نکات مهم نگهداری و پرورش گیاه کراسولا
خانواده ساکولنتها به دلیل تنوع و شادابی زیاد، طرفداران زیادی دارد. گیاه کراسولا نیز یکی از گیاههای این خانواده است. این گیاه حدود 350 گونه مختلف دارد. محبوبترین نوعهای این گل، گیاه کراسولا خرفه ای و گیاه کراسولا پرفوراتا است. عواملی مانند شرایط نگهداری آسان و عمر زیاد، طرفداران این گیاه همیشه زیاد و زیادتر میشوند. گل کراسولا یا گیاه یشم یکی از گیاههایی است که میشود آن را بهصورت بونسای پرورش داد. کراسولا به دلیل انرژی و شادابی زیادی که دارد، میتواند فضای خانه را شاداب و با طراوت کند.
مختصری درمورد گیاه کراسولا
گیاه کراسولا با نام علمی Crassula ovata از خانواده Crassulaceae و جنس Crassula محسوب میشود. این گیاه بومی مناطق آفریقا جنوبی است که عموما در اکثر موارد به عنوان گیاه خانگی استفاده میشود. برگهای این گیاه گوشتی بوده و همین موضوع باعث حفظ آب در برگها میشود. به دلیل ذخیره آب در برگها، این گیاه خیلی کم به آب احتیاج پیدا میکند. کراسولا گیاهی انرژیزا بهشمار میرود و میتواند فضای خانه را به خوبی شاداب کند. خیلی از طرفداران این گیاه به دلیل تبادل انرژی مثبت آن را در محیط خانه نگهداری میکنند.
برگهای کراسولا سبز رنگ و گوشتی هستند، اما در شرایط خاص برگهای آن به رنگ سرخ تغییر رنگ میدهند. ساقه این گیاه در دوره رشد، نرم شده و به یشمی تغییر رنگ میدهد، اما در شرایط خوب وقتی به بلوغ برسد، ساقه رنگ قهوهای و چوبی شکل میشود. گل کراسولا غنچهای بوده و سفید رنگ هستند. اگر به خوبی از گل نگهداری کنید، در فصل رشد، روی هربرگ غنچههایی سفید رنگ ظاهر میشود.
گیاه کراسولا به چه شرایطی نیاز دارد؟
معمولا کسانی گیاه کراسولا را برای نگهداری در خانه انتخاب میکند که وقت مراقبت زیاد از گل را نداشته و برای تکثیر گیاهان نیز امکان خرید بذر یا پیاز گل و مراقبت از آن تا رسیدن به بلوغ را ندارند.. با این تفاسیر حتما به این نتیجه رسیدهاید که شرایط نگهداری از گیاه کراسولا نباید زیاد هم سخت باشد. در ادامه شما را با شرایط نگهداری گیاه کراسولا آشنا میکنیم.
دمای مناسب نگهداری گل کراسولا
گیاه کراسولا در دمای بسیار کم حتی صفر درجه سانتیگراد هم میتواند سرحال بماند، اما باید برای احیای گیاه کراسولا، دمای مورد نیاز را رعایت کنید. دمای مورد نیاز این گیاه 24 تا 15 درجه سانتیگراد است. اگر نمیتوانید این دما را برای گیاه فراهم کنید، بهتر است اجازه ندهید دمای محیط رشد گیاه کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد شود. در غیر این صورت گیاه دچار پوسیدگی شده و نابود میشود.
کوددهی این گیاه باید حداقل ماهی یک بار انجام شود. کود کامل با فورمول 10-10-10 بهترین نوع کود برای گیاه کراسولا است، البته در صورت نیاز میتوانید غلظت کود را پایین بیاورید. تعویض گلدان برای این گیاه باید حداقل در فاصله زمانی دو یا سه سال انجام شود. بهترین فصل برای تعویض گلدان فصل بهار است و بهتر است گلدان زیاد بزرگ نباشد تا تمرکز گیاه روی رشد نباشد.
بیشتر بخوانید: نگهداری گل بنجامین
نور مورد نیاز گل کراسولا
معمولا گیاه کراسولا میتواند نور مستقیم خورشید را تحمل کند، اما اگر گیاه را در محیطهایی با نور کم یا زیاد جابجا کنید، ممکن است به آن آسیب برسد، پس توجه داشته باشید که نباید محیط آن را زیاد تغییر ندهید.
به طور کلی کراسولا به مکانی روشن احتیاج دارد تا رشد خوبی داشته باشد. مشکلاتی که با این کار شروع میشود چروکیدگی برگهای گل است. اما اگر میخواهید گیاه را در معرض نور مستقیم خورشید عادت دهید، نباید به چروکیدگی توجه کنید و اجازه دهید گیاه به نور خورشید عادت کند. جالب است بدانید این گیاه نور صبح تا بعد از ظهر را بیشتر از نور بعد از ظهر به بعد دوست دارد به همین دلیل بهتر است صبح تا ظهر گیاه را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. دلیل این کار این است که دمای هوا در صبح پایینتر از بعد از ظهر است و گیاه آسیب کمتری میبیند.
گیاه کراسولا جز گیاهانی است که اگر نور خورشید را به خوبی دریافت کند، رنگ خود را تغییر میدهد. اگر به خوبی نور خورشید در زمانهای معین به کراسولا برسد رنگ برگهای آن سرخ میشود. اگر در محلی با نور کم از این گیاه نگهداری کنید، گیاه کاملا پلاسیده میشود و شادابی خود را از دست میدهد. لازم به ذکر است که اگر نور محلی که در آن از کراسولا نگهداری میکنید نور کمی داشته باشد، باید آبیاری گیاه هم به تناسب نور کاهش یابد. دقت کنید اگر نور مستقیم به گیاه نرسیده، باید کمکم گیاه را در معرض نور خورشید قرار دهید، در غیر اینصورت برگهای گیاه دچار سوختگی میشود.
آب مورد نیاز گیاه کراسولا
همانطور که اشاره کردیم، گیاه کراسولا به آبیاری زیادی احتیاج ندارد. آبیاری کراسولا در زمستان و تابستان تقریبا یکسان است. بهدلیل نداشتن استراحت در زمستان، آبیاری این گیاه را نباید در زمستان قطع کرد، اما بهتر است کمتر از فصلهای دیگر به کراسولا آب دهید. آبیاری این گیاه باید وقتی انجام شود که خاک خشک شود یا به اصطلاح وقتی که رطوبت خاک کم شد. در زمستان وقتی به گیاه آب دهید که رطوبت خاک به 1-2 سانتی متری خاک برسد. فرقی نمیکند زمستان است یا تابستان، بهتر است در هرشرایط جوی ممکن قبل از آبیاری رطوبت خاک را بررسی کنید.
مهمترین ویژگی خاک گیاه کراسولا، زهکشی مناسب است. اگر خاک، زهکشی مناسب نداشته باشد آب اطراف ریشه میماند و این موضوع باعث بروز مشکلات جدی میشود. به زبان سادهتر خاک کراسولا باید سبک باشد تا آب اضافه بهراحتی از گلدان و خاک خارج شود. اگر در نوع خاک و ترکیب آن شک دارید یک مثال برایتان میزنیم تا ترکیب خاک را بهتر درک کنید. برگ + کوکوپیت + پرلیت یک ترکیب سبک و خوب برای گیاه کراسولا است. به عنوان مثال میتوانید از پیت ماس و شن یا پرلیت استفاده کنید.
روش های تکثیر گیاه کراسولا
معروف ترین روش تکثیر کراسولا تکثیر قلمهای است. این نوع تکثیر به راحتی از طریق قلمهای از ساقه یا برگ انجام میشود. اما تا زمانی که قلمه دارای ریشه میشود، باید توجه زیادی به گیاه کنید. هنکامی که قلمه در حال ریشهزایی است، باید رطوبت محل را به پایینترین حد ممکن برسانید. دلیل این موضوع این است که کراسولا یک ساکولنت بوده و این موضوع برایش از اهمیت بالایی برخوردار است. برای تکثیر گل کراسولا یا قلمه زدن این گیاه، به یک چاقو تیز و قیچی تیز، شن و پرلیت برای مخلوط خاک و چند گلدان کوچک احتیاج دارید.
برای مشاهده قیمت و خرید گل پتوس میتوانید به صفحه فروشگاه مراجعه نمایید.
بیماری های گل کراسولا و روشهای درمان آن چیست؟
- شپشک آرد آلود و شپشک شپردار دو نوع شپشک است که در اکثر موارد کراسولا را از پا در میآورند. لازم به ذکر است که نباید وقتی این گیاه دچار این بیماریها میشود، نباید از مالاتیون برای درمان آن استفاده کنید. دلیل این حرف این است که کراسولا به مالاتیون حساسیت دارد.
- بیماریهای قارچی جز بیماریهای این گیاه است. بیماریهای قارچی وقتی بروز پیدا میکنند که آبیاری گیاه درست انجام نشود، اگر نور مناسب را برای گیاه فراهم نکنید، این گیاه دچار بیماریهای قارچی میشود.
- اگر گیاه دچار پوسیدگی ساقه شده و منطقهای پوسیدگی دارد، حتما سریع مکانهای که پوسیدگی دارد را از ساقه جدا کنید تا مشکل جدیتر نشده، اگر پوسیدگی به ریشه برسد به صورت کلی گیاه از بین میرود.
- سفیدک پودری یک نوع بیماری قارچی است که بعد از مدتی میتواند به صورت کلی برگهای گیاه را خشک کند. نشانه بارز این بیماری بروز سفیدکهای نقطهای روی برگهای گیاه است.
- ارونیا یا erwinia یکی از جدیترین بیماریهای کراسولا است که باعث پژمردگی این گیاه میشود. این بیماری جز معدود بیماریهایی است که در طول زمان هیچ درمانی ندارد. تنها درمان این بیماری دور انداختن گیاه است، اگر این بیماری را روی گیاه مشاهده کردید، گلدان این گل را کنار دیگر گیاهها قرار ندهید، زیرا بیماری در محیط پخش شده و باعث مبتلا شدن دیگر گیاهها هم میشود.
- یکیدیگر از بیمارهای ویروسی که میتواند کراسولا را نابود کند، حلقه سیاه است. این بیماری راه درمانی ندارد و باید فقط برگهای بیمار را جدا کنید. نشانه اصلی این بیماری بروز حلقههای سیاه رنگ روی برگها است. این حلقهها زیر برگها پیدا میشوند.
ما در این مطلب به سوال نحوه کاشت و نگهداری از گیاه کراسولا چیست پاسخ دادیم. امیدواریم توانسته باشیم اطلاعاتی کامل برای نگهداری و تکثیر گیاه کراسولا در اختیارتان قرار داده باشیم. خوشحال میشویم نظراتتان را درباره این گیاه با ما به اشتراک بگذارید.