معرفی گل نرگس و شرایط نگهداری از آن
تنها دیدن عکس گل نرگس میتواند شما را به وجد آورد، چه برسد به اینکه عطر خوش این گل، مشامتان را پُر کند! گل نرگس از گیاهان زیبا و معطر شناخته میشود که در سرتاسر جهان طرفداران بسیاری دارد. اگر قصد کاشت این گیاه را دارید، میتوانید در خانه با فراهم کردن شرایط نگهداری و رعایت یک سری نکات، این گل معطر را پرورش دهید. ممکن است برای شما سؤال شود که گل نرگس نماد چیست یا این گیاه چه مشخصاتی دارد؟ همچنین برای اطلاع از قیمت و معرفی گل نرگس و خرید پیاز گل نرگس به سایت دمبرگ مراجعه کنید. در ادامه به معرفی جامع خانواده دوستداشتنی نرگسها پرداختهایم، پس با دمبرگ همراه شوید.
گل نرگس چه مشخصاتی دارد؟
ریشه گل نرگس از خانواده نرگسیان و راسته مارچوبگان است. این گل یکی از معروفترین گلهای پیازی چندساله شناخته میشود که عمری نسبتا طولانی دارد. نرگس در اندازه های مختلفی یافت میشود و دارای 4 تا 6 گلبرگ، بههمراه یک تاج مرکزی شبیه به شیپور است. نرگس در رنگهای سفید، زرد، صورتی، نارنجی کمرنگ و پررنگ وجود دارد؛ اگرچه، نرگس رنگ سفید و زرد نسبت به سایر رنگها رایجتر است.
نرگس از شمار گلهایی بهحساب میآید که در برابر سرما مقاوم است و در مناطق سردسیر رشد خوبی دارد. در نظر داشته باشید، ممکن است در خاک مرطوب و مناطق با رطوبت بالا، گلها شکوفا نشوند. گل نرگس همانند گل مریم دارای عطر و رایحه بسیار خوشبو و دلنشینی است و جزء گیاهان معطر بهحساب میآید. از خواص گل نرگس میتوان به کاربرد آن در زمینه درمانی، عطرسازی، کاهش استرس و… اشاره کرد.
این گل روش کاشت سادهای دارد و اگر در شرایط خوب، پرورش و نگهداری شود گلها شکوفا میشوند. فصل کاشت گیاه نرگس اواخر پاییز و فصل برداشت آن، اواخر زمستان یا ابتدای بهار است.
خرید پیاز گل نرگس از دمبرگ
خرید پیاز گل و کاشت و پرورش آن یکی از سادهترین راههای تکثیر انواع گل است. در صورتی که تجربه زیادی برای کاشت گیاهان پیازی ندارید، میتوانید نخست، سراغ کاشت نرگس بروید. باتوجه به اینکه کاشت پیاز گل نرگس راحت است، با انتخاب پیازهای خوب و مرغوب میتوانید گلهای زیبا و سالمی تولید کنید. پیازهای نرگس دو گونه هستند و هر دماغه، یک ساقه و گل میدهد؛ گونه اول، فقط یک نوک (دماغه) دارد و گونه دوم، دارای دو نوک است. پیازهای نوع دوم، نسبت به نوع اول گلهای درشتتری میدهند.
پیاز گیاه نرگس باید ریشه داشته باشد؛ همچنین توجه کنید قسمت بالای ریشه، ساقهای سبز نشده باشد. اگر برای کاشت پیاز گل نرگس عجلهای ندارید، حتما پیاز را تا زمان کاشت در جایی خنک و تاریک قرار دهید. دقت کنید در انبار، سیب زمینی وجود نداشته باشد، زیرا سیب زمینی باعث از بین رفتن پیازها میشود. نکته مهم دیگری که باید بهخاطر بسپارید، محل نگهداری پیازهاست، باید محلی را برای نگهداری آن انتخاب کنید که عاری از گاز اتیلن باشد. این گاز باعث ناباروری پیاز نرگس و گل ندادن آن میشود.
بهتر است برای خرید گل نرگس در نیمه تابستان اقدام کنید. در زمان انتخاب پیاز نرگس مطمئن شوید، پیاز خشک نباشد و هیچگونه اثری از خراش یا بریدگی روی آن دیده نشود. گفتنی است، اندازه پیاز با ابعاد گل رابطه مستقیم دارد، هر اندازه پیاز بزرگتر باشد، گل درشتتری بهدست میآید.
انواع گل نرگس
نرگس از شمار گیاهانی شناخته میشود که دارای گونههای مختلفی است. اگر علاقه دارید با معروفترین انواع گل نرگس آشنا شوید، در ادامه به معرفی آنها پرداختهایم.
نرگس شیراز
نرگس شیراز یا تازتا یکی از انواع مشهور گل نرگس بوده که دارای عطر و بوی دل پذیری است و در فصل پاییز یا بهار بسته به زمان کاشت خودنمایی می کند. این گونه از نرگس تابستانه بوده، به این معنی که نیاز سرمایی نداشته و به راحتی در هر منطقه از کشور قابل کاشت می باشد.
معرفی گل نرگس شیراز پرپر یا شصت پر
گونه ای از نرگس های شیرازی بوده به نام لاتین Double Roman و معروف به نرگس شصت پر می باشد که دارای عطر کمتری است. ولی در عوض گلبرگ و جذابیت بیشتری نیز دارد. جز نرگس های تابستانه می باشد و نیاز سرمایی ندارد. گلدهی این گیاه، در پاییز یا بهار اتفاق می افتد.
مطالعه بیشتر: چالکود درختان چیست؟ زمان و نحوه آن
نرگس سه گانه
این گل با اسم اشک فرشته هم شناخته میشود. در شاخههای نرگس سهگانه بیش از 2 عدد گل رشد میکنند که به یکدیگر گره خوردهاند. این گل شباهت زیادی به گل فوشیا دارد بهطوری که برخی افراد این دو گل را با یکدیگر اشتباه میگیرند. گلبرگهای بیرونی نرگس سهگانه، آبشاری بوده و به سمت پایین خم شدهاند، همین ویژگی باعث افزایش زیبایی این گل شده است. این نوع از گیاه نرگس از 15 تا 35 سانتیمتر رشد میکند.
معرفی گل نرگس جونکی زرد یا نارنجی
نرگس های جونکی یا نرگس هلندی جز نرگس های زمستانه می باشند. به این معنی که برخلاف نرگس های تابستانه نیاز سرمایی داشته و باید تا دو ماه در سرمای زمستان، رطوبت دیده که در بهار وارد گلدهی شوند. در صورت عدم سرمادهی در بهار فقط شاهد برگ خواهید بود. پس در مناطق جنوبی سرمادهی از طریق یخچال مرسوم می باشد. در ضمن این گیاه، گل های بسیار درشت و جذابی دارد؛ ولی فاقد عطر و بو است. از اول زمستان می توان به کاشت آنها در مناطق گرمسیر و از پاییز برای مناطق سردسیر اقدام نمود.
نرگس مینیاتوری
این گل که نمونهای کوچک از انواع گل نرگس است، تا ارتفاع 15 سانتیمتری رشد میکند. معمولا پیشنهاد میشود نرگس مینیاتوری را در باغچههای سنگی، گلدان و بالکن بکارید. کوچک بودن این گل باعث افزایش زیبایی آن شده و بههمیندلیل افراد زیادی به کاشت آن تمایل دارند. این گونه هم انواع مختلفی دارد که برخی از آنها در رنگ سفید با گلهای ستارهای شکل رشد میکنند.
گل نرگس آیس فولیس
این گونه از نرگس دارای بشقاب سفید و درشت و جام زرد و زیبا می باشد. جز نرگس های زمستانه به شمار می رود و نیازمند سرما است. در عوض در فصل بهار، به کمک گل های درشت و ساقه بلند، در باغچه خودنمایی می کند. در کل بین همه نرگس ها از همه بی دردسرتر است. ماندگاری این پیاز زیاد نیست و باید داخل خاک نگهداری شود. فصل کاشت از زمستان شروع شده و در بهار گلدهی دارد.
معرفی گل نرگس عید پاک
بدون شک با دیدن عکس گل نرگس لقب یکی از زیباترین و خاصترین نوع نرگس را به این گیاه اختصاص میدهید. شکل و شمایلی گل تاهیتی کاملا متفاوت با دیگر گل های نرگس است. تاج این گیاه نارنجی رنگ و گلبرگهایی بهرنگ طلایی دارد و در اواسط بهار گل میدهد. این گونه عضو بخش چهارم است و با گلهایی بزرگ بهاندازه 10 سانتیمتر شناخته میشود.
معرفی گل نرگس وینستون چرچیل
قبل از هر چیزی باید بدانید، فصل شکوفایی گونه نرگس وینستون چرچیل معمولا اواخر اردیبهشت یا اوایل خرداد است. و جز نرگس های زمستانه به شمار می رود. این نرگس برخلاف دیگر نرگس زمستانه، دارای عطر دل پذیری می باشد. هر پیاز آن بهطور میانگین شامل چهار ساقه گلدار دارد و گلبرگها و تاج آن بهترتیب، به رنگ کرم و زرد است. گلبرگهای گل وینستون چرچیل در دو ردیف قرار گرفتهاند و ظاهری شبیه به میخک دارند.
نرگس تازتا
روی شاخههای این گیاه، تعداد زیادی گل کوچک وجود دارد که تعداد آنها حداکثر به 20 عدد میرسد. نرگس تازتا معطر بوده و عطر خوبی را در فضا پخش میکند. این گل در شرایط آبوهوایی زمستانی مرطوب و تابستانی خشک رشد میکند. این گل زیبا در فصل بهار شکوفا میشود. گیاه نرگس تازتا از ارتفاع 15 تا 45 سانتیمتر رشد میکند.
معرفی گل نرگس عروس یا پیپروایت
این نوع نرگس جز خاص ترین و کمیاب ترین نرگس ها در ایران است. دارای گل های ریز و سفید بوده و عطری مشابه عطر لیمو دارد. پیاز آن درشت بوده و جز نرگس های تابستانه دسته بندی می شود. ماندگاری پیاز در انبار طولانی بوده و در مناطق سردسیر از شهریور الی دی ماه کاشته می شود.
نرگس مسکین
این گونه نرگس مشابه به نرگس شیراز بوده با عطر بوی کمتر ولی گلبرگ های درشت و به هم پیوسته جز نرگس های کمیاب می باشد.
نرگس شیپور بزرگ
نرگس شیپوری بزرگ یکی از انواع گل نرگس است که نسبت به دیگر گونهها مقاومت بالایی دارد. از این گل زیبا برای کاشت در باغچه، گلدان، سبد گل و تزیین ماشین عروس استفاده میشود. نرگس شیپور بزرگ در رنگهایی شاد مثل نارنجی، صورتی، زرد و قرمز رشد میکند و هر شاخه از آن یک گل دارد. این گل انواع مختلفی داشته و هرکدام از آنها ویژگیهای خاص خودشان را دارند. برای مثال یکی از گونههای نرگس شیپور بزرگ N.slim Whitman است که برای کاشت استفاده میشود، چون در سایه نیز میتواند به رشد خود ادامه دهد. ارتفاع این نوع نرگس بین 5 تا 20 سانتیمتر متغیر است.
نرگس وحشی
این گل از اواسط قرن 17 میلادی مورد توجه قرار گرفت و بسیاری از افراد کاشت آن را آغاز کردند. پیاز نرگس وحشی سازگاری زیادی با محیط و شرایط آبوهوایی مختلف داشته و گلهایی بسیار زیبا دارد. روی هر شاخه از این گیاه حداقل سه گل رشد میکند که معطر هستند و عطر دلنشینی را در محیط پخش میکنند. فصل گل نرگس وحشی بهار است و میتوانید آن را در باغچه و گلدان بکارید. درصورتی که شرایط مناسب برای رشد این گیاه فراهم باشد، میتوانید از 20 تا 45 سانتیمتر رشد کند. تعداد گلبرگ های گل نرگس وحشی بیش از 15 عدد است که باعث چندین برابر شدن زیبایی آن میشود.
نرگس شاعری
گل چشم قرقاول یا نرگس شاعری گلبرگهایی سفید داشته که مرکز شیپور آن زرد رنگ با خطهایی قرمز است و مرکز شیپور هم رنگی سبز دارد. این گیاه بوی تند و مقاومت بالایی دارد. اگر برای اولینبار میخواهید یکی از انواع گل نرگس را بکارید، میتوانید این گیاه را برای کاشت انتخاب کنید. نرگس شاعری برای کاشت در مناطق سردسیری مناسب است و در باغچه هم میتواند بهراحتی رشد کند. روی شاخههای این گیاه فقط یک گل رشد میکند و گلدهی آن هم از اواخر بهار آغاز میشود.
روش تکثیر گیاه نرگس
تکثیر این گل به چند روش قلمه، بذر و پیاز انجام میشود که هرکدام از انواع گل نرگس، روش خاص خودشان را برای تکثیر دارند. برای اینکه بتوانید گیاهی شاداب و سرزنده پرورش دهید، باید شرایط مناسب آن را فراهم کنید. فصل گل نرگس براساس نوع و گونه آن متفاوت است و بههمیندلیل نمیتوان زمان مشخصی بیان کرد، در کل میتوان گفت که فصل کاشت این گیاه از بهار آغاز شده و تا اواخر تابستان ادامه دارد. طبق توضیحاتی که درباره نحوه کاشت این گل دادهایم، میتوانید گیاه نرگس را در باغچه یا گلدان بکارید.
نحوه کاشت گل نرگس در باغچه و گلدان
قبل از هر چیزی بهخاطر بسپارید تا زمان کاشت، باید پیاز گل نرگس را در انباری نگهداری کنید. هنگامی که میخواهید گیاه را بکارید، پیش از کاشت، ریشه پیاز گل را بهمدت 2 ساعت در آب ولرم قرار دهید. با فراهم کردن شرایط نگهداری پیاز، یک گلدان با ابعادی بزرگ و دارای زهکشی مناسب تهیه کنید. روی هر ساقه این گل یک شاخه با ۵ عدد غنچه میتواند رشد کند؛ اگر این گیاه را در گلدان میکارید، حتما از گلدان سفالی استفاده کنید تا در صورت سنگین شدن گلها از بین نروند.
در قدم بعدی پیاز نرگس را با کمی فاصله و به گونهای بکارید که در عمق ۱۰ سانتیمتر در زیر خاک قرار بگیرد و فضای اطراف آن با خاک پوشیده شود. بعد از کشت پیازها، گلدان را کمی آبیاری کرده و آن را در مکانی در معرض نور آفتاب قرار دهید. مدتزمان رشد پیاز ممکن است 2 تا 3 هفته طول بکشد؛ توجه کنید تا زمان جوانه زدن گل، نیازی به آبیاری گیاه نیست. بعد از رشد ساقهها برای رشد بهتر و سریعتر گیاه میتوانید از کودهای تقویتی استفاده کنید.
چه فصلی برای پرورش گل نرگس مناسب است؟
بهترین زمان برای کاشت پیاز گل نرگس تابسنه فصل تابستان در ماههای مرداد و شهریور و برای پیازهای نرگس زمستانه از مهر الی آذر و دی جهت گذراندن نیاز سرمایی می باشد. علاوهبر این، برای نرگس های تابستانه در اسفند هم امکان کشت پیاز گل نرگس وجود دارد. فصل برداشت گل نرگس شیراز از اوایل پاییز شروع میشود و تا اواخر اسفند به پایان میرسد. بیشترین گل نرگس شیراز در سطح ایران در استان فارس (کازرون و خَفر) و استان خوزستان (بهبهان) تولید میشود.
شرایط نگهداری گل نرگس چگونه است؟
این گل مانند هر گیاه دیگری به مراقبت نیاز دارد. توجه داشته باشید، نوعی ماده شیمیایی در این گل وجود دارد که ممکن است برای حیوانات خانگی خطرناک باشد، پس بهتر است آن را دور از دسترس اطفال و حیوانات خانگی قرار دهید.
خاک و کوددهی
نرگس از دسته گل های پیازی شناخته میشود و به خاک سبک و زهکشی شده علاقه دارد. توجه کنید گل نرگس نسبت به خاکهای سنگین و رسی حساس است؛ در صورتی که خاک گلدان یا باغچه رسی است برای اصلاح آن، کمی شن را با خاک ترکیب کنید. خاک مناسب برای پرورش گل نرگس در گلدان ورمی کمپوست و در باغچه کودهای حیوانی است. اگر بعد از کاشت، پیازها رشد زیادی نداشتند به آن کود اضافه کنید.
آبیاری
نرگس جز گیاهانی است که نسبت به آبیاری زیاد حساس است و افراط در آبیاری باعث بزرگ شدن بیش از اندازه برگها یا باز نشدن گلهای آن میشود. پس تا میتوانید برای آبیاری گیاه نرگس، طبق یک برنامه منظم پیش بروید.
مطالعه بیشتر: نحوه نگهداری گل پتوس و پرورش آن
نور و دما
این گل برای رشد هر چه بهتر و تولید گلهای زیبا به نور آفتاب نیاز دارد. بعد از گلدهی برای مراقبت بیشتر میتوانید گلها را بهمدت چند ساعت از تابش نور مستقیم خورشید دور نگه دارید. بهطور کلی، گل نرگس در هوای سرد طول عمر بیشتری دارد. همچنین نگهداری از گیاه در دمای بالاتر، باعث پژمردگی زودتر گلها میشود.
راز افسانه ای گیاه نرگس
در افسانههای یونان، نارسیس یک پسر بچه زیبا بوده که در حوضچه چهره خود را مشاهده کرده و عاشق خودش میشود. امکانپذیر نبودن این وصال باعث شد که این شخصیت هرروز نسبت به قبل ضعیفتر شده و آخر در حال تماشای تصویر خود، بمیرد. پس از مرگ این پسر، گلهای زرد زیبایی در محل مرگ آن روییده که بسیاری از افراد، رشد آنها را بهخاطر مردن این پسر میدانستند. همین موضوع باعث شد که این گلها به نارسیس یا نرگس معروف شوند. یک اختلال هم در روانشناسی وجود دارد که نارسیسیسم یا عشق به خود نامیده میشود که برگرفته از همین داستان است.
گل نرگس نماد چیست؟
بنا بر عقیده بسیاری از مردم در سطح جهان، از گل نرگس بهعنوان نشانه ارتباط عاشقانه و شادی یاد میشود. همچنین این گل نمادی از تولد دوباره و آغاز زندگی جدید است. از دیگر نمادهای نرگس، نویدبخش فرارسیدن فصل بهار، آرامش و احترام است. در افسانههای چینی، رویش گل نرگس زرد نشانه خوششانسی است. در ولز، گیاه نرگس بهعنوان گل ملی شناخته میشود و طبق اعتقاد آنها، نماد ثروت و خوشبختی است. مردم ولز بر این باور هستند که هر کسی شکوفه زدن اولین نرگس را ببیند، 12 ماه بعد به ثروت زیادی میرسد.
با توجه به اینکه نرگس نشانه شادی، امید و زندگی دوباره است، در انجمن سرطان آمریکا فعالیتی با نام روزهای نرگس زرد راهاندازی شده است. در این انجمن علاوهبر کمک به بیماران سرطانی به آگاهی مردم درباره سرطان پرداخته میشود. در میان مردم آلمان این گل از محبوبیت قابل توجهی برخوردار است. البته طبق نظر عدهای از مرغداران، این گل نماد بدشانسی است، زیرا باور دارند که مانع تخمگذاری مرغها میشود!
کاربردهای گل نرگس
از قیمت این گل و بازار داغ آن خبر دارید؟ در صورتی که به فکر تولید گل و گیاه هستید، این گل میتواند منبع درآمد خوبی برای شما باشد. از مهمترین خواص گل نرگس میتوانیم به استفاده از آن برای درمان و پیشگیری از سرماخوردگی اشاره کنیم. همچنین در برخی کشورها از ترکیبات نرگس در زمینه درمانی برای تولید داروی آلزایمر استفاده میشود.
این گل یک درمان مؤثر برای بهبود افسردگی بهحساب میآید. با وجود عطر و رایحه دلنشین این گل از آن در زمینه آرایشی، بهداشتی و عطرسازی استفاده میشود.
آیا گیاه نرگس سمی است؟
در کنار زیبایی و خواص فوقالعادهای که این گل دارد، درصورتی که رعایت نکنید، گیاه نرگس میتواند برایتان مسمومیت ایجاد کند. این گیاه حاوی اسید اگزالیک بوده و بههمیندلیل میتواند برای حیوانات سمی باشد. پیازها و برگهای این گل هم سمی هستند و خوردن آنها میتواند باعث ایجاد مسمومیت شود.
خواص درمانی گل نرگس
اگر تصور میکنیم که گل نرگس فقط برای زیبایی کاشته میشود، سخت در اشتباه هستید. این گل علاوهبر زیبایی و عطر خوش، خواص درمانی مختلفی هم دارد. برای مثال در برخی از انواع گل نرگس مادهای به نام گالان وجود دارد که از آن برای پیشگیری و بهبود آلزایمر استفاده میشود. همچنین این گل برای درمان افسردگی هم کاربرد دارد، بهشکلی که مصرف آن میتواند مقدار قابل توجهی انرژی مثبت در بدن ایجاد کند. تحقیقات نشان داده که در گیاه نرگس مادهای به نام آلکالوئید وجود دارد. این ماده نوعی ترکیب شیمیایی است که میتواند مانع رشد سلولهای سرطانی شود. این ماده بیشتر در نرگس زرد وجود دارد.
یکیدیگر از خواص گل نرگس بهبود رشد مو است. برای این کار باید گل و ساقه گل را در آب بجوشانید و با استفاده از محلول، سر خود را بشویید. ترکیب نرگس و عسل میتواند باعث بهبود خون مردگی و سفت شدن شیر در مادرها شود. همچنین برخی از متخصصان طب سنتی، استفاده از روغن گل نرگس را برای بهبود مشکلات مثانه و باز شدن منافذ بسته پوست پیشنهاد میکنند. از آنجایی که این گل میتواند باعث مسمومیت شود، بهتر است قبل از مصرف آن با یک متخصص صحبت کنید.
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل به معرفی گل نرگس پرداختیم. اکنون میدانید گیاه نرگس نماد چیست و نحوه کاشت آن چگونه است. اگر تجربه کشت این گیاه را دارید، حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید. در صورتی که طرفدار گل های نرگس هستید برای خرید گل نرگس سراغ کدام یک از گونهها میروید؟
فروشگاه دمبرگ
سوالات متداول
- آیا گل نرگس سمی است؟
بله، در این گل مادهای با نام اسید اگزالیک وجود دارد که میتواند باعث ایجاد مسمومیت در انسان شود. همچنین گیاه نرگس برای پرندهها و حیوانات خانگی هم سمی است و نباید حیوانات آن را بخورند.
- بهترین زمان برای کاشت پیاز نرگس چه موقع است؟
این گیاه انواع مختلفی دارد و نمیتوان یک فصل کلی برای کاشت آن بیان کرد، اما معمولا انواع گل نرگس از بهار تا اواخر تابستان کاشته میشوند.
- گیاه نرگس چه خواص درمانی دارد؟
این گیاه برای درمان خونمردگی، ریزش مو، جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی، درمان افسردگی، درمان آسم و از بین بردن کرمهای معده مورد استفاده قرار میگیرد.