تکثیر و قلمه زدن شمعدانی
با شنیدن نام شمعدانی حتما ذهن شما نیز به حیاط خانه های قدیمی پر می کشد. حوضی پر از آب و شمعدانی های رنگی دور آن زیبایی های بی نظیری به ارمغان می آورند چنان که محبوبیت این گیاه را برای مدت های طولانی در دل ایرانیان جای داده است. از این رو بسیاری از افراد به دنبال تکثیر شمعدانی هستند. در ادامه اطلاعات جامعی در رابطه با روش های تکثیر این گیاه و نحوه نگهداری از آن در اختیار شما می گذاریم. اگر به این گل زیبا علاقه دارید، متن پیش رو را از دست ندهید.
انواع روش تکثیر شمعدانی
دو روش برای تکثیر این گیاه زیبا وجود دارد. روش های تکثیر و نگهداری از این گیاه بسیار آسان هستند اما در صورتی موفقیت آمیز خواهند بود که تمام جزئیات را رعایت کنید. در ادامه به این دو روش به طور مفصل می پردازیم. با ما همراه باشید و با ترفندهای گفته شده، گیاهانی زیبا پرورش دهید.
-
طرز قلمه زدن شمعدانی
اگر این روش را برای پرورش گیاه خود انتخاب کرده اید، قدم به قدم با مراحل زیر پیش روید. به این ترتیب کاشت گیاه شما با موفقیت همراه خواهد بود.
-
- ابتدا از میان ساقه های سبز اصلی و چوب مانند قلمه های مورد نظر خود را انتخاب کنید؛
- قلمه ها را به اندازه 8 الی 12 سانتی متر که هر کدام 2 یا 3 گره دارند با استفاده از قیچی یا چاقوی تیز جدا کنید؛
- برگ ها و شاخه های اضافی را حذف کنید به طوری که 5 سانتی متر از ساقه بدون برگ باشد؛
- در نهایت قلمه ها را در ترکیبی از کوکوپیت و پرلیت بکارید؛
- گلدان حاوی قلمه ها را به مدت یک هفته در محیطی نیمه تاریک قرار دهید. به این ترتیب انرژی گیاه به جای رشد برگ ها صرف ریشه زایی گیاه می شود؛
- با گذشت یک هفته نوبت به انتقال گلدان به مکان پرنور یعنی کنار پنجره می رسد؛
- در این زمان باید با استفاده از پلاستیک رطوبت مورد نیاز رشد این گیاه را فراهم کنید.
روی پلاستیک نیز باید سوراخ های ریزی ایجاد کرد که هوا جریان داشته باشد. به این ترتیب از پوسیدگی گیاه خود جلوگیری خواهید کرد.
-
روش تکثیر شمعدانی با بذر
برای کاشت بذر شمعدانی، ابتدا باید در گلدان کوکوپیت یا پیت ماس بریزید. سپس حفره هایی با قطر دو برابر بذرها روی خاک ایجاد کنید. بذرها را درون حفره ها و در عمق نیم سانتی متری خاک قرار دهید. روی بذر گل شمعدانی را با خاک بپوشانید و روی خاک را با آب پاش مرطوب کنید. در نهایت باید روی گلدان پلاستیک بکشید که در تامین رطوبت مورد نیاز گیاه نقش به سزایی دارد. با گذشت 3 الی 7 روز بذرها جوانه می زنند. در این مدت باید گیاه را روزانه هوادهی کنید که از کپک زدن آن جلوگیری شود. با برگدهی جوانه ها باید گلدان را به مکانی با نور غیرمستقیم انتقال دهید. به این صورت از زیبایی های گل بی نظیر خود لذت خواهید برد. همچنین میتوانید با خرید بذر گل شمعدانی، انواع مختلف گل شمعدانی را پرورش دهید.
شرایط نگهداری گل شمعدانی
زمانی این گیاه تمام زیبایی های خود را به نمایش می گذارد که طراوت و شادابی آن حفظ شده باشد. تنها راه حفظ این ویژگی ها در شمعدانی نگهداری درست از این گیاه است. در ادامه مهم ترین فاکتورهای موثر در سلامت این گیاه را با یکدیگر بررسی می کنیم.
- دما: برای این که قلمه زدن شمعدانی شما با موفقیت انجام شود، گیاه را در مکانی با دمای 21 درجه سانتی گراد نگه دارید. به طور کلی بهترین دما برای نگهداری از این گیاه دمای بین 17 تا 21 درجه سانتی گراد است.
- نور: این گیاه برای رشد به نور معمولی و آفتاب مستقیم نیاز دارد. از این رو باید این گیاه را از آفتاب های شدید به خصوص در تابستان دور کنید.
- کود: اگر به دنبال تکثیر شمعدانی سالم و شاداب هستید، حتما از کود استفاده کنید. با کودهای کامل هر یک ماه یک بار گیاه خود را تقویت کنید.
- خاک مناسب: خاک مهم ترین نکته در تکثیر گل شمعدانی به حساب می آید. این گیاه را در خاک های سنگین نکارید. ترکیبی از خاک برگ، خاک باغچه، کود گاوی پوسیده و شن گزینه ایده آلی برای این گیاه محسوب می شود.
- آبیاری: به طور کلی شمعدانی نیاز آبی زیادی ندارد. این گیاه را باید زمانی که خاک آن تا عمق 4 سانتی متری خشک شد، آبیاری کنید.
بییشتر بخوانید: نگهداری گل قاشقی
مشکلات، بیماری ها و درمان گل شمعدانی
چنانچه در نگهداری از گیاه خود کوتاهی کرده باشید، قلمه زدن شمعدانی ها موفقیت آمیز نخواهد بود. در این موارد گیاه دچار بیماری یا مشکلاتی می شود که آن ها را با علائم ظاهری نشان می دهد. با آگاهی از این علائم ظاهری درمان و مقابله با بیماری ها نیز آسان می شود. در ادامه به برخی از بیماری های این گیاه اشاره می کنیم.
-
-
بوته میری شمعدانی
-
از آفات تهدید کننده این گیاه شته و کنه است. وجود این دو آفت در شمعدانی نتیجه ای جز بوته میری این گیاه به دنبال ندارد. به منظور جلوگیری از این مشکل در گیاه خود تنها باید خاک آن را ضدعفونی کنید.
-
-
زردی برگ های شمعدانی
-
عوامل بسیای بر این مورد تاثیر می گذارد که مهم ترین آن ها آبیاری است. به این صورت که اگر گیاه خود را بیش از اندازه یا کمتر از میزان موردنیاز آن آبیاری کنید، به مرور شاهد این مشکل خواهید بود.
-
-
ناهنجاری های فیزیولوژیک شمعدانی
-
ناهنجاری های فیزیولوژیکی به جدا شدن یاخته های روزنه در سطح زیرین برگ و چوب پنبه ای شدن آن ها می گویند. اما دلیل این ناهنجاری ها چیست؟ زمانی که تورژسانس فشار زیادی به گیاه در شب وارد می کند، شاهد این مشکل هستیم. در این زمان روزنه های گیاه بسته است؛ از این رو تبخیر و تعرق نیز کاهش می یابد؛ اما سیستم ریشه ای گیاه فعالیت می کند. به این ترتیب انتقال آب به برگ ها ادامه خواهد داشت و این مشکل به وجود می آید.
-
-
پوسیدگی ریشه گل شمعدانی
-
در تکثیر شمعدانی باید به آبیاری آن توجه ویژه ای داشته باشید. درست است که گیاه برای رشد خود به آب کافی نیاز دارد؛ اما آبیاری بیش از اندازه نتیجه ای جز پوسیدن ریشه گیاه در پی نخواهد داشت. از این رو گیاه خود را به اندازه نیاز آن آبیاری کنید.
-
-
تارهایی روی برگ های شمعدانی کشیده شده
-
ابتدا باید تارهای موجود بر برگ های گیاه خود را با دقت بررسی کنید. در صورتی که این تارها مربوط به حشره عنکبوت هستند، هیچ خطری گیاه شما را تهدید نمی کند. در غیر این صورت تنها دلیل وجود این تارها وجود آفتی به نام کنه است. این آفت تنها با سمپاشی گیاه از بین می رود.
-
-
مگس هایی سیاه به دور گیاه در حال پروازند
-
اگر وجود مگس ها در اطراف گیاه شما را آزرده خاطر می کند، روی خاک گیاه را با سنگریزه یا سنگ های زینتی بپوشانید. عصاره سیر نیز در مبارزه با این مشکل به شما کمک می کند. با این ترفند از زیبایی های گیاه خود لذت خواهید برد.
-
-
نوک برگ های شمعدانی قهوه ای شده اند
-
تنها دلیل این مشکل تشنگی گیاه است که خشکی هوا نیز در این مورد بی تاثیر نخواهد بود. از این رو در آبیاری و تامین رطوبت مورد نیاز شمعدانی خود تجدید نظر کنید.
-
-
گل ندادن شمعدانی
-
اگر به تکثیر شمعدانی روی آورده اید اما گیاهان شما گل نمی دهند، باید فاکتور نور را در محیط نگهداری گیاه بررسی کنید. با انتقال گیاه به مکانی پرنور حتما این مشکل رفع خواهد شد. البته کوددهی در این مورد تاثیر به سزایی دارد.
-
-
قرمز شدن برگ های شمعدانی
-
این مشکل تنها به دلیل کمبود فسفر به وجود می آید. البته سردی محیط نیز در این مورد تاثیر دارد. دمای هوای سرد منجر به نامحلول شدن فسفر مورد نیاز گیاه در خاک می شود. از این رو فسفر به اندازه کافی در اختیار گیاه قرار نمی گیرد. این مشکل به سادگی با تنظیم دمای هوا قابل حل است.
-
-
ریزش گل های شمعدانی
-
اگر گیاه خود را در محیطی گرم و خشک نگهداری می کنید، با این مشکل مواجه خواهید شد. با تغییر شرایط محیطی این عامل را برطرف کنید. تغییر ناگهانی دما نیز اثرات سوئی بر گیاه می گذارد که ریزش گل یکی از این اثرات خواهد بود.
نکات مهم در کوددهی گل شمعدانی
گیاهان ابتدا مواد غذایی مورد نیاز خود را برای ادامه حیات از خاک دریافت می کنند. به مرور زمان خاک ها دیگر توانایی تامین مواد غذایی گیاهان را ندارند. در این زمان باید با کوددهی خاک گیاه و به دنبال آن خود گیاه را تقویت کرد. شمعدانی نیز جهت رشد و ظاهر بهتر به تغذیه مناسب نیاز دارد. همچنین به منظور تسریع رشد در تکثیر شمعدانی باید عناصر غذایی مورد نیاز گیاه برآورده شود.
چنانچه قصد خرید کود مخصوص گل شمعدانی پوکون هلند را داشته باشید میتوانید سفارش خود را از طریق فروشگاه گل و گیاه دمبرگ ثبت کنید.
تنها راه تامین مواد غذایی این گیاه کوددهی به آن است. اما در کوددهی به شمعدانی باید جانب احتیاط را رعایت کنید و کود را به میزان مورد نیاز در اختیاز گیاه خود قرار دهید. کوددهی بیش از اندازه گرچه رشد شمعدانی را افزایش می دهد؛ اما منجر به کاهش گلدهی این گیاه می شود. از این رو به میزان توصیه شده هر محصول توجه کنید. لازم به ذکر است که کوددهی به این گیاه در فصول سرد سال کاهش می یابد.
اگر علاقه شما به این گیاه به اندازه ای است که به دنبال تکثیر شمعدانی از طریق کاشت بذر این گیاه هستید، بذر آن را از فروشگاه اینترنتی دمبرگ تهیه کنید. البته گلدان های حاوی گونه های مختلف از شمعدانی ها نیز در وب سایت ما وجود دارد. با خرید آنلاین محصول مورد علاقه خود گیاهی زیبا و نوستالژی در منزل پرورش دهید.