خورشید نیاز زیادی دارد؛ پس بهتر است، منطقهای مناسب برای این منظور انتخاب کنید. گفتنی است، لوبیا سبز در خاک بسیار مرطوب عملکرد خوبی از خودش نشان نمیدهد؛ چراکه سایه به حفظ رطوبت خاک در طولانیمدت کمک میکند. پس هنگام انتخاب مکان، سراغ نقاطی که سایهدار هستند نروید.
راهنمای کاشت لوبیا سبز در گلدان و باغچه
با اطمینان از شرایط محیطی لازم برای کشت بهتر و پرورش لوبیا سبز، نوبت به مرحله کاشت لوبیاها فرا میرسد. با یادگیری نحوه کاشت لوبیا سبز در باغچه و گلدان برای کاشت بذرها آماده شوید.
نحوه کاشت لوبیا سبز در گلدان
اگر ترجیح میدهید دانههای لوبیا را در گلدان پرورش دهید، لازم است دانهها را در یک گلدان بزرگ بکارید. قطر گلدان مناسب برای کشت باید حدود 20 سانتیمتر باشد. گلدان را با خاک سست و غنی از مواد مغذی پر کنید.
برای کاشت لوبیای ستونی در گلدان، یک نردبان یا شبکه چوبی برای رشد بهتر در گلدان قرار دهید. با توجه به اینکه گیاهان گلدانی بهطور معمول زودتر خشک میشوند، باید رطوبت خاک گلدان را بهصورت پیوسته بررسی کنید.
عمق مناسب برای کاشت لوبیا سبز در گلدان
بذرها را با فاصله 5 سانتیمتر از یکدیگر در گلدانها بکارید. با استفاده از انگشتتان هر بذر را به عمق 2.5 سانتیمتر داخل خاک قرار دهید. اگر میخواهید بذر را ستونی بکارید، باید آنها را با فاصله 10 الی 15 سانتیمتر از یکدیگر قرار بدهید. بهتر است بذرها را داخل خانه نکارید، زیرا لوبیا سبز در جابهجایی دوام بالایی ندارد و احتمالاً رشد نخواهند کرد.
نحوه کاشت لوبیا سبز در باغچه
قبل از هر چیز باید گفت، از خیساندن بذرها قبل یا بلافاصله پس از کاشت خودداری کنید. برای کشت لوبیا سبز، هر بذر را در عمق 2.5 الی 5 سانتیمتر از زمین بکارید. نکته دیگری که باید هنگام کاشت لوبیا سبز در باغچه به آن توجه کنید، فاصله هر بذر است. بذرها را باید در فاصلهای حدود 7.5 الی 15 سانتیمتر از هم بکارید. سپس بذر لوبیا را به آرامی با خاک سست بپوشانید. اگر خاک کمی ماسهای است، بذرها را کمی عمیقتر در زمین بکارید.
اگر در باغچه چندین ردیف لوبیا میکارید، بین هر ردیف (0.3 الی 0.6 متر) فاصله بگذارید. بذر لوبیا سبز وقتی در معرض رطوبت بیش از حد قرار میگیرد، تمایل به ترک خوردن و شکستن دارد.
ایجاد پوشش روی خاک محل کشت لوبیا سبز
از پوششهای مناسب بر روی خاک میتوان به تراشه چوب، نی هوازده و بریدههای چمن سمپاشی اشاره کرد. هنگام تهیه بریدههای چمن سمپاشی، مطمئن شوید که بریدههای چمنی حاوی سموم دفع آفات نباشند. کارایی پوشش خاک جلوگیری از خنک یا گرم شدن بیش از حد خاک است. علاوه بر این پوشش خاک میتواند به جلوگیری از گسترش علفهای هرز و حفظ رطوبت خاک کمک کند . پس از شروع به گرم شدن خاک، تقریباً 7.5 الی 10 سانتیمتر پوشش را روی خاک ایجاد کنید.
زمان کاشت لوبیا سبز
بهترین زمان کاشت لوبیا سبز در فصل بهار به حساب میآید. دمای خاک در زمان کاشت بهتر است، 13 درجه سانتیگراد باشد. در حالت ایدهآل وقتی گیاهان به مرحله جوانهزنی میرسند، دمای هوا باید تا 25 درجه سانتیگراد گرم شود. حداقل دمای خاک برای بذر لوبیا سبز 9 درجه سانتیگراد است؛ اگر دمای خاک به زیر 9 درجه برسد، ممکن است بذرها بهخوبی جوانه نزنند و سرعت رشد کند شود.
شرایط نگهداری از لوبیا سبز
بعد از کاشت لوبیا سبز در باغچه یا گلدان به حساسترین مرحله از کاشت لوبیاها میرسید. شما باید بدانید به چه مقدار گیاه را آبیاری کرده یا به آن کود اضافه کنید. اگر طبق نکات گفته شده از لوبیا سبز نگهداری کنید، محصول پُربار و خوبی بهدست خواهید آورد.
آبیاری لوبیا سبز در باغ
آبیاری گیاهان را بهصورت روزانه در صبح انجام دهید؛ زیرا آبیاری در اواسط روز ممکن است عمل تبخیر رخ دهد. بهتر است به گیاهان هر هفته بهطور تقریبی 2.5 الی 4 سانتیمتر آب بدهید. توجه داشته باشید، در اواسط و پایان چرخه رشد لوبیا سبز، آبیاری به مقدار زیاد یا کم باعث ریزش زودرس شکوفهها و غلافها میشود. بهتر است گیاهان لوبیای سبز خود را.
آبیاری لوبیا سبز در گلدان
فرقی نمیکند گیاهان لوبیا سبز در گلدان را در خانه نگهداری میکنید یا فضای باز، نیاز است گیاه روزانه آبیاری شود. گیاهان کاشته شده در گلدان حدودی در طول یک هفته به بیش از 1.5 سانتیمتر آب نیاز دارند. همواره سعی کنید خاک گلدان را مرطوب نگه دارید.
استفاده از کود به میزان متعادل
اگر خاک محل موردنظر فاقد مواد مغذی است، میتوانید در هفته یک مرتبه کمی از کود متعادل و سریع آزادشونده به خاک اضافه کنید .لوبیا سبز با حداقل مواد مغذی هم میتواند بهخوبی رشد کند. به همین خاطر استفاده بیش از حد از کود بهجای اینکه عملکرد مثبت داشته باشد، برعکس برای گیاه مضر خواهد بود؛ چراکه استفاده به میزان زیاد از کود، باعث ازدیاد شاخوبرگ و در عین حال کمتر شدن محصول لوبیا سبز میشود.
بهطور کلی فقط زمانی از کود استفاده کنید که سطح مواد مغذی خاک خیلی کم باشد. اگر خاک تا حدی خاصیت ماسهای دارد، بهتر است کود غنی از نیتروژن را به محض تشکیل اولین نهال و بار دیگر هنگام جوانهزنی به گیاهان بدهید. pH مناسب لوبیا سبز، خاک هایی با pH بین 6.0 تا 6.5 است؛ در حالتی که خاک خیلی اسیدی یا بازی باشد، بهتر است از کودهای متعادل کننده pH خاک استفاده کنید.
وجین کردن علفهای هرز
در صورت نیاز علفهای هرز را وجین کنید؛ چراکه علفهای هرز همچون سدی میتوانند مانع بیرون زدن لوبیاهای سبز از خاک میشود. به دنبال آن منجر به خفه شدن لوبیاها پس از بیرون زدن از خاک و نابودی آنها خواهد شد. تا حد امکان به محض مشاهده علفهای هرز، هر چه سریعتر آنها را از جای بکنید.
با توجه به اینکه لوبیا سبز ریشه کم عمقی دارد، هنگام کندن علفهای هرز را عمیق از خاک جدا نکنید؛ در این حالت ممکن است به ریشهها آسیب وارد شود. یکی دیگر از نکاتی که در هنگام وجین کردن باید به آن توجه داشته باشید، خیس نبودن شاخوبرگ گیاهان است؛ چون وجین کردن در این زمان، خطر بیماری را در گیاه افزایش میشود.
نگهداری از لوبیا سبز در برابر بیماریها
لوبیا سبز نیز مانند هر گیاه دیگری به مراقبت نیاز دارد برای کنترل بیماریهای احتمالی از حشرهکشهای آلی و قارچها استفاده کنید. همچین از دیگر گزینهها، گوگرد و روغن چریش شناخته میشود که معمولاً قارچ کشهای مناسبی هستند. لوبیای سبز در برابر کنه، شته، کرم های برنده (لارو بید)، سوسکهای ژاپنی و سوسکهای لوبیای مکزیکی، کپک سفید و ویروس موزاییک ضعیف است. با تهیه حشرهکش Bacillus thuringiensis بهراحتی میتوانید شر کرمهای برنده (لارو بید) را از لوبیا سبز خلاص کنید.
زمان برداشت لوبیا سبز
حال وقت آن رسیده هر آنچه لوبیا سبز کاشتهاید را برداشت کنید. نگران نباشید با نشانههای گفته شده بهراحتی میتوانید تشخیص دهید وقت برداشت محصول فرارسیده است یا خیر.
بیشتر بخوانید: علت جمع شدن برگ گل قاشقی
برداشت لوبیا سبز قبل از رسیدگی کامل آن
زمان برداشت لوبیا سبز بهطور میانگین 50 تا 60 روز بعد از زمان کاشت و 15 تا 18 روز پس از مرحله شکوفه زدن انجام می شود. از نشانههایی که هنگام برداشت محصول باید به آن توجه کنید، محکم بودن غلافها است؛ بهطوری که شما بتوانید آنها را بدون پاره شدن ساقهها از گیاه جدا کنید. همچنین لوبیا سبز آماده برداشت، معمولاً به اندازه یک مداد کوچک است.
اگر به لوبیاها زمان بیشتری برای بلوغ بدهید، غلافهای آنها سفت شده و یک پوست بیرونی سخت ایجاد میشود. به خاطر داشته باشید، نباید به دانههای داخل لوبیا اجازه تکامل کامل دهید. اگر میخواهید شانستان را برای برداشت دوم لوبیا امتحان کنید، لازم است برداشت لوبیاها را قبل از اینکه بهطور کامل بالغ و سفت شوند، انجام دهید.
خروج لوبیا سبزها از پوسته
لوبیاهای برداشت شده را در یک قابلمه بزرگ از آب گذاشته و آنها را بهخوبی شستوشو دهید. سپس با توجه به ذائقه غذاییتان میتوانید لوبیاها را دانهدانه کرده یا بهشکل کامل در یخچال نگهداری کنید. لوبیاها را میتوانید در ظرف هوابندیشده به مدتزمان 4 تا 7 روز در یخچال بگذارید. اگر میخواهید در طولانیمدت لوبیاها را نگهداری کنید، بهترین کار انجماد آن در فریزر است. همچنین میتوانید از لوبیاها برای درست کردن کنسرو یا ترشی استفاده کنید.
هر آنچه باید از نحوه کاشت لوبیا سبز در مکانهای مختلف و شرایط نگهداری از لوبیا سبز را بدانید به شما گفته شد. اگر شما هم از آن دسته از افراد هستید که با خودتان میگویید اکنون برای کاشت لوبیا سبز از چه لوبیایی استفاده کنیم بهمنظور تهیه لوبیا سبز به سایت دمبرگ مراجعه کنید. اگر در زمان کاشت این محصول با مشکلی مواجه شدید میتوانید با ما در ارتباط باشید.
از راهنماییتون بسیار متشکرم خیلی عالی ومفید بود
در آخر هم پاسخ اولین سوال را ندادید و بالاخره نگفتید از چه نوع لوبیایی برای کاشت استفاده کنیم