نگهداری گل کروتون در خانه
یکی از انواع گل و گیاهان آپارتمانی که با برگ های خوش رنگ و جذاب خود طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده، کروتون است. نگهداری کروتون در خانه نیازمند رعایت نکاتی بوده که اگر آن ها را مدنظر قرار دهید، گیاهی زیبا و شاداب را پرورش خواهید داد. توصیه می کنیم در ادامه با ما همراه باشید که با انواع کروتون، نحوه نگهداری، روش های پرورش، تکثیر، قلمه زدن و بیماری های این گیاه بیشتر آشنا شوید.
انواع کروتون
کروتون به عنوان گیاهی همیشه سبز، طرفداران زیادی دارد. این گل زیبا و منحصر به فرد در محیط های مختلف قابل پرورش است. ارتفاع این گیاه در فضای باز و طبیعت به 3 متر می رسد و در گلدان ها به اندازه 60 سانتی متر رشد می کند. همچنین برگ های آن رنگ های متنوعی مانند سفید، قرمز، زرد، نارنجی، صورتی، سبز و سیاه دارد که به زیبایی این گل افزوده است. این گیاه دارای بیش از 15 گونه مختلف شامل ماه طلا، ستاره طلا، اکتون، نورما، پترا، رینا، خورشید طلا و خورشیدی بوده که همگی در برگ های خود با یکدیگر تفاوت دارند. برای آشنایی بیشتر با انواع کروتون در ادامه برخی از آن ها معرفی می کنیم:
- کروتون رشته ای: این نوع کروتون برگ های رشته ای و زیادی دارد که هر کدام به یک رنگ دیده شده و اغلب به صورت کپه ای با دیگر گیاهان کاشته می شود.
- کروتون گورخری: برگ های این کروتون پهن و کشیده هستند که زمینه ای سبز رنگ دارند و لکه های رنگی مانند خطوط صاف روی آن ها ایجاد شده است.
- کروتون پنجه مرغی: این نوع کروتون برگ هایی با سه پنجه دارد که شبیه به پنجه های مرغ به نظر می رسد.
- کروتون پنجه کلاغی: این نوع گیاه شبیه به کروتون پنجه مرغی است با این تفاوت که برگ های آن باریک تر هستند.
- کروتون لکه طلا: این گیاه با برگ های سبز رنگ و لکه های طلایی به شهرت رسیده است.
بیشتر بخوانید: علت جمع شدن برگ گل قاشقی
شرایط نگهداری کروتون به چه صورت است؟
برخلاف دیگر گیاهان آپارتمانی، کروتون ممکن است به سرعت به دلیل عدم توجه از بین برود. به همین دلیل باید با تمام شرایط نگهداری گل کروتون آشنایی پیدا کنید.
- نور: این گیاه علاقه زیادی به نور آفتاب دارد؛ اما قادر به تحمل تابش مستقیم آن نیست. درواقع گیاهانی که دارای برگ های رنگارنگ هستند به نور بیشتری نسبت به گیاهان جوان نیاز دارند. همچنین این گیاه به جابجایی حساس است. بنابراین پیشنهاد می کنیم یک مکان ثابت و نورگیر را برای قرار دادن این گیاه انتخاب کنید.
- دما: بهترین دما برای نگهداری کروتون 20 درجه سانتی گراد است. توصیه ما این است که از تغییر بیش از حد دما خودداری کنید. به طور کلی این گیاه به دمایی بین 15 الی 27 درجه سانتی گراد نیاز دارد.
- کود: برای تغذیه گیاه استفاده از کودهای مخصوص محلول در آب در نیمه اول سال پیشنهاد می شود.
- آبیاری: این گیاه در تابستان یعنی فصل رشد خود به رطوبت زیادی نیاز دارد. گلدانی را با یک زهکشی مناسب انتخاب کنید و زیر گلدان مقداری سنگ ریزه قرار دهید. با این کار هوا به خوبی درون گلدان جریان پیدا می کند. به طور کلی هفته ای 3 بار کروتون را در تابستان و هفته ای 1 بار در زمستان آبیاری کرده و از غبارپاشی برای حفظ رطوبت گیاه کمک بگیرید. البته این کار را زمانی که گیاه در معرض تابش نور خورشید است، انجام ندهید.
- خاک: استفاده از خاک باغچه، ماسه نرم، خاک برگ و پرلیت به طور همزمان برای تکثیر کروتون مناسب است؛ در غیر این صورت ریشه ها دچار پوسیدگی می شوند.
- تمیز کردن برگ ها: هفته ای یکبار برگ ها را به کمک یک دستمال نخی و آب بدون کلر تمیز کنید.
نحوه کاشت کروتون
نگهداری کروتون کارنچندان دشواری نیست. با توجه به مطالب بیان شده در قسمت قبلی، بستر مناسبی را برای کاشت این گیاه در گلدان یا باغچه فراهم کنید. این گیاه کمی حساس است و امکان دارد به سرعت از بین برود، با این حساب زهکشی مناسبی را برای خاک و گلدان در نظر بگیرید. حتما بستر کشت را با سموم مخصوص ضدعفونی کنید و بذر یا قلمه گیاه را با روش هایی که در ادامه بیان می شود، بکارید. برای تهیه انواع سموم شیمیایی و ارگانیک از فروشگاه دمبرگ، با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید.
روش های تکثیر کروتون
به طور کلی سه روش اصلی برای تکثیر و ازدیاد کروتون وجود دارد. اغلب گلخانه داران این کار را در اواخر بهار انجام می دهند؛ زیرا گیاه به دما و شرایط حرارتی بالا علاقه دارد. در ادامه هر یک از روش های تکثیر کروتون را شرح می دهیم که با آگاهی کامل اقدامات لازم را انجام دهید.
تکثیر کروتون با بذر
یکی از روش های پرورش کروتون، تکثیر آن از طریق کاشت بذر است. با خرید بذر مرغوب از یک فروشگاه معتبر، قادر به پرورش گیاهی شاداب و باطراوت هستید. برای ازدیاد کروتون، بذر را به صورت نشایی در سینی کشت بکارید و پس از جوانه زنی، آن را به باغچه یا گلدانی بزرگ تر انتقال دهید. البته قادر به کاشت مستقیم این بذر در باغچه نیز هستید.
تکثیر کروتون با قلمه
یکی از روش های نتیجه بخش برای تکثیر کروتون، قلمه زدن آن است. برای این کار، یک قیچی یا چاقوی تمیز و ضدعفونی شده را به کار ببرید که گیاه آلوده نشود. برای تکثیر، ابتدا قلمه ای از گیاه را تهیه کرده و در خاک یا آب ریشه دار کنید. در ادامه هر یک از روش های مذکور را شرح می دهیم.
- قلمه زدن کروتون در خاک: ابتدا قلمه ای جوان را به طول 8 الی 15 سانتی متر از ساقه جدا کنید. سپس تمامی برگ های روی ساقه به جز 2 الی 3 عدد از برگ های بالایی را ببرید و در خاک مناسب قرار دهید. با این کار تمام انرژی گیاه صرفه ریشه زایی می شود. البته استفاده از هورمون ریشه زایی نیز نتیجه بخش است. از خاک مناسب برای کاشت قلمه استفاده کنید و گلدان را مقابل نور خورشید بگذارید. برای نگهداری کروتون در گلخانه، یک کیسه پلاستیکی دور گلدان بکشید. پس از گذشت 6 الی 8 هفته، قلمه ها را به گلدان بزرگتر انتقال دهید.
- قلمه زدن کروتون در آب: این روش با روش قبلی تفاوتی ندارد اما برای تکثیر کروتون ایده بهتری است. پس از تهیه قلمه به روش مذکور، آن ها را داخل یک ظرف آب بگذارید و به مکان گرم و پرنور منتقل کنید. پس از گذشت 3 الی 4 هفته، زمانی که قلمه ها را ریشه دادند، آن ها را در گلدان بکارید.
بیشتر بخوانید: کمبود آهن در گیاهان ؛ علائم و درمان کمبود آهن گیاه
خوابانیدن هوایی کروتون
برای تکثیر کروتون به این روش، بلندترین ساقه را انتخاب کنید و برگ های اضافی را ببرید. سپس پوست ساقه را با دقت فراوانی جدا کرده و به هورمون ریشه زایی آغشته کنید. در این مرحله دور ساقه را با خزه بپوشانید و روی خزه ها را یک کیسه پلاستیکی بکشید که هوا به داخل آن نفوذ نکند.
درمان بیماری کروتون
هر گیاه آپارتمانی ممکن است با توجه به شرایط و خصوصیات خود به بیماری های مختلفی دچار شود. برخی از این بیماری ها به دلیل شرایط نامساعد محیطی است که اگر به موقع به آن ها رسیدگی شود، از بین می روند. در ادامه مهمترین بیماری های این گیاه را بیان می کنیم که توجه به آن ها در نگهداری کروتون تاثیر به سزایی دارد.
برگ های پایین گیاه می ریزند
کروتون به محیط گرم و مرطوب نیاز دارد. اگر تکثیر کروتون در محیطی سرد و خشک انجام شود یا تغییرات دمایی زیادی در آن مکان وجود داشته باشد، برگ های پایینی گیاه می ریزند. بنابراین باید کروتون را به یک محیط گرم منتقل کنید.
برگ های کروتون کمرنگ و رنگ سبز به خود گرفته اند
رنگ های متنوع و جذاب برگ های کروتون نشان دهنده علاقه این گیاه به نور زیاد است. اگر در نگهداری کروتون متوجه آن شدید که برگ های گیاه رنگ زیبای خود را از دست داده، احتمالا محیط بیش از حد برای آن تاریک است و باید گیاه را به یک محیط روشن و نورگیر منتقل کنید.
بیشتر بخوانید: نحوه نگهداری و تکثیر گل اسپاتی فیلوم
برگ ها قهوه ای رنگ شده و شروع به ریزش می کنند
نگهداری کروتون در آشپرخانه کار چندان مناسبی نیست؛ زیرا گرمای زیاد و بوی گاز برای آن سمی است. همین موضوع باعث از بین رفتن گیاهان آپارتمانی می شود. بنابراین اگر برگ های کروتون قهوه ای شده و می ریزند، آن را خارج از آشپزخانه قرار دهید.
ساقه های گیاه استقامت خود را از دست داده و پوسیده اند
ریشه های کروتون به آبیاری بیش از حد حساس است و امکان دارد به سرعت بپوسند. با این حساب آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی و از دست رفتن استقامت گیاه می شود. بنابراین هر زمان که خاک گیاه خشک شد آن را آبیاری کنید.
گیاه زرد شده و لایه زیرین آن پر از تار عنکبوت است
اگر گیاه شما زرد شد و تار عنکبوت بست، احتمالا کنه های ریز و قرمز رنگی به آن حمله کرده است. با استفاده از کنه کش های مخصوص در فروشگاه دمبرگ یا غبارپاشی، اینگونه آفات را از بین ببرید و گیاه خود را نجات دهید.
برگ ها رنگ خود را از دست داده و پر از لکه شده اند
یکی دیگر از بیماری های شایع کروتون، لکه دار شدن برگ هاست. برای درمان این بیماری استفاده از سموم دفع آفات هر دو هفته یکبار مطابق با دستورالعمل روی بسته پیشنهاد می شود.
لکه های قهوه ای رنگ و سوخته روی گیاه
نگهداری کروتون باید در شرایط خاصی باشد. اگر این گیاه را مقابل آفتاب غبارپاشی کنید، برگ های آن می سوزد. بنابراین بهتر است این کار را در سایه و به دور از تابش مستقیم انجام دهید.
شل شدن برگ های کروتون
اغلب عدم دریافت آب کافی و تشنگی گیاه باعث شل شدن برگ های آن می شود. در تکثیر کروتون به آبیاری منظم توجه کنید که گیاه زیبا و شادابی را پرورش دهید.
زخم های پنبه ای شکل و سفید رنگ روی برگ های گیاه
حمله آفات به کروتون باعث بروز زخم های پنبه ای روی گیاه می شود. برای درمان این بیماری از یک دستمال تمیز آغشته به آفت کش کمک بگیرید. این کار را هر دو هفته یکبار تا نابودی بیماری تکرار کنید.
هرس کردن گیاه کروتون
برای هرس کروتون از یک چاقوی هرس یا قیچی هرس کمک بگیرید. ابتدا این ابزار باغبانی را با مواد شوینده به خوبی بشویید و سپس قسمت های خشک، پوسیده و زرد گیاه را ببرید. فروشگاه اینترنتی دمبرگ با عرضه انواع چاقوی هرس، قیچی هرس و دیگر انواع ابزارهای باغبانی با بالاترین کیفیت در خدمت مشتریان سراسر کشور است.
بیشتر بخوانید : قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی؛ علت و درمان
خیلی مفید بود
سلام کروتون من برگ ریز شد الان جونه زده ولی رشد کمی داره
سلام، بسیار جامع ومفید بود