آفات و بیماریهای سبزیجات
هرساله بسیاری از کشاورزان و باغداران محصولات کشاورزی خود را به دلیل حمله آفات و حشرات و همچنین بروز بیماری ها از دست می دهند. با ما در دمبرگ همراه باشید که با انواع آفات و بیماری سبزیجات و صیفی جات آشنا شویم و راه های مبارزه و کنترل بیماری ها را بیاموزیم.
هر یک از سبزیجات و صیفی جات ممکن است بیماری های مخصوص به خود را داشته باشند. به همین دلیل راه مبارزه با هر یک از این بیماری ها متفاوت است. اغلب استفاده از سموم شیمیایی و ارگانیک باعث نابودی آفات و بیماری ها می شود. البته برخی اوقات باید پیش از کاشت و پرورش محصول برای جلوگیری از شیوع آفات، اقداماتی را انجام داد. اگر به دنبال راه حلی برای مبارزه با بیماری سبزی و صیفی جات هستید، در ادامه ما را همراهی کنید.
انواع آفات سبزیجات – علائم و روش های مبارزه
با توجه به خواص فراوانی که سبزیجات دارند، هر فردی در حیاط خانه خود نیز به پرورش این گروه گیاهان پرخاصیت می پردازد؛ اما برای مبارزه با آفات و بیماری سبزیجات و صیفیجات چه باید کرد؟ بیشتر سبزیجاتی که پرورش می دهیم در معرض ابتلا به آفات و بیماری ها هستند و باید پیش از آنکه آفات تمامی محصولات را از بین ببرند، با آن ها مبارزه کرد. همچنین روش های مختلفی نیز برای کنترل و پیشگیری از تاثیرات آن ها وجود دارد. برخی از سبزیجات در مواجهه با آفات، دیگر رشد نمی کنند و پژمرده می شوند. برای جلوگیری از آفت زدگی سبزیجات استفاده از آب و الکل به جای سم هر از چند گاهی پیشنهاد می شود. همچنین کاشت گیاه جعفری یا گل همیشه بهار در کنار سبزیجات از حمله آفت جلوگیری می کند. برای این کار می توانید از بسترهای کشت آویز که چند جیب دارند استفاده کنید. در ادامه برای مبارزه با آفت سبزیجات، ابتدا انواع آفات را نام می بریم و سپس راه مبارزه با هر یک را بیان می کنیم.
شته و تریپس
یکی از انواع آفات سبزیجات شته ها هستند. نشانه های این نوع آفت زدگی به شرح زیر است:
- پژمردگی و خمیدگی برگ ها؛
- تغییر رنگ و کوچک ماندن سبزیجات؛
- عدم رشد گیاه.
برای از بین بردن شته ها بهتر است از سموم شیمیایی مطابق با دستورات مندرج روی بسته یا نظر یک کارشناس کشاورزی استفاده کنید.
آبدزدک
آبدزدک یکی از انواع آفات و بیماری سبزیجات و صیفیجات است. این حشره به ساقه ها و ریشه های سبزیجات حمله می کند و به راحتی باعث از بین رفتن ریشه ها می شود. در نتیجه گیاه دیگر رشد نخواهد کرد. برای مبارزه با این آفت، استفاده از سموم شیمیایی، شخم زدن زمین و غرقاب کردن آن پیشنهاد می شود.
ملخ و کنه
موجوداتی همچون کنه، ملخ، سوسک و حلزون با خوردن سبزیجات باعث از بین رفتن محصولات می شوند. برای مبارزه با این آفات بهتر است به مبارزه مکانیکی با آن ها بپردازید و تمام آفات را از سطح مزرعه جمع آوری کنید.
جهت خرید سم آفت کش و سم حشره کش میتوانید از محصولات موجود در سایت دیدن کنید
انواع بیماری سبزیجات – علائم و راه های کنترل و پیشگیری
آفات و بیماری سبزیجات و صیفیجات به مرور با نابودی محصولات کشاورزی خسارات مالی فراوانی را به باغداران و کشاورزان تحمیل می کنند. به همین دلیل کنترل و پیشگیری از آن ها بسیار حائز اهمیت است. اغلب هوای مرطوب، عدم زهکشی مناسب و عدم جریان هوای مطلوب باعث بروز بیماری ها می شود. بیماری ها با علائم مختلفی خود را نشان می دهند. برخی از این علائم شامل کپک، پژمردگی، زنگ زدگی، پوسیدگی و لکه ها می شوند. برای کنترل و پیشگیری از بیماری ها ابتدا بهتر است مزرعه را تمیز نگه دارید؛ از کودهای مناسب استفاده کنید و آبیاری را طبق نیاز گیاهان انجام دهید. همچنین خرید بذر سبزیجات و خرید بذر صیفی جات بدون بیماری یا ضدعفونی کردن بذرها پیش از کاشت نیز تاثیر فراوانی در کنترل بیماری ها دارد. پیشنهاد می دهیم اگر با مشکلات قارچی در مزرعه رو به رو شدید، با کاهش رطوبت، بهبود جریان هوا و هرس قسمت های آلوده گیاه بیماری را کنترل کنید. در ادامه برخی از بیماری های مهم مزارع سبزی را نام می بریم و روش های مبارزه با هر یک را بیان می کنیم.
سفیدک لکه ای جالیز
این بیماری باعث به وجود آمدن لکه های سفید روی برگ ها و ساقه های سبزیجات می شود. توجه داشته باشید سفیدک لکه ای به سرعت رشد می کند و تکثیر می شود. به همین دلیل اگر با آن مبارزه نشود، تمامی گیاهان را از بین می برد. برخی از ویژگی های این بیماری به شرح زیر است:
- سفید و خشک شدن برگ ها؛
- ایجاد لکه های قهوه ای روی سبزیجات؛
- نرم شدن میوه هایی همچون تربچه؛
- بی مزه شدن سبزیجات؛
- کوچک ماندن محصولات.
این بیماری در دمای بین 20 الی 24 درجه سانتی گراد به سرعت گسترش می یابد. برای مبارزه با آن بهتر است از سموم شیمیایی همچون گوگرد و کاراتان استفاده کنید.
سفیدک داخلی جالیز
این بیماری با لکه هایی به رنگ خاکستری، بنفش و زرد روی برگ ها مشاهده می شود. به مرور زمان با گسترش سفیدک داخلی در دمای بالای 18 درجه سانتی گراد، تمامی محصولات خشک خواهند شد و از بین می روند. برای نابودی این بیماری از سموم شیمیایی همچون توپاس، زینب، مانب و مانکوزب کمک بگیرید. همچنین رطوبت در دسترس گیاه را کاهش دهید و از قارچکش ها مثل قارچ کش مانکوزب استفاده کنید.
ریشه چماقی
یکی از انواع آفات و بیماری سبزیجات و صیفیجات، ریشه چماقی است. این بیماری با آلوده کردن سبزیجات و برخی از صیفیجات همچون کلم، گل کلم، شلغم و خردل باعث نابودی محصولات می شود. برخی از نشانه های این بیماری را در زیر نام می بریم:
- پژمرده شدن محصولات؛
- زرد شدن برگ های پیر و ریزش آن ها؛
- تغییر شکل ریشه ها و متورم شدن آن ها.
برای از بین بردن این بیماری به رعایت تناوب زراعی بپردازید و با استفاده از کلسیت آهک یا دولومیت PH خاک را به 7.2 برسانید. همچنین 6 هفته قبل از کاشت محصول به خاک آهک اضافه کرده و ابزار آلات کشاورزی و بذرها را به خوبی ضدعفونی کنید.
برای یادگیری و آموزش کاشت بذر توت فرنگی در باغچه؛ مقاله کاشت بذر توت فرنگی را از دست ندهید.
انواع آفات صیفی جات – علائم و روش های مبارزه
برای مبارزه با آفت صیفیجات بهتر است پیش از هرکاری نیازهای هر یک از صیفیجات را بشناسید. برخی از صیفیجات، گرمسیری هستند و باید در رطوبت و دمای بالای پرورش یابند. بدون شک کاشت و پرورش آن ها در هوای سرد و خشک باعث آفت زدگی آن ها می شود. توجه داشته باشید برخی از آفات و بیماری سبزیجات و صیفیجات با یکدیگر