قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی؛ علت و درمان
یکی از مشکلاتی که گیاهان آپارتمانی با آن رو به رو می شوند، قهوه ای شدن برگ های آن هاست. بدون شک اغلب افرادی که به نگهداری از گل و گیاه می پردازند، به دنبال دلیل این مشکل و حل آن هستند. گاهی اوقات گیاهان در قسمت های مختلفی نظیر حاشیه برگ ها، نوک آن ها، تمام قسمت های برگ یا دیگر نقاط دچار خشکی می شوند و به رنگ قهوه ای درمی آیند. علل مختلفی منجر به سوختگی برگ ها می شود که در ادامه قصد داریم با علت قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی آشنا شویم و راه های درمان آن ها را بیان کنیم.
قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی چه اشکالی دارد؟
همانگونه که انسان ها بیمار می شوند و نیاز به درمان دارند، سایر موجودات زنده نیز مانند گیاهان در برابر شرایط نامساعد محیطی به مرور از بین می روند. زمانی که خشکی و تیرگی برگ های گیاهان آپارتمانی خود را مشاهده می کنیم، افسوس خورده و به دنبال علت این موضوع و درمان آن هستیم. گاهی اوقات گیاهان از طریق خشکی برگ ها و قهوه ای شدن آن ها، بیماری خود را نشان می دهند. قهوه ای شدن نوک برگ درختان نیز به مرور ممکن است به تمام قسمت های گیاه سرایت کند. به همین دلیل بهتر است با بررسی دلایل این اتفاق هرچه سریع تر در پی رفع آن باشید و گیاه خود را از مرگ نجات دهید.
علت قهوه ای شدن برگ گیاهان آپارتمانی چیست؟
بررسی علت خشک شدن برگ ها و تیرگی آن ها کار چندان دشواری نیست. تنها با شناخت عوامل خارجی و طبیعی که روی گیاه اثر می گذارد، به راحتی قادر به درمان این مشکل هستید. آبیاری نامناسب، حمله آفات، بیماری ها و شرایط دما و نور روی گیاه اثر مستقیمی دارد. همچنین بالا رفتن سن گیاه به طور طبیعی گاهی باعث قهوه ای شدن برگ ها می شود. در ادامه برای آنکه با دلایل قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی به خوبی آشنا شوید، شرح مختصری را بیان می کنیم.
بیشتر بخوانید: علت جمع شدن برگ های گل قاشقی
تاثیر میزان آبیاری و زهکشی نامناسب
یکی از اصلی ترین دلایل قهوه ای شدن برگ های گیاهان، آبیاری بیش از حد آن هاست. به طور کلی با توجه به شرایط اقلیمی، فصول سال و نیازهای گیاه آبیاری باید انجام شود. برای آبیاری گیاهان آپارتمانی، انگشت خود را در عمق 2 الی 3 سانتی متری خاک فرو ببرید. اگر خاک خشک بود و به دستتان نچسبید، زمان آبیاری گیاه فرا رسیده است. در کنار میزان آبیاری، زهکشی مناسب نیز تاثیر فراوانی در جلوگیری از سوختگی و قهوه ای شدن برگ ها دارد. اغلب آبیاری بیش از حد، باعث زردی و قهوه ای شدن برگ های پایینی می شود؛ اما اگر آبیاری به میزان کافی بوده و سوراخ های زیر گلدان بسته باشد، آب خارج نشده و گیاه دچار سوختگی و پوسیدگی می شود. بنابراین بهتر است زهکشی مناسبی را نیز برای گلدان فراهم کنید؛ آبیاری را به طور منظم و به موقع انجام دهید و از آب آلوده برای گیاه استفاده نکنید.
شرایط نوردهی با آفتاب
در برخی از موارد تابش مستقیم نور خورشید و غبار پاشی گیاه در نور باعث خشکی، سوختگی و قهوه ای شدن برگ ها می شود. بنابراین توصیه می کنیم از قرار دادن گیاه در این شرایط بپرهیزید. همچنین متناسب با نیاز گیاه، نور را برای آن فراهم کنید.
بالا رفتن سن گیاه
قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی رابطه مستقیمی با افزایش سن گیاه نیز دارد. برگ های زیرین برخی از گیاهان با افزایش سن به طور طبیعی خشک می شوند و می ریزند. در این موارد، تمامی شرایط را بررسی کنید. اگر تنها دلیل قهوه ای شدن برگ ها افزایش سن گیاه بود، برگ های پیر و خشک را جدا کنید.
بیشتر بخوانید: انواع بیماری گیاهان آپارتمانی و روش های درمان آن
مصرف زیاد کودها
جالب است بدانید کوددهی زیاد باعث قهوه ای شدن برگ ها و سوختگی گیاهان آپارتمانی می شود. درواقع استفاده زیاد از کودهای شیمیایی، به ریشه ها صدمه می زند و مانع جذب آب کافی توسط ریشه ها می شود. از همین رو گیاه به سرعت خشک خواهد شد. به طور کلی در فصل زمستان خاک به کود نیاز ندارد. همچنین زمانی که خاک سفت و تکه تکه شده، یعنی مملو از کود است. در چنین شرایطی، اگر سایز گلدان بزرگ بود، خاک آن را تعویض کنید؛ در غیر این صورت با آبیاری زیاد در چندین نوبت، نمک های اشباع شده را از گلدان خارج کنید. در نهایت با هرس برگ های سوخته به گیاه خود زندگی ببخشید.
پوسیدگی طوقه و ریشه
گاهی به دلیل آبیاری بیش از حد، ریشه گیاه دچار پوسیدگی شده و علائم آن روی برگ ها نمایان می شود. برای آنکه این مشکل را حل کنید، گیاه را از خاک خارج کرده و قسمت های تیره و پوسیده ریشه را ببرید. سپس باقی مانده آن را به گوگرد آغشته کنید و درون یک گلدان با خاک تازه بکارید.
عدم وجود فضای کافی برای ریشه
قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی رابطه مستقیمی با فضای کافی برای رشد ریشه ها دارد. اگر گلدان بیش از حد کوچک و تنگ باشد، ریشه ها به خوبی آب را جذب نمی کنند. به همین دلیل کمبود آب منجر به قهوه ای شدن برگ ها می شود. با این حساب استفاده از یک گلدان متناسب با سایز گیاه به رشد و پراکندگی ریشه ها کمک کرده و از خشکی برگ ها جلوگیری می کند.
وجود نمک زیاد در خاک
برخی از خاک ها حاوی نمک و املاح بیش از حد هستند. همچنین در برخی از موارد استفاده بیش از حد از کود، باعث تجمع نمک و املاح درون خاک می شود. تمامی این موارد سبب شوری خاک و قهوه ای شدن برگ ها شده و گیاه را به مرور از بین می برد. برای حل این مشکل استفاده از خاک های استریل شده و آب بدون املاح تاثیر فراوانی در حفظ شادابی گیاه دارد.
دما یا درجه حرارت نامناسب گیاهان آپارتمانی
به طور کلی قرار دادن گیاهان داخل آشپزخانه منجر به خشکی و خراب شدن آن ها می شود؛ زیرا دما یا درجه حرارت این مکان به دلیل استفاده از گاز و آشپزی بالا می رود و ممکن است با ویژگی های گیاه جور در نیاید. به همین دلیل توصیه می شود همواره گیاهان آپارتمانی را در محلی از خانه قرار دهید که در معرض دمای بالا یا پایین نباشند. همچنین توصیه می شود گیاهان را در نزدیکی درب منازل قرار ندهید.
هوای گرم و خشک و کمبود رطوبت
یکی از دلایل قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی، هوای گرم و خشک اطراف و پایین بودن سطح رطوبت است. هر گیاهی برای رشد به یک محیط مناسب نیاز دارد. اغلب برای تامین رطوبت گیاه از غبارپاشی استفاده می شود؛ البته اگر گیاه به این موضوع حساس نباشد. همچنین ایجاد جزیره در زیر گلدان به تامین رطوبت لازم کمک می کند. به این منظور تعدادی سنگ را در زیر گلدان قرار دهید و مقداری آب درون آن بریزید؛ به طوری که آب با کف گلدان در ارتباط نباشد. در برخی از موارد، گیاهانی که به صورت آبشاری رشد می کنند، باعث قهوه ای شدن برگ های زیرین به دلیل عدم رسیدن رطوبت کافی به آن ها می شوند. در این موارد باید برگ های زرد را هرس کرد.
بیشتر بخوانید: کمبود آهن در گیاهان ؛ علائم و درمان کمبود آهن گیاه
آیا بیماری ها و آفات می تواند علت قهوه ای شدن برگ گیاهان آپارتمانی باشد؟
یکی از دلایل اصلی و البته خطرناک سوختگی و قهوه ای شدن برگ های گیاهان، حمله آفات و بیماری هاست. اغلب آفات با چشم قابل دیدن نیستند؛ اما در برخی از موارد به صورت قارچ به ریشه حمله می کنند و باعث سوختگی برگ ها می شوند. در صورت مواجه با این مشکل، برگ و ساقه آلوده را جدا کرده و از سم های مخصوص استفاده کنید. از جمله مهمترین این بیماری ها، آفات تار عنکبوتی است که با نام کنه تارتن دو لکه ای شناخته می شود. این بیماری علاوه بر تخریب ظاهر گیاه، به طور کلی آن را نابود می کند. در صورت مواجه شدن با این مشکل، در اسرع وقت آن را درمان کنید و گیاه خود را نجات دهید. فروشگاه اینترنتی دمبرگ با عرضه و فروش سموم قارچ کش متناسب با هر گیاه آپارتمانی، آماده خدمت رسانی به مشتریان سراسر کشور است.
دلیل قهوه ای شدن برگ گیاهان آپارتمانی به صورت طبیعی چیست؟
قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی در برخی از موارد امری طبیعی است. اغلب هورمون های گیاهی در زمان پیری گیاه مانند دوران جوانی فعالیت نمی کنند و منجر به خشکی و تیرگی برگ ها می شوند. در واقع با این کار، انرژی گیاه بیشتر صرف تقویت و رشد برگ های جوان می شود. در صورتی که تنها برگ های زیرین و قدیمی گیاه تیره و قهوه ای شدند و به نقاط دیگر گیاه سرایت نکردند، نگران نباشید؛ زیرا این موضوع کاملا طبیعی است. در این صورت با حذف برگ های پایینی، شادابی به گیاه باز می گردد.
چگونه برگ های قهوه ای گیاه آپارتمانی خود را هرس کنیم؟
یکی از راه های درمان قهوه ای شدن گیاهان آپارتمانی، هرس برگ های آلوده است. به این منظور به کمک یک قیچی هرس تمیز، برگ های قهوه ای را جدا کنید. دقت داشته باشید، قیچی به قسمت های سالم و سبز گیاه برخورد نکند؛ زیرا بیماری به دیگر قسمت ها منتقل می شود. همچنین اگر بیماری به کل ریشه گیاه نفوذ کرده است، به کمک یک قیچی تمیز و ضد عفونی شده، تا جایی که ریشه ها پوسیده اند را ببرید. سپس گیاه را مجددا ریشه دار کرده و آن را تکثیر کنید.