نگهداری و تکثیر گیاه دراسنا
نگهداری گیاهان در منزل علاوه بر زیبایی بصری، نقش مفیدی در سلامتی دارد. گیاهان اکسیژن را آزاد و دی اکسید کربن را جذب کرده و از این طریق ضمن تازه کردن هوا، سموم را نیز دفع می کنند. به همین دلایل نگهداری گیاهان در منزل جذاب است. دراسنا یکی از گیاهان زیبا و جذاب آپارتمانی است که بسیار پرطرفدار بوده و در اکثر خانه ها نگهداری می شود. برای آشنایی با نحوه تکثیر و پرورش دراسنا با ما همراه شوید.
آشنایی با گیاه دراسنا
گیاهان علاوه بر این که تأثیر به سزایی که در تصفیه هوا دارند، در افزایش تمرکز و بهره وری ذهنی نیز مؤثر بوده و می توانند استرس را کاهش دهند و باعث افزایش روحیه شوند. بر اساس تحقیقات انجام شده ناسا، گیاهان توان حذف حدود 87 درصد از سموم موجود در هوا را در 24 ساعت دارند. بنابراین داشتن مجموعه ای از گل های زینتی در منزل و محل کار برای هر کسی واجب است. دراسنا یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است که به دلیل برگ های زیبا و نیزه ای بسیار جلب توجه می کند و جلوه و رنگی فوق العاده به خانه می بخشد. شاخ و برگ های گرمسیری این گیاه در رنگ ها ، اشکال و الگوهای متنوعی وجود دارد و حتی به تصفیه هوا کمک می کند، بنابراین جای تعجب نیست که نگهداری دراسنا برای خانه ها و فضاهای عمومی بهترین انتخاب است. فقط کافی است با نحوه تکثیر و پرورش دراسنا آشنا شوید. ارتفاع گیاهان دراسنا در داخل خانه نهایتأ به یک متر می رسد و از نظر ظاهری، درختی بوته ای است. این گیاه از خانواده مارچوبه (Asparagaceae) و جنس dracaena است که بیش از 40 گونه دارد. شاخ و برگ های دراسنا با الگوهای رنگی زیبا نقطه کانونی عالی در هر اتاق است. همچنین این گیاه می تواند به بهبود کیفیت هوا نیز کمک کند. بدین صورت که دراسنا نقش مهمی در حذف آلودگی های موجود در هوا دارد. از جمله مواد شیمیایی خطرناکی که گیاهان دراسنا به تمیز کردن آن کمک می کنند عبارتند از زایلن، فرمالدئید و تولوئن. پاک کردن مرتب سطوح بالایی و زیرین برگها با پارچه ای مرطوب به گیاه اجازه می دهد که هوا را آزادانه تبادل کند. تکثیر و پرورش دراسنا نسبتاً ساده است، حتی دراسنا می تواند تا حدودی بی توجهی را تحمل کند. بنابراین، پرورش گل دراسنا برای علاقه مندان به این گیاه بسیار آسان است.
انواع گیاه دراسنا
دراسناها در انواع درخت و درختچه های گرمسیری وجود دارند که از جمله مهم ترین گیاهان آپارتمانی به شمار می آیند. اکثر انواع این گیاه با ساقه های چوبی عمودی، برگ های قوسی نوک تیز، بلند و شاخ و برگ های بوته ای مشخص می شوند. تکثیر و پرورش دراسنا با وجود این زیبایی ها، لذت بخش تر خواهد بود. گونه های فشرده و کوچک دراسنا برای روی میز ایده آل هستند، در حالی که انواع بزرگتر برای قرار دادن روی زمین و گوشه اتاق بسیار مناسب اند. با معروف ترین گونه های دراسنا بیشتر آشنا شوید.
Dracaena reflexa
این گونه که معمولاً با نام هایی مانند آهنگ هند یا پلومل نیز شناخته می شود، رایج ترین گونه دراسنا است. این نوع دراسنا به عنوان یکی از چشمگیرترین گیاهان آپارتمانی معروف است که برگ ها دلیل اصلی جاذبه آن هستند. این گیاه خانگی سازگار، در داخل خانه یا منطقه ای که تا حدی سایه دار است، مانند حیاط به خوبی رشد می کند.
Dracaena Marginata
این نوع از دراسنا به نام درخت اژدهای ماداگاسکار مشهور بوده و درختی همیشه سبز است که با مراقبت مناسب می تواند رشد بسیار زیادی داشته باشد. این گیاه دارای برگ های سفت قرمز مایل به ارغوانی و ساقه های باریک و خمیده است. این نوع دراسنا قادر به تحمل نور کم نیست؛ اما از آنجایی که در برابر سرما مقاوم نیست، اغلب در داخل خانه پرورش داده می شود. این گیاهان جزء بهترین گیاهان آپارتمانی به شمار می آیند چرا که در برابر خشکی بسیار مقاوم هستند. از این گیاه با عنوان پاک کننده فرمالدئید موجود در هوا نیز یاد می شود. آشنایی با انواع مختلف این گیاه شما را در تکثیر و پرورش دراسنا بسیار کمک خواهد کرد. شما میتوانید خرید دراسنا پرچمی را از سایت دمبرگ انجام دهید.
Dracaena massangeana یا دراسنا بلالی
این نوع از دراسنا که با نام هایی همچون عصا یا گیاه ذرت نیز مشهور است، بومی آفریقا و مناطق گرمسیری است. دراسنا بلالی به طور گسترده در منازل و گلخانه های خانگی نگهداری می شود. این گیاه در مقایسه با سایر گیاهان آپارتمانی ارزان است و از ارزان ترین انواع دراسنا به حساب می آید. دراسنا بلالی با ساقه های نی مانند و ضخیم و برگ های بلند مانند بند شناخته می شود. اگرچه نور طبیعی متوسط برای رشد این گیاه ایده آل است؛ اما شرایط کم نور را تحمل کرده و به آرامی رشد می کند، بنابراین این نوع دراسنا می تواند برای مدت طولانی بدون نیاز به مراقبت زیاد نگهداری شود. برای خرید دراسنا بلالی به این صفحه مراجعه نمایید.
بیشتر بخوانید: علت جمع شدن برگ گل قاشقی
روش های ازدیاد و تکثیر گیاه دراسنا
علاوه بر نگهداری فوق العاده آسان، تکثیر دراسنا نیز بسیار ساده است. تکثیر گیاه فرایندی است که طی آن باغداران قادر به پرورش گیاهان جدید می شوند. در حالی که ازدیاد دراسنا از طریق بذر امکان پذیر است، اغلب سال های زیادی برای ایجاد نهال لازم است. علاوه براین، در برخی موارد، گیاهانی که از بذر رشد می کنند، مشابه گیاه مادر نیستند. خوشبختانه بسیاری از انواع دراسنا را می توان به روش قلمه زدن نیز تکثیر کرد. تکثیر گیاه دراسنا در منزل نه تنها آسان است، بلکه بسیار کارآمدتر و مقرون به صرفه تر از خرید گیاهان جدید است. بنابراین آشنایی با بهترین و رایج ترین روش های تکثیر این گیاه برای پرورش دهندگان آن بسیار کاربردی است. تکثیر و پرورش دراسنا با کمی آگاهی از شرایط و نیازهای گیاه، بسیار آسان خواهد بود.
قلمه زدن دراسنا
دراسنا از طریق قلمه زدن به آسانی قابل تکثیر است. برای این نوع تکثیر، ابتدا قلمه هایی به طول 10 تا 15 سانتی متر با استفاده از چاقویی تیز جدا کنید. توجه کنید که قلمه باید از ساقه بدون برگ گرفته شود. سپس قلمه جدا شده را به قسمت های 5 تا 7/5 سانتی متری تقسیم کنید. هر تکه از قلمه باید دارای یک جوانه خفته باشد. برای تولید ریشه سمت پایین ساقه باید در خاک قرار بگیرد. برای کاشت هر قلمه، ابتدا قلمه ها را در هورمون ریشه زایی فرو برده و سپس در گلدان هایی مناسب قرار دهید. در این مرحله قلمه ها را با کیسه ای پلاستیکی پوشانده و در محیطی با دمای 24 درجه سانتی گراد و دور از تابش مستقیم آفتاب قرار دهید. ریشه دهی قلمه ها پس از دو ماه انجام می شود.
خوابانیدن هوایی ساقه دراسنا
خوابانیدن هوایی یکی از ساده ترین روش هایی است که در تکثیر و پرورش دراسنا مورد استفاده قرار می گیرد. برای تکثیر دراسنا با این روش به چاقویی تیز، کیسه پلاستیکی و خزه نیاز خواهید داشت. بدین صورت که برشی شیب دار در شاخه ایجاد کرده و سپس تکه ای از پلاستیک را لای قسمت برش داده شده قرار دهید. مقداری از خزه تهیه شده را به دور محل برش ساقه بپیچید. در واقع استفاده از خزه برای تأمین رطوبت مورد نیاز شاخه برای ریشه دهی است. دو هفته الی دو ماه زمان برای ریشه دهی به این روش نیاز است. پس از ریشه دهی می توانید شاخه را جدا کرده و در گلدانی مناسب کشت کنید.
کاشت بذر گیاه دراسنا
هنگام کاشت بذر دراسنا به چند نکته توجه کنید. ابتدا بذرها را از فروشگاه های معتبر خریداری کنید. سپس بذر ها را برای افزایش سرعت جوانه زنی در آب ولرم خیس کنید. یک گلدان یا سینی کاشت را با خاک مناسب پر کنید. مطمئن شوید که محفظه دارای سوراخ زهکشی در قسمت پایین است. بذرها را روی سطح مخلوط خاک بپاشید و سپس با لایه نازکی از خاک بپوشانید. در این مرحله، گلدان ها را در محیطی با دمای 20-27 درجه سانتی گراد قرار دهید که بذرها آماده جوانه زنی شوند. روی گیاهان را با پلاستیک شفاف بپوشانید که فضایی شبیه گلخانه ایجاد شود. توجه کنید که گلدان ها را باید در نور روشن و غیرمستقیم قرار دهید. هنگام جوانه زدن بذرها، پوشش پلاستیکی را بردارید. هنگامی که نهال ها دارای دو برگ واقعی هستند، آن ها از گلدان خارج کرده و در گلدان های بزرگتری با اندازه 7.5 سانتی متری انتقال دهید. در واقع کاشت بذر این گیاه یکی از روش های ساده جهت پرورش و تکثیر دراسنا است.
بهترین زمان کاشت و تکثیر گل دراسنا
آگاهی از نیازهای دمایی و رطوبتی دراسنا تکثیر و نگهداری دراسنا را راحت خواهد کرد. با توجه به این که این گیاه شرایط سرما را به هیچ عنوان نمی تواند تحمل کند، بهترین زمان برای کاشت گیاه دراسنا در اواسط تا اواخر بهار است. برای تکثیر این گیاه نیز بهترین زمان اواسط تا اواخر بهار و اواخر تابستان تا اوایل پاییز است.
مراقبت و نگهداری از گیاه دراسنا در تابستان و زمستان
دراسنا از انواع گیاهانی است که نیاز به توجه و مراقبت زیادی ندارد؛ اما آگاهی از چند نکته در مورد این گیاه به شما کمک خواهد کرد که گیاهانی شاداب و سالم داشته باشید. علاوه براین، مراقبت از گل دراسنا اوقات فراغت شما را با گذراندن وقت کنار این زیبایی ها پر می کند. یکی از مهم ترین نکات در پرورش دراسنا، مرطوب نگه داشتن خاک دراسنا است. زهکش کافی خاک برای جلوگیری از تجمع بیش از حد آب در گلدان نیز ضروری است. بنابراین انتخاب خاکی مناسب اهمیت بالایی دارد. نکته مهم دیگر موضوع تحمل سرما انواع دراسنا است که بستگی به این دارد که گیاه در گلدان یا باغچه کشت شده باشد. در حالی که برخی انواع دراسنا سرما را تحمل نمی کنند، گونه های دیگر ممکن است شرایط سرما را در مناطقی با دمای 7-8 درجه سانتی گراد تحمل کنند. گیاهانی که به عنوان گیاهان آپارتمانی پرورش می یابند، هنگام آماده شدن برای زمستان به ملاحظات خاصی احتیاج ندارند؛ اما گیاهان انتخاب شده برای کاشت در فضای باز، نیاز به اقداماتی برای کمک به گیاه در شرایط سردتر دارند. پرورش دهندگانی که در مناطقی با دمای پایین زندگی می کنند، تا حدودی می توانند با مالچ پاشی کامل در پاییز، به زمستان گذرانی بوته ها کمک کنند. با این حال، بهترین روش این است که گیاهان را بیرون بیاورید و در داخل گلدان کشت کنید. بنابراین با کمی شناخت و آگاهی از شرایط مورد نیاز این گیاه، تکثیر و نگهداری دراسنا برای شما ساده تر می شود.
نور مورد نیاز گیاه دراسنا
اگر خانه ای روشن و با نور زیاد ندارید، این گیاه کاملاً مناسب شما خواهد بود. از آنجایی که دراسنا نمی تواند در معرض نور مستقیم خورشید باشد، باید مطمئن شوید که محلی سایه با کمی روشنایی انتخاب کرده اید. این گیاهان در مکان های تاریک نیز به خوبی عمل می کنند، اما پس از مدتی گیاه به سمت نور رشد می کند. برای اطمینان از رشد مستقیم گیاهتان به آن نور کافی دهید یا گیاه را به طور منظم بچرخانید. هرگز گیاه دراسنا را در معرض آفتاب مستقیم قرار ندهید، زیرا اشعه خورشید شاخ و برگ آن را می سوزاند.
نحوه آبیاری گیاه دراسنا
دراسنا نسبت به اکثر گیاهان به آب کمتری احتیاج دارد. با غبارپاشی برگ ها با آب و انتخاب خاکی با زهکشی مناسب، گیاهان را مرطوب نگه دارید. همیشه قبل از آبیاری اجازه دهید خاک بالای گلدان خشک شود. توجه کنید که آبیاری بیش از حد ممکن است باعث پوسیدگی ریشه شود. افتادگی یا زرد شدن برگ ها می تواند نشان دهنده آبیاری بیش از حد یا زهکشی ضعیف باشد؛ اما اگر متوجه شدید که برگ های پایینی شروع به زرد شدن و افتادن می کنند، نگران نباشید. طبیعی است که برای رشد برگ های جدید، برگ های قبلی بریزد. آگاهی از نیازهای آبی این گیاه، پرورش و تکثیر دراسنا را برای شما آسان تر خواهد کرد.
خاک مناسب برای گیاه دراسنا
همانطور که می دانید دراسنا از انواع گیاهان حساس به آبیاری بیش از حد است، بنابراین در تکثیر و نگهداری دراسنا توجه به نوع خاک بسیار مهم است. بدین صورت که خاکی که انتخاب می کنید، باید آب را به خوبی تخلیه کند. خاکی با قابلیت نگهداری آب زیاد، می تواند به گیاه آسیب برساند و باعث پوسیدگی ریشه شود. ترکیبی از خاک آبدار و خاک گلدان برای دراسنا بسیار مناسب است.
دما مناسب برای گیاه دراسنا
دراسنا از گیاهان حساس به سرما است پس بهتر است برای نگهداری از این گیاه محلی با دمای گرم حدود 15 تا 24 درجه سانتی گراد انتخاب کنید. بهترین دما برای نگهداری این گیاه دماهای بالاتر از 18 درجه سانتی گراد است. نکته مهم در مورد پرورش دراسنا حساسیت بالای آن به سرما است. بنابراین در تابستان نیز نباید در معرض وسایل سرمایشی قرار بگیرد. پس برای پرورش و تکثیر دراسنا به بهترین شکل توجه به نیازهای دمایی گیاه را فراموش نکنید.
رطوبت موردنیاز گل دراسنا
دراسنا برای بهترین رشد، نیاز به شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب دارد. به همین دلیل پرورش دهندگانی که در مناطق گرم و خشک زندگی می کنند، بهتر است از دستگاه های مرطوب کننده و مه پاش برای تأمین رطوبت موردنیاز گیاه استفاده کنند.
کود مناسب برای گیاه دراسنا
دراسنا رشد بسیار کندی دارد به همین دلیل نیاز کودی آن نیز بسیار پایین است. استفاده از ترکیب کودی مناسب هر 6 تا 8 هفته یک بار به رشد بیشتر و بهتر گیاه شما کمک خواهد کرد. با فراهم کردن این شرایط برای دراسنا، تکثیر و نگهداری دراسنا به سرگرمی روزانه برای شما تبدیل می شود که از دیدن رشد گیاهتان ذوق زده شوید.
بیشتر بخوانید: تکثیر بنفشه آفریقایی
بیماری ها و آفات گیاه دراسنا
خوشبختانه دراسنا یکی از انواع گیاهانی است که در طول نگهداری با مشکلات و بیماری های کمی رو به رو می شود. بنابراین از این نظر نگرانی های شما کمتر خواهد بود؛ اما توجه به مشکلات و بیماری های این گیاه تکثیر و نگهداری دراسنا را برای شما آسان خواهد کرد. چند حشره وجود دارد که از تغذیه شاخ و برگ دراسنا لذت می برند. خوشبختانه کنترل آفات در این گیاه بسیار آسان است، به شرطی که به یاد داشته باشید که گاهی گیاهان خود را بررسی کنید. شته ها حشرات ریزی هستند که ممکن است خوشه هایی روی گیاه ایجاد کرده و آب ساقه ها، برگ ها و جوانه ها را بمکند. آلودگی می تواند باعث پژمردگی و کاهش قدرت گیاه شود. با سمپاشی منظم گیاهان با جریان قوی می توان آلودگی های خفیف را کنترل کرد. بدین صورت که هر چند روز یکبار تا زمان حضور آفات، گیاه را اسپری کنید. آلودگی های شدید را می توان با صابون حشره کش خانگی یا روغن چریش کنترل کرد. همچنین با ترکیب یک قاشق غذاخوری صابون مایع تجزیه پذیر و یک چهارم آب گرم، یک صابون حشره کش ساده برای استفاده روی این آفات تهیه کنید. برای جلوگیری بیشتر از تکثیر آفات، می توانید کمی سیر یا فلفل تند به مخلوط اضافه کنید. تا زمانی که آلودگی تحت کنترل قرار نگیرد، هر روز قسمت بالایی و پایینی برگ ها را اسپری کنید. در حالی که مراقبت از دراسنا نسبتاً ساده است، ایده خوبی است که گاه به گاه گیاهان را به طور کامل بررسی کنید که از عدم بیماری آنها اطمینان حاصل شود. پوسیدگی نرم بیماری باکتریایی است که توسط Erwinia carotovora ایجاد می شود و منجر به ایجاد لکه های نرم قهوه ای در ریشه ها و پایه ساقه همراه با بوی بدی می شود. هیچ درمانی برای پوسیدگی نرم وجود ندارد، بنابراین پیشگیری بهتر است. برای پیشگیری از این بیماری، اطمینان از زهکشی خوب خاک، آبیاری مناسب و انتخاب گیاهان عاری از بیماری به شما کمک خواهد کرد. در طول پرورش و تکثیر دراسنا، آگاهی از مشکلات این گیاه باعث می شود که در هنگام مواجه شدن با این عوامل مدیریت بهتری داشته باشید.
علت زرد شدن برگ های دراسنا
افتادگی یا زرد شدن برگ ها نشان دهنده آبیاری زیاد یا زهکشی ضعیف است. یادگیری نحوه مراقبت از دراسنا در پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی بسیار مؤثر است. علائمی مانند زرد شدن یا قهوه ای شدن برگ ها می تواند نشان دهنده کمبود مواد مغذی نیز باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و برطرف کردن زردی برگ گیاهان آپارتمانی خود، میتوانید مقاله علت زرد شدن برگ گل را مطالعه نمائید.
علت خشک شدن نوک برگ های دراسنا
در حالی که دراسنا کمتر در معرض بیماری ها و آفات قرار می گیرد، خشک شدن برگ های این گیاه یکی از مشکلات رایج است. دلیل خشک شدن نوک برگ های دراسنا، خشکی هوا، آبیاری کم، آبیاری بیش از حد، خاک آلوده و کوددهی زیاد است. بنابراین مراقبت صحیح از این گیاه و رعایت نیازها و دستورالعمل های لازم برای نگهداری گیاه که در بالا ذکر شد در پیشگیری از این قبیل مشکلات بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
کمرنگ شدن برگ های دراسنا
علت اصلی بروز این مشکل، هوای گرم و خشک است. بنابراین با کمی توجه و رسیدگی قابل پیشگیری است. بهترین راهکار برای جلوگیری از این قبیل مشکلات، قرار دادن گیاه در محلی با دمای مناسب و تأمین رطوبت گیاه با استفاده از مه پاش است.
تکثیر و پرورش دراسنا به عنوان یکی از گیاهان زینتی مناسب برای آپارتمان، با داشتن اطلاعات لازم از نیازها و شرایط مورد نیاز این گیاه، موجب بهترین نحوه نگهداری و مراقبت از گیاه خواهد شد.