با نحوه کاشت و پرورش انواع ترب آشنا شوید
تربچه از سبزیجات پر خاصیت به حساب میآید که میتوانید آن را همراه غذا میل کنید؛ ترب با طعم تند و شیرینی که دارد، میتواند طعمی خاص به انواع سالادها، غذاها و ترشی ببخشد. تربچه در اشکال متنوعی (گرد و استوانهای) و رنگهای مختلفی از قبیل قرمز، سفید، سیاه و بنفش وجود دارد. این گیاه حاوی انواع ویتامینهای C، B، آهن، کلسیم، پتاسیم، فیبر، منگنز، فسفر و منیزیم است. اگر میخواهید گیاه ترب را بهصورت ارگانیک و سالم تولید کنید، کافی است بذرهای تربچه را از سایت دمبرگ تهیه کنید. برای آشنایی با آموزش کاشت تربچه و چگونگی شرایط پرورش و نگهداری از ترب این مقاله را از دست ندهید.
فصل کاشت ترب چه زمانی است؟
بهترین زمان کاشت ترب در فصل بهار و پاییز است. ترب از گیاهانی شناخته میشود که در مناطق سردسیر بهخوبی رشد میکند. اگر زمان کاشت تربچه در تابستان انجام گردد، ممکن است گرمای هوا باعث پیچخوردگی آنها شود. زمان مناسب برای کشت ترب در بهار، 14 روز قبل از آخرین یخبندان است؛ چراکه، تربچه میتواند سوزوسرمای هوا را بهخوبی تحمل کند و از خودش مقاومت نشان دهد.
روش کاشت ترب سفید در باغچه
معمولا زمان کاشت ترب از فصل بهار تا اوایل تابستان است. قبل از کاشت تربچه در باغچه خاک را تا عمق ۳۰ سانتیمتری شخم زده و آن را با استفاده از کود تقویت کننده یا کمپوست اصلاح کنید. توصیه میکنیم، کاشت ترب سفید در پاییز انجام گردد. در قدم بعدی، همه سنگها، پلاستیک و سایر اشیاء دیگر را از خاک خارج کرده و در یک کیسه ریخته و آن دور بیندازید. روش کاشت ترب سفید بهصورت خطی انجام میگردد؛ فاصله خطوط از هم باید ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر و فاصله تربچهها از یکدیگر باید حدود ۱۵ تا ۲۰ و در عمق 1 تا 1.5 سانتیمتر باشد.
بیشتر بخوانید: آماده سازی خاک باغچه برای کاشت سبزی
توصیه میکنیم، بذر سبزیجات را پیش از کاشت برای افزایش قدرت جوانه زنی، بهمدت ۱۲ تا ۲۴ در آب بخیسانید. ترب سفید برای رشد و پرورش خوب به خاک غنی و زهکشی شده نیاز دارد. دقت کنید، همواره خاک را تا زمان جوانه زدن بذرها مرطوب نگه دارید. پس از جوانه زنی، آبیاری مناسب برای کاشت ترب بهصورت دوبار در هفته است.
روش کاشت ترب سیاه در باغ
بذر ترب سیاه، بهصورت یکساله کاشته میشود. ترب سیاه طعم نسبتا تندی دارد و با پرورش آن در گلدان یا باغچه میتوانید این گیاه را بهسادگی پرورش دهید. بهترین زمان کاشت تربچه سیاه در اوایل فصل بهار است. دمای مناسب برای کاشت ترب 15 درجه سانتیگراد به حساب میآید. قبل از کاشت ترب، بذرها را بهمدت ۲۴ ساعت در آب بخیسانید؛ سپس، بذرها را در خاک دارای کود حیوانی، ورمی کمپوست و خاک برگ به عمق ۱ تا ۲ سانتیمتر با فاصله 10 تا 20 سانتیمتر از یکدیگر بکارید.
در روش کاشت ترب سیاه لازم است، گیاه در منطقهای کاشته شود که دارای نور آفتاب باشد. آبیاری مناسب برای کاشت تربچه باید بهاندازهای باشد که خاک مرطوب شود. عمل آبیاری را هر دو روز یکبار انجام دهید؛ میزان آبیاری خاک نباید نه بهصورت غرقابی و نه بهگونهای باشد که خاک خشک شود.
روش کاشت ترب قرمز در گلدان
در آموزش کاشت و نگهداری ترب ابتدا خاک گلدان یا خاک باغچه باید بهوسیله چنگک یا چنگال نرم و آماده کشت گردد. با جدا کردن سنگ و زبالهها، ورمی کمپوست به خاک اضافه کرده و آن را بهخوبی ترکیب کنید. توجه داشته باشید، در روش کاشت ترب قرمز نسبت خاک به ورمی کمپوست را 3 به 2 در نظر بگیرید.
برای پرورش و نحوه کاشت ترب در گلدان لازم است، گلدانی را انتخاب کنید که دارای زهکشی مناسب برای تخلیه آب اضافی باشد. با تهیه گلدان بهاندازه متوسط، مقداری سنگ کوچک در کف گلدان قرار دهید. سپس، مخلوط خاک و ورمی کمپوست را درون گلدان بریزید. در گلدان با سایز متوسط، میتوانید 2 بذر ترب قرمز به فاصله 5 سانتیمتر از یکدیگر کاشته و سطح آن را با یک لایه نازک از خاک بپوشانید. اگر تعداد بذر بیشتری در گلدان بکارید، گیاه بهدلیل کمبود فضای کافی بهخوبی رشد نمیکند.
بعد از کاشت تربچه قرمز گلدان را در مکانی که دسترسی به نور آفتاب دارد، قرار دهید. تا زمان جوانه زنی بذرها، خاک را مرطوب نگه دارید و از غرقابی کردن آن دوری کنید. با جوانه زنی بذرها پس از گذشت 2 تا 3 روز، بهصورت روزانه به گیاه آب دهید.
نور مناسب برای کاشت ترب
از مهمترین نکاتی که در آموزش کاشت ترب باید به آن توجه کنید، مهیا کردن نور مناسب برای کاشت ترب است. اگر میخواهید تربچههایی خوشطعم و درشت بهدست آورید، حتما تربها را در مکانی کاشته که دسترسی به نور زیادی دارد. گیاه روزانه باید حداقل 5 تا 6 ساعت نور آفتاب دریافت کند. در حالتی که، گیاه نور مناسب برای کاشت تربچه تأمین نکند، ریشههای خوراکی به اندازههای کوچک رشد میکنند.
دمای مناسب برای کاشت ترب
همان طور که پیشتر گفته شد، تربچه از سبزیجات اقلیم سرد شناخته میشود. دمای مناسب برای کاشت ترب بین ۶ تا ۳۰ درجه سانتیگراد است. هرچند، سبزی تربچه تا دمای منفی 3 درجه را نیز تحمل میکند. ترب در برابر گرمای بیشازحد هوا، ضعیف است و پوک میشود. بهطور کلی توصیه میکنیم، کاشت ترب در پاییز انجام گردد. اگر در فصل تابستان قصد کشت ترب دارید، گیاه را در محیط خانه یا در صورت کشت زیاد در گلخانه سرد نگه داشته و پرورش دهید.
آبیاری مناسب برای کاشت ترب
با توجه به اینکه، تربچه فاقد حجم و شاخوبرگ زیادی است، نیاز به آب زیادى ندارد. آبیاری مناسب برای کاشت ترب باید اصولی و منظم باشد؛ چراکه، نوسانات شدید در آبیارى موجب ترکیدن غدهها میشود. علاوه بر آبیارى غیر اصولی، خشکى هوا و رطوبت بیشازحد از عوامل دیگری است که موجب پوک شدن غدهها و ایجاد بیماری میشود. در مدتزمان رشد و پرورش تربچه بههیچوجه خاک نباید خشک شود. بهتر است برای جلوگیری از ابتلای گیاه به بیماری، آبیاری را اول صبح انجام دهید.
نحوه کود دهی ترب چگونه است؟
اگر میخواهید به مقدار کم ترب پرورش دهید برای کود دهی به ترب از کود شیمیایی ۱۰-۱۰-۵ (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) استفاده کنید. در صورت امکان برای تأمین نیتروژن میتوانید از آب آکواریوم بهره ببرید. میتوانید از کود دامی برای تقویت و بهبود شرایط خاک استفاده کنید. برای خرید کود مناسب می توانید از دمبرگ مشاوره بگیرید.
بیشتر بخوانید: نحوه مبارزه با کرم سبزیجات
نحوه کاشت و مراقبت از ترب در گلدان
روش کاشت تربچه در گلدان ساده است و با رعایت یک سری نکات میتوانید تربچههای خوشطعم و ارگانیک تولید کنید. فرقی نمیکند، زمان کاشت تربچه در گلدان چه زمانی باشد، زیرا با فراهم کردن دما و نور کافی گیاه بهخوبی رشد میکند.
انتخاب گلدان و خاک مناسب
حتما از گلدانی برای کاشت و پرورش ترب استفاده کنید که دارای حفره (در کف) و اندازه متوسط است. در صورتی که، گلدان فاقد حفره باشد، راه خروج برای آب باقیمانده وجود ندارد. اگر کف گلدان حفره ندارد، میتوانید خودتان در کف آن حفره ایجاد کنید. خاک مناسب باید زهکشی خوبی داشته باشد و حاوی کودهای آلی باشد. گلدان را با خاک مناسب (مخلوط خاک باغچه، خاک برگ، ماسه) به ارتفاع 15 سانتیمتر پُر کرده و سطح آن را با فشار ملایم آب مرطوب کنید.
آماده کردن بذرها و کاشت تربچه
قبل از کاشت تربچه بهتر است، بذرها را بهمدت 12 ساعت در آب بخیسانید. با توجه به اینکه، ترب دوره رشد کوتاهی دارد، مواد مغذی را قبل از کاشت به خاک اضافه کنید. بذرهای تربچه را بر روی سطح روی خاک به عمق 0.5 سانتیمتر با فاصله 2 تا 4 سانتیمتر از یکدیگر بکارید. کشت بذرهای ترب باید بهشکلی انجام گردد تا بذرها توسط یک لایه خاک نازک پوشیده شود.
شرایط نگهداری از ترب
در پرورش و نحوه کاشت ترب در گلدان با انجام اقدامات گفته شده، گلدان را در محلی گرم و دور از وزش مستقیم باد نگهداری کنید. همواره بستر کاشت تربچه باید مرطوب باشد، نه غرقابی. همچنین برای رشد هرچه بهتر تربچهها، باید گلدان روزانه ۶ ساعت در معرض نور خورشید باشد. در حالتی که، روند رشد تربها بهکُندی طی میشود، مقداری کمپوست به خاک اضافه کنید. در شرایط ایدهآل، بذر تربها بین 3 تا ۷ روز پس از کشت سبز میشود.
زمان برداشت تربچه
بعد از گذشت 20 روز به تربچههای کاشته شده سری بزنید؛ اگر تربها بهاندازه دلخواه شما رشد کردند، میتوانید آنها را برداشت کنید. توجه داشته باشدید، بزرگ شدن زیاد تربچه موجب سفت شدن و آسیب به ریشه گیاه میگردد. همچنین، تربهای کوچکتر دارای طعم بهتری هستند.
در این مقاله هر آنچه برای آموزش کاشت و نگهداری ترب و پرورش لازم بود، گفته شد. شما میتوانید با خرید بذر باکیفیت، نحوه کاشت ترب در گلدان یا باغچه را انجام دهید. اگر نکتهای برای پرورش بهتر گیاه میدانید یا درباره کاشت تربچه با مشکلی روبهرو شدهاید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.
خیلی عالی تشکر از مطالب جالب تان