نحوه کاشت بذر شبدر
شبدر گیاهی سه برگی است که گونههای مختلفی دارد. کاشت شبدر بهعنوان خوراک دام از مصارف مهم این گیاه به حساب میآید که برای تأمین علوفه و تغذیه حیوانات استفاده میشود. این گیاه دارای خواص درمانی فراوانی است که به روشهای مختلف مورد استفاده افراد قرار میگیرد. کاشت شبدر، مانند بسیاری دیگر از بزیجات با خرید بذر کاشت آن صورت میگیرد؛ نحوه کاشت بذر شبدر مراحل سادهای دارد، بهطوری که کشت آن را میتوان در خانه هم انجام داد. اگر میخواهید از صفر تا صد مراحل کاشت تا زمان برداشت شبدر مطلع شوید تا پایان این مطلب با دمبرگ همراه باشید.
معرفی بذر شبدر
شبدر از گیاهان چند ساله و از جمله گیاهان قدیمی به حساب میآید که از دیرباز توسط کشاورزان کشت میشده. این گیاه از خانواده فاباسه و نخود به شمار میرود. میوههای شبدر ظاهری بسیار کوچک دارند و تعدادی دانههای ریز درون کاسهای از گلهای آن دیده میشود. خواص بذر شبدر باعث شده این گیاه از ارزش غذایی بالایی برخوردار باشد. شبدر بیشتر برای تغذیه دام کاربرد دارد. همچنین بذر شبدر خوراکی در درمان بسیاری از بیماریها تأثیرگذار است. گیاه شبدر در مناطق معتدل و مرطوب رشد بهتری دارد.
گلهای شبدر از گیاهان موردعلاقه زنبورعسلها به شمار میرود که بیشتر این حشرهها را به خود جذب میکند. گیاه شبدر از نظر ظاهری، شبیه به یونجه است. تفاوت مهم شبدر با یونجه، درصد بیشتر قند آن نسبت به یونجه است. برگهای گیاه شبدر بهطور معمول بیضیشکل و دارای سه برگچه است. با توجه به اینکه شبدر گونههای مختلفی دارد، این گیاه در رنگهای قرمز، سفید، آبی، ارغوانی، زرد، نارنجی، سبز و… یافت میشود.
انواع بذر شبدر
همانطور که گفته شد، گیاه شبدر گونههای مختلف در رنگهای متنوعی دارد. در ادامه به سه مورد از مهمترین انواع بذر شبدر اشاره کردهایم که میتوانید هر یک را به دلخواه از دمبرگ خریداری کنید.
شبدر قرمز
این نمونه در مناطق مرطوب با دمای معتدل یا خنک به خوبی رشد میکند. شبدر قرمز گیاهی چندساله است و البته عمر کمی دارد. از مشخصات ظاهری شبدر قرمز، برگهای کرکدار با علامت نعل اسبی و گوشوارکهایی با رگههای قرمز بر روی آن است.
این نمونه به دو گروه شبدر قرمز یک چین و شبدر قرمز دوچین تقسیم میشود. شبدر قرمز یک چین بزرگتر است، ولی دیرتر گل میدهد. همچنین شبدر یک چین در برابر سرمای زمستان مقاومت بیشتری دارد. شبدر قرمز در مرحلهای که بهصورت خوابیده است در برابر چرای متراکم مقاومت دارد. از شبدر قرمز در سال دوم رشد، میتوان بهعنوان علوفه خشک برای تغذیه دام استفاده نمود.
شبدر سفید
شبدر سفید دارای ریشههایی دائمی در خاک است که طول ریشهها به یک متر میرسد. شبدر سفید، ساقههای خزنده دارد؛ ساقههای اینگونه از شبدر توخالی، پوک و گاهی پوشیده از کرک است. برگها و دمبرگهای شبدر سفید، اکثرا فاقد کرک هستند و از محل این گرهها، برگها و گلها خارج میشوند.
شبدر سفید بهطور معمول گیاهی دائمی است، ولی در بعضی مناطق از آن بهعنوان گیاه علوفه زمستانه یک ساله هم استفاده میشود. یکی از مزایای شبدر سفید، امکان کاشت شبدر چمنی با شبدر سفید بهصورت مخلوط است. شبدر سفید در شرایط آبوهوایی مرطوب، سرد و خاکهای دارای آهک و فسفر رشد خوبی دارد.
شبدر برسیم (لاکی یا مصری)
این گیاه یکی از گیاهان علوفهای مهم خاورمیانه و شمال آفریقا بهشمار میرود. نامهای دیگر شبدر برسی، لاکی و مصری است. طبق شنیدهها بذر این گیاه از سوریه به مصر و فلسطین منتقل شده است. شبدر برسیم را میتوان در مناطقی که باران زمستانه دارد و زمستانهای آن معتدل است، بدون نیاز به آبیاری کشت نمود.
البته باید بدانید که برای تولید محصول زیاد در دراز مدت، آبیاری ضرورت دارد. شبدر برسیم در انواع خاکها مانند شنی تا لومی سنگین در صورتی که خاک بهخوبی زهکشی شده باشد، رشد مییابد. شبدر لاکی در خاکهای آهکی و ماسه بادی هم میتواند رشد کند، گرچه به شوری تقریبا حساس است.
برگهای شبدر مصری سه برگچهای و تا حدودی کرکدار است. از دیگر ویژگیهای ظاهری این نمونه، گلهای کوچک و رنگ زرد آن محسوب میشود. شبدر برسیم کاملا خود نابارور است و گردهافشانی توسط حشرات انجام میگیرد.
از دیگر انواع شبدر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شبدر گاوی
- شبدر خودروی
- شبدر کوهی
- شبدر توت فرنگی
- شبدر ایرانی
- شبدر شیرخواره
- شبدر نارنجی
- شبدر زیرزمینی
- شبدر برگ باریک
بیشتر بخوانید: نگهداری گل بنجامین
شرایط محیطی مناسب برای کاشت شبدر
همان طور که پیشتر گفته شد، گیاه شبدر محصول فصل خنک است؛ فصل کاشت شبدر در ماههای بهار و پاییز (دمای 10 تا 25 درجه سانتیگراد) انجام میگیرد. با توجه به اینکه بذرهای شبدر بسیار کوچک هستند، باید در عمق کم کاشته شوند تا توانایی جوانهزنی داشته باشند. بذرها برای جوانهزنی به سرما نیاز دارند تا پوسته سخت آنها شکسته شود؛ بههمینمنظور بهتر است کاشت شبدر چمنی یا دیگر انواع شبدرها را در اوایل بهار یا پاییز انجام دهید.
نحوه کاشت بذر شبدر پیچیدگی زیادی ندارد و با شخم زدن، تهیه خاک نیمه سبک و تأمین کود، امکان رشد گیاه فراهم میشود. بذرها در ارتباط با کوچکترین رطوبتی سبز شده و رشد مییابند.
نحوه کاشت شبدر در باغ و باغچه
توصیه میکنیم یک یا دو روز قبل از کاشت بذر شبدر در باغچه، خاک را بهخوبی آبیاری کنید. اگر میخواهید بذرها را در باغ و باغچه بکارید، بذرها را به کمک دستهایتان روی خاک بریزید. بذرها باید در عمق ۰٫۴ تا ۰٫۸ سانتیمتری خاک کشت شوند؛ سپس روی آن یک لایه نازک از خاک نرم بریزید و بهوسیله چنگال، سطح خاک را کمی زیرورو کنید تا بذرها به زیر خاک بروند. در قدم بعدی از نحوه کاشت بذر شبدر خاک را به صورتی که بذرها شسته نشوند، آبیاری کنید. توجه داشته باشید که فشار آب باید ملایم باشد.
تا زمانی که بذرها جوانه نزدهاند، دقت داشته باشید که خاک خشک نشود و همواره خاک را مرطوب نگه دارید. در اوایل رشد بذرها، شبدر را بهصورت روزانه آب دهید تا خاک همیشه مرطوب باشد. بعد از رشد و تکامل کامل گیاه، هر زمان که خاک خشک شد آن را آبیاری کنید. مدتزمان جوانه زنی بذرها در صورت فراهم بودن شرایط حداکثر طی ۱۰ روز انجام میگیرد.
نحوه کاشت شبدر در گلدان
بذر سبزیجات در انواع مختلف از جمله بذر شبدر خوراکی یا انواع دیگر شبدرها را میتوانید از دمبرگ تهیه کنید و بهراحتی داخل گلدان یا ظرف مناسب بکارید. از گلدانهای زهکشی شده برای کاشت استفاده کنید و درون آن، خاک مناسب بریزید. بعد از آبیاری خاک، بذرها را روی سطح خاک ریخته و روی آن یک لایه کم از خاک بریزید تا بذرها پوشانده شوند. در مرحله بعدی از نحوه کاشت بذر شبدر در گلدان بهوسیله آبپاش، خاک را آبیاری کنید؛ توجه داشته باشید که نباید آبیاری بهطور غرقابی انجام شود، زیرا بذرها روی آب شناور میشوند.
بعد از آبیاری، گلدان را برای جوانه زنی در مکانی که در معرض نور آفتاب باشد قرار دهید. بهتر است گلدان را پشت پنجره یا بالکن قرار دهید. توجه داشته باشید، گلدان روزانه ۳ تا ۴ ساعت به نور آفتاب نیاز دارد. به دلیل اینکه بذرها در عمق کمی کاشته شدهاند، به سرعت رطوبت خود را از دست میدهند، پس نیاز است تا قبل از جوانه زنی، خاک همیشه مرطوب بماند. در صورتی که خاک خشک شود، ممکن است گیاه از بین برود. زمان برداشت شبدر 5 تا 8 هفته پس از کاشت و بعد از گل دادن گیاه است.
در این مطلب همه چیز درباره کشت و گونه های مختلف بذر شبدر توضیحاتی داده شد. در صورت تجربه کشت شبدر، اطلاعاتتان را در این زمینه برای ما به اشتراک بگذارید. برای تهیه بذر با کیفیت به سایت دمبرگ مراجعه کنید.