آشنایی با نکات مهم کاشت، نگهداری و تکثیر شفلرا
پرورش و تکثیر شفلرا چگونه است؟ آیا شما نیز علاقه مند به نگهداری از گل و گیاه آپارتمانی هستید؟ آیا به دنبال گیاه همواره سبزی می گردید که از دیدن آن در تمام فصول سال داخل خانه لذت ببرید؟ نگران نباشید؛ زیرا قرار است طرز تکثیر گل شفلرا را به شما آموزش دهیم. بنابراین در ادامه با دمبرگ همراه باشید.
گل شفلرا یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است که با برگ های پنجه ای سبز رنگ خود جلوه ویژه ای به خانه ها می دهد. اطلاع از مراحل رشد و پرورش گیاه شفلرا این امکان را به شما می دهد که با دقت فراوان و اطلاع کافی گیاه را تکثیر کرده و با پرورش آن در خانه انرژی های منفی را از خود دور کنید.
آشنایی با گیاه شفلرا
تکثیر و پرورش گیاه شفلرا چگونه است؟ آیا با نحوه قلمه زدن گیاه شفلرا آشنایی دارید؟ این گیاه محبوب یکی از گزینه های اصلی برای نگهداری و تکثیر در خانه است. برگ های شفلرا براق، سبز یا ابلق و بسیار جذاب هستند. این گیاه نیازهای بسیار کمی دارد و به طور چشمگیری هوای اتاق را بهبود می دهد. در واقع شفلرا به عنوان نوعی خوشبو کننده نیز شناخته می شود؛ زیرا برگ های آن نه تنها اکسیژن تولید می کنند، بلکه آلاینده هایی مانند بنزن و فرمالدئید را نیز جذب می کنند.
شفلرا با نام علمی Schefflera J.R.Forst. & G.Forst از خانواده Araliaceae است. مبدا این گیاه به تایوان و جنوب چین برمی گردد و ارتفاع نوع خانگی آن بین 30 الی 180 سانتی متر متغیر است. شفلرا ساقه های بلند، چرمی و سبز لاکی رنگی دارد و به ندرت گل های کوچکی می دهد. البته شفلرا در زادگاه خود گل های قرمز رنگی را به بار می آورد. اگر به این گیاه همواره سبز علاقه دارید و به دنبال این می گردید که راه های تکثیر گیاه شفلرا را یاد بگیرید، در ادامه ما را همراهی کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خاک برگ از برگ درختان
انواع مختلف گیاه شفلرا
پیش از آنکه به مراحل رشد و پرورش گیاه شفلرا بپردازیم و نحوه تکثیر و پرورش آن را بیان کنیم، بهتر است کمی با گونه های این گیاه زیبا و سرسبز آشنا شوید. شفلرا دارای گونه های Schefflera arboricola، Schefflera actiophylla، Schefflera digitate و شفلرای ابلق است. هر یک از گونه ها در اندازه های مختلفی می رویند و ممکن است برگ های آن ها سبز تیره یا ابلق باشد.
روش های تکثیر گیاه شفلرا
آموزش تکثیر و قلمه زدن شفلرا مهم ترین مبحثی است که در این مقاله به آن می پردازیم. با خواندن این قسمت، تکثیر شفلرا توسط افراد مبتدی نیز امکان پذیر است؛ زیرا روش تکثیر گل شفلرا را به سادگی بیان می کنیم و بهترین روش را آموزش می دهیم. در زیر به طور مجزا هر یک از روش های تکثیر را شرح خواهیم داد.
تکثیر شفلرا به واسطه کاشت بذر
بهترین روش تکثیر گیاه شفلرا چیست؟ در قسمت قبل به آموزش تکثیر و قلمه زدن گیاه شفلرا پرداختیم، اما این گیاه از طریق کاشت بذر نیز قابل تکثیر است. برای این کار بذرهای سالمی را خریداری کنید و در شرایط گلخانه ای بکارید. توجه داشته باشید که پیش از کاشت، بذر و خاک را ضدعفونی کنید. در ادامه به نگهداری از گل شفلرا و شرایط محیطی لازم این گیاه اشاره می کنیم.
تکثیر شفلرا به روش قلمه
در ابتدا آشنایی با قلمه زدن شفلرا را داریم. برای تکثیر شفلرا از طریق قلمه زنی، قلمه های سالم را به اندازه 15 الی 20 سانتی متر از شاخه های چوبی با قیچی باغبانی ببرید و تنها یک الی دو برگ روی قلمه باقی بگذارید. سپس خاک مناسب را ضدعفونی کنید و قلمه ها را در آن بکارید. برای گسترش ریشه ها از هورمون های ریشه زایی استفاده کنید.
تکثیر شفلرا به روش خوابانیدن
علاوه بر تکثیر شفلرا از طریق قلمه زنی، تکثیر و پرورش گیاه شفلرا به روش خوابانیدن ساقه ها نیز انجام می شود. آموزش تکثیر گیاه شفلرا به روش خوابانیدن به این صورت است که ساقه های سالم را جدا کرده و خم کنید. سپس آن ها را در عمق 6 الی 8 سانتی متری بکارید. در ادامه تکه ای سنگ روی خاک قرار دهید که ساقه ها جابه جا نشوند و خاک را همواره مرطوب نگه دارید.
قلمه زدن شفلرا از طریق برگ
برای تکثیر گیاه شفلرا از طریق برگ، باید برگ های سالم و بدون آسیب را انتخاب کنید. سپس برگ را از گیاه جدا کرده و در بخش مرکزی و انتهای آن برش کوچکی به طول 2 الی 3 اینچ ایجاد کنید. سپس برای اینکه رطوبت برگ از بین نرود آن را داخل آب قرار دهید. برگ را داخل خاک مناسب به عمق 1 اینچ فرو کنید. برای تامین رطوبت مورد نیاز، می توانید روی آن را با پلاستیک بپوشانید.
تکثیر گل شفلرا به روش آب
برای تکثیر گل شفلرا در آب، ابتدا یک قلمه سالم و قوی از ساقه گیاه انتخاب کنید. این قلمه باید حدود 10 تا 15 سانتیمتر طول داشته باشد و چند برگ سالم روی آن باقی بماند. برگهای پایینی را جدا کنید تا قسمت پایین قلمه برای ریشهدهی آماده شود. سپس ظرفی شفاف و تمیز را با آب جوشیده و خنکشده پر کنید. قلمه را در آب قرار دهید به طوری که انتهای ساقه به طور کامل در آب باشد، اما برگها داخل آب قرار نگیرند. ظرف را در مکانی با نور غیرمستقیم و دمای متعادل قرار دهید. هر چند روز یکبار آب ظرف را تعویض کنید تا از رشد قارچها و باکتریها جلوگیری شود. بعد از چند هفته، ریشههای جدید در انتهای ساقه ظاهر میشوند و زمانی که ریشهها به طول حداقل 5 سانتیمتر رسیدند، میتوانید قلمه را به خاک منتقل کنید.
شرایط محیطی لازم برای نگهداری شفلرا
در بخش قبلی به آموزش تکثیر گیاه شفلرا پرداختیم و با نحوه تکثیر و پرورش آن آشنا شدیم. در این بخش برای آنکه عمر گیاه شما طولانی تر شود، نکاتی را در رابطه با نگهداری گل شفلرا بیان می کنیم که با خیال راحت به گلکاری بپردازید.
مطلب پیشنهادی: نحوه نگهداری و پرورش گیاه دیفن باخیا
نور مورد نیاز گیاه شفلرا
بهترین مکان برای نگهداری از این گیاه مکان های نیمه سایه و به دور از برف، بوران و تابش مستقیم آفتاب است. در طول فصل تابستان باید شفلرا را در محیطی سایه نگهداری کنید؛ در غیر این صورت برگ های زیبای این گیاه دچار سوختگی می شوند. درواقع اگر مایل بودید که این گیاه را در تراس قرار دهید، تنها صبح زود و عصر کمی آفتاب به آن بتابانید و در دیگر ساعات روز آن را در سایه بگذارید. فراموش نکنید که برای رشد یکنواخت و مستقیم گیاه باید تمامی قسمت های آن را به سمت نور بچرخانید؛ در غیر این صورت آن قسمتی که در سمت سایه قرار می گیرد، برگ های نازک تری دارد.
نحوه آبیاری گیاه شفلرا
اگر قصد دارید که تکثیر و پرورش گیاه شفلرا با موفقیت انجام شود، باید به میزان آب و رطوبت آن توجه کنید. این گیاه به محیط های خیلی خشک یا مرطوب علاقه ای ندارد. به این منظور در طول فصل رشد گیاه، بین هر بار آبیاری اجازه دهید که خاک تا عمق 2 سانتی متری خشک شود. پس از آبیاری اجازه دهید که آب از حفره های زیر گلدان خارج شوند. سپس آب داخل زیر گلدانی را بردارید که گیاه رطوبت اضافی دریافت نکند.
به طور کلی بسترهای خیلی خشک منجر به قهوه ای شدن و خشکی برگ ها شده و بسترهای مرطوب نیز باعث پوسیدگی و از بین رفتن برگ ها می شوند. اگر هوا خیلی خشک بود، گیاه را به طور مرتب با آب ولرم اسپری کنید که رطوبت به 60 الی 70 درصد برسد.
خاک مناسب برای گیاه شفلرا
یکی از نکاتی که پس از یادگیری طرز تکثیر گیاه شفلرا باید رعایت کنید، تهیه خاک مناسب برای کاشت است. اغلب سم حشره کش، خاک باغچه یا خاک های باغبانی به تنهایی نیازهای این گیاه را برطرف نمی کنند. به همین دلیل بهتر است برای کاشت از ترکیب 4 قسمت رس، 2 الی 3 قسمت خاک، 1 قسمت لاوالیت، ماسه و 5 قسمت شن کوارتز استفاده کنید. برای خرید انواع خاک مخصوص کاشت گل های آپارتمانی همچون پیت ماس گرامافلور، کود پرلیت، کود کوکوپیت و غیره از دمبرگ نام محصول را در سایت جستجو کنید.
لازم به ذکر است مقدار PH خاک باید اسیدی و بین 6 الی 6.5 باشد؛ البته قادر به کاشت شفلرا به صورت هیدروپونیک نیز هستید که بستر آن در دمبرگ موجود است.
دما مناسب برای گیاه شفلرا
پس از تکثیر و پرورش گیاه شفلرا باید دمای مناسب را برای آن در نظر بگیرید. به طور کلی دمای بین 15 الی 20 درجه سانتی گراد برای این گیاه مناسب است. توجه داشته باشید که این گیاه را در دمای زیر 12 درجه سانتی گراد قرار ندهید؛ زیرا برگ های آن به سرعت از بین می روند.
کود مناسب برای گیاه شفلرا
به منظور تامین مواد مغذی برای تکثیر و پرورش گیاه شفلرا باید آن را از بهار تا پاییز کوددهی کنید. برای این کار هفته ای یک یا دوبار از کودهای معمولی استفاده کنید. اغلب کودهای مایع هنگام آبیاری استفاده می شوند. همچنین کودهای مخصوص گیاهان همیشه سبز و آپارتمانی برای تغذیه این گیاه موثر است. توجه داشته باشید که اگر گیاه شما به تازگی بارور شده است، تا 8 هفته از کوددهی آن بپرهیزید.
زمان مناسب برای کاشت گیاه شفلرا
فصل تکثیر شفلرا کی است و چه زمانی باید تکثیر را انجام دهیم؟ با توجه به نیازهای این گیاه اغلب بهترین زمان برای کاشت شفلرا بهار و تابستان است؛ زیرا در این زمان گیاه از سرمای زمستان دور می ماند.
نحوه تمیز کردن برگ های شفلرا
همان طور که بیان کردیم، تکثیر و پرورش گیاه شفلرا بسیار آسان است و تنها باید در زمان تکثیر گیاه شفلرا به نیازهای آن توجه کرد. اگر قصد دارید که هر کسی با دیدن گل های زیبای شما به وجد بیاید، باید درخشش برگ ها را حفظ کنید؛ اما چگونه؟ به این منظور هر از گاهی به کمک پارچه ای مرطوب روی برگ ها را پاک کنید. اگر درختچه شما بزرگ شده است، این کار را با قرار دادن گیاه در وان حمام یا گرفتن دوش آب ولرم روی آن انجام دهید.
مشکلات گیاه شفلرا و راه های درمان آن
هرچند که تکثیر و پرورش گیاه شفلرا کار دشواری نیست، اما اگر به نیازهای این گیاه توجه نشود، ممکن است دچار پوسیدگی و بیماری شود. در ادامه برخی از بیماری های شفلرا را نام می بریم و راه درمان هریک را بیان می کنیم.
پوسیدگی ریشه: این بیماری بر اثر حمله نوعی قارچ در رطوبت بالا به وجود می آید که دارای علائمی همچون زردی برگ ها، گندیدن بستر، شاخه های سیاه و بستری همیشه خیس است. برای درمان این مشکل، گیاه را از بستر خارج کنید و قسمت های آلوده را ببرید. سپس گیاه را دوباره در بستری جدید بکارید.
شته و شپشک آردی: شته ها و شپشک ها اغلب بر اثر رشد نامناسب گیاه ایجاد می شوند. برای از بین بردن این آفات گیاه را به طور عمقی و با شدت زیاد آبیاری کنید. همچنین قادر به استفاده از سم حشره کش، کفشدوزک و الکل برای پاک کردن شپشک ها هستید.
کنه عنکبوتی و تریپس: این دو آفت از جمله مشکلات اصلی شفلرا هستند که به علت کمبود آب و هوای گرم و خشک ایجاد می شوند. برای از بین بردن کنه عنکبوتی یکبار در هفته از سموم شیمیایی یا محلول پاشی آب و صابون استفاده کنید.
سخن پایانی
تکثیر شفلرا به روش کاشت بذر روشی جذاب برای علاقهمندان به پرورش گیاهان از ابتدا است. با رعایت شرایط محیطی مناسب و انجام اقدامات پیشگیرانه، میتوانید شفلراهای سالم و زیبایی پرورش دهید. انتخاب بذرهای باکیفیت، ضدعفونی بذر و خاک و تأمین شرایط گلخانهای، کلید موفقیت در این روش است. اگر به دنبال ایجاد فضایی سبز و نشاطبخش در خانه یا محل کار هستید، شفلرا میتواند گزینهای عالی برای شما باشد. پیشنهاد میکنیم برای مراقبت بهتر از این گیاه، از مشاوره متخصصین گل و گیاه استفاده کنید.
سوالات متداول
- چه زمانی بهترین زمان برای کاشت بذر شفلرا است؟
بهترین زمان برای کاشت بذر شفلرا، فصل بهار است. در این زمان، دما و نور محیطی شرایط مناسبی برای رشد بذرها فراهم میکنند. همچنین، ایجاد شرایط گلخانهای در این فصل آسانتر است.
- آیا میتوان بذر شفلرا را بدون گلخانه کاشت؟
بله، اما احتمال موفقیت کمتر خواهد بود. بذر شفلرا به دما و رطوبت کنترلشده نیاز دارد که در محیطهای گلخانهای بهخوبی تأمین میشود. اگر گلخانه در دسترس ندارید، میتوانید از پوشش پلاستیکی برای حفظ رطوبت استفاده کنید و دما را بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد نگه دارید.
- چگونه از بروز آفات در بذرهای کاشتهشده جلوگیری کنیم؟
ضدعفونی بذر و خاک پیش از کاشت، اولین گام در جلوگیری از بروز آفات است. همچنین، استفاده از خاک استریل و بررسی دورهای گیاهان به شما کمک میکند تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. اگر آفتی مشاهده کردید، بهسرعت از سموم مخصوص و مشاوره متخصص استفاده کنید.