نحوه کاشت گل گازانیا
اگر علاقه زیادی به ایجاد یک فضای دوستداشتنی و شیک در خانه دارید، چه گیاهی بهتر از کاشت گازانیا! گل های گازانیا از گیاهان زیبا و محبوب برای پرورش در خانه شناخته میشوند. در صورتی که خیالتان تا حد زیادی از تابش نور خورشید به محیط خانه خاطرجمع است، با تهیه بذر باکیفیت از دمبرگ برای کاشت گازانیا در گلدان اقدام کنید. در این مقاله با ما همراه شوید تا ضمن آشنایی با گل گازانیا با روش کاشت گل گازانیا در گلدان یا باغچه و شرایط مناسب پرورش گیاه گازانیا آشنا شوید.
معرفی بذر گل گازانیا
گازانیا با 16 گونه مختلف، یکی از گیاهان علفی و گلدار آفریقایی شناخته میشود. بر اساس گفتهها، نام گیاه گازانیا برگرفته از اسم محققی ایتالیایی-یونانی، تئودور گازا است. از مشخصات ظاهری گل های گازانیا، سطح رویی صاف برگها (سبزرنگ) و کرکدار بودن پشت آنها (سفیدرنگ) است. از دیگر ویژگیهای ظاهری گیاه، براق و درخشندگی آن محسوب میشود.
یکی از راههای تشخیص گیاه در صورت گلدار نبودن، از طریق پشت برگهای آن است. احتمالا با خودتان بگویید، گل گازانیا چند ساله است. اگر گازانیا در مناطق سرد باشد، عمر آن یک ساله و در مناطق معتدل، میتواند چندین سال رشد کند.
مراحل و روش کاشت بذر گل گازانیا در باغ و باغچه
کاشت گل گازانیا در باغچه از 3 روش انجام میگردد. در ادامه به شرح کامل نحوه کاشت گل گازانیا پرداخته شده است؛ شما میتوانید متناسب با شرایط، یکی از این روشهای گفته شده را برای کشت گیاه انتخاب کنید. تقریبا میزان بازدهی همه این روشهای کاشت برابر بوده و فقط شما نسبت به شرایط محیطی باید یکی از آنها را انتخاب کنید.
نحوه کاشت گل گازانیا از طریق بذر
از آسانترین راه های تکثیر گازانیا، کشت گیاه از طریق بذر است. قبل از کشت گیاه، بستر را با غبارپاشی خیس کنید، از آبیاری بیش از حد خاک بپرهیزید، زیرا بذرها پوسیده میشوند. سپس، بذرها را در عمق 3 تا 6 سانتیمتری در خاک سبک (مخلوطی از خاکبرگ، خاک معمولی و شن) بکارید.
پس از کاشت بذرها، روی آنها 3 میلیمتر کمپوست نرم بریزید. در آخر روی بذرها پلاستیک بکشید تا هوا مرطوب باقی بماند. طی گذشت 10 تا 14 روز، بذرها سبز میشوند؛ بذرهای سبز شده (نشاءها) را از خاک بیرون آورده و به باغچه یا گلدان منتقل کنید.
بیشتر بخوانید: گلهای آپارتمانی سایه دوست
قلمه زنی؛ نحوه کاشت گل گازانیا
روش دیگر برای تکثیر گیاه، قلمهزنی است. برای قلمهزنی از ساقههای جدید، قلمههایی به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر تهیه کنید. در زمان قلمه گرفتن، از ساقههایی که گل یا غنچه دارند، قلمه نگیرید؛ اگر ساقه گل یا غنچه داشته باشد، ریشهزایی قلمه کم است. در قدم بعدی، برگهای انتهای قلمه را جدا کنید، به گونهای که حداقل ۲تا 3 سانتیمتر از قلمه بدون برگ باشد.
سپس قلمهها را در دمای ۱۸ درجه سانتیگراد در خاک بکارید. بهتر است برای حفظ رطوبت لازم قلمهها، روی آنها را با پلاستیک بپوشانید. هنگامی که ریشهها ۳ سانتیمتر شود، میتوانید قلمهها را جابهجا کنید.
تکثیر گل گازانیا از طریق بوته
آخرین روش برای تکثیر این گیاه، کشت از طریق تقسیم بوته است. اگر میخواهید کشت از طریق بوته را امتحان کنید، ابتدا اجازه دهید تا گیاه رشد کند. همچنین به مدت چند روز به گیاه آب ندهید تا خاک آن خشک شود؛ این کار برای خروج راحتتر گیاه انجام میشود. اگر گل در گلدان است، ابتدا به گلدان چند ضربه بزنید تا گیاه بهراحتی جدا شود. سپس، خاک را به آرامی از ریشه جدا و دقت کنید به ریشه آسیبی وارد نشود. بوته را برای کشت به دو یا چند قسمت تقسیم کرده و آنها را در گلدانهای جداگانه بکارید.
پرورش و کاشت بذر گل گازانیا در گلدان
عمق کاشت بذرها در گلدان بین 3 تا 6 سانتیمتر است. از نکات مهم کاشت گازانیا در گلدان پوشاندن پلاستیک شفاف روی گلدان است تا به صورت مرطوب حفظ شود. بعد از کشت، گلدان را در مکانی روشن، ولی دور از نور مستقیم خورشید بگذارید. با گذشت مدتزمانی، حدود سه هفته گیاه سبز خواهد شد. بعد از جوانهزنی، روزانه گیاه را چند ساعت در معرض مستقیم نور آفتاب قرار دهید.
بهترین زمان کاشت گل گازانیا
زمان مناسب کاشت بذر گازانیا بهطور مستقیم در خاک باغچه، در اوایل فصل بهار است. اگر در فصول سرد سال قصد کشت دارید، توصیه میکنیم 6 هفته قبل از شروع بهار در گلخانه یا فضای خانه اقدام به کاشت بذرها کنید. بعد از جوانه زنی بذرها، آنها را برای کشت به گلدان منتقل کنید.
شرایط نگهداری گل گازانیا
روش نگهداری از این گیاه ساده است و با مهیا کردن شرایطی مانند نور نسبتا زیاد، دمای ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد و آبیاری به مقدار نیاز میتوانید از گل گازانیا به بهترین شکل نگهداری کنید. برای اطلاع از بهترین شرایط نگهداری و پرورش گل گازانیا به موارد زیر نیز توجه کنید.
نور مناسب
گل گازانیا برای رشد و پرورش ایدهآل، روزانه به ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. در صورتی که قصد کاشت گازانیا در گلدان را دارید، برای رشد و پرورش هر چه بهتر گیاه، آن را در مقابل پنجره آفتابگیر بگذارید. در حالتی که نور کافی به گل گازانیا نتابد،گیاه نمیتواند بهخوبی گلدهی کند. اگر دنبال آشنایی با نحوه کاشت گل گازانیا را در فضای باز مانند باغچه هستید، محلی را انتخاب کنید که گیاه در معرض بیشترین تابش نور قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: گل بنجامین
دمای مناسب
بهترین دما برای رشد و پرورش خوب گیاه گازانیا بین ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد محسوب میشود. قسمت طوقه و زیرزمینی گیاه گازانیا تا دمای صفر درجه سانتیگراد را تحمل میکند. اگر دما کمتر از ۱۵ درجه سانتیگراد شود، گلدهی گیاه کاهش مییابد و به دنبال آن، برگسار گیاه زرد شده و در مدتزمان کوتاهی گیاه از بین میرود. گفتنی است، این گیاه در برابر گرما مقاومت دارد و تنها با آبیاری کافی، میتواند مراحل رشد و گلدهی را به پایان برساند.
خاک موردنیاز
گیاه گازانیا شرایط سازگاری و رشد در بیشتر خاکها، حتی خاکهایی که دارای مواد مغذی خیلی کمی هستند را دارد. گرچه برای رشد خوب گیاه، بهتر است خاک زهکشی شده باشد تا آب در خاک باقی نماند. ماندن آب در منافذ خاک باعث پوسیدن ریشه و در نتیجه از بین رفتن گیاه میشود. ترکیب مورد نیاز برای کاشت گازانیا در گلدان استفاده از خاکبرگ، خاک باغچه و مقداری شن است.
فاصله مناسب بین کاشت هر گیاه باید ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر باشد. پس از کشت، اطراف هر گل خاکبرگ بریزید تا یک لایه خاکبرگ مالچ ایجاد شود. هدف استفاده از مالچ، خنک نگه داشتن ریشه گیاهان است تا امکان گلدهی در تابستان را نیز داشته باشند.
آبیاری گیاه گازانیا
گل های گازانیا نسبت به خشکی مقاوم هستند، ولی شرط تولید گیاهی باکیفیت، آبیاری بهطور منظم است. به یاد داشته باشید، نباید در میزان آبیاری به گیاهان زیادهروی کنید؛ چراکه، آبیاری بیش از اندازه میتواند باعث پوسیدگی ریشهها و نابودی گیاه شود. اگر میخواهید طبق طرز کاشت گل گازانیا در گلدان پیش بروید، از گلدانهای زهکشی شده (سوراخدار) برای کشت استفاده کنید. هدف از انتخاب این نوع گلدانها، خروج آب اضافه از زیر گلدان بعد از آبیاری گل است.
کوددهی برای نگهداری از گل گازانیا
اگر در هنگام کاشت گل گازانیا از خاک مناسب (خاکبرگ، ورمی کمچوست و کود پوسیده دامی) استفاده کنید، گیاه نیازی به کوددهی نخواهد داشت. در صورتی که قصد داشتید کوددهی به گیاه را انجام دهید باید از کود محلول کامل برای تقویت گیاه استفاده کنید. زمان کوددهی به گیاه، یک بار در فصل بهار و یک بار در تابستان است.
هرس کردن گیاه
بعد از به پایان رسیدن زمان گلدهی گل گازانیا و پژمرده شدن آن، دم گل (پایه گل) را از قسمتی که به برگ متصل است، به وسیله دست یا قیچی جدا کنید. با هرس کردن، گلها تحریک شده و برای رشد بعدی آماده میشوند.
بیشتر بخوانید: با دوام ترین گیاه آپارتمانی
آفات و بیماری های گل گازانیا
شایع ترین آفات گل گازانیا شامل شته، شپشک، کنه تار عنکبوتی و آرد آلو هستند. برای درمان گیاه مبتلا به آفات گفته شده از سموم سیستماتیک استفاده کنید. یکی از مهمترین بیماری های گل گازانیا ایجاد سفیدک پودری روی برگها است؛ در این بیماری روی برگها پودری سفید و خاکستری ایجاد شده و به دنبال آن، قدرت رشد گیاه کم و برگسار زرد میشود.
قارچها از دیگر بیماریهایی هستند که گازانیا به آن مبتلا میشود. قارچها باعث پوسیدگی ریشه و ساقه شده و برای جلوگیری از گسترش بیماری، بهتر است گیاهانی که علائم بیماری دارند را از بین ببرید. قارچها در شرایطی که گیاه بیش از اندازه آبیاری شود و فاقد زهکش مناسب باشد، ایجاد میشود.
باید بدانید برای رشد و پرورش ایدهآل گیاه، شرایط زیادی برای محقق شدن آن لازم است. اگر یکی از موارد گفته شده را به درستی انجام ندهید یا در زمان نگهداری از گازانیا سهلانگاری کنید، گیاه به خوبی رشد نمیکند. اگر نظری درباره کشت گازانیا در خانه دارید یا این گیاه را کشت کردهاید، تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
عالی بود سپاس