بررسی 14 مورد از مخربترین آفات درخت سیب
برای اینکه بتوانید محصولاتی با کیفیت از باغ خود برداشت کنید، باید با آفت و بیماریهای درختان آشنا باشید تا بتوانید از بروز ضررهای سنگین جلوگیری کنید. مطمئنا با پیشگیری از انواع آفات گیاهان میتوانید محصولاتی بیشتر و مرغوبتر برداشت کنید. درخت سیب هم مانند بقیه درختها مورد حمله آفات مختلف قرار میگیرد و شما هم باید با آنها آشنا باشید. امروزه بهدلیل گسترش خشکسالی و انجام کارهای اصولی، گسترش آفتها افزایش یافته است. شما با شناسایی آفات درخت سیب میتوانید از وارد شدن آسیب به محصولات، جلوگیری کنید. شما در این مطلب میتوانید با بهترین سم برای درخت سیب و آفات این درخت آشنا شوید.
کرم سیب
این آفت، یکی از اصلیترین آفات درخت سیب محسوب میشود و معمولا به سیب و گلابی حمله میکند. البته کرم سیب توانایی حمله به درختان آلو، به، گردو، آلبالو، خرمالو، بادام و انار هم را دارد و میتواند به آنها خسارات سنگینی وارد کند. لاروهای این کرم علاقه زیادی به میوهها دارند و از آنها تغذیه میکنند تا به یک کرم بالغ تبدیل شوند. کرمهای کوچک پس از به دنیا آمدن، وارد میوهها میشوند و با تغذیه از دانههای کوچک سیب، مانع رشد میوه و زودرس شدن آنها میشوند. یکیدیگر از اثرات کرم درخت سیب روی سیب، قطع ارتباط هورمونی بین درخت و میوه است که در نهایت باعث افتادن آن از درخت میشود. درصورتی که میوههای سیب رسیده باشند، این کرمها از طریق پوست به میوه نفوذ کرده و باعث کاهش کیفیت میوهها میشوند. لاروهای بالغ بهصورت انفرادی روی برگهای نزدیک میوه یا سرشاخهها تخمگذاری میکنند تا لاروها بتوانند با نفوذ به میوهها از آنها تغذیه کنند.
روشهای مختلفی برای از بین بردن کرم سیب وجود دارد. این روشها عبارتند از:
- از بین بردن میوههای آلوده
- استفاده از تلههای فرمونی
- استفاده از تلههای مینیاتوری (درصورت عدم وزش باد)
پاشیدن فرمون به درختهای آلوده میتواند در ازبین بردن آفت کرم سیب بسیار موثر باشد. خرید سم و استفاده از آنها هنگام خروج لاروها از تخم میتواند بیشترین تاثیر را داشته باشد. برای مبارزه با این حشره بهتر است از سموم دیازینون، فوزالن، موسپیلان و کنفیدور استفاده کنید. استفاده از سم آفت کش هم برای کنترل کرم سیب پیشنهاد میشود.
بیشتر بخوانید: مهمترین انواع آفت درخت گردو و روشهای مبارزه با آنها
حلزون یا لیسه سیب
این آفت در باغات سیب مناطق کوهستانی مانند البرز بیشتر از بقیه مناطق وجود دارد و دیده شده که در برخی موارد به درختان به هم حمله کردهاند. این آفات درخت سیب، پس از تخمگذاری، یک لایه محافظ اطراف تخمها ایجاد میکنند که شبیه تار عنکبوت است. پس از گذشت 15 روز، لاروها سر از تخم بیرون میآورند و زیر پولکها میمانند. بهار سال آینده، لاروهای گرسنه بهصورت دستهجمعی به درخت حمله کرده و از برگهای آن تغذیه میکنند. برگهایی که آلوده به این آفت شده باشد شبیه غده شده و سر آنها هم قهوهای رنگ میشوند.
تغذیه از برگها باعث ضعیف شدن درخت میشود، چون گیاه مجبور به مصرف انرژی بیشتر برای تولید برگهای جدید میشود. این عامل باعث از بین رفتن محصول دو سال درخت سیب میشود و مقاومت درخت نسبت به تنشهای محیطی هم به پایینترین حد خود میرسد. درصورتی که تعداد لیسه سیب روی درخت افزایش یابد، باعث کوچک ماندن میوه و حتی از بین رفتن آنها هم میشود.
یکی از بهترین روشها برای از بین بردن لیسه سیب، جمعآوری و سوزاندن برگهای آلوده است. همچنین شما میتوانید از طعمه های آلوده به سم مثل تفاله هویج آلوده استفاده کنید. این طعمه ها باید بهصورت دست پاش استفاده شود. البته لازم بهذکر است که تلههای فرمونی هم میتوانند برای ردیابی و مبارزه با لیسه سیب موثر باشند.اگر روشهای گفته شده، کابردی نبودند، میتوانید از دیازینون که بهترین سم برای درخت سیب است هم استفاده کنید. البته توجه داشته باشید که باید تا قبل از ایجاد تونل توسط لاروها و دقیقا هنگام خروج آنها از تخم، باید سمپاشی را انجام دهید.
کرم خراط یکی از آفات درخت سیب
کرم خراط یکی از مهمترین آفات درخت سیب محسوب میشود و میتواند آسیبهای جبران ناپذیری به درختان و باغ شما وارد کند. این آفت توانایی حمله به درختان دیگری مانند گردو، انار، مرکبات، آلبالو و… را داشته و میتواند محصولات آنها را از بین ببرد. لاروهای کرم خراط از شاخه تازه درخت تغذیه کرده و اوایل زمستان تا مرداد ماه هم از شاخههای متوسط تغذیه میکند. این کرم در شاخه و تنه درخت تونل ایجاد میکند و شما با بررسی دقیق میتواند خرده چوبهای ناشی از حفر تونل توسط این آفت را مشاهده کنید. معمولا محل پیوند دمبرگ به شاخه بیشتر از بقیه بخشهای درخت، توسط کرم خراط، آسیب میبیند.
بهترین روش برای کنترل این آفت سیب، کوددهی و آبیاری منظم درخت است. البته استفاده از تلههای فرمونی هم میتواند برای این بین بردن این آفت موثر باشد، چون این تلهها حشرات بالغ را به خود جذب کرده و باعث از بین رفتن آنها میشوند. همچنین میتوانید حفرههای ایجاد شده توسط لاروها را با خمیر زئوزران پر کنید تا از خروج لاروها جلوگیری شده و از بین بروند.
کرم سفید ریشه
زمان مشاهده این آفت به منطقه شما بستگی دارد، اما معمولا کرم سفید ریشه در مناطق کوهستانی، تیرماه قابل مشاهده است. حشرات ماده در عمق ۱۰۰ سانتیمتری خاک تخم میگذارند و پس از سپری شدن دوران جنینی، لاروها از از تخم خارج شده و به ریشه گیاه حمله میکنند. معمولا درختان ضعیف مخصوصا درختان دو تا سه ساله، نسبت به دیگر درختها در معرض حمله این آفت قرار میگیرند. از آنجایی که این آفت از ریشه درخت سیب تغذیه میکند، تا پس از گذشت مدت زمان نسبتا زیادی نمیتوانید متوجه از بین رفتن ریشه شوید، اگر این بازه زمانی هم طولانی باشد، ممکن است که گیاه بهطور کامل از بین برود.
معمولا برای از بین بردن کرم سفید ریشه باید از سموم شیمیایی مثل سایپرمترین استفاده شود. البته آبیاری منظم هم میتواند باعث پیشگیری از این آفت شود.
سوسک سرشاخه خوار رزاسه
بهدلیل تداوم خشکسالی و کمبود آب، تعداد سوسکهای سرشاخه خوار افزایش یافته و به یکی از مهمترین آفات درخت سیب تبدیل شده است. البته این حشره میتواند به درختان بادام، زردآلو، بید، گلابی، چنار و نارون هم حمله کند. لاروهای سوسک سرشاخه خوار بیشترین آسیب را به درختان میرسانند. این حشرات با نفوذ به داخل شاخه و قطع آوندها، مانع از رسیدن مواد معدنی به سرشاخه شده و باعث خشک شدن آنها میشوند. نهالهای دو یا سه ساله بیشتر در معرض خطر حمله این آفت هستند و درصورتی که بهموقع رشد آنها را کنترل نکنید، میتوانند باعث مرگ کامل نهال شوند.
مهمترین روش برای از بین بردن سوسک سرشاخه خوار رزاسه، تقویت درختان و آبیاری منظم آنهاست، چون این آفات بیشتر به درختان ضعیف حمله میکنند. برای کاهش احتمال حمله این نوع سوسک، میتوانید از تلههای گیاهی استفاده کنید. برای این کار باید گیاهانی که گلهای معطر و روشن دارند را برای جلب توجه این گیاهان بکارید. با این کار میتوانید حمله حشرات بالغ را تشخیص داده و قبل از جفتگیری سمپاشی را انجام دهید. سمپاشی درختان میوه برای از بین بردن این آفت با کنفیدور و موسپیلان انجام میشود. از آنجایی که لاروهای این حشره در زیر پوست سرشاخهها زندگی میکنند، برای از بین بردن آنها نباید از سموم شیمیایی استفاده کنید. در کنار سموم شیمیایی، استفاده از تلههای فرمونی و نوری برای بهدام افتادن سوسکهای بالغ پیشنهاد میشود.
بیشتر بخوانید: انواع سم با بهتریم قیمت و کیفیت
بیماری قارچی اسکب (لکه سیاه سیب)
اسکب یکی از مهمترین بیماری های درخت سیب محسوب میشود که درصورت جدی نگرفتن، میتواند خسارات زیادی به باغ شما وارد کند. ابتدا روی برگهای آلوده شده به این بیماری، نقاط سبز نمایان میشود که به مرور زمان آنها به قهوهای تغییر رنگ میدهد. همچنین این ضایعهها بافتی مخملی دارند. برگهای آلوده به لکه سیاه سیب بهصورت گال و پیچیده شده خواهند بود که به این صورت میتوانید آنها را تشخیص دهید. میوههای درخت آلوده حالت چوب پنبهای میگیرند و با رشد، پوست و گوشت آن شکافته میشود. همچنین میوهها هم زودتر از موعد رسیده و روی زمین میریزند.
بهترین راه برای کنترل بیماری لکه سیاه سیب، خرید سم قارچ کش و استفاده از آن است. البه میتوانید با هرس و جدا کردن برگها و میوههای آلوده از تلقیح و گسترش این بیماری قارچی جلوگیری کنید. البته نباید از مالچ کردن برگهای آلوده افتاده روی زمین چشمپوشی کرد. با این کار میتوانید آسکوسپورها را از بین ببرید. برای پیشگیری از ابتلا درخت سیب به بیماری اسکب میتوانید از سمومی مانند سراکوئینت، سموم مسی و کاپتان استفاده کنید. درصورتی که درخت به این بیماری مبتلا شده بود، میتوانید از سموم درمان کننده مانند استروبی و فلینت استفاده کنید.
انواع شانکر سیب
یکی از مهمترین شانکرهای درخت سیب، شانکر سیتوسپورایی است. این بیماری از بسیاری از مناطق مساعد برای کاشت سیب مشاهده میشود. زمانی که درخت به این بیماری مبتلا میشود، ابتدا محل آلوده، نرم شده و حالت فرورفتگی خواهد گرفت. پس از گذشت چند هفته، صمغ به رنگ قهوهای و تراوش کرد. این صمغ ها رفتهرفته خشک شده و پوست درخت از محل حمله شکافته میشود. مشخصه شاخههای آلوده رنگ زرد آنهاست و در برخی موارد هم این شاخهها روز زمین میافتند.
برای کنترل بیماری دارخور سیب باید شاخههای را از 10 سانتیمتر پایینتر از محل آلوده شده قطع کرده و با سم اکسی کلرومس و ترکیب بردو ضدعفونی و پانسمان شود. نهالهای جوان که کنار درختهای آلوده کاشته میشوند، بیشتر در معرض آلوده شدن توسط این بیماری قرار دارند. آبیاری بارانی و پاششی یکی از مهمترین عوامل در گسترش این بیماری بهحساب میآیند. با کنترل رشد سوسک پوستخوار سیب تا حد زیادی میتواند مانع از گسترش شانکر سیتوسپورایی شوید. همچنین ترکیب سموم کاپتان و تیوفانات برای ضدعفونی درخت پس از تراشیدن ناحیه آلوده توصیه میشود.
موزاییک سیب یکی از مهمترین آفات درخت سیب
یکیدیگر از بیماری های درخت سیب، موزاییک سیب است که با بروز لکه و نوارهای روشن روی برگ مشخص میشوند. این لکهها به مرور رنگ قهوهای پیدا خواهند کرد و میتواند به دیگر گیاهان هم سرایت کند. علامتهای این بیماری معمولا بهصورت پراکنده مشاهده میشود، اما در موارد حاد، کل درخت را پوشش میدهد. بیماری موزاییک سیب فقط از طریق مکانیکی قابل انتقال است. تحقیقات نشان میدهد که حشرات توانایی انتقال این بیماری را ندارند. پیوند گیاهان بیمار به گیاهان سالم هم میتوانند باعث بروز این بیماری شود. هنگام استفاده از ابزار و پیوند زدن گیاهان، باید دقت بالایی داشته باشید. با استفاده از ابزار استریل شده تا حد زیادی میتوانید از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید.
آتشک سیب
آتشک یکی از اصلیترین بیماری های درخت سیب و گلابی محسوب میشود. ساقه، برگ، گل و قسمتهای چوبی گیاه توسط باکتری عامل این بیماری مورد حمله قرار میگیرند. این آفت علاوهبر ترشحات آبکی، ظاهری چروکیده و سیاه هم به درخت میدهد و در نتیجه باعث ریختن شکوفهها میشود. باکتری آتشک در فصل پاییز و زمستان، فعالیت زیادی ندارد و با هرس کردن شاخههای آلوده میتوانید از گسترش بیماری در بهار جلوگیری کنید. این بیماری بهراحتی از طریق آبیاری بارانی و پاششی قابل انتقال است و برای جلوگیری از پیش روی آن، نباید آبیاری را با این روش انجام دهید. همچنین ضدعفونی کردن تجهیزات کشاورزی قبل از استفاده یکی از مهمترین کارها برای پیشگیری از گسترش آتشک سیب محسوب میشود. برای از بین بردن این باکتری میتوانید در فصلهای پاییز و زمستان از سموم مسی اکسی کلر مس و بردوفیکس استفاده کنید.
انواع شته سیب
شته جز مهمترین آفات درخت سیب و دیگر درختها محسوب میشود. این حشره میتواند طیف گستردهای از گیاهان را آلوده کند و اگر رشد آن را کنترل نکنید، میتواند آسیبها زیادی به درخت وارد کند. این حشرهها بهتنهایی باعث وارد شدن خسارت به گیاه میشوند و همچنین میتوانند عامل انتقال بیماری هم باشند، پس باید رشد آنها را کنترل کنید. این حشره انواع مختلفی دارد و هرکدام بهنوعی میتوانند باعث بروز آسیب به گیاه شوند.
شته خونی
یکی از انواع شته که میتواند به درخت سیب آسیبهای جدی وارد کند، شته خوبی است. این حشره با طیف رنگی سبز تا قهوهای تیره مشاهده میشود و بدن آن با الیاف پوشیده شده است. این شتهها معمولا زمستان را بهصورت بالغ یا پوره در کشاف تنه، شاخه، ریشه و طوقه درخت سیب سپری میکنند. شته خونی باعث تورم شاخه و ایجاد گره در ریشه درخت میشود و با این علائم قابل شناسایی است. برای از بین بردن این حشره باید از سمومی مانند ایمیداکلوپراید، متاسیستوکس، استامیپراید و دیمتوات استفاده کنید. همینطور مبارزه بیولوژیک مانند کفشدوزک ها هم بسیار موثر و پر کاربرد می باشد.
شته سبز
همانطور که از اسم این حشرات هم مشخص است، با رنگ سبز قابل مشاهده هستند و زمستانگذرانی آنها به شکل تخم روی سرخاشهها انجام میشود. تغییر شکل میوه و خشک شدن برگها و جوانهها از مهمترین علائم آلوده شدن درخت سیب به شته سبز است. شما میتوانید با سم حشره کش کونفیدور برای از بین بردن شته درخت سیب اقدام کنید. برای این کار باید روغن ولک و سم کونفیدور را با هم ترکیب کرده و فصل زمستان روی درختان بپاشید. البته برای نابودی شته سبز در زمان رشد گیاه، میتوانید از سموم استامیپراید و ایمیداکلوپراید استفاده کنید.
شپشک واوی سیب
شپشک درخت سیب هم یکی از آفات درخت سیب محسوب میشود که از شیره درخت تغذیه میکند. این حشره در نهایت باعث زوال درخت خواهد شد. برگهای درختانی که به این شپشک آلوده شدهاند دچار رنگ پریدگی شده و کوچکتر میمانند. همچنین این حشره میتواند باعث تغییر شکل میوه سیب شده و روی سطح تنه و ساقه درخت با یک لایه سپر پوشیده میشود. بهترین سم برای از بین بردن شپشک واوی سم اتیون، آدمیرال و آکتارا است. سمپاشی درختان میوه آلوده به این آفت باید دو نوبت در سال انجام دهید، یک نوبت اواخر اردیبهشت و نوبت دوم اواخر مرداد. با این کار میتوانید حشرات بالغ و پورهها را از بین ببرید.
کنه قرمز سیب
کنه هم مثل شته انواع مختلفی دارد و هرکدام از آنها خطرات خاصی برای درخت دارند که یکی از خطرناکترین آنها، کنه قرمز است. پورههای این حشره از برگ و دمبرگهای گیاه تغذیه میکنند و همین موضوع باعث قرمز شدن و ریزش برگهای درخت میشود. این آفت زمستان را بهصورت تخم روی سرشاخههای درخت سیب سپری میکند. ترکیب روغن ولک و سم کنه کش انویدور برای از بین بردن تخمهای کنه سیب در فصل زمستان پیشنهاد میشود. البته میتوانید از سمومی مانند نئورون، آبامکتین و انویدور هم هنگام رشد گیاه استفاده کنید.
سفیدک سطحی سیب
سفیدک سطحی هم یکیدیگر از آفات درخت سیب است که باعث ایجاد لکه های سفید روی سطح برگها میشود. البته این بیماری قارچی باعث ایجاد زنگار روی میوه، بدشکل شدن آن، کاهش سرعت رشد برگها، سفید شدن سرشاخهها، باز نشدن برگهای درخت سیب در فصل رشد و بیبرگ شدن شاخههای بالایی درخت است. استفاده از روغن ولک و قارچکش بوردوفیکس در اسفند ماه، هرس کردن شاخههای آلوده، استفاده از ترکیب فسفیت پتاسیم و سمپاشی با سمومی مانند پنکونازول، کاپتان و استروبی، بهترین روشها برای از بین بردن سفیدک سطحی سیب میشوند.
بیشتر بخوانید: راههای مقابله و نابودی انواع کنه گیاهی
اگر باغ سیب دارید باید با آفات و بیماریهای آن آشنا باشید تا از وارد شدن آسیب و ضرر جلوگیری کنید. ما در این مطلب رایجترین آفات درخت سیب و روشهای نابودی آنها را به شما معرفی کردیم. اگر تا امروز با بیماری درخت سیب مواجه شدهاید، تجربیات خود را درباره آنها با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
مهمترین آفات درخت سیب کداماند؟
کنه قرمز، کرم خراط، لیسه سیب، کرم سیب، سفیدک سطحی و کرم سفید ریشه مهمترین آفات این درخت محسوب میشوند. همینطور بیماری آتشک خسارت زیادی به باغات سیب وارد میکند.
بهترین سم برای درخت سیب چیست؟
شما باید براساس بیماری و آفت، سم مخصوصی را استفاده کنید، اما کرم کش سایپرمترین و قارچکش اکسی کلر مس بیشترین کاربرد را برای از بین بردن آفات این درخت دارد.
خطرناکترین بیماری درخت سیب چیست؟
همه بیماریها و آفات درصورت بیتوجهی میتواند باعث بروز خسارت سنگین شود، بیماری آتشک و قارچی اسکب بیماری خطرناکی است، چون میتواند در مدت زمان کوتاهی به بقیه درختان هم سرایت کند.