روش های کاشت گل ختمی در گلدان و باغچه
اگر میخواهید حالوهوای افراد خانواده با دیدن گلهای رنگارنگ در حیاط یا باغچه خانه تازه شود، کاشت گل ختمی فکر جذابی میتواند باشد. در صورتی که علاقه دارید، نحوه کاشت گل ختمی را یاد بگیرید، قبل از هر چیزی ابتدا باید با روشهای تکثیر، زمان مناسب برای کشت، روشهای مراقبتی و… آشنا شوید. در این مقاله از سایت دمبرگ ضمن معرفی گل ختمی به صفرتا صد آموزش کاشت گل ختمی در خانه پرداختهایم.
زمان مناسب برای کاشت گل ختمی
اگر ختمی برای چندین سال می تواند رشد کند. اگر در آبوهوای گرم زندگی می کنید، بهتر است بذرها را در فصل پاییز در بیرون از خانه بکارید. در صورتی که در مناطق سردسیر سکونت دارید، زمان مناسب برای کاشت گل ختمی ژاپنی در زمان پاییز است.
نحوه کاشت گل ختمی در مناطق سرد
در صورتی که در مناطق سرد زندگی میکنید یا در ماههای سرد سال قصد کاشت گل ختمی دارید، این کار را با یک برنامهریزی دقیق انجام دهید. بدین منظور بهترین زمان کاشت گل ختمی در فصل پاییز است؛ توجه داشته باشید، کاشت بذرهای ختمی را باید در داخل خانه انجام دهید. بعد از کاشت بذر گل ختمی، شاهد جوانه زدن بذرها در آبانماه خواهید بود. با رویش جوانهها به آنها اجازه دهید با روند رشد در زمستان همراه شوند؛ این کار میتواند باعث تولید گل در فصل بهار شود.
انتخاب بهترین مکان برای کاشت گل ختمی
احتمالا با خودتان میگویید، بهترین زمان کاشت گل ختمی چه مکانی است. در جواب باید گفت، انتخاب بهترین مکان به شرایط آبوهوایی بستگی دارد. در صورتی که در فصل سرد قصد کاشت بذر ختمی ژاپنی کردهاید، در داخل خانه مراحل کاشت را انجام دهید.
بیشتر بخوانید: گلهای آپارتمانی سایه دوست
کاشت گل ختمی در گلدان
نحوه کاشت گل ختمی در گلدان کار پیچیدهای نیست؛ فقط کافی است برای کاشت این گل طبق آموزش گفته شده پیش بروید.
تهیه بذر گل ختمی
گل ختمی انواع گوناگونی ازقبیل رنگ سفید، صورتی، زرد، قرمز و بلوطی دارد. ساقههای این گل با رشدی مابین 1.8 تا 2.7 متر همراه است. شما میتوانید بذر گل ختمی را به هر رنگی که دوست دارید از سایت دمبرگ خریداری کنید.
کاشت بذر های گل ختمی در گلدان
با توجه به اینکه بذرهای گل ختمی سرعت جوانهزنی بالایی دارند، بهتر است هر بذر بهطور جداگانه در گلدان کاشته شود. برای کشت بذرها از هر ظرف کوچکی میتوانید استفاده کنید، اما گزینه مناسب استفاده از گلدان های پیت یا پلاستیکی پر شده با پرلیت و پیتماس است.
با تهیه ظرف یا گلدان مناسب، هر دانه را در عمق 0.5 تا 1.5 سانتیمتری از خاک بکارید. برای دریافت نور کافی به بذرها، ظرفها را در نزدیکی پنجره قرار دهید. بذر های گل ختمی بهطور معمول طی 1 تا 2 هفته جوانه میزنند. به یاد داشته باشید، خاک به رطوبت نیاز دارد، پس در صورت نیاز به خاک آب دهید.
کاشت نهال های گل ختمی
در این مرحله از نحوه کاشت گل ختمی در گلدان با جوانهزنی بذرها، نهالها را بهطور جداگانه در گلدانهای 10 تا 15 سانتیمتری قرار دهید. اگر در اوایل فصل بهار اقدام به کاشت بذر گل ختمی کردهاید، میتوانید گلدانها را به فضای بیرون از خانه منتقل کنید. گلدانها را در مکان آفتابی قرار دهید و بهطور پیوسته آنها را آبیاری کنید.
کاشت گل ختمی در باغچه
کاشت گل های ختمی در باغچه و باغ روش دیگری از تکثیر این گیاه است که میتوانید با کمک مراحل زیر آن را انجام دهید.
کاشت گل ختمی در بهار
با عبور از زمستان و رسیدن دمای خاک به 10 درجه سانتیگراد برای کاشت بذر ختمی دست به کار شوید. بدین منظور با استفاده از دماسنج، آن را تقریبا در عمق 13 تا 15 سانتیمتری قرار دهید تا بتوانید دمای زمین را بررسی کنید. این کار به شما کمک میکند، دمای مناسب خاک را تشخیص دهید. سپس بذرها را مستقیما در زمین (در عمق 0.5 تا 1.5 سانتیمتری) بکارید.
بیشتر بخوانید: با دوام ترین گیاه آپارتمانی
انتخاب مکانی با نور کافی برای کاشت
اگر محلی که برای کاشت انتخاب کردهاید، روزانه حداقل 6 ساعت در معرض تابش آفتاب باشد، گیاهان گل خواهند داد. اگر به گل های ختمی روزانه کمتر از 6 ساعت آفتاب بتابد، ممکن است گلهای آنها کوچکتر شده و رنگ جذابی نداشته باشند.
مکانی که از وزش باد در امان باشد
با توجه به اینکه گل های ختمی ارتفاع نسبتا زیادی دارند، ضرورت دارد این گیاه در برابر باد و بارش باران در امان بماند. بهترین مکان کاشت بذر گل ختمی در باغچه در نزدیکی دیوار یا گوشه منتهی از باغ است.
مکانی با خاک مرطوب
محل ایدهآل برای کاشت، خاکی است که مرطوب باشد و آب بتواند از خاک تخلیه شود. بعد از بارش هر باران، به رشد گیاه توجه داشته باشید. در صورتی که روز بعد از بارش باران یا آبیاری در خاک، بیش از 5/2 سانتیمتر آب وجود داشته باشد، اما گلآلود نباشد برای کشت گیاه ختمی مناسب است.
مخلوط خاک با کود
گل ختمی در خاک غنی شده از مواد مغذی بهترین روند رشد را دارد. قبل از کشت گیاه ختمی در خاک برای افزایش سطح مواد مغذی، در محل موردنظر کود یا کمپوست را با خاک مخلوط کنید. گفتنی است، گیاه ختمی در شرایطی که pH خاک بین 6 تا 8 است، رشد می کند. اگر از وضعیت pH خاک اطلاعی ندارید، می توانیدpH خاک را آزمایش کرده و در صورت نیاز pH آن را اصلاح کنید.
رعایت فاصله مناسب گیاه در زمان کاشت
در زمان کاشت گل ختمی، نهال گیاهان را با فاصله 30 تا 61 سانتیمتر از خاک کشت کنید. اگر نهالها از نوع قدبلند هستند، نحوه کاشت بذر گل ختمی پا بلند کمی تفاوت دارد. لازم است، گیاه گل ختمی پا بلند را در فاصله بین 46 تا 91 سانتیمتر در زمین بکارید. اگر بذر را بهطور مستقیم درون خاک گذاشتهاید، بذرها باید با فاصله 7 تا 15 سانتیمتر و در عمق 0.5 تا 1.5 سانتیمتر قرارداشته باشند تا پس از رشد بتوانید آنها را تنک کنید.
میزان آب اولیه لازم بعد از کاشت
بعد از اتمام کاشت، هر بذر را بهخوبی آبیاری کنید. توجه داشته باشید، لازم نیست گیاهان را غرقاب کنید. در صورتی که بخواهید از رطوبت خاک مطمئن شوید، با کمک انگشتتان این کار را انجام دهید. اگر در عمق بیش از 2.5 سانتیمتری از خاک رطوبت وجود داشته باشد، بذر به مقدار لازم آب دریافت کرده است.
افزودن مالچ به خاک
در قدم بعدی، هر گیاه را با 5 تا 7 سانتیمتر مالچ آلی احاطه کنید. از ویژگیهای مالچ، کمک به حفظ رطوبت خاک و بالابردن مقاومت گیاه در برابر علفهای هرز است. همچنین محیط اطراف بذر ختمی را برای جوانهزنی آماده میکند. مالچ آلی را میتوانید از برگهای خرد شده و یا برگهای افتاده در حیاط یا پارکها تهیه کنید. مالچ گیلدا بهصورت آماده هم وجود دارد که میتوانید از سایت دمبرگ خریداری کنید. مالچ را بهطور مساوی در اطراف پایه گیاه پخش کرده و آن را در اطراف ساقه جمع نکنید.
مراقبت بعد از کاشت گل ختمی
با مراقبتهای لازم بعد از کاشت گل ختمی و رعایت یک سری نکات، شاهید تولید و رشد گلهای ختمی خواهید بود.
مرطوب نگه داشتن خاک
برای اینکه خاک گل ختمی مرطوبت نگه داشته شود، لازم است گیاه را بهصورت مرتب آبیاری کنید. اگر زمان درست آبیاری گیاه را نمیدانید برای اطمینان میتوانید انگشتتان را در خاک فرو کنید؛ با فرو کردن انگشت در خاک، چنانچه عمق خاک بیش از 2.5 سانتیمتر خشک باشد، زمان آبیاری گیاه فرا رسیده است.
در صورتی که تمایل دارید طبق یک برنامه منظم، خاک را آبیاری کنید، بعد از کاشت به گیاهان بهصورت روزانه به مدت چند هفته آب دهید. با گذشت مدت زمان اولیه، زمان آبیاری را هر دو هفته یک بار انجام دهید. گفتنی است این وضعیت در فصول مختلف سال با توجه به شرایط بارندگی، وضعیت و دمای خاک تفاوت دارد.
افزودن کود به خاک
استفاده از کود مناسب برای تولید گیاه ایدهآل اهمیت دارد. توصیه میکنیم، از کود های آلی گل استفاده کنید. کود را هر 1 الی 2 هفته یک بار در خاک مخلوط کنید.
بستن گل های ختمی به نرده
به دلیل ارتفاع و وزن زیاد گل های ختمی بهتر است، آنها را برای در امان ماندن از شکستگی، وزش باد و سست شدن در خاک به یک محافظ ببندید. گل های ختمی را به یک محافظ یا نرده گره بزنید تا علاوه بر مقاومت و رشد بهتر گیاه، گل ختمی جریان گردش هوا را بهخوبی تجربه کند.
آبیاری گلها پس از گلدهی
در صورتی که میخواهید رشد بعدی گیاه را پس از تولید گل حفظ کنید، نیاز است بعد از تولید گل، آبیاری گیاهان را ادامه دهید. این امر باعث میشود، غلافهای بذر موجود در ساقه گیاه در حال رشد باشند و بذر گلهای سال آینده را تولید کنند. آبیاری گل ختمی را با دقت از پایه گیاه انجام دهید نه از بالا به پایین؛ چراکه ریختن آب روی برگها باعث گسترش بیماریهای قارچی در گیاه میشود. زمانی که گلها بهطور کامل رشد کردند، بهترین زمان برداشت گل ختمی محسوب میشود. نحوه برداشت گل ختمی ساده بوده و با استفاده از یک چاقو تیز میتوانید این کار را انجام دهید.
درمان برگ های آلوده به قارچ
در گیاه ختمی ابتلا به بیماری های قارچی برگ، مانند کپک پودری و زنگ بسیار شایع است. در صورت مشاهده برگی که رنگ خود را از دست داده و پودری روی آن دیده میشود، احتمال ابتلای ختمی به قارچ وجود دارد. هر چه سریعتر این برگها را از گیاه جدا کرده و در آخر اقدام به ضدعفونی وسایل باغبانی کنید.
در صورت مشاهده علائم تغییر رنگ یا ناهنجاریهای دیگر در برگ یا نهالها، گیاه را با قارچکش (گوگرد یا مس) اسپری کنید. اگر روند بیماری در گیاه ادامه پیدا کند، بیماریهای قارچی به سرعت در کل گیاه ختمی گسترش پیدا مکنند.
بیشتر بخوانید: علت جمع شدن برگ گل قاشقی
از بین بردن حشرات با صابون حشره کش
با تهیه صابون حشره کش، صابون را بهخوبی خرد و با آب مخلوط کنید و آن را در یک ظرف اسپری بریزید. بهترین زمان برای انجام این کار، در اوایل صبح یا اواخر عصر است. مخلوط صابون را روی برگها از بالا و پایین برگ اسپری کنید تا برگها خوب شسته شوند.
همچنین میتوانید با ترکیب 2 قاشق چایخوری صابون، 2 قاشق غذاخوری فلفل کائنن و500 میلیلیتر آب مخلوطی برای شستشوی برگهای گیاه درست کنید.
روش های تکثیر گل ختمی در خانه
یکی از اصلیترین روشها برای تکثیر گل ختمی، خرید بذر و کاشت آن است. این روش مرسومتر بوده و بسیاری از افراد آن را برای تکثیر گل ختمی استفاده میکنند. یکیدیگر از روشها برای تکثیر این گل، قلمه زنی است. میتوانید این کار را در همه فصلهای سال انجام دهید. در فصل بهار و اوایل تابستان قلمه سبز، تابستان تا اوایل پاییز نیمه چوبی و پاییز و زمستان قلمه این گل کاملا چوبی است. زمانی که میخواهید قلمهزنی را انجام دهید، به ساقه گیاه دقت کنید، هرچه قلمه گیاه چوبیتر بود، باید بخش بیشتری از آن را جدا کنید. قلمه گیاه بعد از جدا شدن باید در مکانی مناسب قرار داده شود تا جوانه بزند.
با پوشاندن روی قلمه با استفاده از نایلون رطوبت محیط گیاه حفظ شده و زودتر ریشهزایی میکند. بعد از ریشه زدن قلمه باید نایلون را بردارید. کود مایع میتوانید روند رشد و ریشهزنی را سریعتر کند پس از این ماده هم استفاده کنید. وقتی که ریشهزنی قلمه کامل شد، میتوانید آن را در گلدانی با قطر ۱۱ تا ۱۳ سانتیمتر بکارید.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. در صورتی که تمایل دارید گیاه ختمی را بکارید، بذر ختمی را میتوانید از طریق سایت دمبرگ با بهترین کیفیت تهیه کنید. اگر در زمان کاشت بذر گل ختمی با مشکلی روبهرو شدید میتوانید آن را با ما در میان بگذارید.