زمان کوددهی درختان میوه
نحوه کوددهی به درختان میوه چگونه است؟ آیا در حیاط یا باغ خود درخت میوه کاشته اید و به دنبال شناخت روش های کوددهی هستید؟ آیا نگران این هستید که زمان کوددهی را از دست داده باشید؟ پیشنهاد می دهیم نگرانی های خود را کنار بگذارید و در ادامه با دمبرگ همراه باشید.
درختان میوه مانند سایر گیاهان برای رشد و باروری به تغذیه مناسب نیاز دارند. اگر تغذیه مورد نیاز درختان در اختیار آن ها قرار گیرد، علاوه بر رشد و باروری درختان، بسیاری از آفات و بیماری ها از میوه ها دور می شوند. در نهایت محصولات آبدار، مرغوب و باکیفیتی به بار می آیند. برای فراگیری روش های کوددهی در ادامه همراه ما باشید.
روش های کوددهی به درختان میوه
اغلب کوددهی به درختان و گیاهان به دو صورت خاکی و آبیاری انجام می شود؛ یعنی برخی از کودها به طور مستقیم روی خاک ریخته می شوند و برخی دیگر در آب آبیاری حل شده و به درخت داده می شوند. طریقه کوددهی به درختان میوه به این صورت است که باید برای جذب بهتر کود توسط ریشه ها، 30 سانتی متر از تنه درخت دور شوید و کار را تا دورترین نقطه ای که شاخه های درخت تا آنجا کشیده شده اند، ادامه دهید. در واقع باید در این مساحت دور درخت، دایره ای بکشید و کوددهی را در این منطقه انجام دهید.
در روش اول هر نوع کودی را که انتخاب کرده اید، روی زمین بریزید و سپس آن را به خوبی پخش و صاف کنید. کندن حفره های کوچک در اطراف درخت روش دیگری از کوددهی به این درختان است. در این روش رسیدن کود به ریشه های گیاه تضمین می شود؛ به خصوص زمانی که از کود با نیتروژن پایین همچون کود فسفر استفاده می کنید.
برای کوددهی به روش دوم باید سوراخ هایی را به عمق 15 سانتی متر حفر کنید و فاصله هر یک را از یکدیگر 25 الی 60 سانتی متر در نظر بگیرید. در نهایت کود مورد نظر را درون سوراخ ها بریزید. پس از پایان کوددهی، روی حفره ها را با لایه ای 3 سانتی متری از کود کمپوست بپوشانید و آبیاری درخت را انجام دهید.
مراحل کوددهی به درختان میوه
شیوه کوددهی به درختان میوه به چندین مرحله تقسیم می شود که در زیر به شرح آن ها می پردازیم. مرحله اول انتخاب زمان مناسب کوددهی به درختان میوه است؛ زیرا انتخاب فصل مناسب تاثیر زیادی در باروری درختان دارد. اگر زمان مناسب را از دست دادید، تا اواسط تابستان فرصت برای جبران دارید. در بخش های بعدی به طور مفصل این مرحله را شرح می دهیم.
در مرحله دوم باید بسنجید که درختتان به کود نیاز دارد یا خیر؟ با توجه به عوامل مختلف ممکن است هر سال نیاز درختان به کود تغییر کند. توجه داشته باشید که کود بیش از حد باعث رشد زیاد برگ ها، شاخه ها و ضعیف شدن درخت می شود. همچنین کوددهی بسیار کم، رشد درخت را کاهش می دهد و درختان را بیمار می کند.
برای سنجش این مرحله باید میزان رشد سال قبل درختان را اندازه بگیرید. به این منظور ابتدا حلقه رشد سال قبل یا نقطه ای که درخت از سال قبل شروع به رشد کرده است و رنگ متفاوتی دارد را اندازه بگیرید. اندازه گیری حلقه باید تا انتهای شاخه ادامه یابد. سپس اندازه گیری را در چند نقطه انجام دهید. اگر درختان یک نوع و همسنی دارید نیز باید اندازه گیری را برای هرکدام انجام دهید؛ زیرا ممکن است درختان به یک اندازه رشد نکرده باشند و نیاز آن ها متفاوت باشد. همچنین اگر بیش از 20 درصد از حجم سال گذشته درخت را هرس کرده اید، از کوددهی آن تا سال آینده بپرهیزید. در نهایت با توجه به جدول زیر کوددهی را انجام دهید.
جهت خرید کود گرین و کود پوکون از بخش مرتبط سایت دمبرگ دیدن کنید.
جدول بررسی رشد سالانه درختان میوه
با توجه به جدول زیر اگر رشد سالانه درخت شما کمتر از این میزان یا مساوی آن بود، کوددهی را انجام دهید؛ در غیر این صورت از دادن کود به درختان در سال جاری بپرهیزید و در سال آینده مجدد اندازه گیری ها را انجام دهید.
درخت هلو و شلیل: درختان جوانی که میوه نمی دهد باید در حدود 45 الی 60 سانتی متر و درختان بالغی که میوه می دهند باید در حدود 30 الی 45 سانتی متر رشد کرده باشند.
درخت سیب و گلابی: درختان جوانی که میوه نمی دهد باید در حدود 45 الی 75 سانتی متر رشد کرده باشند. همچنین درخت گلابی بالغ و میوه ده در حدود 30 الی 60 سانتی متر و درخت سیب بالغ و میوه ده باید به میزان 15 الی 25 سانتی متر رشد کند.
درخت آلو و گیلاس: درختان جوانی که میوه نمی دهد باید به میزان 55 الی 90 سانتی متر و درختان بالغ و میوه ده باید به میزان 20 سانتی متر رشد داشته باشند.
درخت آلبالو: درخت جوان آلبالو که هنوز شروع به میوه دهی نکرده است باید 30 الی 60 سانتی متر و درخت بالغ و میوه ده آلبالو باید به میزان 20 سانتی متر رشد کند.
نحوه انتخاب کود مناسب برای درختان میوه
پس از آشنایی با نحوه کوددهی به درختان میوه، باید بدانید که چه کودی به تغذیه درختان شما کمک می کند. اغلب کودهای ارگانیک حاوی نیتروژن بالا تاثیر خوبی روی درختان میوه دارند. همچنین برخی از کودها مانند کود مخصوص درختان میوه به این منظور تولید شده اند.
برای تغذیه درختان علاوه بر ازت یا نیتروژن باید از محصولاتی استفاده کنید که به میزان لازم حاوی مواد مغذی ماکرو و میکرو هستند. در واقع برای آنکه به طور دقیق متوجه شوید درخت شما به چه کودی نیاز دارد، باید خاک را آزمایش کنید. در این آزمایش به میزان فسفر، پتاسیم و سایر کودهای مورد نیاز نیز پی می برید.
بهترین زمان کوددهی به درختان میوه
انتخاب زمان مناسب کوددهی به درختان میوه تاثیر مستقیمی در بارور شدن آن ها دارد! اغلب درختان میوه در تابستان و پاییز محصولات زیادی را به بار می آورند؛ اما برای این کار باید به خوبی تغذیه شوند. با توجه به نیاز درختان میوه بهترین زمان برای کوددهی به آن ها در فصل بهار یعنی اواخر فروردین ماه، پیش از باز شدن شکوفه هاست. در فصل تابستان نیز قادر به کوددهی گیاهان هستید، اما بهتر است پس از تیرماه از مصرف کودهای حاوی ازت خودداری کنید.
به یاد داشته باشید که اواخر تابستان و پاییز باید کوددهی را متوقف کنید؛ زیرا سرمای هوا به درخت آسیب می زند. اما اگر همچنان قصد کوددهی را دارید، مقداری کمپوست یا سنگ فسفات نرم به کود اضافه کنید و از مصرف کودهای نیتروژنی مانند اوره بپرهیزید.
میزان کود مصرفی برای درختان میوه
در طریقه کوددهی به درختان میوه به شیوه صحیح باید به مقدار کودی که به درختان می دهید نیز توجه کنید؛ در واقع هرچه کود بیشتری به درخت بدهید، کار درست را انجام نداده اید. بلکه باید با توجه به نیاز درختان آن ها را تغذیه کنید. به طور کلی میزان کود مصرفی به سن درخت، اندازه آن، نیتروژن موجود در کود و آنالیز خاک بستگی دارد.
روی بسته بندی برخی از این محصولات میزان کود مورد نیاز درختان درج شده است. همچنین با دریافت مشورت از کارشناسان کشاورزی قادر به تغذیه درختان خود هستید. اما اگر قصد دارید خودتان این کار را انجام دهید، در ادامه راه طریقه آن را به شما نشان خواهیم داد. برای خرید کود از برندهای داخلی و خارجی از فروشگاه دمبرگ نام محصول را در سایت جستجو کنید یا با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید. فروشگاه دمبرگ با عرضه بیش از 500 نوع از محصولات کشاورزی و ابزارهای باغبانی در خدمت مشتریان محترم است.
بیشتر بخوانید: آموزش کاشت و پرورش بذر بادمجان
محاسبه مقدار کود مصرفی برای درختان میوه
محاسبه مقدار کود و شیوه کوددهی به درختان میوه به این صورت است که باید ابتدا قطر درخت یا سن آن را اندازه بگیرید. در واقع با توجه به سن درختان یا هر 2.5 سانتی متر از قطر تنه آن ها، به 40 گرم نیتروژن خالص نیاز دارید. همچنین بیشترین میزان نیتروژنی که در هر سال باید به درختان میوه بدهید، 0.45 گرم است.
به عنوان مثال اگر درخت شما 5 سال دارد یا قطر آن 12 سانتی متر مربع است، باید عدد 5 را در 40 ضرب کنید که حاصل آن عدد 200 می شود. با این حساب درخت شما به 200 گرم نیتروژن نیاز دارد. البته به راحتی قادر به اندازه گیری نیتروژن موجود در کود نخواهید بود؛ زیرا در کودها علاوه بر نیتروژن عناصر دیگری نیز وجود دارد.
اغلب روی بسته بندی کودها میزان NPK یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به صورت درصد مشخص می شود که با میزان واقعی آن ها متفاوت است. برای نمونه اگر روی کود حرف N را با عدد 7 نشان داده باشد، یعنی در این کود 7 درصد یا 70 گرم نیتروژن در هر کیلوگرم کود وجود دارد.
به طور کلی برای محاسبه میزان کود لازم باید مقدار نیتروژنی که درخت نیاز دارد را بر عدد نیتروژن موجود در کود تقسیم کنید. به عنوان مثال اگر درخت سیب 5 ساله شما به 220 گرم نیتروژن نیاز داشته باشد، باید 220 گرم را تقسیم بر 70 گرم نیتروژن کود کنید. عدد به دست آمده برابر با 3.14 می شود؛ یعنی 3.14 کیلوگرم کود باید به درخت بدهید.
برای یادگیری و آموزش کاشت بذر توت فرنگی در باغچه؛ مقاله کاشت بذر توت فرنگی را از دست ندهید.