نگهداری کاج مطبق در آپارتمان
داشتن گلخانه ای از گیاهان زینتی در خانه می تواند منبعی انرژی بخش و شادی آور باشد. چه در آپارتمانی کوچک و چه در خانه ای بزرگ زندگی کنید، با بردن گیاهان به خانه، متوجه تأثیر این گیاهان در سلامتی و بهبود روحیه خود خواهید شد. کاج مطبق یکی از جذاب ترین گیاهان آپارتمانی است که به دلیل داشتن برگ های زیبا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. برای داشتن گیاهی زیبا کمی وقت بگذارید و با ما همراه باشید که با شیوه های نگهداری و پرورش کاج مطبق آشنا شوید.
انواع کاج مطبق
انسان ها ارتباط فطری با طبیعت دارند و داشتن گیاهان آپارتمانی در خانه یا محل کار می تواند تأثیر فوق العاده مفیدی بر سلامت روحی و جسمی داشته باشد. تأثیر رنگ سبز گیاهان در فضای خانه همراه با عطر بی نظیر آن ها، تازگی و طراوت را به خانه شما هدیه می کند. علاوه بر این، مراقبت از موجود زنده به شما هدفی می دهد که هر بار با دیدن شکوفایی و رشد بیشتر گیاه ذوق زده می شوید. کاج مطبق با نام انگلیسی Norfolk Island pine بومی جزیره نورفولک، از جزایر نیمه گرمسیری در اقیانوس آرام است که از لحاظ موقعیت جغرافیایی بین استرالیا، نیوزلند و کالدونیای جدید واقع شده است. این گیاه از خانواده Araucariaceae است. کاج مطبق درختی زیبا با شکل متقارن، هرمی، به ارتفاع 65 متر در زیستگاه اصلی خود، با تنه عمودی مستقیم و قطر 3 متر است. نگهداری و پرورش کاج مطبق نیز بسیار ساده است. این گیاه در سراسر دنیا در انواع مختلفی وجود دارد که در اینجا به معرفی برخی از این گونه ها می پردازیم.
کاج مطبق کوکی ئی (Araucaria cookii)
این کاج بومی استرالیا بوده و با شاخه های طبقه طبقه شناخته می شود. این گیاه قابل کشت در گلدان است و می توانید به راحتی در منزل از آن نگهداری کنید. شاخ و برگ جذاب این گیاه زیبایی شگفت انگیزی به فضای خانه شما خواهد بخشید.
کاج مطبق کونینگهام (Araucaria cunninghami)
این نوع کاج مطبق با برگ های پهن و تیغ دار شناخته می شود. ارتفاع این گیاه نیز به بیش از 30 متر می رسد. این گیاه تا زمانی که جوان و کوچک است، قابل نگهداری در گلدان خواهد بود، اما پس از رشد و بزرگ شدن باید به مکانی بزرگتر انتقال داده شود.
بیشتر بخوانید: خواب بذر و انواع آن چیست؟
کاج مطبق هتروفیلا (Araucaria heterophylla)
این نوع کاج با برگ های سبز روشن و زیبا یکی از معروف ترین انواع کاج مطبق است. در صورت کشت در باغچه یا باغ، ارتفاع این گیاه به 50 متر نیز خواهد رسید. نوع گلخانه ای این گیاه که ارتفاعی حدود 160 سانتی متر دارد، برای نگهداری در گلخانه های خانگی مناسب است. شاخه های این نوع کاج مطبق مانند کاج کوکوئی ظاهری طبقه طبقه دارد.
کاج بلند اکسلسا (Araucaria excelsa)
نام این نوع کاج از منطقه بومی آن در استرالیا، نورفولک گرفته شده است. ارتفاع کاج بلند اکسلسا نیز به 50 متر می رسد؛ اما به شرطی که شرایط محیطی مساعدی برای آن فراهم شود. به طور کلی نگهداری و پرورش کاج مطبق بسیار ساده است و با راهکارهایی ساده می توان این گیاهان را به راحتی در منزل پرورش داد.
روش های کاشت و تکثیر کاج مطبق
کاج مطبق گیاهی زیبا و جذاب است که سرعت رشد بسیار بالایی در طبیعت دارد. در حالی که پرورش و تکثیر آن در خانه سختی هایی دارد که باعث شده است افراد زیادی تجربه نامؤفقی در پرورش این گیاه داشته باشند؛ اما دانستن چند نکته و رعایت دستورالعمل های لازم برای تکثیر این گیاه کافی است که به نتیجه دلخواهتان برسید. برای مراقبت از کاج مطبق و کاشت و تکثیر آن به بهترین نحو، با دو روش رایج تکثیر این گیاه بیشتر آشنا شوید.
قلمه زدن کاج مطبق از ساقه
تهیه قلمه از ساقه یکی از رایج ترین روش های تکثیر کاج مطبق است؛ اما تکثیر گیاه با این روش در خانه کمی مشکل است که با ترفندهایی که در این بخش ارائه می دهیم، کار شما آسان تر خواهد شد. در وهله اول رعایت زمان برداشت قلمه، سن گیاه مادری و تامین شرایط محیطی ضروری است. توجه کنید که قلمه هایی که از شاخه های قائم قوی تهیه می شوند، عادت رشد طبیعی را به ارث می برند، در حالی که قلمه های تهیه شده از شاخه های افقی، ریشه می گیرند، اما عادت رشد افقی را حفظ می کنند. تابستان بهترین زمان برای گرفتن قلمه این گیاه است. قلم هزدن کاج مطبق یکی از روش های آسان برای تکثیر این گیاه به حساب می آید.
- ابتدا شاخه ای مناسب با یک سال سن انتخاب کنید.
- قلمه را از انتهای این ساقه جوان با طول 15 الی 20 سانتی متر تهیه کنید.
- گلدانی به قطر 10 سانتی متر تهیه و آن را با مخلوطی از ماسه و پیتماس پر کنید.
- برگ های پایینی قلمه را حذف کنید.
- قلمه تهیه شده را درون محلول ریشه ایی (اسید ایندول بوتریک) قرار دهید.
- در نهایت قلمه را درون گلدان تهیه شده قرار دهید.
بیشتر بخوانید: علت جمع شدن برگ گل قاشقی
کاشتن کاج مطبق از طریق بذر
برای نگهداری و پرورش کاج مطبق آشنایی با روش های ازدیاد این گیاه ضروری است. در طبیعت، تکثیر کاج مطبق از دانه هایی که در غلاف بذر مخروطی آنها یافت می شود، صورت می گیرد. این روش، بهترین راه برای تکثیر کاج مطبق است. اگرچه امکان ریشه زایی قلمه ها وجود دارد؛ اما درختان حاصله فاقد تقارن شاخه ای هستند که دلیل اصلی جذابیت این گیاهان است. حال این سؤال پیش می آید که چگونه کاج های مطبق را از طریق بذر تکثیر کنیم؟ تکثیر کاج مطبق در خانه با جمع آوری دانه ها در اواخر تابستان یا اوایل پاییز شروع می شود. شما باید مخروط کروی درخت را پس از سقوط جدا کنید. بذرهای کوچک را برداشت کرده و سریع بکارید که بیشترین قابلیت زنده ماندن را داشته باشند. از ترکیب مساوی لوم، ماسه و ذغال سنگ نارس برای بستر این گیاه استفاده کنید. انتهای نوک تیز بذر را با زاویه 45 درجه در خاک فشار دهید. توجه کنید که انتهای گرد بذر باید در بالای خاک قابل مشاهده باشد. همچنین خاک را باید مدام مرطوب نگه دارید. نکته مهم در تکثیر این گیاه از طریق بذر این است که بیشتر بذرها ظرف 12 روز پس از کاشت بیرون می ریزند، اگرچه برخی از آنها تا شش ماه طول می کشد که ظاهر شوند، بنابراین صبر اولین فاکتوری است که برای پرورش گیاه به آن نیاز دارید.
فصل کاشت کاج مطبق
هر گیاهی برای اینکه بهترین رشد و گلدهی را داشته باشد به مجموعه ای از شرایط نیاز دارد که در صورت فراهم شدن این شرایط، شاهد رشد ایده آل گیاه خود خواهید بود. کاج مطبق نیز از جمله گیاهانی است که به دلیل عدم تحمل گرمای زیاد، باید در محیط هایی با دمای پایین و سایه قرار بگیرد. بنابراین برای کاشت این گیاه و رشد مطلوب آن بهتر است در اواخر تابستان کاشته شود.
کاشت کاج مطبق در گلدان یا باغچه
کاج مطبق از انواع گیاهانی است که دماهای بالا و پایین را تحمل نمی کند. به همین دلیل برای کنترل بهتر شرایط خوب است در گلدان کشت شود. برای کاشت این گیاه بهتر است پس از انتقال درختچه به منزل ابتدا گلدان آن را تعویض کنید. برای نگهداری و پرورش کاج مطبق به بهترین شکل، گلدانی با اندازه مناسب و بستری تازه، بهترین شرایط را برای رشد این گیاه فراهم خواهد کرد. بعد از کاشت گیاه در گلدان جدید، گلدان را در محل های سایه ایوان قرار دهید. چرا که کاج مطبق شرایط آفتابی را نمی پسندد.
نحوه نگهداری از کاج مطبق
برای درک نحوه مراقبت از کاج مطبق، توجه به محیط بومی این گیاه بسیار کمک کننده خواهد بود. در این مناطق کاج مطبق از دمای متوسط، هوای مرطوب و نور روشن لذت می برد. هوای خشک، خاک خشک و نور کم می تواند باعث ریزش برگ های سوزنی گیاه شود. این گیاه نیاز به کمی توجه بیشتر دارد؛ اما زیبایی که به فضای خانه می دهد، ارزش این توجه و رسیدگی را دارد. این درختچه با مراقبت خوب مدت زیادی زنده خواهد ماند. توجه کنید که نگهداری از کاج مطبق در آپارتمان به دلیل مدیریت بهتر شرایط، آسان تر خواهد بود. برای نگهداری و پروش کاج مطبق، آشنایی با شرایط موردنیاز برای رشد این گیاه لازم است.
نور مورد نیاز کاج مطبق
این گیاه برای رشد نیاز به نور متوسط دارد. با این حال، نباید در محلی خیلی دور از پنجره قرار گیرند، در غیر این صورت برگی های سوزنی آنها می افتد. برای رشد بهتر، به طور منظم گیاه را بچرخانید که گیاه تشویق به رشد متقارن شود.
آب دادن کاج مطبق
در طول دوره رشد فعال گیاه، به میزان لازم برای مرطوب نگه داشتن رطوبت گلدان آب دهید؛ اما هرگز اجازه ندهید گیاه در آب غوطه ور شود. در دوره استراحت به اندازه کافی یعنی میزانی که مخلوط گلدان کاملاً مرطوب شود، گیاه را آبیاری کنید. توجه کنید که در این مدت باید اجازه دهید که در فواصل بین دو آبیاری خاک خشک شود.
بهترین ترکیب خاک برای کاج مطبق
این گیاه نسبت به نوع خاک خیلی حساس نیست و حتی خاک های بسیار اسیدی و همچنین تحت شرایط شور در کنار ساحل قادر به رشد است، اما زهکشی مناسب خاک برای کاج مطبق بسیار ضروری است. این گیاه در ماسه های عمیق نیز رشد می کند.
کود مناسب برای کاج مطبق
بهترین کود برای کمک به رشد این گیاه سولفات آمونیوم است که به مقدار 2 گرم در لیتر و هر 3 هفته یک مرتبه باید به گیاه داده شود. بهترین زمان کوددهی نیز فروردین تا شهریور است.
رطوبت مورد نیاز کاج مطبق
برای تأمین رطوبت موردنیاز این گیاه در تابستان هفته ای دو مرتبه و در زمستان هفته ای یکبار آبفشانی ضروری است.
گلدان مناسب کاج مطبق
برای انتخاب گلدان مناسب، اندازه گیاه باید در نظر گرفته شود به گونه ای که کوچک بودن گلدان رشد گیاه را محدود نکند.
هرس کردن کاج مطبق
این نوع کاج بر عکس سایر درختان نیاز به هرس سبز و زمستانه ندارد؛ اما برای حفظ تعادل ریشه و زیبایی گیاه، حذف شاخه های پایینی خشک و قهوه ای با قیچی هرس لازم است. نگهداری و پرورش کاج مطبق با آگاهی کافی از نیازهای گیاه به شما کمک خواهد کرد گیاهی شاداب و سرزنده داشته باشید.
بیشتر بخوانید: علت زرد شدن برگ گل
نگهداری از کاج مطبق در زمستان
با توجه به این که کاج مطبق با شروع سرما، از اواخر شهریور تا اوایل آبان وارد دوره استراحت می شود، گیاه باید به اتاقی بدون وسایل گرمایشی منتقل شود. گیاه در این دوران به آبیاری کمتر نیاز دارد. به طورکلی، کاج مطبق در این دوران باید در محل خنک منزل و با رطوبت کمتر نگهداری شود. شرایط موردنیاز برای این گیاه در زمستان به شرح زیر است.
- دمای بین 5 تا 10 درجه سانتی گراد
- آبیاری کمتر در حدی که ریشه ها خشک نشوند
- عدم نیاز به کوددهی
- هر چه دمای اتاق پایین تر باشد، گیاه به رطوبت و آبیاری کمتری نیاز خواهد داشت
- نیاز به هوادهی بیشتر در روزهای گرم
آفت و بیماری های کاج مطبق
کاج مطبق یکی از درختچه های زینتی است که مانند سایر گیاهان، ممکن است با بیماری ها و آفات مختلفی روبه رو شود. برای کنترل بیماری کاج مطبق، مراقبت و رسیدگی کافی به گیاه اهمیت بسیاری دارد. بنابراین، برای رسیدن به بهترین نتیجه از نگهداری و پرورش کاج مطبق بسیار مهم است که بیماری های این گیاه را بشناسید. یکی از مشکلات رایج در نگهداری از کاج مطبق، مناطق سفید و پنبه مانند روی برگ ها و ساقه ها است. این مشکل در اثر شپشک آردآلود ایجاد می شود. برای درمان این آفت می توانید از آفتکش و سموم قوی استفاده کنید. برخی از دیگر مشکلات و بیماری های این گیاه زیبا را در زیر آورده ایم.
علت افتادگی برگ های کاج مطبق
افتادگی برگ کاج مطبق در اثر عوامل مختلفی ممکن است ایجاد شود؛ اما مهمترین علت آن، عدم زهکش کافی گلدان و جمع شدن آب در گلدان است. دلایل دیگر ایجادکننده این مشکل حرارت و نور زیاد، آفات و عدم استفاده از گلدان با اندازه مناسب است. بنابراین بهترین روش برای پیشگیری از بروز چنین بیماری هایی، استفاده از گلدان و خاکی و با زهکشی مناسب و قرار دادن گیاه در محیطی با نور و حرارت موردنیاز گیاه است.
علت توقف رشد کاج مطبق
علت اصلی این بیماری افزایش تراکم ریشه ها است که در نتیجه عدم تعویض به موقع گلدان ایجاد می شود. بنابراین تعویض گلدان این گیاه در زمان مناسب از توقف رشد گیاه جلوگیری خواهد کرد.
علت زرد شدن برگ های کاج مطبق
زرد شدن برگ کاج مطبق که یکی از مشکلات رایج در نگهداری این گیاه است، در اثر کمبود رطوبت، آبیاری بیش از حد، نور شدید خورشید و بیماری های قارچی اتفاق می افتد. این بیماری در صورت پیشرفت، باعث تیره تر شدن برگ ها و در نهایت ریزش آنها می شود. کشف علت بروز این مشک لدر درمان بیماری بسیار کمک کننده خواهد بود. بنابراین ابتدا علت را بررسی کنید و سپس با توجه به آن در صدد حل مشکل برآیید.